1. března 2022

Události, komentáře: Ukrajinci bojují i za nás, zásah NATO by vedl ke světové válce

(ČT 24) Hostem úterního speciálu Událostí, komentářů České televize byl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Hodnotil vývoj bojů na Ukrajině i související problémy v Evropě. „Naději mi dává spousta věcí. Třeba to, že reakce je nyní jasná a jednoznačná,“ řekl premiér na úvod rozhovoru.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Ocenil také to, že Ukrajinci s ruskými jednotkami bojují ze všech sil. „To Vladimir Putin určitě nečekal,“ myslí si Petr Fiala. Zdůraznil, že naději mu dává i to, že Česko je součástí NATO i Evropské unie, což nás podle něj chrání.

Zavzpomínal i na dobu, kdy navštívil Charkov. „Setkal jsem se s mladými lidmi, kteří byli nadšení, že žijí na svobodné Ukrajině,“ zmínil. Proto je teď pro premiéra velmi těžké sledovat, jak je město bombardováno. Zpětně se domnívá, že protiruské sankce měly být silnější po anexi Krymu v roce 2014.

„Ukrajinci jsou Evropané, bojují za nás,“ má jasno Fiala. Proto je podle něj důležité pomoci Ukrajincům co nejvíce ve velmi krátké době a neřešit detaily. A to i v řádu hodin. NATO podle něj přímo v zemi zasáhnout nemůže, protože by to znamenalo válku s Ruskem a tím pádem i světovou válku.

„Rusko má dlouhodobě imperiální sklony, Vladimir Putin se ho snaží obnovit minimálně v hranicích bývalého Sovětského svazu,“ myslí si Petr Fiala. Rusové nyní podle něj útočí na národ, který je jim nejbližší. Oslabit Putina podle něj mohou přímo Rusové. Premiér připomněl, že ruské útoky se nyní stupňují a míří už i na města a civilní obyvatelstvo. Podle něj ruský prezident zajde tam, „kam mu dovolíme“.

„Nemáme signály, že by nám (ze strany Ruska) něco hrozilo,“ ujistil Čechy předseda vlády. Vladimir Putin podle něj nyní používá jaderné zbraně jako prostředky v psychologické válce, kterými nás chce zneklidnit a znejistit.

Premiér by si přál, aby se Ukrajinci ubránili a válka co nejrychleji skončila. „Aby Rusko pochopilo, že tohle není cesta, a vrátilo se k jednacímu stolu. Zatím je od toho bohužel daleko,“ mrzí ho. Podle Petra Fialy musíme pomáhat Ukrajincům, kteří z vlasti utíkají před válkou. A vzdát se kvůli tomu i části vlastního pohodlí.

Petr Fiala zdůraznil, že agrese Ruska přepisuje situaci na mezinárodní scéně. „Švédsko a Finsko se najednou začaly přibližovat Severoatlantické alianci, Švýcarsko odhodilo svou neutralitu, Německo úplně změnilo svoji doktrínu,“ vypočítal. Zároveň prý není možné domluvit se s někým, kdo „poruší všechna pravidla“. Síla a odhodlání ji použít jsou podle něj jedinou věcí, které autoritářské režimy a jejich vůdci rozumějí.
 

Přepis rozhovoru:

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Šestý den války na Ukrajině. Kyjev zatím odolává, ale míří k němu několik desítek kilometrů dlouhý konvoj. Boje neutichají ani na východě země. Silnému ostřelování během dne čelily i Charkov nebo Mariupol. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes promluvil k europoslancům.

Volodymyr ZELENSKYJ, ukrajinský prezident:
Chceme, aby naše děti žily. Připadá mi to správné. Včera zemřelo 16 dětí. A prezident Putin dál tvrdí, že jde o operaci, která míří na vojenskou infrastrukturu.

Boris JOHNSON, britský premiér:
Jak tento odporný konflikt pokračuje, tak jsem absolutně přesvědčen víc než kdy předtím, že Putin selže. Věřím, že Putin musí selhat.

Ursula von Der LEYENOVÁ, předsedkyně Evropské komise:
Muži, ženy a děti umírají, protože prezident Putin rozhodl, že jejich země nemá právo existovat. Nikdy už to nedovolíme a nikdy to nepřijmeme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Český premiér
Petr Fiala. Dobrý večer a děkujeme, že jste přišel.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, že si emoce nechcete a ani nemůžete připouštět, ale válka je něco, co doléhá na psychiku každého z nás. Všichni se bojíme, jistě i vy. Je teď něco, co vám v těch dnech dává naději?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Naději mně dává spoustu věcí. Naděje určitě spočívá v té rozhodné reakci celého demokratického světa. My jsme tady v uplynulých letech často viděli, když Rusko udělalo nějaký agresivní krok, váhání, nejistotu. Některé země se snažily pořád s Ruskem tak či onak domluvit. A teď ta reakce je naprosto silná, jednoznačná, spontánní. Naději mně dává, je to strašné, ale i ta neuvěřitelná statečnost ukrajinského národa, který prostě bojuje ze všech sil proti té ruské agresi. Myslím, že to Vladimir Putin určitě nečekal. A samozřejmě naději mně dává jedna věc, kterou jsem vždycky zdůrazňoval a teď ji připomenu rád znovu. My jsme součástí Severoatlantické aliance, jsme součástí Evropské unie, a to je to, co nás chrání. To je to, co způsobuje, že Česká republika se i v těchto hodinách, chvílích, kdy vedle nás je válka, může cítit bezpečně. To je důležité, a to je samozřejmě naděje. Emoce mám a jenom si je nemohu připouštět pro rozhodování. Ale když tady vidíme umírat lidi, naše přátele vlastně, vždyť tady žilo 260 000 Ukrajinců, spousta lidí je s Ukrajinou nějakým způsobem propojena, tak nemohu nemít emoce. Možná mi dovolte ještě jednu vzpomínku. Mně dneska přátelé poslali fotografie z doby, když jsem byl v Charkově, my jsme tam s Masarykovou univerzitou a Centrem pro studium demokracie a kultury pořádali řadu let takové vzdělávací programy o demokracii, politických systémech západního světa a tam jsem se setkával s mladými lidmi, kteří byli prostě nadšení, že žijí ve svobodné Ukrajině, těšili se na to, že to bude součást svobodného světa, těšili se na prosperitu, chtěli být spojeni s tím demokratickým světem. Byl jsem tam taky oceněn vysokým akademickým vyznamenáním, ukazovali mně hrdě, co vybudovali, protože tehdy se Charkov chystal na pořádání mistrovství Evropy ve fotbale atd., atd. Prostě já teď vidím, jak to město je bombardováno, jak to, co tam vybudovali, je rozbito, jak jsou vlastně rozbity ty sny mladých lidí, kterým jsem tam dával diplomy, tak samozřejmě to jsou emoce, které jako člověk, učitel, rodič nemohu nemít.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A je to strach, obava, frustrace? Dokážete tu emoci pojmenovat? Klidně jednoslovně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak je to...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Bezmoc?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, bezmoc ne. Je to pocit jako jakési lidské sounáležitosti s těmi, kteří trpí. A my si musíme vždycky představit, ta válka konkrétní, to není nějaká počítačová hra. To se dotýká prostě životů, osudů lidí, řekl bych, hluboce je to poznamenává. Přináší to oběti, utrpení, které si skoro ani nedovedeme představit. Na to musíme myslet. Proto je taky tak důležité, že Česká republika pomáhá. Pomáhá česká vláda. Máme na to podporu napříč politickým spektrem. A hlavně ve společnosti. Pomáhají lidé, není jim to jedno. Jsou si toho vědomi, co prostě prožívají naši ukrajinští přátelé. To si myslím, že je hrozně důležité.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy teď musíte dělat rychlá a správná rozhodnutí. Jaké to rozhodnutí pro vás bylo v posledních dnech úplně to nejtěžší?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já nad tím takhle ani nemohu přemýšlet. Vy jste to řekla správně. Děláme rychlá rozhodnutí, která vlastně musí jít jedno za druhým. Já snad možná to nejdůležitější. Samozřejmě Ukrajina potřebuje veškerou pomoc. Potřebuje pomoc politickou, morální, potřebuje pomoc konkrétní, materiální, humanitní, ale potřebuje taky zbraně. Potřebuje zbraně proto, aby se dokázala bránit mnohem silnější ruské armádě. A my jí ty zbraně jako západní země poskytujeme. Česká republika byla jedna z prvních, pak se přidaly naštěstí další. Ale my jsme v posledních hodinách nebo dnech udělali rozhodnutí, že jsme poslali další zbraně, přesně ty, o které mě požádal ukrajinský prezident Zelenskyj, a já jsem byl rád, že Česká republika mohla poslat přesně to, co Ukrajina ke své obraně potřebuje. To jsou možná ta rozhodnutí, která nejsou lehká.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak vlastně tehdy reagoval, když jste mu volal s tou nabídkou zbraní? A plánujete, že si ještě zavoláte? Budete mu nabízet ještě nějakou další pomoc?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
On mě o to přímo požádal. On mě požádal o konkrétní dodávku zbraní. Já jsem musel zjistit, jestli je vůbec máme, tak jsme si volali během toho sobotního večera 2×, pak jsem mu mohl říct tu dobrou zprávu, že jsme schopni něco podobného Ukrajině dodat. Nemohu specifikovat to, o co šlo. A pak jsem měl ještě druhý den rozhovor s ukrajinským premiérem, který mně velmi děkoval a právě mě prosil, abychom dokázali to dodat v řádu hodin, protože u nich jde skutečně o hodiny, jestli si dokáží bránit, a potřebují ty zbraně hned. Já myslím, že toto je hrozně důležité, že Česká republika vzhledem k tomu, že jsme blízko, že některé ty věci jsou docela kompatibilní, tak jsme schopni to udělat rychle. Další státy se přidávají, Ukrajina má stále silnější pomoc z hlediska vojenské techniky, a to si myslím, že je důležité, že to umožňuje vlastně Ukrajincům, aby se bránili. A čím déle se budou schopni úspěšně bránit, tím větší bude naděje, že se to Putinovi nepodaří a že Ukrajinu neovládne.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Právě prezident Zelenskyj dnes promluvil v Evropském
parlamentu, jak na vás působil? A co z těch jeho požadavků je reálné a co už reálné není?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem měl možnost jednak mluvit osobně s prezidentem Zelenským, měl jsem možnost vidět i tu jeho řeč, ne tu dnešní, ale tu, kterou směřoval k Evropské radě, kdy k nám mluvil. Je to člověk, který prostě dneska stojí jako hlavní velitel svého národa ve válce, v boji. Tak to musíme chápat. A my musíme udělat všechno pro to, abychom Ukrajině pomohli. Jsou to ty věci, o kterých jsem mluvil a které Česká republika dělá, ale je to i dát jasně najevo, že o ně stojíme. Že je v tom nenecháváme. Že to jsou naši bratři. Proto jsem taky tak pozitivně reagoval na jeho žádost, aby Ukrajina mohla vstoupit do Evropské unie. Tady nejde o to, že to je technicky složité a u jiných zemí to trvá prostě třeba 10 let. My nejsme v normální situaci. My prostě musíme dát Ukrajině najevo podanou ruku, otevřenou náruč, jsou to Evropané, bojují za nás. Bojují za nás. A musí vědět, že my si to uvědomujeme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak dlouho to může trvat, než se stane členem Evropské unie?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tam musíme najít nějaký vůbec mechanismus, jak to v nějakém zrychleném režimu udělat. Ale to, co je důležité a co mně vlastně říkali ukrajinští představitelé, to už je to projevení vůle, toho zájmu, toho, že my o to taky stojíme, že to chceme, že to Ukrajině nabízíme, že je považujeme za součást toho svobodného světa. To je pro ně v tuto chvíli nesmírně důležité. Tam je potřeba si uvědomit, ta země nemá čas řešit detaily, formální postupy, zdvořilosti. Oni jsou ve válce. A podle toho musejí jednat a podle toho my k nim musíme přistupovat. Pomoci jim, co to jde, co nejrychleji a neřešit detaily.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ty dvě otázky, které jednak zajímají úplně všechny, a i když se zdá, že to tak není, tak jde o dvě odlišné věci. Ta první otázka zní, kam až může Putin zajít. A ta druhá je, co je jeho cílem. Začněme, prosím, tou druhou. Vy máte nějaké indicie o tom, co Putin chce?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To není jednoduchá otázka, ale pokusím se na ni velmi stručně odpovědět. Já jsem o tom v minulosti taky, zrovna dneska mně posílali kolegové některé moje texty staré třeba 7 let, kde jsem právě varoval před tou ruskou agresí nebo i těmi imperiálními sklony. Rusko je země, která má imperiální sklony. Vladimir Putin se dlouhodobě snaží obnovit to ruské impérium zhruba v hranicích Sovětského svazu a netají se tím, že chce mít i vliv na státy střední a východní Evropy. Což je nebezpečné samozřejmě pro nás. A Ukrajina je výsledek nebo je to jeden z těch kroků na téhle jeho snaze obnovit imperiální Rusko v hranicích Sovětského svazu. Ale samozřejmě je to do jisté míry i reakce nebo výsledek slabé reakce západních demokracií na anexi Krymu, protože slabá reakce agresory a imperiální říše tohoto typu, jakou představuje Putin a Putinovo Rusko, vlastně jenom podporuje v těch jejich krocích. Takže co Putin chce, je asi jasné. Myslím si ale, že nepočítal s tak silným a statečným odporem Ukrajinců a nepočítal s tak silnou reakcí vlastně celého demokratického světa.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak možná ještě, než se dostaneme k té druhé otázce, vy jste zmínil právě Krym, případnou chybu Západu. Tak až se jednou historie bude ptát: udělal Západ nějakou chybu, která může za to Putinovo chování, tak co bude v učebnicích jako chyba číslo 1?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Za Putinovo chování může především Vladimir Putin sám. To je potřeba říct. To jako nic neomlouvá tuto agresivitu tak, jak nic neomlouvalo Hitlerovu agresivní politiku, která vedla ke druhé světové válce. Vzpomeňme si, my s tím přece máme zkušenost. Slabost, představa, že mnichovskou dohodou, obětováním kusu jednoho samostatného, svobodného státu se dosáhne míru a zabrání válce, ta iluze se ukázala jako prostě nesmírně nebezpečná a špatná. My tu zkušenost, jedinečnou historickou zkušenost máme, jak s touhle slabostí a obětováním, tak potom s ruskými tanky v roce 1968. To je zkušenost naprosto jedinečná. Ano, slabá reakce, ne vždycky se to dobře poslouchá, ale prostě to v mezinárodních vztazích platí. Slabá reakce na agresivní chování toho agresora prostě dříve či později vede k dalším krokům, on se prostě s tím nespokojí. A proto, já jsem to psal už tehdy, ale dnes to už říká řada západních analytiků a politiků, prostě na ten Krym měly být ty sankce mnohem jasnější, účinnější, větší izolace Ruska, aby si nedovolilo nic dalšího. Já musím říct naštěstí: minulost je pryč, ale naštěstí dnes ty reakce jsou velmi silné. A sankce, které přijaly západní země. A tady říkám schválně západní země, protože to není jenom Evropa a Spojené státy, to je i řada dalších států, Austrálie, všichni. Tak ty sankce těžce dopadnou na Rusko a ruskou elitu a pocítí to, a to je dobře.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A teď zpátky tedy k té druhé otázce, kam až Putin může zajít, to je ta děsivější věc, přiznávám se, že to osobně doléhá i na mě. Ptám se proto, že světoví státníci sice tvrdí, že máme být v klidu, že máme se chovat klidně, že jsme stále v bezpečí, ale jakou máme obranu proti jaderným zbraním? Opravdu je to něco, co děsí každého, a víme, že Putin se chová nevyzpytatelně.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Putin zajde tam, kam mu dovolíme. To je prostě taky pravidlo, které platí. Ale já bych chtěl všechny uklidnit. Nevím, jako světoví státníci, tak já jako český státník bych chtěl opravdu lidi uklidnit. Ta bezpečnostní situace v České republice, nemáme žádné signály, že by nám něco hrozilo. Opravdu nemáme. A ta naše bezpečnost je skutečně založena na tom, že jsme členy Severoatlantické aliance. Já jsem se účastnil v pátek summitu spolu s panem prezidentem Zemanem států Severoatlantické aliance a od všech zaznělo jasně včetně těch klíčových velmocí, Spojených států: budeme bránit každý inch, každý decimetr, každý metr území států, které patří do Severoatlantické aliance. Budeme je bránit všichni a budeme je bránit všemi silami. To je to, co nás opravdu chrání. A k vaší otázce, pokud jde o jaderné zbraně. Koho by to nezneklidnilo. Ale je potřeba si uvědomit, že jaderné zbraně jsou odstrašující zbraně. Oni mají ten odstrašující účinek, vede se s nimi i psychologická válka. A právě to dělá Vladimir Putin. Co on chce? On nás chce zneklidnit, znejistit, vyvolat tady nálady: tak nepomáhejme té Ukrajině, ať se nám něco nestane a tak. On to používá jako odstrašení. Ale nemyslím si, že by vůbec pomyslel na to, že by mohl jaderné zbraně použít. Musí i jemu být jasné, že to je zničující pro všechny. Nejenom pro Evropu, to je zničující pro svět a samozřejmě taky pro Rusko. Takže je to odstrašení, nepodléhejme mu, nepodceňujme tu situaci, ale všechny mohu uklidnit, Česká republika je v bezpečí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Kam až je Západ ochoten zajít, aby Ukrajina nepadla? Já se ptám, protože my máme sice nejmodernější vojenskou techniku, máme speciální jednotky, technologicky vyspělé systémy pro boj, ale realita je taková, že teď sledujeme, jak se na třímilionové město řítí několik desítek kilometrů dlouhá kolona ruských tanků, která je možná snadným cílem. A člověk, když to sleduje, tak cítí prostě zmar, zoufalství. Proč tu techniku nepoužijeme?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože Severoatlantická aliance je obranné společenství. Brání svoje území a nepůsobí nikde jinde. To je jeden moment. Druhý, my si musíme uvědomit, že jakýkoliv zásah na Ukrajině ze strany Severoatlantické aliance by znamenal světovou válku. Tak to prostě je. A to nikdo nechce a nikdo se toho nemůže odvážit, protože by to bylo nerozumné. Co my musíme dělat a co děláme, je podporovat Ukrajince v jejich boji, a když mluvíte o té ruské technice, tak západní státy musejí dodat, děje se to, moderní techniku, silnou techniku, s kterou jsou schopni Ukrajinci bojovat. Já vím, že to může vypadat zvláštně, ale prostě zásah na Ukrajině znamená válku s Ruskem a to znamená světovou válku.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A jak moc těžké je být v té situaci, kdy cítíte tlak lidí, možná teď to trošku přeženu, hanbu, tlak lidí, kteří tvrdí, že Západ dělá málo, že se dívá, ale na druhé straně tedy tušíte, že kdyby vojska NATO třeba na Ukrajinu vstoupila, tak by to znamenalo celosvětovou válku?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A tak to je a to je právě ta politická odpovědnost, která někdy není jednoduchá a kdy musíte prostě všechny tyhle věci vyhodnocovat. A tohle není věc České republiky. To je věc celého toho západního společenství, Severoatlantické aliance, hlavně těch států, které by byly reálně schopny vlastně s Ruskem soupeřit a bojovat v rámci těch aliančních sil. Ale jak říkám, tohle není na pořadu dne. To, co možná je ale potřeba taky vidět, je obrovská změna v uvažování těch západních států. Já prostě jsem byl i kritický často k evropským zemím, jak se stavěly ke své obraně, jak se stavěly právě k Rusku, jak byly tolerantní k některým těm agresivním krokům. Dneska se to všechno změnilo. Dneska řada evropských zemí říká otevřeně a říkají to i kuloárně: my dáme peníze na obranu, musíme posílit výdaje na obranu, musíme být připraveni se bránit. Posiluje se východní křídlo Severoatlantické aliance. A třeba to odhodlání, které je opakovaně vyjadřováno, pokud by Putin zašel až k hranicím NATO, budeme se bránit všemi silami naprosto tvrdě. To je něco, co taky nezaznívalo vždycky takhle silně, a je to něco, co nám musí dodávat naději, a proto říkám taky: Česká republika je v bezpečí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Čili v jakém momentě by na Ukrajinu měla vstoupit alianční vojska?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pokud nechceme jít a nevyhodnotíme si to, že máme jít do konfliktu s Ruskem, tak nemohou alianční vojska vstupovat na Ukrajinu a znovu opakuji: Severoatlantická aliance k tomu není ani vytvořena. Je to z definice obranné společenství a to, co je na něm silné, je, že vlastně je připraveno bránit všemi svými silami všechny své členy. To je na tom to podstatné. V tuto chvíli je potřeba, aby Severoatlantická aliance maximálním způsobem podporovala Ukrajinu a její boj.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Teď jsme se bavili o aliančních vojácích, pojďme se konkrétně bavit o českých vojácích, protože to vaše vláda by rozhodovala o tom, jestli naši vojáci půjdou bojovat na Ukrajinu. Je to věc, o které hodně přemýšlíte? V jaký moment by to bylo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jako čeští vojáci na Ukrajinu? Tak to by bylo jedině v souvislosti s aliančními silami. Naši vojáci jsou zapojeni do, a na to jsem vlastně odpověděl. Naši vojáci jsou zapojeni do aliančních sil, naši vojáci už dnes působí v pobaltských státech, my jsme připravili taková rozhodnutí, aby ve chvíli, kdy o tom rozhodne velení aliančních sil v Evropě, tak jsme mohli poskytnout asi 600 našich vojáků do těch sil rychlé reakce, které by prostě se přesouvaly do východní Evropy, na to jsme připraveni, udělali bychom to i rozhodnutím vlády a posléze rozhodnutím
Parlamentu. Máme v tom podporu i stranami napříč politickým spektrem, respektive aspoň některými, takže je tu i naše připravenost se na obraně prostoru Severoatlantické aliance podílet, a tak je to správně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Válka trvá už šestý den, což je velmi krátká doba. To důležité a hlavní je teprve před námi a před Ukrajinou. Máte odhad, kdy bude konec?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nemám a nemá ho nikdo. Nemá ho nikdo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A co by to aspoň mohlo ukončit, to tušíte? Protože ono se třeba teď hodně zmiňuje to, že to mají v rukou Rusové v Rusku, kteří by měli demonstrovat proti Putinovi. Máte třeba takové signály?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Signály o tom, že jako v Rusku se to neshledává s úplně jednoznačnou podporou, ty signály jsou. Ale musíme si to uvědomit i psychologicky. Já vím, že nemáme čas jít do detailů. Ale tady útočí vlastně Rusové na jemu nejbližší národ, s kterým jsou spojeni historií. Slované na Slovany. V tom Rusku, Rusko a Ukrajina je mnohostranně propojená. Čili to není ani jednoduchá situace pro tu samotnou ruskou společnost, a tak signály jsou, ale signály nejsou důležité. Důležité je, aby se Rusové nějakým způsobem, a to nemůže udělat nikdo zvnějšku, nežijeme ve světě Jamese Bonda, i když bychom si to asi přáli v téhle chvíli, ale Rusové se musí zbavit Vladimira Putina, oslabit jeho vládu. To je jedna věc. Situaci nebo válku na Ukrajině může ukončit víc věcí. Třeba nějaká dohoda o příměří. Může to ukončit třeba to, že Ukrajinci se ubrání a tak dál. Těch variant je strašně moc. Já bych si přál, aby se Ukrajinci ubránili, aby ta válka co nejrychleji skončila, aby Rusko pochopilo, že prostě tohle není cesta, vrátilo se k jednacímu stolu. Ale zatím je bohužel, jak vidíme, od toho daleko. Teď naopak vidíme stupňování těch útoků. To už jsou útoky na civilní obyvatelstvo. To nejsou vojenské cíle. To je odstřelování, bombardování těch měst, to je opravdu jako strašná situace.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se na ten konec ptala záměrně, jednak se na to už strašně těším a je pravda, že už myšlenkami trošku předbíhám. Ale v poslední době hodně myslím na film, který jsem viděla nedávno, Quo vadis, Aida, což je o masakru ve Srebrenici, a on končí záběry na děti, které si zakrývají oči, čímž ten snímek vysílá signál celému světu, že tehdy těm nepochopitelným událostem v bývalé Jugoslávii přihlížel. Jednou se natočí film i o válce na Ukrajině. Nebude mít stejný konec?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nevím, těžko říct. Já jsem sám i mentálně uprostřed toho zápasu a naším úkolem možná není ani přemýšlet nad tím koncem, i když si ho všichni přejeme. To je naše přání. Ale mým úkolem je prostě pomáhat těm lidem. Takže pomáháme Ukrajině, jak to jde, vojensky, humanitárně, jinak. A musíme taky pomáhat, a to naše vláda taky dělá a připravuje se na další kroky, pomáhat těm lidem, kteří utíkají. Když zmiňujete ženy, děti, spousta rodin dneska utíká z Ukrajiny, utíkají i k nám, utíkají do těch zemí okolních, aby si zachránili život. To jsou uprchlíci, kterým vůbec nejde už o nějaké ekonomické výhody nebo cokoliv takového, to jsou lidé, naši přátelé, kterým jde o život. A my jim musíme pomoct, musíme se připravit na to, že jich bude hodně, musíme se připravit na to, a já jsem zvyklý lidem říkat pravdu, tak to lidem říkám i teď, musíme se připravit na to, že nás to bude něco stát, budeme muset obětovat něco z našeho pohodlí, ale musíme to udělat. Těm lidem je potřeba pomoci.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je pravda, že svět už nebude jako dřív? Dá se vůbec vyhnout studené válce? Ty svoje dosavadní doktríny v nezasahování do konfliktů opustilo třeba dosud velmi opatrné Německo nebo Švédsko, Švýcarsko, Finové posílají zbraně, což je poměrně nevídané. Dokážeme dohlédnout a uvědomujeme si, jaké důsledky a epochální změny nakonec tahle Putinova akce bude mít? A není pravda, že právě padla veškerá pravidla, na kterých stála bezpečnost naší planety? Jaká budou nová pravidla hry?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepochybně se mění ten světový řád, který tu byl minimálně v posledních třech desítkách let. A mění se velmi dynamicky, a to znamená, že se ale i mění přístup těch jednotlivých zemí. Vy jste to sama zmínila. Ten, kdo sleduje třeba situaci v těch jednotlivých zemích, to jsou obrovské změny během několika dnů. Třeba Německo úplně změnilo svoji doktrínu. Posílá zbraně, přidává peníze na obranu. Švédsko, Finsko se najednou začaly přibližovat k Severoatlantické alianci. Švýcarsko odhodilo svoji neutralitu v některých záležitostech. Prostě najednou ten celý svět vidí, že tohle nemůže Vladimiru Putinovi dovolit. Že je potřeba Rusko odříznout prakticky od všeho, dát mu jasně najevo a tvrdě, co si myslíme, dát mu tvrdě pocítit to, že ten jeho krok je nepřijatelný. Že se proti němu všichni bráníme. A všichni si uvědomují, že pokud to neuděláme, tak sami špatně dopadneme. A to je na tom to nejpodstatnější. Takže my to musíme udělat a je dobře, že konečně se Západ tímto způsobem vzchopil a je připraven jasně, tvrdě jednat. Protože jedině síla a odhodlání ji použít, to je to, čemu takoví diktátoři a autokraté a imperialisté v tom smyslu imperiální říše vlastně rozumějí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Není to ponaučení takové, že bychom se teď měli v uvozovkách, a promiňte mi to, zpronevěřit našim demokratickým zásadám a uzavírat strategická partnerství i se zeměmi, které to nerespektují? Není to jediná cesta k míru?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to cesta k míru úplně není. Samozřejmě v geopolitice platí, že se musíte domlouvat i se zeměmi, které nejsou demokratické a třeba se vám nelíbí. To jsou pravidla hry. Ale nemůžete se úplně domluvit s někým, kdo všechna ta pravidla poruší. Já bych chtěl všem lidem u nás říct: prostě Západ tentokrát udělal úplně všechno a Ukrajinci taky pro to, aby se ta situace vyřešila diplomaticky. Těch jednání bylo nekonečně mnoho. Rusko mělo x možností, jak se domluvit, ale Vladimir Putin nic z toho nechtěl. Vladimir Putin přistoupil k nepředstavitelné, a říkám nepředstavitelné, kdybychom tu seděli před týdnem, tak prostě nebudeme věřit tomu, čeho jsme teď svědky. Před týdnem. To je něco úplně neskutečného. Ale Vladimir Putin k tomu přistoupil a my musíme na to reagovat a musíme na to reagovat stejně silně, jak jsme všichni překvapeni tou hrůzou a silou té agrese, kterou Rusko dneska na Ukrajině dělá.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala. Děkuju.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, klidný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS