1. března 2022

Televizní noviny: Už šestý den pokračuje invaze ruských vojsk na Ukrajinu

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Nova.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Ve vysílání už je s námi další host dnešních televizních novin. Vítáme
předsedu vlády Petra Fialu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dobrý večer. Pane premiére, mluví se o tom, že bychom mohli poslat na Ukrajinu další zbraně, například samohybné houfnice Dana. V žádném případě po vás nechci, abyste prozrazoval nějakou informaci, která by mohla ohrozit bezpečnost, ale požádala nás o to ukrajinská vláda?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Samozřejmě Ukrajina potřebuje spoustu pomoci, potřebuje pomoc humanitární, ale potřebuje taky pomoc v oblasti vojenské, protože vidíme všichni, jak se statečně Ukrajinci brání a potřebují k tomu zbraně a vojenskou techniku. Já jsem ve spojení s panem prezidentem Zelenským, s premiérem Ukrajiny a bavíme se o tom, co můžeme poslat tak, aby to opravdu mohla ukrajinská armáda v tom boji za svobodu využít. Opravdu nemohu prozrazovat žádné podrobnosti, ale mohu jenom říct, že už jsme poslali vojenský materiál zhruba v hodnotě 600 000 000 Kč a budeme v tom pokračovat.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, pane premiére, že Ukrajina je v Evropské unii vítána. Je to ale možné okamžitě, jak žádá Ukrajina?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Technicky to samozřejmě možné není a všichni víme, že proces přijímání do Evropské unie, to jsou roky, ne-li desítky let. Ale my jsme v nestandardní situaci, a to, co jsem udělal nejenom já, ale vlastně spousta státníků z evropských zemí, to je vlastně podání ruky. Je to otevřená náruč, je to vyjádření toho, že nám na Ukrajině záleží, jsou to naši přátelé, že cítíme, že v tom nejsou sami, a proto jim vlastně otvíráme dveře do Evropské unie.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ve čtvrtek se máte setkat s prezidentem Zemanem, o čem konkrétně budete mluvit?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Budeme se bavit samozřejmě o té situaci. Já myslím, že je dobré a že to tak veřejnost vnímá, že tady všechny ústavní instituce, všichni klíčoví ústavní činitelé, včetně opozice mluví jedním hlasem. Všichni odsuzujeme ruskou agresi, podporujeme Ukrajinu, dělá to i pan prezident Zeman. Společně jsme se účastnili, to je v podstatě historická věc, společně jsme se zúčastnili summitu Severoatlantické aliance a dáváme i tak najevo, že tady je ten náš postoj stejný. My se budeme bavit i o některých praktických otázkách. Určitě se budeme bavit třeba o tom, jak se postavit k lidem, kteří chtějí jít bojovat na straně Ukrajiny s ruskou agresí a o podobných věcech, ale těch otázek je samozřejmě víc.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Ministr Stanjura chce navrhnout rozpočtový přesun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc. Jde o částku 1,8 miliardy korun. Znamená to změnu rozpočtu?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
My v tuto chvíli musíme samozřejmě dávat peníze nejenom na pomoc Ukrajině, ale i na to, co jste zmínili, to znamená pomoc uprchlíkům. Oni sem přicházejí každou hodinu další a další počty. My samozřejmě máme připraveny plány a strategie, jak i obrovské množství lidí zvládnout. Potřebujeme na to uvolňovat rozpočtové prostředky. V tuto chvíli ty peníze, o kterých mluvíte, půjdou vlastně z rezervy, která tam je. Nemusíme měnit ty základní parametry rozpočtu, ale bavíme se o tom, že až schválíme tento rozpočet a chceme ho schválit rychle v té podobě, ve které byl teď předložen do sněmovny, tak budeme muset připravit novelu, která bude muset reagovat na to, že ve vedlejší nebo kousek od nás je válka a že to má dopad na Českou republiku.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Rozumím. Ruský prezident Vladimir Putin vyhrožuje použitím jaderných zbraní, což, jestli mě paměť neklame, se nestalo od osmdesátých let. To vzbuzuje obavy. Lidé se například ptají, zda máme k dispozici kryty a podobně. Je podle vás ta ruská hrozba reálná? A prosím stručnou odpověď.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ta ruská hrozba je strašlivá, ale Rusko hrozí opakovaně. Je to součást strategie. Já bych chtěl všechny občany ujistit, že nemáme žádné zprávy o tom, že by České republice hrozilo jakékoliv nebezpečí. A to, co nás opravdu chrání, je členství v Severoatlantické alianci, která je připravena se bránit všemi silami a všemi prostředky, kdyby byla napadena. Žádné nebezpečí nehrozí, buďme v této věci v klidu, ale všichni vidíme, jak se chová Rusko a jak agresivní je režim Vladimira Putina.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkujeme za váš čas a přejeme vám klidný večer.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer.


 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS