17. března 2022

Hlavní zprávy CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem hlavní zpravodajské relace Hlavní zprávy CNN Prima News byl v živém vstupu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
A premiér
Petr Fiala je teď hostem Hlavních zpráv. Dobrý večer, pane premiére. Jak vy sám vnímáte kritiku vaší cesty do Kyjeva? Byla podle vás ta cesta dostatečně předjednána třeba s evropskými partnery?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Ta kritika je naprosto ojedinělá, z celého světa zaznívají hlasy porozumění a myslím, že to je důležité. Pro mě je hlavně ale nejdůležitější jedna věc. To, jak se na tu cestu dívají naši ukrajinští přátelé, pan prezident Zelenskyj, pan premiér Smyhal, a ti jednoznačně tu cestu hodnotí pozitivně. Bylo to pro ně povzbuzení, bylo pro ně důležité, že jsme tam přijeli a že jsme i tímto činem ukázali, že Ukrajina v tom není sama a že ji podporujeme. My jsme tu cestu dopředu oznámili jak předsedkyni Evropské komise, paní Von der Leyen, tak předsedovi Evropské rady, panu Michelovi, ty informace tam byly, jeli jsme i s nějakým jejich vzkazem a jeli jsme tam jako tři předsedové vlád tří zemí, které jsou členy Evropské unie.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Vy jste dnes řekl, že jsme na hraně kapacit, co se týká přijímání uprchlíků. Co se stane, když tu hranici překročíme? Co budeme dělat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme na hraně takové té běžné absorpční schopnosti, která se uvádí někde kolem 2 % populace. My dnes na našem území máme asi 270 000 lidí, kteří utíkají z Ukrajiny, aby si zachránili svůj život, to už samozřejmě je víc než ta 2 %, ale zatím to zvládáme výborně. Já jsem tady v Jihlavě se byl podívat na krajském asistenčním centru, kde všechno běží velmi dobře, bez čekání, lidé dostávají možnost ubytování, mají možnost se zapojit do pracovního trhu, takže zatím to Česká republika zvládá. Ale musíme se samozřejmě připravit na to, že pokud ta válka bude trvat déle a bude podobně brutální, jak je teď, bude utíkat více lidí a budeme muset hledat další možnosti. Vláda dělá, co může, připravili jsme i podmínky pro to, aby lidé mohli ubytovávat Ukrajince, ti, kteří chtějí, u sebe doma, ve svých volných prostorách, v domech, bytech. Dostanou za to i finanční odměnu ve výši 3 000 Kč na osobu, což jim to usnadní. Takže děláme všechny kroky pro to, abychom si s tím poradili.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
A ještě jedno téma, pane premiére, společnost ČEZ zahájila tendr na dostavbu Dukovan. Očekáváte teď v této věci nějaké výrazné komplikace?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem rád, že dnes k tomuto kroku došlo tady v elektrárně Dukovany. Naše vláda slíbila, že ten tendr vypíšeme, zahájíme, dali jsme dnes souhlas společnosti ČEZ, aby to udělala. Je to naprosto nutné, Česká republika potřebuje dostatek jaderné energie mít ve svém energetickém mixu, abychom byli soběstační, abychom nebyli závislí na ruských surovinách, abychom udrželi přijatelnou cenu energie. Věřím, že to bude probíhat dobře, ten tendr mohl být vypsán už předcházejícími vládami, neudělaly to, tak jsme to udělali my. A jsem přesvědčen, že stihneme všechny ty termíny, což je začít stavět 2029 tak, abychom první energii mohli z toho nového reaktoru získávat v roce 2036.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, díky za váš čas pro Hlavní zprávy. Přeji klidný večer.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS