25. února 2022

Vyzývám čtyři členské státy EU, aby přehodnotily svůj postoj k vyloučení Ruska ze systému SWIFT

(www.zdeneknytra.cz) Na mimořádné schůzi Senátu k ruské invazi vystoupil s projevem předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra

Z různých stran slýcháme, že není dobře situaci eskalovat, ale dovolím si tvrdit, že zlo rozumí jen tvrdému postupu, a že proti raketám a tankům se nedá bránit pouze prohlášeními.

Také si uvědomuji, že my jako demokraté i demokracie jako taková to má složitější a těžší než diktatura. Proto naši šanci na úspěch vidím jedině v tom, že budeme jednotní.

Proto odtud ze Senátu chci vyzvat představitele čtyř členských států Evropské unie, a to Německa, Itálie, Maďarska a Kypru, aby přehodnotili nesouhlas s vyloučením Ruska z bankovního systému SWIFT. To proto, že stávající sankce jsou opravdu nedostatečné a Rusko s nimi velmi dobře počítalo.

V předcházejících dnech jsem velmi dobře vnímal rostoucí napětí na hranicích Ruska s Ukrajinou i Běloruskem a do včerejšího rána jsem nevěřil, že prezident Ruské federace vydá povel k útoku na svrchovaný stát.

Nyní, přestože jsem si vědom překážek, připojuji se k výzvě k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, aby se činy Vladimira Putina zabýval. Pokud je ale pro Mezinárodní trestní soud překážkou fakt, že musí nejdříve obdržet podnět z Rady bezpečnosti OSN, pak je možné, že ten podnět nikdy nepřijde, protože Rusko je členem této rady.

Kvůli tom je jednoznačně nutné se zabývat tím, jestli agresor může a má být členem Rady bezpečnosti OSN, když se jedná o protimluv.
 

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09