23. února 2022

Události ČT: Postoj české vlády k situaci v Rusku a na Ukrajině

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Hostem Událostí je teď premiér
Petr Fiala, dobrý večer. Vy jste po dnešním jednání odmítl komentovat závěry Bezpečnostní rady státu, nicméně zde reálně hrozí válka, nemohl byste aspoň nastínit směr toho, co jste přijali?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. My jsme se na Bezpečnostní radě státu, nebyla první, kterou jsme v poslední době, v posledních dnech a týdnech svolali, se zabývali samozřejmě situaci na Ukrajině. Tím napětím a hlavně samozřejmě dopady na Českou republiku. Prověřujeme to, jak jsou jednotlivé orgány, jednotlivá ministerstva připraveny na všechny možné scénáře toho konfliktu, ať už by to byla třeba nějaká migrační vlna nebo bezpečnostní a ekonomické dopady. My jsme dnes ale na té Bezpečnostní radě státu také probírali bezpečnostní záruky připravovaného tendru na dostavbu Jaderné elektrárny v Dukovanech.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nicméně pokud svolíte, zůstaňme teď ještě u Ukrajiny. Jak vnímáte čerstvé varování ze Spojených států, že velká ruská ofenzíva může být vlastně na spadnutí?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Bereme to velmi vážně. S námi spojenci sdílí ty informace. Ty informace ukazují, že to tvrzení, které jsem použil i já, ale spousta státníků světových, že Evropa je krok od války, že to tvrzení není přehnané. My samozřejmě musíme dělat všechno pro to, abychom pořád ještě udrželi naději na mírové, diplomatické řešení, ale současně jako odpovědná vláda musíme být připraveni na ty nejhorší scénáře. Já mohu všechny občany České republiky ujistit, že připraveni jsme a děláme všechno pro to, aby případné dopady třeba i ozbrojeného konfliktu na východ od naší hranice měly co nejmenší dopad na občany České republiky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte už například jasno v tom, kolik lidí v uniformách a kam přesně by Česko poslalo, pokud by se ta situace vyhrotila?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Probíhá poměrně intenzivní debata o tom, jak ještě posílit východní křídlo Severoatlantické aliance. Naši vojáci se už dlouhodobě na těchto aktivitách podílejí. My jsme samozřejmě připraveni zvážit i další kroky v této věci, pokud o to budeme požádáni, tak daleko ještě ta situace nedospěla. Nicméně musíme být připraveni samozřejmě i na to, že je potřeba bránit celé to území Severoatlantické aliance, pokud by skutečně na Ukrajině došlo k ozbrojenému konfliktu, což si opravdu nikdo nepřejeme. A pořád všichni musíme doufat, že to nakonec bude vyřešeno diplomatickou cestou.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte už jako vláda jasno v tom, jak by mělo vypadat to druhé kolo sankcí v případě zhoršující se situace, na koho, na co, jak cílit?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Sankce se vyjednávají nejenom v rámci Evropské unie, ale vyjednává se i společný postup se Spojenými státy, Kanadou a některými dalšími zeměmi demokratického světa, což je velmi dobře. Teď byl zveřejněn a dnes dopoledne byl přijat na úrovni velvyslanců. Ten první balíček sankcí. Jsou to sankce, které zasahují konkrétní osoby, banky a finanční toky, a týkají se toho agresivního kroku, které Rusko udělalo. Je připraven i další balík silnějších sankcí, které by Rusko zasáhly ještě mnohem významněji, ale ten bude přijat teprve ve chvíli, pokud Rusko udělá nějaký další krok a nedopadne to nakonec tak, že bychom dosáhli nějakého diplomatického řešení. Já považuji to, že Evropská unie, Severoatlantická aliance, státy západního světa tady na rozdíl od dřívějších situací opravdu postupují jednotně, zastávají jasný názor, že je potřeba podpořit Ukrajinu, že je potřeba říct jasně ne Rusku a že je potřeba sankcionovat jeho agresivní kroky. Tento společný názor je nesmírně důležitý a je to jedna z naději, že ještě můžeme Rusko zastavit.

Premiér
Petr Fiala, děkujeme za rozhovor.

Pěkný večer.

Petr Fiala