14. dubna 2022

Události, komentáře: Embargo na ruskou ropu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Podpora v jedněch z nejhůř zasažených místech Ukrajiny. Čeští
senátoři přijeli do Buči, Irpině a Borodjanky. Spolu se šéfem tamního parlamentu navštívili ruiny domů, které zničilo ruské ostřelování i místa, kde speciální týmy odkrývají masové hroby. V okolí Kyjeva okupanti vyrabovali a povraždili stovky civilistů. Jejich osud Miloš Vystrčil přirovnal ke zkáze Lidic a Ležáků, srovnaných se zemí nacisty za druhé světové války.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Tady se Rusové chovají jako barbaři a Putinovi vojáci tady vraždí ženy a děti.

Ruslan STEFANČUK, předseda Nejvyšší vlády Ukrajiny:
Dnes bych rád poděkoval váženým předsedům
parlamentů Polska a České republiky za to, že jako první odpověděli a přijeli na Ukrajinu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Miloš Vystrčil promluvil i v ukrajinském parlamentu. Ukrajina podle něj nesmí skončit jako Československo po mnichovské dohodě. Ústupky diktátorům podle Vystrčila nikdy nefungovaly.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR /ODS/:
Tuto válku, kterou jste si nevybrali a nevyprovokovali a kterou přesto musíte vést, tuto válku vyhrajete.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A na Davida navážeme první trojicí hostů tady v Událostech, komentářích, jimiž jsou nebo jímž je
Pavel Žáček, předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny za ODS. Pavel Růžička, člen výboru pro obranu za hnutí ANO a Marcel Kolaja, první místopředseda Pirátů, zároveň europoslanec. Pánové, všem dobrý večer.

Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Dobrý večer.

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat nejdřív na tu diplomatickou část. Pane Žáčku, česká
senátní delegace v Kyjevě. Spojené státy uvažují o návštěvě na vysoké úrovni v Kyjevě, zatím nevíme, kdo by to měl být. Téměř každý den nějaký nový představitel Západu, který je v Kyjevě. Má to kromě té symbolické roviny nějaký praktický význam pro Ukrajinu?

Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Zcela jistě. Samozřejmě ten význam je trošku jiný, než když tam poprvé jeli tři premiéři, včetně našeho premiéra
Petra Fialy. Na stranu druhou je stále vidět, že Evropa a Západ má o Ukrajinu zájem, stále jsou potvrzeny ty žádosti a debatuje se o nich, ty žádosti o vojenskou pomoc, humanitární pomoc. Je to velmi důležité. Já se svým způsobem těším až tam taky pojede delegace Poslanecké sněmovny.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A pojede v dohledné době?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem o tom přesvědčen, nevím. My jsme dokonce vedli diskusi těsně před tím, než válka vypukla, tak jsme s ukrajinskou stranu se bavili o delegaci vedení Sněmovny. Teď se situace zásadně změnila. Pochopitelně je první premiér, druhý ústavní činitel předseda S
enátu, ale věřím, že se tam dostaneme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, vy schvalujete postup české vlády vůči Ukrajině, a to jak na poli diplomatickém, tak na poli vojenském, co se vojenské pomoci týče?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Já už jsem tady několikrát říkal, že my postup české vlády podporujeme, nejsme ti, kteří by cokoliv bořili a byli nekonstruktivní. Takže to podporujeme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte nějaký jiný postup, který byste volili, pokud byste byli u vlády? Liší se to jenom v nuancích nebo v něčem podstatnějším?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Ta domluva o tom, že se Ukrajině pomůže vojensky tak, že se tam dodají nějaké zbraně, nějaké zbraňové systémy, to si myslím, že bychom dělali určitě i my, protože jednak jsme členy NATO a ten postup je nějakým způsobem koordinován. Ukrajina si vyžaduje některé věci, které přímo potřebuje. Česká republika se Ukrajině snaží vyjít vstříc. Takže já si myslím, že tady k tomu není co víc dodat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jsou některé věci, ve kterých se ve vztahu k Ukrajině lišíte a nejenom k Ukrajině i ve vztahu k Alianci, k tomu se dostaneme za chvilinku. Pane Kolajo, vy jste europoslancem, tak určitě víte o aktivitách zástupců unijních institucí na Ukrajině, zároveň vidíte i ty zástupce národních delegací, které tam jezdí. Jsou oba tyhle ty dva vektory dostatečně koordinované?

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
Určitě by se dalo vytknout pár věcí, co se týká koordinace. Například, když jel
Petr Fiala s polským premiérem na Ukrajinu, určitě není žádným překvapením už dneska, že tenkrát z toho byli někteří evropští představitelé trošičku překvapení. Na druhou stranu, není to ta úplně nejdůležitější věc. Ta důležitá věc je skutečně podpora, to znamená, že tam ti činitelé vyjedou, že se ptají na to, co Ukrajina potřebuje, že vyjadřují podporu, a to probíhá, jak ze strany české, tak ze strany evropské. Jela tam předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola a předsedkyně Evropské komise paní von Der Leyen, vysoký představitel Evropské komise pro zahraniční záležitosti Josep Borrell. Takže tohle všechno probíhá, a to je velmi dobře a osobně ten postup, jak se strany české vlády, tak ze strany Evropy vnímám velmi pozitivně, i když říkám, jsou samozřejmě některé drobnosti, které by se daly zlepšit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme k jednotlivým tématům velkým. Za chvilku se dostaneme k obraně, ale mě by zajímala vaše reakce na poslední vývoj, který se týká možného embarga na dovoz ropy ruské do Evropské unie. Evropská unie dává dohromady asi zatím nejdiskutovanější, možná nejspornější také nástroj, jak potrestat Moskvu, a to je embargo na ropné produkty. Ta shoda roste podle toho, co víme z Evropské unie, ale stále není absolutní. Mimo jiné se také čeká na dobu po francouzských volbách, aby tohle nebylo zneužitelné například Marine Le Penovou v těch volbách francouzských. Dospěli jsme skutečně do stadia, kdy sedmadvacítka dokáže se shodnout na zákazu dovozu ropných produktů do Evropské unie, pane Žáčku?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já to vnímám, že jedna věc je ropa, druhá věc je plyn. A zase pod dojmem těch informací, které získáváme z Ukrajiny, se kterými jsme konfrontováni vlastně každodenně, ne náhodou vlastně ta delegace šéfů S
enátu byla v Buče a Borodjance, kde byly odhaleny ty masové hroby, a byli konfrontováni s těmi obrovskými zločiny ruských vojáků, tak to si myslím, že je věc, kterou zároveň sdělují a potvrzují, konfirmují směrem do západního světa, protože to vlastně naši občané chtějí. Jsou postaveny na tom, na čem je postaven svět, humanismus, lidská práva a neunesou, že vlastně vlastní politici s tou obrovskou silou třeba NATO nebo Evropské unie nejsou schopni tu válku zastavit a zatlačit teda toho Putina zpátky za ruské hranice. Čili ano, jsme demokratické společenství, trvá to nějakou dobu, snažíme se to samozřejmě řešit tak, aby ten dopad na Evropu byl minimalizován, protože není cílem, abychom paralyzovali Ruskou federaci, ale také Evropskou unii. Čili pro nás je to složitější. U Putina v Kremlu nebo někde v tom bunkru, to je otázka jednoho podpisu. Vydává nějakou deklaraci, ví o tom určitý počet lidí. Kdežto u nás se musí diskutovat, jsem samozřejmě rád, že k něčemu směřujeme a v zásadě my musíme taky vědět a odhadovat, jak bude reagovat ruská strana.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A musíme také vědět, jaký dopad to bude mít na Evropskou unii a jednotlivé státy, které se liší v míře dovozu ropných produktů z Ruska. Pane Růžičko, jak vy vidíte tady tu snahu sedmadvacítky v tuhle chvíli? Bude to skutečně celá sedmadvacítka, která dokáže podepsat zákaz dovozu ropy, ropných produktů z Ruska v dohledné době?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že to určitě nebude celá sedmadvacítka. A ta situace se musí opravdu velice pečlivě zanalyzovat, jaký dopad to bude mít na občany. Já to nedokážu posoudit, já k tomu ještě informace žádné nemám, ale zase úplně bych se neukvapoval takovou tou euforií pomsty, protože většinou, když pomsta, tak zatemňuje mozek. Takže já bych se na to koukal opravdu nějakým způsobem racionálním a jednotlivé věci bych opravdu precizně zhodnotil, protože jednou ta válka musí skončit a my se musíme potom zamyslet a říct, jak teda k Rusku jako takovému budeme přistupovat, jestli ho opravdu úplně od...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale to bychom se měli zamyslet teď už, ne?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
No samozřejmě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mě jenom zajímá ve vztahu tady k té ropě, jak rychle si dokážete představit tenhle zákaz?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Já si to nedovedu představit, já vám to říkám upřímně, já si to nedovedu představit. Protože nikdo ten dopad toho zákazu zatím úplně přesně nevyhodnotil. Já opravdu to nedokážu vyhodnotit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Kolajo, pan Růžička tady zmínil to, že sedmadvacítka se pravděpodobně, to znamená, všichni členové se pravděpodobně neshodnou, ale u téhle konkrétní věci to buď bude sedmadvacítka nebo nebude nic, chápu to správně?

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
Ano, Evropská unie v takových záležitostech rozhoduje jednomyslně, to znamená, že skutečně všech 27 zemí by mělo souhlasit s tím krokem. A jsou skutečně obavy o to, že některé země, například Maďarsko, s takovým krokem budou mít problém z důvodu hlavně politické inklinace Viktora Orbána, který nedávno vyhrál maďarské volby, právě k Vladimiru Putinovi. A tady je potřeba skutečně tlačit na ty země, které se staví proti takovému kroku tak, abychom ten krok udělali, protože si musíme uvědomit, že z těch fosilních paliv, které odebíráme z Ruska, prostě pomáháme financovat tu válku na straně Ruska, tu agresi a myslím si, že bychom od toho měli ustoupit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máme na ně tlačit, jak říkáte? Nemáme nechat jim prostor pro svobodné rozhodnutí?

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
Vyjednávat bude možná pravděpodobně lepší slovo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Je padesátý den invaze, jsou tohle poslední Události, komentáře v tomto týdnu, tak možná dovolte mírnou bilanci toho, co uplynulé dny přinesly. Pojďme se podívat na debatu kolem možné americké základny v Česku, kterou tady nastolila paní ministryně Černochová. Byla to slova, která vzápětí premiér dementoval, říkal, že tohle není na stole. Nicméně taková slova pravděpodobně ministryně nevypouští jenom tak, nebo to opravdu bylo v zápalu boje, pane Žáčku?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já tam vidím tu rovinu, že jsme byli pod vlivem našeho jestřába Saši Vondry na jednu stranu. Na druhou stranu, já se tomu nedivím, znova opakuji, kdo jiný by měl vykopnout ten balon o této tak důležité věci. Podívejme se, jak zareagovali vlastně předvečer války naši slovenští přátelé a co si zajistili, americké investice do infrastruktury, obnovu letišť.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Rozdíl je v tom přístupu. Jde o to, jestli ten balon budeme vykopávat tak, aby to věděl celý svět na…


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
S tím souhlasím.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nebo jestli to budeme hrát někde v zákulisí a až bude ten správný okamžik, tak s ním vyjdeme ven.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Souhlasím s tím, že je otázka samozřejmě, jak to uchopit, jestli první by bylo to projednat s americkou stranou a zjistit jejich náhled na tuto věc.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A v tom byla chyba, tedy?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
U nás je otázka, jestli teda začít s veřejnou diskusí, protože ta je taky podstatná. Ta musí proběhnout ve veřejnosti, s opozicí, v koalici.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To nikdo nezpochybňuje, toto právo nám nechávají i Spojené státy. Mně jde o to, zda tímhle tím nepřekvapujeme jednoho ze svých nejbližších spojenců? Zcela zásadně.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To může být. Já bych řekl, že k nějaké diskuse v minulosti proběhly.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V jak dávné minulosti?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to byly věci, které byly relativně v nedávné minulosti, prostě...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co to konkrétně je? Vy tedy chcete říci, že už existoval nějaký náznak toho zájmu o americkou základnu, který byl komunikován?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Ne, takhle ne. Ale odborníci na obou stranách Atlantiku se prostě o těch variantách baví. Měli jsme tady na konferenci generála B. Hodgese, který prostě formuloval některé věci, které bychom my měli udělat, mělo to být součástí vytvoření toho hubu, který využíval ideálně položeného území České republiky ve středu Evropy – to znamená vůči Polsku, vůči Slovensku, vůči Maďarsku. A měli jsme si něco odpracovat. To mělo být například to posilování silnic, mostů atd. a měla tam, pokud já jsem informován, tak toto padlo i na té naší konferenci, měl tam být prostě nějaký hub. Takže jestli dneska ten hub identifikujeme s tím, co říkala paní ministryně, co vykopla a pan premiér to vzal zpátky. Pro mě to je tak, že ta diskuse být může. Prostě ta diskuse tady být musí. Ty války se nevyhrávají ten den, kdy vypuknou, tak, že začneme něco rychle dělat. Ty se musí připravovat, všechny koncepce, všechny strategie, všechny vyzbrojovací programy, všechno musí být předtím, to je prostě jasné. Dneska jsme vrženi tou šílenou ruskou válkou do situace, která je naprosto krajní. Je to nedaleko od našich hranic, a přestože tady nejsme jako v bezprostřední válce, tak jsme zprostředkovaně. A v zásadě Američané jsou jediní, kteří nám můžou rychle pomoci od baltských zemí až po Rumunsko.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, vy jste se vyjádřil v tom smyslu, že byste chtěli referendum v téhle věci, pokud by tedy měla u nás být základna? Z jakého důvodu? Protože o té základně by rozhodovaly obě komory
parlamentu, kde je dostatečně zastoupena, předpokládám česká veřejnost, tak proč byste ke k tomu chtěl referendum?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Tohle to řekl náš pan předseda.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A vy si to myslíte nebo nemyslíte?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Že by k tomu chtěl referendum. A on k tomu ještě dodal, že uvnitř hnutí budeme o tom diskutovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To znamená, že jsou tam různé proudy?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
To nevím, ta reakce, když to řekla paní ministryně Černochová, tak za tu dobu my jsme se ještě nesetkali, my jsme o tom ještě nediskutovali. Takže samozřejmě my určitě o tom budeme diskutovat. Ale jak říkal kolega Žáček, paní ministryně Černochová překvapila úplně všechny. My na výboru pro obranu jsme nevěděli vůbec nic. Já jsem to vzápětí komentoval tak, že vlastně o ničem se nejedná, nic není na stole, americká strana o ničem neví a jestli si myslíme, že bude dělat v České republice svoji základnu americkou, když ji má v Německu, tak toto není moc pravděpodobné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Má ji v Německu a dělá ji například v Polsku, taky v sousední zemi. A vy byste osobně byl pro americkou základnu v Česku?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Víte, pane redaktore, že my tady už máme dvě základny?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, vím. Čáslav a Náměšť, které spadají do alianční struktury.

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Ne, ne, ne ty nejsou naťácký, my máme ve Vyškově CBRN chemická, to je naťácká a ještě jeden projekt tam máme, to je taky naťácká. Takže my už v současný době dvě nebo. Jako víte, co a teď byla diskuse o tom, jako co to je základna NATO a co to je americká základna? Když oni se nedokázali ani uvnitř koalice shodnou na tom, co to je. Jeden mluvil o jednom, druhý mluvil o třetím. To jsou dvě odlišné věci. Obě jedou podle úplně jiných. Jedna jde podle Sofie, jedna jede podle smlouvy s americkou stranou, která je úplně jiná. Ttakže ani uvnitř koalice se nebyli schopný na tom dohodnout, co vlastně chtějí, ani uvnitř
ODS. Pan senátor Nytra říkal něco. Další říkal něco.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A vy se okážete jako ANO shodnout na tom, co chcete a co nechcete nebo budete hnutí, které budete mít v téhle věci víc názorů?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Ne, my se dokážeme shodnout. Ale zase vždyť my se všichni překvapujeme, překvapujeme i Ameriku, takže vlastně nejdřív, dejme něco na stůl, o čem se má jednat a pak až to bude na stole, tak zase máme nějaký výbory, které o tom budou jednat a uvnitř hnutí se bude o tom u nás určitě diskutovat, protože já jsem zaznamenal názor pana
poslance Vondráka, který k tomu měl nějaký taky jiný názor. Takže určitě budeme diskutovat, ale musí být na stole o čem máme diskutovat. Protože my teď jsme rozdělili společnost a vlastně jsme řekli, ono se nic nestalo, my o tom můžeme diskutovat, ale vlastně zatím nebude.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Kolajo, ministryně obrany tedy odjíždí, vaší vlády, odjíždí do Spojených států po Velikonocích, bude tam mimo jiné jednat o obranné smlouvě mezi Českem a Spojenými státy. Co konkrétně by podle vašeho názoru, podle názoru Pirátů, v té smlouvě mělo být? Jak konkrétně by se obranná spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy, teď nemyslím nutně dodávky vojenského materiálu, zbraní a vybavení české armády, v čem konkrétně by ta smlouva měla spočívat?

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
No, to jste přeskočil několik kroků, protože ta diskuse skutečně je taková trochu vykloubená právě kvůli tomu, jakým způsobem byla přinesena na světlo. A mně přijde skutečně velmi nešťastné, když začínáme diskusi tím, že si o tom přečteme v novinách, když ta diskuse má pochopitelně začínat na koaličním jednání. Já skutečně nevím, co paní Černochová je schopná přivést z jednání s Američany a očekával bych, že americká strana asi byla poněkud dost překvapená, když si o tom také vlastně přečetla v novinách. A skutečně bych byl nerad, kdyby došlo k nějakému zásadnímu zklamání občanů, potom, co paní ministryně přijede z toho jednání a vlastně nepřiveze nic, co by se dalo považovat za nějakým způsobem zásadní. A už vůbec bych nechtěl nahrávat dezinformátorům, kteří potom budou říkat, že Američani nám vlastně nechtějí pomoct. Takže já to vnímám jako velmi nešťastné až skoro neprofesionální, jakým způsobem je to provedeno. A k té vaší otázce, co by tam mělo být, to je právě ten problém. My nevíme, jakým způsobem by ta případná základna měla zapadat do celkové strategie České republiky, jak by měla zapadat do celkové evropské strategie a jak by měla zapadá do strategie NATO. Takže nejdřív musí proběhnout diskuse o tomto a pak se můžeme dívat na nějaké konkrétní detaily a bavit se o tom, s čím paní ministryně Černochová má přijet zpátky z jednání s Američany. Tyto kroky neproběhly, do té doby samozřejmě neproběhnou, takže se obávám, že skutečně i ta očekávání nejsou příliš vysoká.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já chápu, že vy ve vládě nesedíte osobně, ale zároveň vaše strana ano. Zahraniční cesty jsou schvalovány na vládě. Předpokládám, že nějaké noty tam schváleny byly? Nebo nevíte vůbec, s čím jede ministryně obrany v době války na vlastně předpolí evropském nebo západoevropském předpolí tzn. na Ukrajině do Spojených států do země klíčového spojence a nevíte, co tam má vyjednávat?

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:

Já se musím přiznat, že já osobně to skutečně nevím. Možná, že to diskutovali členové vlády, že ti vědí napříč politickými stranami, ale já osobně, který na těch vládních jednáních nesedí, tak já skutečně nevím, s čím přesně tam paní ministryně chce jet. A notabene, když o některých těch částech toho rozhovoru se dozvídáme z novin, tak to asi není úplně šťastné. Já bych chtěl říct to, že ona ta diskuse samozřejmě je relevantní. Je to možná strategie skutečně mít tady základnu americkou s přítomností aliančních vojáků, ale je to prostě jenom střípek do nějaké strategické mozaiky. Prostě jedna základna nikoho nespasí a je potřeba se na to dívat trošičku s nadhledem.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Žáčku, jaký má mandát paní ministryně obrany před cestou do Spojených států?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Zcela jednoznačně má mandát vlády, který upřímně řečeno v plném rozsahu neznám, nevím, ten draft té dohody. Pokud je mi známo, tak to bylo iniciováno, celý tento koncept vznikl, byť stoprocentně se o tom odborníci z ministerstev obrany bavili již v minulosti, že by měla být tato forma dohody. My jsme jeden z pěti států mezi státy NATO, které tu dohodu ještě nemají se Spojenými státy. Nicméně je to hodně na americké straně, ta určuje pravidla hry, ta určuje stupně utajení, ta určuje vlastně, jak to bude probíhat. A předpokládám, že i z naší strany je obsah do té doby, než to bude realizováno, projednáno, schváleno, neříkám, že parafováno, tak že to bude v nějakém režimu, tím spíš, že dneska prostě je tady za humny válka. Já si myslím, že to tak je logické, že to tak prostě bude.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To je přesně opak debaty o té americké základně, přece. Tady říkáte, že věci budou utajené…


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já to vnímám jako výkop paní ministryně v rámci toho balíku těch věcí, které chce dojednat, které by se měly podepsat. Samozřejmě to projde těmi standardními procedurami, jak v
parlamentě, tak na vládě. Nicméně pokud, a jestli to bylo jenom pod vlivem toho Saši Vondry, který ukázal prstem na Mošnov a říkal, podívejte, máme zde prostě letiště, které je schopné přijímat B52. Když se podíváme, co vlastně se bude realizovat na Slovensku, co bude americká strana v rámci té podobné dohody realizovat na Slovensku, tak to jsou vlastně letiště, které známe ze Slovenského národního povstání, které jsou rozeklaná mezi horami. Mošnov je úplně jiná liga a ty B52, to si myslím, že je velmi silný signál, který samozřejmě Američané vidí. Jestli to bude součást toho jednání, to asi ne. Pan premiér jaksi reagoval a předpokládám, že se o tom mandátu bavili 100 %. Nemohli se nebavit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, velmi stručně, co vy byste očekával, co byste považoval za úspěch cesty ministryně obrany do Spojených států?

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Víte, Spojené státy jsou náš významný partner v rámci obrany. My jsme jako česká armáda s nimi byli, jak v Iráku, byli jsme s nimi v Afghánistánu. Spoustu věcí jsme měli se možnost od americké armády naučit. Naše velení armády má americké školy. Takže je to významný partner. Já si myslím, že ta spolupráce je nastavena úplně suprově. A je dobré se nepřekvapovat a myslím si, že na další spolupráci není s americkou stranou, na jakékoliv spolupráci se není problém domluvit, ale tím neříkám, že to zrovna musí být to, že tady americká strana bude mít svoji základnu, kde bude mít, já nevím, 20 000 vojáků, to nemyslím. Ale musí to být oboustranné. A samozřejmě s americkou stranou česká armáda neustále spolupracuje a spolupracovat bude.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pavel Růžička a Žáček a Marcel Kolaja, pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů, přeji vám hezký zbytek večera a pokud možno klidné hezké svátky. Děkuju.

Pavel RŮŽIČKA, člen výboru pro obranu PS PČR /ANO/:
Hezky děkujeme. Na shledanou.

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany /Piráti/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek