17. března 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Jednoznačně podpoříme vyslání našich vojáků na Slovensko

(www.ods.cz) Senátoři ODS a TOP 09 na dnešní schůzi podpoří soubor návrhů zákonů tzv. „Lex Ukrajina“. S vysláním našich vojáků na Slovensko taktéž souhlasí. Zároveň chtějí do dnešního programu zařadit bod, který bude reflektovat jednání Rady Evropy, na kterém se odhlasovalo vyloučení Ruské federace.

„Na dnešní schůzi se budeme věnovat návrhům v souvislosti s vojenskou agresí Ruské federace na Ukrajině. Chtěl bych ocenit vládu, že takto rychle reagovala a připravila soubor zákonů ‚Lex Ukrajina‘. Vnímáme u návrhů pár nedostatků, ale ty se dají odstranit prováděcími předpisy, případně novelizací, která vyplyne z aplikační praxe. Zcela určitě jednotně podpoříme vyslání našich vojáků na Slovensko. Dále budeme navrhovat doplnění programu o jeden bod, který se bude týkat jednání Rady Evropy, které se účastnila také naše česká delegace,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Dne 25. února vyzval svým usnesením Senát Parlamentu České republiky, aby byla Ruská federace vyloučena z Rady Evropy. Parlamentní shromáždění Rady Evropy a Výbor ministrů zasedaly ve dnech 14. –16. března 2022. Výsledkem těchto jednání bylo okamžité vyloučení Ruské federace z této organizace. Česká delegace byla přítomna v plném počtu a všichni jsme tato rozhodnutí podpořili,“ sděluje senátorka ODS Miroslava Němcová.