13. března 2022

Partie: Rusko je ve válce s celým světem, jen ji vede jinými prostředky. NATO nemůže do konfliktu aktivně vstoupit

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pěkné nedělní dopoledne. Děkuju vám, že se díváte na Partii. Už třetí týden má jediné téma: válku na Ukrajině a všechny její důsledky a dopady. 18 dní se Ukrajina brání ruské agresi. Slibovali jsme vám dnes diskusi premiéra
Petra Fialy a bývalého předsedy vlády Andreje Babiše. Ve studiu se měli potkat poprvé od voleb. Bohužel předseda hnutí ANO je v nemocnici a z debaty se omluvil. Ve studiu vítám předsedu vlády pana Petra Fialu. Dobrý den.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkuju, že jste přišel, že jste přijal i ten změněný koncept, viděla jsem, že jste si s Andrejem Babišem vyměnili zdvořilostní vzkazy na sociálních sítích, budu věřit, že tu debatu povedete tady ve studiu jindy. Ještě jednou děkuji. Vidíme se po 14 dnech, pane předsedo, za těch 14 dní se na Ukrajině stala spousta věcí, které jsme si možná ani ve svých fantaziích nedovedli představit. Ta zvěrstva. Jsme ve válce, říkáte, pomáháme Ukrajině, ale jinak než v té ekonomické oblasti nebojujeme. Nemáte strach, že pro Rusko a prezidenta Putina už neexistují žádné hranice a že se na to jako Západ už nevydržíme dívat a do té války stejně vstoupíme?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já začnu tím, že děkuju za pozvání a samozřejmě jsem přišel, i když je to po 14 dnech, a těšil jsem se na výměnu názorů s Andrejem Babišem. Plně chápu, zdraví je vždycky nejdůležitější, přeju panu předsedovi Andreji Babišovi co nejrychlejší uzdravení a určitě budeme mít příležitost diskutovat jindy. To téma je samozřejmě nesmírně závažné. Vladimir Putin vede válku nejenom s Ukrajinou, ale s Evropou. Řekl bych s celým civilizovaným světem. Ten vojenský útok na Ukrajinu a způsob, jakým je veden, to je něco, co bychom si prostě vůbec nedovedli představit. My máme jako Česká republika obrovské štěstí, že jsme součástí Evropské unie a jsme součástí Severoatlantické aliance, a to nás chrání. A já jsem to říkal vždycky a opakuji to znovu, kdybychom nebyli členskou zemí Severoatlantické aliance, naše bezpečnost by prostě taková nebyla. Vůbec bychom ji nebyli schopni garantovat. Takže to je naše štěstí. Ale samozřejmě vedle nás probíhá válka, válka v Evropě, válka prostě strašných rozměrů a k tomu bych přidal to, co je potřeba lidem taky říkat. Vladimir Putin ale nevede válku s Ukrajinou. On ji vede i s námi. Jinými prostředky. Ekonomickou, dezinformační, hybridní, prostě různé formy války. A to musíme mít taky na paměti. A ty důsledky už pociťujeme. Ceny, o kterých určitě budeme mluvit, ceny energií, ceny pohonných hmot, to jsou Putinovy ceny. To jsou ceny, které jsou způsobeny jeho politikou i tím válečným konfliktem. Takže je to něco nesmírně vážného. Samozřejmě, když se díváte na ty záběry, a tím se dostávám k té podstatě vaší otázky, když se díváme na ty záběry, každého napadne: no a nemáme tam nějak zasáhnout? Nemáme něco udělat? Ale jakýkoliv další krok, a všichni ti státníci, kteří to zvažují, a jsou to především ty země, které mají reálnou vojenskou sílu se s Ruskem střetnout, tak si musí uvědomit, co to znamená. Oni si to taky uvědomují. To je třetí světová válka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdo to teď reálně zvažuje, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nikdo to reálně nezvažuje, ale musí o tom všichni přemýšlet. Ale je tu třeba požadavek na tu bezletovou zónu. Bezletová zóna znamená, že prostě musíte nějakými prostředky, třeba letadly nebo jinými technickými prostředky zajistit to, že tam ruské stroje nebudou létat. A co to znamená? To znamená boj. To znamená jít do války s Ruskem. NATO, Severoatlantická aliance je obranná aliance. To je ten princip. A další rozměr té války, opravdu světové války, to je potřeba nesmírně zodpovědně nad tím přemýšlet a ten výsledek je, a to je, řekl bych, závěr, který teď platí, pomáhejme Ukrajině, co to jde, včetně vojenské pomoci, což nedělají všechny země, dělá to Česká republika, ale přímo vstoupit do toho konfliktu by byl nesmírný hazard. A ještě k tomu dodám, abychom si to všichni představili, ani kdybychom se rozhodli v České republice nebo s Polskem dohromady, toto nedokážeme. To jedině by muselo celé severoatlantické společenství, celá Aliance v čele se Spojenými státy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je jedna skupina lidí, o které jsem mluvila v té první otázce vlastně, kteří se na to nechtějí dívat a říkají: musíme s Putinem bojovat. Pak je tady další část lidí, která říká: my ve válce nejsme, nechceme být a pan premiér říká, že jsme ve válce, a mají obavu. Těm vzkážete co?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Že České republice nehrozí nebezpečí, které by nás ohrožovalo na životech přímým zatažením do toho konfliktu. A to právě proto, že jsme součástí Severoatlantické aliance a Evropské unie. Takže bát se po této stránce nemusíme. Ale to, že se odehrává válka prostě pár set kilometrů od nás, že má na nás přímé i nepřímé dopady, že v těch důsledcích té války se zdražují věci, to všichni pociťujeme každý den. Čelíme neuvěřitelné, opravdu neuvěřitelné uprchlické vlně. Toto Evropa nezažila od druhé světové války. To všechno jsou věci, s kterými se musíme vyrovnávat. A já prostě nejsem zvyklý neříkat lidem pravdu. Takže říkám pravdu. Tohle nebude jednoduché. Před námi fakt není jednoduché období, a kdo to říká, tak prostě lidem lže. Pocítíme to všichni a budeme se s tím muset vyrovnávat příští měsíce, asi i roky a musíme s tím prostě počítat. A to, co ale nesmíme dovolit Vladimiru Putinovi, je, aby nás rozdělil, znejistil, oslabil naše odhodlání, protože přesně o to mu jde. A tohle musíme zvládnout i za cenu, že se trošku uskrovníme, musíme prostě dokázat vyjít z toho vítězně a Vladimiru Putinovi nesmí jeho plány vyjít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste byl tento týden na jednání v Londýně, pak v Paříži na summitu, existuje ještě naděje na mírové řešení? Protože vidíme potom ve zprávách, že si s prezidentem Putinem telefonuje Emmanuel Macron, kancléř Scholz o něm řekne, že agresi neukončí, je to ještě k něčemu taková jednání?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vždycky se musíte snažit o jednání. Každý den, který by se podařilo ukončit ten konflikt, tak by byl dobrý. Já si myslím, že vidíme ty záběry, co se děje na Ukrajině. A teď si to každý představme na svých životech. Že prostě vám rozbombardují dům, kde bydlíte, dělostřelectvo zničí strukturu vaší čtvrti, nemáte teplou vodu, nemáte teplo, nefunguje nic, bojíte se o svůj život, utíkáte. To je realita těch dní. To je realita na Ukrajině. Takže cokoliv, co by to skončilo. Přichází lidé o životy, to je přece to nejstrašnější. Ale cokoliv, co by to ukončilo, je dobré. Ale ta naděje je velmi zatím malá, protože všichni si musíme uvědomit, a já to tady chci připomenout, že západní svět udělal úplně všechno, co mohl, aby se našlo diplomatické řešení. A ten, kdo to nechtěl a kdo rozpoutal válku, je Vladimir Putin. A ten v ní dál pokračuje. My jsme byli informováni prezidentem Macronem a kancléřem Scholzem o jejich krocích i o tom, co ještě chystají, my jsme jednali i z bezpečnostních důvodů v takovém režimu utajeném, i bez mobilních telefonů a bez všeho, já nechci říkat žádné podrobnosti, ale jenom bych konstatoval, že bohužel zatím ta šance na diplomatické řešení je hodně malá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A tak kde je ta šance, pane premiére? Vidíme, že jsou tady velké sankce na Rusko, Vladimir Putin říká: nic si z toho neděláme, ještě nás to posílí, naděje na diplomacii není, viděli jsme pana ministra zahraničních věcí Ruské federace, který se de facto Evropě a Západu vysmívá, tak kde je ta hranice? Nedáváme i Putinovi najevo, že jsme nejednotní v té ochotě pomáhat Ukrajině, v dodávkách zbraní? Viděli jsme ten spor o polské stíhačky. Putin to vidí. Není to projev zbytečného strachu? Když se potom jednou historikové ohlédnou, tak uvidí to malé sebevědomí Evropy, možná jsme na cestě k dalšímu Mnichovu?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ta otázka velmi dobrá. Ale já musím říct, já jsem člověk, který Evropu a západní svět hodně kritizoval v minulých letech za právě slabý postoj vůči Rusku, nejednotnost v sankcích, slabost těch sankcí po okupaci Krymu a říkal jsem, že se nám to nevyplatí, a psal jsem o tom už před šesti, sedmi lety spoustu textů kritických. Ale dnes musím říct, takto ještě Evropa sjednocená nebyla. Takto nebyly sjednoceny státy Severoatlantické aliance, státy Evropské unie. Jsou tu nesmírně, nebývale tvrdé sankce vůči Rusku, je tu jasný postoj a ze všech těch jednání navenek vyzařuje jednota. A to je důležité. Jednota je výsledkem toho dvoudenního a nočního jednání ve Versailles, protože státy chtěly dát najevo jasný a jednotný postoj proti Rusku a ve prospěch Ukrajiny. A to se opravdu děje. Ale samozřejmě musíme v tom pokračovat. Když se ptáte, jaká je naděje na diplomatické řešení, no, ta je jedině taková, že budeme dál ukazovat jednotu a sílu. Protože ty sankce na Rusko působí, je to naprosto prokazatelné a ještě se hledají vlastně všechny otevřené prostory, kde by tím Rusko mohlo uniknout, a ty se snažíme zacpat společně, sankce dopadají na Putinův režim, čím déle se Ukrajina brání, a musíme jim pomáhat, ten boj je nesmírně statečný a potřebují naši podporu z hlediska zbraní a všeho, tak tím je větší šance, že Vladimir Putin nakonec bude muset k tomu diplomatickému řešení přistoupit. Ale neříkám, že to je velká šance. Prostě čelíme tady agresivnímu režimu, který se rozhodl ruské imperiální cíle uskutečnit za každou cenu. A to je strašlivé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ne všechny země evropské Sedmadvacítky dodávají Ukrajině zbraně, my mezi ně patříme, jak se díváte ale třeba na postoj Maďarska, člena V4, které nechce nechat přes své území ani projíždět vlaky a vozy se zbraněmi pro Ukrajinu?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě maďarské rozhodnutí. Já patřím k těm zemím nebo my patříme, já reprezentuji tu zemi, která má úplně jiný postoj, na druhé straně bych řekl, když se podíváte zpátky na mimořádné vztahy mezi Viktorem Orbánem a Vladimirem Putinem a celou tu historii těch posledních let, tak dneska Maďarsko stojí s námi, ostatními zeměmi Evropské unie, na jedné linii, pokud jde o sankce, pokud jde o podporu Ukrajiny aspoň jako rámcovou, tak to mně připadá jako určitý posun. Samozřejmě já vím, že jsou země, které zbraně dodávat nebudou, ať už z důvodu takových, jako je to třeba v Maďarsku, nebo protože dlouhodobě zastávají tu vojenskou neutralitu. Jsou země, které jsou neutrální, ale najednou se začaly přibližovat velmi významně k NATO, jako je třeba Švédsko. Ono to má různé efekty, ale já jsem přesvědčen, že my děláme správnou politiku. My podporujeme Ukrajinu i dodávkami zbraní, a to je přesně to, co Ukrajinci teď potřebují. Oni potřebují mít vojenskou techniku, aby dokázali čelit obrovské přesile, kterou znamená ruská armáda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak ve Versailles, pane premiére, probíhala ta debata o možnosti odpojit se okamžitě od ruského plynu a ropy? Německo dalo svůj postoj jasně najevo, ministryně zahraničí, paní Baerbocková řekla, že by to vedlo k velkým protestům, velké destabilizaci Evropy a nahrálo by to Kremlu. Ale už minulý týden jsme slyšeli i na české politické scéně to volání, že ruský plyn páchne krví, říká Miroslav Kalousek. Jaká ta debata byla na Sedmadvacítce?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ta debata se soustředila na to, a to bych řekl, že je taky úplně něco nového, že se musíme zbavit té závislosti na ruském plynu a ropě. A ta debata byla také o tom, že v případě, že by Rusko ukončilo ty dodávky, což se může stát, s tím musíme počítat, tak jsme schopni nějak zvládnout tuto zimu, zbytek zimy a tento rok. Ale my dlouhodobě, a to je hlavní podstata té diskuse, my dlouhodobě se musíme zbavit závislosti na ropě a především plynu. A my jsme se tam dohodli na nějakých krocích, které se budou dál dělat. Jenom tedy připomenu, je tam posílení LNG, tedy toho zkapalněného plynu, a je přímo v té deklaraci uvedeno, že se bude podporovat infrastruktura, která pomůže LNG prostě dostávat do Evropy. Protože to nestačí jenom, že to dovezete do nějakého terminálu, ale potřebujete to taky dostat k těm dalším zemím. Bude se rozvíjet trh s vodíkem pro Evropu, propojí se více plynárenské a elektrické sítě. A co je důležité, to jsme prosadili my, to byl návrh České republiky do té deklarace, že se bude respektovat volba energetického mixu členských států, což nám umožní dál rozvíjet jádro. Je tu velká vůle během několika let se zbavit energetické závislosti na Rusku. Ta vůle je silná, jako nikdy nebyla, a jsem přesvědčen, že k tomu dojde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A byl tam tlak, aby se to udělalo hned? Bez ohledu na ty možná velké důsledky, které by to pro Evropu mělo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, nebyl tam tlak, protože si všichni uvědomují, že ta závislost v tuto chvíli je velmi rozdílná u různých zemí. V průměru třeba u plynu je to v Evropské unii asi 40 %, ale některé země, a my k nim taky patříme, mají tu závislost třeba kolem 90 %. To okamžité odstřižení je z mnoha hledisek problematické a můžeme k němu dospět možná, ale musíme mít náhradu. Nesmíme úplně prostě jako zničit naše obyvatelstvo. A to nejsou jednoduché věci. Podívejte se už teď, co se děje s cenami, to je přímý důsledek chování Vladimira Putina a jeho agrese a my musíme tomu čelit tak, že budeme jednak pracovat tak, jak třeba to chce Česká republika, na rozumném energetickém mixu, kde bude jádro, kde budou obnovitelné zdroje tvořit silnou složku, ale musíme taky, a to nemůže už dělat Česká republika sama, hledat společně v rámci Evropské unie náhrady dodávek za ten ruský plyn. A to už je společný evropský úkol i z hlediska toho, že jedině Evropa, Evropská unie jako celek, má šanci dosáhnout dobrých cen, garantovat ty dodávky, a to je pro nás určitě výhodné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale to morální dilema si asi všichni uvědomujeme. Posíláme do Ruské federace peníze za plyn, kolik je to mimochodem, pane premiére, za Českou republiku týdně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nevím, kolik je to týdně, to bych se musel podívat na ta čísla. U nás ale v tom energetickém mixu ten plyn není úplně dominantní, my máme v energetickém mixu, ono to různě kolísá, ale je to zhruba kolem 8 % toho našeho energetického mixu. Podstatné jsou fosilní zdroje, jako je uhlí, a podstatné je jádro naštěstí a na tom musíme ještě pracovat. Ale samozřejmě, že do budoucna se snažme, aby i tohle číslo se snížilo. Respektive pokud zůstane, tak aby to nebylo 90 %, nebo kolik to dneska je, ruského plynu, ale aby se to diverzifikovalo. Mimochodem, u ropy je to už jiné. Tam ta ruská ropa tvoří asi 50 % jenom. Nebo jenom. Už. Posouvá se to, diverzifikuje se to, to je taky důležité. Tady se vedly debaty o tom, že my jsme úplně závislí na ruské ropě. No, ono už to tak není. Ale samozřejmě, že Evropa celá musí snižovat tu závislost. Ale prostě musíme postupovat jako na jedné straně morálně, to je nesmírně důležité, ale současně musíme postupovat taky v nějakých krocích, protože i prostě Evropská unie a státy, které jsou zasaženy přímo či nepřímo tím válečným konfliktem, tak musí taky nějakým způsobem žít dál. A to je to, co každodenně musíme zvažovat. Nejsou to jednoduchá rozhodnutí, ale to, co je asi podstatné, je silné odhodlání Evropy zbavit se závislosti na ruských energiích, neustoupit v žádném případě ruské agresi, držet všechny sankce, a ještě je posílit a podporovat Ukrajinu. To si myslím, že je jasné sdělení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Pojďme teď probrat ty dvě důležité oblasti, a to jsou dopady války na občany České republiky a ty globální dopady obecně, pak tu velkou uprchlickou krizi, protože z Ukrajiny utíká nejvíc lidí, je tady největší pohyb utečenců od druhé světové války. Pojďme postupně. Já navážu na tu ekonomiku. Vláda vyzvala občany ve středu po svém jednání, aby omezili používání pohonných hmot, protože financují válku Putinovi. Lidé na to nereagovali někteří moc dobře, vzali si to v té těžké době velice osobně, zvlášť od politiků, vás, které vidí, že máte k dispozici spoustu výhod, bylo to vhodné, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to realita. A já jsem říkal, že naše vláda bude dělat správná rozhodnutí, bude lidem říkat pravdu a bude dělat i věci, které nemusejí být krátkodobě populární, máme tady plno populistů, kteří nabízejí řešení, která vůbec nejsou žádnými řešeními, jenom to pěkně vypadá. A že budeme dělat politiku, která je pravdivá. Tak pravdivé je to, že když bude někdo nakupovat do zásoby pohonné hmoty, a o tom bylo to sdělení, tak samozřejmě bude přispívat ke zvyšování jejich ceny a posléze k jejich nedostatku. Když se budeme chovat racionálně všichni a odpovědně a nebudeme zvyšovat spotřebu a budeme si kupovat jenom to, co opravdu potřebujeme, tak jsme schopni tu cenu udržet v nějaké rozumné míře, rozumné v uvozovkách, která odpovídá tomu, co se děje na mezinárodních trzích. Tak to prostě je. Podívejte se na, nechci jmenovat, ale jednu sousední zemi, která prostě na chvíli ty ceny dokázala držet dole, a co se stalo? Nedostatek pohonných hmot, lidé i ze zahraničí tam jezdili nakupovat a předzásobovali se.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluvíme o Polsku.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Takže tohle není řešení. Proto naše vláda říká: všichni se musíme trochu omezit. Tak nakolik to jde, tak to dělejme. A pak dokážeme udržet ceny a pak to zvládneme. Já myslím, že dobrý příklad je poslední vývoj pandemie v případě varianty omikron, kde my jsme jednali jako vláda, a teď už to mohu říct, protože je to za námi, my jsme jednali rozumně, dávali jsme i srozumitelná opatření veřejnosti, veřejnost je akceptovala a zvládli jsme to. Tak to je. Tak teď zas říkáme: musíme tohle zvládnout společně. To je naše společná věc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme si nejprve možná připomenout, co jste vlastně ve středu schválili, zrušili jste silniční daň do 12 tun, povinné přimíchávání biosložky, chcete kontrolovat prodejce, zda se nenavyšují uměle marže, nesáhli jste na DPH, ani jste nepřistoupili ke stanovení té maximální ceny, nějak divně se tomu říká zastropování cen. Pane premiére, ale není to málo? Není ta pomoc malá? Protože nafta stojí přes 50 Kč. Jak toto všechno pomůže, to, co jsem jmenovala, člověku, zaměstnanci, který jezdí denně do práce, a ne třeba proto, že je mu to pohodlné, ale protože nemá jinou možnost. A on prostě platí za naftu 50 Kč, ne-li víc.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, tak to je samozřejmě otázka, kterou nám lidé často kladou. My jsme udělali několik opatření, která řeší to, co na straně České republiky můžeme s tou cenou udělat. To znamená přimíchávání biopaliv, které zrušíme, určitě zlevní tu cenu minimálně o 2 Kč.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, kdy se tak stane? Protože to musí projít celým legislativním procesem.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musí to projít. Já věřím, že to dokážeme během jako několika týdnů. Bude záležet trochu na opozici, protože to se osobně dotýká některých lídrů opozice z hlediska jejich byznysu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme to říct na rovinu, firma PREOL v holdingu Agrofert, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše, je největším výrobcem biosložky.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale ono to zdražuje tu cenu, je to dneska i ekologicky zbytečné, řada zemí od toho odstupuje, nechce to ani po nás Evropská unie a s tou cenou to udělá to, že přece jenom o něco poklesne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale jsou to 2 Kč a ještě i ministr Síkela nějakého 7. 3. říkal, že to chápe, že po tom někteří občané volají, ale že by to stejně bylo nutné nahradit naftou, že by to vedlo k dalšímu tlaku na růst cen a že to je stejně málo.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, ale sníží to tu cenu o ty 2 Kč, každá koruna dobrá. Já nevím, jako tady by někdo chtěl nějaké zázraky, ale žádné zázraky nejsou. Tak se podívejme, jak to je. Nalijme si čistého vína. Cena nafty v České republice k 11. 3. 49,40 Kč. V Německu 57 Kč. Rakousko 55 Kč. Polsko, které udělalo některá opatření, 45 Kč. Tak toto jsou evropské ceny. Tady žádný zázrak neuděláte. A kdo to lidem říká, tak jim lže. Já jim lhát nebudu. Ano, 35 Kč, to by bylo krásné. Ale to prostě není, to neodpovídá tomu, jaké jsou ceny na mezinárodních trzích a v Evropě. Musíme vidět tu politickou realitu. Co udělala česká vláda? My jsme odstranili všechny důvody navyšování, které by mohly být u nás. To znamená, zrušili jsme to přimíchávání biopaliv, které je fakt zbytečné a prodražuje to vzhledem k ceně řepky a toho zpracování dneska, které je strašně drahé a ani to není ekologicky výhodné. Pomohli jsme menším podnikatelům zrušením silniční daně do 12 tun pro auta. Prosím pěkně, kdo říká, že to nic není, tak taky neví, o čem mluví. 4,5 miliardy těm podnikatelům to pomůže. To je přece pomoc. A pak, a to je důležité, hlídáme marže, začnou kontroly od pondělka, budou se zpětnou platností od 21. února.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, jak to chcete kontrovat, pane premiére? Kde je ta hranice, co řeknete: je to ještě normální marže, nebo je to už uměle navýšená?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, to není tak složité a ty orgány, které to budou dělat, Česká obchodní inspekce a další, přesně vědí, co mají sledovat. Tak jestli prostě vám někdo během dne 2× navýší cenu pohonných hmot, ale vy víte, že nakupoval den předtím, tak tam není žádný důvod ekonomický v ceně ropy nebo těch ropných produktů na mezinárodním trhu, on prostě jenom zvyšuje marži. A tohle musíme tvrdě hlídat. Nikdo si nesmí dneska zvyšovat ty marže na lidech. Navíc podívejte se na to, co se děje na mezinárodních trzích, cena ropy klesá v současnosti. Nebo aspoň dočasně poklesla, to se musí projevit na ceně těch pohonných hmot. Taky dnes zpráva ranní je, že u benzínu došlo poprvé k nějakému poklesu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zhruba 12 haléřů, je to velmi málo.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jasně, to je pravda, ale tohle všechno musíme hlídat. Takže my děláme všechno, co můžeme, ale prostě dělat opatření, které tady navrhuje opozice a které jiné státy nedělají až na výjimky, to znamená snižovat DPH, což mimochodem ani nejde, protože jsou tu nějaká evropská pravidla, co s tou DPH můžete dělat. Všechna tahle opatření, zastropování ceny je taky nesmírně obtížné v našem liberalizovaném prostředí i legislativně i jinak. Ale všechna tato opatření budou mít jediný důsledek. Ta střední třída to zaplatí. Zaplatí to mnohem dráž a zaplatí to o několik týdnů později. Tohle nechceme a touhle cestou nepůjdeme. A já říkám za naši vládu, my nemůžeme pomoci všem. Nemůžeme. A nemůže to udělat žádná vláda. Prostě rozpočet to neumožňuje, bylo by to absolutně neodpovědné. My pomůžeme těm, a to děláme, kteří se dostanou do problémů. Na to máme sociální systém, to bude fungovat, a to mohu garantovat. Ale prostě nemůžeme dospět k zázraku, když ceny pohonných hmot mají všude kolem nějakou výši, aby v České republice byly výrazně nižší. Co se stane? I kdybychom to dokázali, co by se stalo? Přijeli by sem Rakušané, Němci, dopravci velcí, nakupovali by tady, za chvíli by ty pohonné hmoty nebyly. Tohle nejde a ta cena by pak byla ještě vyšší. Tohle prostě nejde udělat. Vláda ví, co dělá, a postupujeme odpovědně a budeme postupovat odpovědně, ne populisticky, protože populismus vede jenom k tomu, že ti lidé to zaplatí potom 2×.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, jak chcete udržet smír ve společnosti a možná stále tu solidaritu Čechů, aby chtěli pomáhat Ukrajincům, kteří tady jsou a kteří tady teprve budou, a zároveň říkáte: čekají nás těžké časy. Ti lidé zchudnou, sníží se jim životní úroveň, oni by měli problémy i bez války po covidu, protože byla vysoká inflace, ti lidé se dostávali do energetické chudoby. Oni si teď říkají: proč máme pomáhat, když sami jsme na tom špatně, a budou mít obrovské ekonomické problémy. Mají pocit, že se jim teď už s válkou vůbec nikdo nevěnuje. Že na ně vláda zapomněla. Jak chcete ty lidi přesvědčit a udržet tady smír, aby to nepřerostlo v nějaké možná protesty, násilí, odpor proti Ukrajincům potom?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám rozumím, udržení sociálního smíru je nesmírně důležité. My jsme na nikoho nezapomněli. My řešíme ceny energií dnes a denně, řešíme ceny pohonných hmot, vytvořili jsme systém pomoci těm, kteří se dostávají do energetické chudoby, což předcházející vláda vůbec nenachystala, nic neudělala. Ten systém funguje, jak se ukazuje, třeba u toho příspěvku na bydlení, tam je nárůst proti loňskému roku ve stejném období přes nějakých 60 %, to znamená, že ti lidé to využívají a že to používají pro to, aby překonali ty problémy, které mají s cenami energií. Pomáháme prostě, kde to jde. Ale já nebudu lidem říkat: vedle nás je válka a bude to všechno v pohodě. Omlouvám se, tak to prostě nebude. A musíme se na to všichni připravit a musíme rozumnými kroky ve spolupráci vlády a společnosti tuhle situaci překonat. A já jsem si jistý, že když to budeme dělat takovým způsobem, jakým to děláme, tak to zvládneme. A samozřejmě musím poprosit lidi jak o trpělivost, tak o porozumění pro to. Znovu opakuji, vedle nás je válka, jaká tu nebyla. A my pociťujeme důsledky té války. Navíc tu válku s námi Vladimir Putin vede. To není můj výrok, že to jsou Putinovy ceny. Ten zazníval i při jednání evropských lídrů. To jsou Putinovy ceny. A on se snaží prostě tu Evropu rozložit. A my jedině tím, že zatneme zuby a překonáme to, tak to prostě zvládneme. Pomáhát Ukrajincům. Proč máme pomáhat Ukrajincům? Oni bojují za nás. Jestli si někdo myslí, že Vladimir Putin se zastaví, když ho nezastavíme my, tak se velice mýlí. Podívejme se na Krym. To je přesně ten příklad. On si vezme Krym a hotovo, říkali mnozí. Nechme ho být. Není to pravda. Když si vezme Ukrajinu, co si bude chtít vzít dál? Takhle se nedá uvažovat. Oni bojují za nás, my jim musíme pomoct.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Pojďme ale ještě k té pomoci. Chystá ještě vláda nějaké další, má nějaké další nástroje, a co by se muselo stát, abyste je aktivovali?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Samozřejmě chystáme další nástroje. Podívejte se, ta válka probíhá, teď nevím, něco přes 14 dní, kolik kroků už jsme udělali, jak jsme třeba, to musím tady říct, jak jsme třeba dobře nachystali, a moje poděkování patří opravdu všem, co se na tom podíleli, ten systém přijímání uprchlíků.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, pane premiére, bude to hned naše další téma, pomoc uprchlíkům, ale ještě než uzavřu to téma, chystáte ještě něco pro ty lidi? Pokud nás dneska někdo sleduje u televize a už nemá prostě na naftu a říká si, co s námi bude dál, jak budeme jezdí do práce, co pro něj ještě vláda udělá?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Za prvé ta opatření, která jsme udělali velmi rychle, začnou na tu cenu nějakým způsobem fungovat. Druhá věc, to, co opravdu říkám lidem – prosím, ne žádnou paniku. Máme zásoby ropy na 90 dní. Nehrozí, že by se to vykoupilo. Cena ropy na mezinárodních trzích v tuto chvíli začala klesat. Ty ceny bychom mohli udržet a do budoucna by mohly poklesnout. Nestane se to, když si začneme dělat zásoby a začneme se chovat podivně. Když se někdo bude dostávat do problémů, budeme těm lidem pomáhat. Můžeme hledat i další cesty. V Evropě se třeba diskutovalo, ale já neříkám, že k tomu dospějeme, v Evropě se třeba diskutovalo o tom, jestli není čas podívat se na rozvolnění té DPH pro jednotlivé státy tak, abychom tady měli nějakou prostě větší volnost v tom. Ale to je opatření, které s sebou nese obrovské množství rizik. Já jenom abych to vysvětlil velmi stručně. DPH tvoří nějakých 40 % výnosů z těch klasických daní. Daň je taky sociální pojištění, to není klasická daň. To je hrozně moc. Čili když na to sáhnete a snížíte to, tak nějak ty náklady, který ten stát má, které jdou lidem, se budou muset zaplatit. Zase to zaplatí ta střední třída. Čili tohle třeba vlastně to správné řešení není. Takže pomáháme, budeme hledat další cesty, udělali jsme i to, že lidem v této těžké situaci, a někteří po tom volají, nezvyšujeme daně. Snížili jsme loni daň z příjmu, takže lidé mají o 7 % víc...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A je to udržitelné v té situaci, v těch těžkých časech?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Mělo by to být udržitelné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nezvýšit daně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, je to v tuhle chvíli udržitelné, protože prostě to je vlastně ta konkrétní pomoc lidem. Je strašně jednoduché říct: tak je těžká situace, tak my vám zase těch 7 % třeba vezmeme. Ale lidem 7 % čisté mzdy pomáhá. Pomáhá jim řešit tu situaci. A je to lepší než ta plošná opatření, která nakonec vlastně dopadají i na ty, kteří tu pomoc v podstatě nepotřebují. Co dělá naše vláda? My pomáháme těm, kteří se dostávají do problémů. A to je správná politika. Plošná opatření nakonec zaplatí střední třída nejvíc a zaplatí pomoc těm, kteří tu pomoc vůbec nepotřebují. Není logičtější to, co my děláme? Je to logičtější. Takže zvládneme to, budeme hledat další cesty, spousta těch faktorů je teda mezinárodních, ale co jsou české faktory, ty ovlivňujeme a budeme v tom pokračovat dál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední moje krátká otázka k tomuto tématu, když říkáte, že lidem říkáte pravdu a chcete s nimi jednat na rovinu, řekněte jim, kolik může stát nafta v dohledných týdnech, možná měsíce. Je reálných 70 Kč třeba? Na to se máme připravit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To závisí na tom, jak dlouho bude trvat válka, co se bude dít s těmi cenami na mezinárodních trzích, jak se budou chovat jiné země. Vidíte, že pokud třeba se zvýšila produkce ropy, respektive dodávky ropy z arabského světa do Evropy, tak ta cena začala nějak pracovat. Takže prognózuje se to nesmírně obtížně. My budeme dělat všechno pro to, aby všechny české faktory, které mají vliv na cenu, tak jsme snižovali, a to jsme už udělali v tom ropném trojlístku, nebo jak bych to mohl nazvat. A budeme v tom pokračovat. Já si myslím, že pokud budeme v Evropě dělat to, co jsme se teď domluvili ve Versailles, to znamená co nejrychleji zajišťovat jiné dodávky než z Ruska a dělat kontrakty s jinými dodavateli, tak jsme schopni tu cenu dlouhodobě snižovat. Ten problém, to není problém České republiky. To trápí celou Evropu a musíme s tím něco dělat jak na české straně, tak společně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane předsedo. Pojďme k té velké uprchlické vlně, k té humanitární krizi. V Česku je podle odhadů zhruba 250 000 Ukrajinců a včera jsme poprvé přiznali, že jsme na konci s kapacitami, že ty lidi nemáme kam dát do důstojných podmínek, otevírají se tělocvičny, haly, budou tam spát na zemi ti lidé. Kolik reálně jsme schopni přijmout uprchlíků?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Uvádí se obecně taková hranice, že stát je schopen dobře absorbovat maximálně kolem 2 % své populace. Když se na to podíváte a vztáhnete to na to, co se děje u nás, tak to je 200 000 uprchlíků. To už tu je. Takže jsme opravdu na hranici té běžné absorpční kapacity země. Samozřejmě u nás je trošku specifická situace výhodná v tom, že ta první vlna uprchlíků, která k nám přicházela, to byli lidé, kteří vzhledem k tomu, že tu je silná ukrajinská komunita, tak přicházeli ke svým blízkým, známým, rodinným příslušníkům a bylo to relativně snadné v tom, snadné to nebylo, ale relativně snadné v tom, že třeba měli ubytování. Teď se dostáváme už do jiné vlny, kdy sem přicházejí lidé, kteří takovéto kontakty nemají a musíme jim pomoci. Těch cest je víc. Musíme využít všechny kapacity, které mají kraje pro ubytování, musíme využít kapacity, které mají obce, musíme využít kapacity, které jsou v hotelích. A musíme bohužel uvažovat, a děláme to včas, i o výstavbě nějakých provizorních ubytování pro ty lidi, kteří přicházejí. Jenom si všichni uvědomme, to je taky potřeba mít na paměti, je to strašné, co teď říkám, ale taková uprchlická vlna od druhé světové války, takový pohyb lidí v Evropě prostě nebyl. A jenom pro srovnání, kdy byla uprchlická krize, ta evropská, 2015. Za celý rok 2015 přišlo do Evropy 1,5 milionu lidí. Přišly 2 000 000 během 14 dnů. To je nepředstavitelné. To nemá vůbec obdoby. Takže zase, když si řekneme: no to zvládneme lehce, ne, nezvládneme to lehce. V Polsku 1,2, nebo ta čísla se neustále mění, milionu uprchlíků z Ukrajiny. U nás máme teď přes 200 000, předpokládáme, že přijdou další, musíme si s tím nějak poradit. Ale jednoduchá řešení nejsou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Žádáme o pomoc Evropskou unii, co bychom od ní rádi dostali?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
V tuto chvíli potřebujeme finanční pomoc a v konkrétní věci potřebujeme ty tzv. humanitární základny, které nám pomohou ubytovat tisíce lidí. My sami nemáme dost těch základen, které bychom mohli použít, ani když nám pomůže armáda. Prostě potřebujeme tuto pomoc z Evropské unie. Ale důležitá je ta finanční pomoc. To, co je určitá výhoda, je, že v Evropské unii jsou vytvořeny určité programy už z doby migrační krize, které se dají teď používat, Česká republika je může využít, ale ty programy se budou ještě modifikovat v příštích dnech a týdnech tak, aby se lépe nastavily na tady tu vlnu uprchlíků z Ukrajiny. My potřebujeme tu finanční pomoc, my v tuto chvíli nežádáme žádné přerozdělování nebo kvóty, to jsme nikdy nechtěli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nastane to někdy, pane premiére? Pokud ta vlna bude pokračovat, pokud těch lidí bude opravdu hodně, vyhneme se tomu? Nějaké relokaci a možná povinným kvótám?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já bych se tomu chtěl vyhnout, protože já jsem to vždycky považoval za systém, který když jsme odmítali ty povinné kvóty, které tehdy navrhovaly především jižní země, které byly postiženy tou migrací z Afriky, tak jsem říkal, že ono to má několik rozměrů a jeden je i lidský. Že posíláte lidi tam, kde nechtějí být. Samozřejmě tady je možné třeba uvažovat o tom, že skutečně část těch lidí bude ochotna jít jinam, protože sem nejdou lidé kvůli ekonomickým výhodám, jak třeba šla část těch uprchlíků tehdy v té migrační krizi, to jsou lidé, kteří prostě utíkají proto, aby si zachránili život a život svých dětí. A to je na tom podstatné. Budeme samozřejmě zvažovat všechny cesty. V tuhle chvíli musíme pomoci dobře těm lidem, kteří k nám přicházejí. My jsme nastavili velmi dobře fungující systém, já fakt děkuju všem, kteří se na tom podílejí. Tam jsou obrovské množství dobrovolníků, fungují ta krajská asistenční centra, je to něco, na co můžeme být opravdu hrdi, ten nával nějakým způsobem zvládáme a teď je potřeba přikročit k dalším krokům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A jednali jste o tom už ve Versailles s vašimi kolegy, s premiéry evropských zemí, jakým způsobem budou pomáhat Polsku, Česku, Slovensku a zemím, do kterých míří ukrajinští uprchlíci? Jaká je tam nálada a ochota?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nálada je pomoci. Nálada je velmi silná. Je nálada jednoznačně pomoci. Jsou si vědomi toho, že ty země jsou zasaženy a že to samy prostě nemohou zvládnout. Je pravda, a to je zajímavé, že na rozdíl od té uprchlické vlny z toho roku 2014, 15, tak dneska i lidé ze západní Evropy mluvili o tom, že jejich společnosti jsou velmi solidární a jsou připraveny Ukrajincům pomáhat v nebývalé míře. Takže není to jenom fenomén u nás, je to zřejmě i nějaký celoevropský. A bylo tam mnohokrát silně řečeno, že jsou si vědomi toho, že nás v tom nemohou nechat. A proto ty finanční nástroje, o kterých jsem mluvil, se budou určitě v dalších dnech rozvíjet a my je budeme využívat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A na tu druhou stranu, vyslechl jste si tam i nějakou výtku? Vy jste v té syrské 2015 krizi pomáhat nechtěli, odmítali jste kvóty, nechtěli jste nám pomoci, zaslechl jste to tam? Teď vůbec nechci ty dvě krize srovnávat, ani v tom počtu, ani v těch důvodech, ani v motivaci těch lidí.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vás asi překvapím, ale ne. V tuto chvíli to vědomí toho, že čelíme něčemu, co opravdu nesnese žádné srovnání, to nesnese žádné srovnání v dějinách Evropské unie, tak to vědomí je tam velmi silné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě poslední otázka, určitě nejsou správným řešením podle někoho, kdo se zabývá pomocí uprchlíkům, to, že budou koncentrováni nebo ubytováni v nějakých kempech a v nějakých modulárních buňkách, chtějí je rozmístit do domácností, do českých domácností. Jaká je podle vás správná ta částka, jak pomoci lidem? Co budete vy navrhovat a prosazovat, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nějaká částka je určitě nutná. Proto jsme taky si vytvořili legislativní nástroj a o té částce se teď budeme bavit v příštích dnech. Já to tady nebudu střílet nějaká čísla, to by bylo neodpovědné. My jsme stanovili nějakou částku pro ubytování v ubytovacích zařízeních a teď budeme jednat dál. Dnes večer máme jednání vlády s Asociací
hejtmanů, v dalších dnech jednáme se Svazem měst a obcí, do středy budeme mít určitě všechny potřebné informace, budeme se snažit nastavit tu částku správně. Určitě je potřeba pomoci lidem, kteří to ubytování doma poskytují, a je to dobře, to takto udělat. Já se obávám, že to všechno nebude stačit, že nakonec budeme muset vytvářet i nějaké to modulární ubytování a ty humanitní základny. Měli bychom se snažit, aby to nebylo na jednom místě, ale bylo to na různých místech České republiky v menších počtech, to by bylo prostě lepší řešení. Zas to vyžaduje pozemky a všechno má nějaké kroky, to vyžaduje, které musíme udělat. Budeme se o tom bavit, pan ministr vnitra a pan ministr pro místní rozvoj dostanou od vlády pověření, aby hledali ve spolupráci s komunální politikou ta vhodná místa, musíme se prostě na to připravit. Protože pokud prostě očekáváme, že z Ukrajiny neodejdou 2 000 000 lidí, jak je to teď, ale může odejít třeba 6 milionů lidí, tak musíme počítat s tím, že ten počet lidí u nás se bude zvyšovat. Možná to, co je ještě důležité, abych řekl. My jsme udělali všechno pro to, aby Ukrajinci, kteří k nám přijdou, mohli začít pracovat, mohly jejich děti chodit do školy. To znamená, aby jejich závislost na státu byla co nejmenší. Udělali jsme ale také to, že ten, kdo nemůže pracovat a nemůže prostě si jinak pomoci, tak dostane určitou sociální podporu 5 000 Kč, o kterou musí požádat, není to automatické. Ale musíme si uvědomit, těm, kdo by to snad záviděli Ukrajinců, to jsou lidé, kteří přišli o všechno. Přišli sem s taškou, nemají vůbec nic. A znovu opakuji, ti, kteří mohou pracovat, umožníme jim to, bude to určitě dobré, ale prostě v tomhle množství musíme počítat i s těmi důsledky dalšími.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére, a budu se na to za chvíli ptát dál, děkuji, že jste mým hostem a že zůstáváte i nadále. A vám, milí diváci, děkuju, že na Primě a CNN Prima News sledujete Partii. Budu ráda, když za malou chvíli s námi budete pokračovat na CNN Prima News, pokud nás tam už sledujete, tak chvíli počkejte, je to čas na malou kávu. Pokud na Primě, tak budu ráda, když si přepnete, mimo jiné panu premiérovi položím i vaše otázky, které jste mu pokládali na sociálních sítích. Budu se ptát za vás, za malou chvíli na shledanou.

Krásné nedělní poledne vám přeju. Děkuju, že na CNN Prima News sledujete Partii, že jste si počkali. Jak jsem slibovala, ým hostem zůstává předseda vlády pan Petr Fiala z ODS. Dobrý den, pane předsedo.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slibovala jsem, že vám položím otázky diváků, ale než se tak stane, budu ještě chvíli s dovolením pokračovat v tom tématu velká uprchlická krize, humanitární krize. Slováci spočítali, že by je 1 000 000 lidí mohl přijít zhruba na 50 miliard korun, 2 miliardy dolarů. Bude na to Česká republika mít. Víme, v jakém stavu je rozpočet?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě problém, protože ten rozpočet není v dobrém stavu a zvyšoval se v posledních letech dramaticky náš dluh, to zadlužení prostě je enormní a jeho růst je enormní. My jsme museli něco udělat, taky musíme něco dělat, protože jinak by se znehodnocovaly lidem peníze inflací. Vidíme, co se děje s cenami, jaká je tu drahota. A to, co česká vláda udělala, že se snažila, naše vláda udělala, že jsme se snažili přinést, připravit, on to není úplně náš rozpočet, ale tupravit ten rozpočet předcházející vlády tak, abychom snížili ty proinflační tlaky, je to protiinflační rozpočet. Ale celkově ten rozpočet v České republice nemá, řekněme, dobré podmínky, to taky limituje nás v těch řešeních. My na to musíme mít, a právě proto mluvím o tom, že je potřeba využít těch nástrojů, které nabízí Evropská unie a prostě ty peníze na tu podporu tady získat, abychom si s tím poradili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte odhad té podpory. Já jsem se na to tady minulý týden ptala vašeho kolegy, pana ministra Jurečky, on říká, že absolutně nemá, ale prostě ani jsme nevěděli, kolik těch lidí může přijít. Teď už možná nějaké odhady máme?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já opravdu v tuhle chvíli neznám tu částku. Musíme se bavit o tom, co je prostě možné z Evropské unie získat a o to budeme samozřejmě usilovat. To se strašně těžko stanovuje, vždyť ta čísla se prostě mění každým dnem. My ani nevíme v tuto chvíli, kolik lidí, a bylo by opravdu i neseriózní něco říkat, kolik lidí třeba z těch Ukrajinců, kteří sem přicházejí, bude opravdu žádat o tu podporu ze strany státu, kolik lidí to dokáže zvládnout jiným způsobem a dokáží se zaměstnat. Víme teď, že přichází, v té struktuře té první vlny bylo zhruba 55 % dětí, bylo tam z dospělé populace 80 % žen, ten zbytek byli většinou senioři, to asi se dá odhadovat, jaký bude ten náklad na zdravotnický systém a další věci. Na druhé straně my nevíme, kdo teď bude přicházet, jaká bude struktura těch, kteří budou přicházet teď. Takže dělat nějaké odhady by bylo asi neseriózní. My těm lidem musíme pomoci, je to i v našem zájmu, tam bojují jejich muži, my se tady musíme postarat o jejich ženy a děti, kteří prostě si zachraňují holý život. Samozřejmě musíme dělat všechno pro to, abychom pomáhali i našim občanům, kteří se dostanou do problémů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zmínil jste ty dvě oblasti, zdravotnictví a také školství. Ministr Gazdík říká, že 100 000 dětí umí české školství pojmout, 100 000 dětí umíme z Ukrajiny tady vzdělávat, ale to asi bude málo, co s tím, pane
předsedo?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pak budeme muset hledat další cesty, jako jsou třeba speciální třídy a všechno možné. Tak je to něco, s čím nikdo nemá zkušenost, je to množství, které je neuvěřitelné, krok po kroku to budeme řešit. Já jenom, když to srovnávám ale s jinými zeměmi, musím říct, že ten systém, který jsme tady vytvořili, připravili během několika dnů či týdnů, je opravdu jeden z nejpropracovanějších. Máme systém registrace, máme systém, který zajišťuje to, že kdo může, tak se dostane co nejrychleji na pracovní trh, máme způsob, jakým dostat děti do školy a do školek. Upravili jsme i legislativu, děkuji všem, kteří se na tom podíleli velmi rychle, abychom tohle zvládli. Čili vytvořili jsme podmínky pro to, abychom to zvládli. Máme určité limitované kapacity, které jsou dány i stavem našeho rozpočtu a máme zde jeden neznámý faktor, který nezná nikdo prostě, a to je, co bude dělat takové obrovské množství lidí, jaké prostě ještě nikdy nikam nepřišlo. My vůbec ani teď nevíme, kolik těch lidí bude. Takže dělat nějaké prognózy dopředu je těžké. Česká republika nastavila dobře systém, máme i nějaké zkušenosti s fungováním integrovaného záchranného systému. Všecko to funguje v tuto chvíli dobře. Ale pokud se mě ptáte, jestli stejně dobře zvládneme i další obrovské množství lidí, tak vám na to jenom řeknu, budeme se snažit a budeme hledat všechny formy, jak to zvládnout. V tuto chvíli to zvládáme. Pánbůh zaplať za to. Děkuju lidem za obrovskou solidaritu, kterou projevují, i díky tomu to zvládáme. A v dalších dnech se musíme připravit na to, že to bude horší a že to musíme taky zvládnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Německá kancléřka Angela Merkelová proslula s tím výrokem „Wir schaffen das“, zvládneme to. Politická opozice jí to pak otloukala o hlavu. Jsme natolik sebevědomí, jste vy, jako premiér natolik sebevědomý, abyste to takto řekl, zvládneme to?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, já jsem pokorný. A já říkám, bude to těžké, ale musíme to zvládnout. Zbývá nám něco jiného? Nezbývá. U kancléřky Merkelové byl trošku jiný problém, já se k tomu nechci vracet, pokud jde o ty její výroky, které jí byly vyčítány. Ale teď je tu, to taky bych chtěl říct, teď je tu něco jiného než migrační vlna, nejenom těmi rozměry a rozsahem, o kterém jsem tady mluvil, ale tady dochází k pohybu obyvatel uvnitř Evropy, a to je fakt něco jiného. A k nám přicházejí lidé, kteří jsou nám kulturně, jazykově blízcí, jejichž muži a příbuzní tam bojují o život pár set kilometrů od nás. To je nesmírně tragická situace a my tím, že jim pomáháme, tak pomáháme i sobě, tak se na to dívejme. Já opravdu děkuji všem, kteří si zachovávají chladnou hlavu, přestože jsou plni emocí a je nám to všechno nesmírně líto, tak se snaží prostě těm lidem racionálně pomoci, to je dobře, a to dělá i naše vláda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Jestli dovolíte, položím otázky diváků, které psali vám na sociálních sítích. Vybírám ty, které tam hodně rezonovaly, které občané České republiky trápí. Nebylo by lepší, pane premiére, vystoupit z V4, když Maďarsko je spřátelené s Ruskem?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nebylo by dobré vystoupit z V4, protože Maďarsko, nejenom proto, ale Maďarsko v těchto dnech skutečně drží ten společný postoj, ukázalo se to i při našich interních jednáních, ukázalo se to i v postupu Maďarska při tom jednání 27 šéfů států a vlád ve Versailles. Já k tomu musím říct, že uvnitř V4 probíhá velmi živá výměna názorů a třeba Polsko a Slovensko jsou jednoznačně na straně těch, kteří požadovali spolu s námi ty nejtvrdší sankce a co největší pomoc Ukrajině.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není čas přijmout euro? Otázka. Možná doplním, že i mimochodem Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, říká, že nás táhne dolů slabá koruna, že země, které mají a platí eurem, jsou na tom lépe.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Hlavně ta otázka je hypotetická, to prostě není jako možné a nebude to ani možné v průběhu celého volebního období. Takže neztrácejme čas tím, co v tuto chvíli opravdu není a nemůže být na pořadu dne. Navíc česká koruna mnohokrát ukázala svoji sílu. Já plně respektuju ty názory, které říkají, že euro je jako pro nás do budoucna dobré. Ale já v tuto chvíli nevidím žádnou reálnou šanci k euru přejít, takže se tím teď netrapme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč nesnížíte daně jako v Polsku a Maďarsku, vím, že jsme to tady široce diskutovali, ale ta otázka se tam opakovala tolikrát, že možná ještě pro krátké shrnutí pro lidi, kteří se na to ptají.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, většina zemí touto cestou nejde. Touto cestou šlo Polsko, snížilo DPH na pohonné hmoty. Podívejte se na ceny pohonných hmot v Polsku jsou o něco nižší, ale ne zase závratně a mají problém s tím, že ty pohonné hmoty jim často docházejí. K tomuto nechceme dospět. Maďarský případ bych vůbec nekomentoval, ten je úplně specifický a žádná jiná evropská země takovouto cestou nejde a nemůže jít. Podívejme se, co dělá, Rakousko, co dělá Slovensko, co dělá Německo, a to je ten postup, který vlastně dělá i Česká republika. Já tvrdím, že je potřeba pomoci těm, kteří se dostanou do problémů, ale dělat plošná opatření toho typu, jako je třeba snížení daní, povede jenom k tomu, že pak to někdo musí zaplatit, a ještě dále rozvracíme už tak problematické financování hospodaření státu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna otázka, co si, pane premiére, myslíte o postoj Izraele? Opakovala se mnohokrát otázka v těch dotazech diváků, jak vy to vnímáte, postoj Izraele, izraelského premiéra, údajně Volodymyru Zelenskému telefonoval a doporučoval mu, ať se vzdá Ukrajina.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já nevím ale, jestli je to pravda. Takže z tohoto hlediska se mně to těžko komentuje. Obecně bych k tomu řekl jednu věc, ta je pro mě důležitá. Pokud bude jakékoliv diplomatické řešení na stole a všichni doufáme, že by třeba jednou k němu mohlo dojít, tak to musí být diplomatické řešení, které budou chtít Ukrajinci, nesmí dojít k žádnému diplomatickému řešení na úkor Ukrajiny. Ve všem, v jakémkoliv diplomatickém řešení musí mít Ukrajinci rozhodující slovo. A to si myslím, že je to základní a k tomu musíme přistupovat, žádné další obcházení vůle ukrajinského lidu prostě není v tuhle chvíli možné a bylo by to úplně nesprávné. Ukrajinci vedou heroický, opravdu heroický statečný, nesmírně statečný boj. A oni, když budou mít možnost si sednout k diplomatickému jednání, tak si k němu určitě sednou a budou-li se chtít dohodnout, nebo budou-li se moci dohodnout, tak se na něčem dohodnou. Ale nemůže to nikdo udělat za ně. Je to jejich, je to jejich rozhodnutí. Ale to všechno, o čem se tu teď bavíme, je hypotetické. Ten, kdo má ten klíč k řešení té situace, je Vladimir Putin. Ten si nechce sednout k diplomatickému jednání. Nechce se na ničem domluvit. Nechce dosáhnout příměří. On chce dobýt Ukrajinu a my mu v tom musíme zabránit. To je náš společný úkol.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste mi trochu diplomaticky utekl z té otázky na Izrael. Zeptám se tedy já úplně napřímo, jste nebo nejste zklamaný z postoje, z toho chladného postoje Izraele?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já opravdu to nedokážu, přiznám se, nesledoval jsem to do detailu, nedokážu to komentovat. Takže já nevím, jestli je pravda to, co probíhá v médiích, co radil izraelský premiér prezidentovi Ukrajiny, prostě tyhle informace já nemám. Já mluvím za Českou republiku a mohu teď mluvit i za výsledek jednání států Evropské unie a Severoatlantické aliance, protože obou těch summitů a neformálních rad jsem se účastnil, tam je jednoznačná vůle postavit se ruské agresi všemi prostředky a všemi prostředky pomáhat Ukrajině, a to si myslím, že je podstatné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední otázka k Ukrajině, která se ale opakovala mnohokrát, bude třetí světová válka?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Třetí světová válka bude v případě, že ji rozpoutá Vladimir Putin. Jaká je ta pravděpodobnost, to neví nikdo. To, co je důležité pro Českou republiku, je toto sdělení – všechny státy Severoatlantické aliance, včetně těch, co mají největší vojenskou moc, opakovaně řekly, že jakýkoliv způsob ohrožení jakéhokoliv člena Severoatlantické aliance, ohrožení jakéhokoliv centimetru území členského státu NATO bude bráno jako útok na celou Alianci a všichni budou se společně bránit. Já vím, že to je v čl. 5 Washingtonské smlouvy, existovaly o tom v poslední době pochybnosti. Existovaly pochybnosti, zda tato vůle v NATO ještě je. Dnes mohu říct, je tam, je opakovaně vyjadřovaná, je vyjadřována i fakticky posilováním východního křídla NATO, a to je to, co nás chrání, a to je to, co taky může zabránit třetí světové válce, protože Vladimir Putin je si té síly jednoty a odhodlání Severoatlantické aliance vědom a překvapila ho, a to je záruka naší bezpečnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkuju, že jste byl mým hostem. Na shledanou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS