22. února 2022

Sankce nesmí být kosmetické, Rusko je pocítí. Zároveň na něm musíme snížit závislost

(iHNed.cz) Zatím jsme v situaci, kdy všichni věříme a děláme všechno pro to, aby to bylo vyřešeno diplomatickou cestou, říká k dění na Ukrajině premiér Petr Fiala z ODS. V rychlém rozhovoru pro HN, který poskytl během úterní schůze sněmovny, na níž prohlásil, že „Evropa je krok od války“, ale přiznal, že Česko musí reagovat už teď. Krok Ruska, které v pondělí večer uznalo samostatnost povstaleckých regionů na východě Ukrajiny a následně do oblasti vyslalo vlastní armádu, podle něho nezůstane bez odezvy. A pro Česko je mimo jiné podnětem, aby zrychlilo třeba tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. A snížilo tak závislost na ruském plynu.

Prohlásil jste, že jsme na pokraji války. Co teď Česko udělá? Poskytne Ukrajině nějakou mimořádnou pomoc?

Ukrajině pomoc poskytujeme. Dali jsme jim pomoc ve formě munice, ale taky humanitární pomoc a budeme v tom pokračovat. Ale nejdůležitější jsou teď společné kroky Evropské unie, NATO. V těchto chvílích se jedná o podobě prvního balíku sankcí, který by měl být uplatněn v reakci na uznání nezávislosti Doněcka a Luhanska a v souvislosti s posunem ruských jednotek na tato povstalecká území. Takže očekávám společný postup, který zatím ve všech jednáních, jichž jsem se účastnil s lídry jednotlivých států, zazníval jako priorita.

O jaké sankce půjde?

Zřejmě v tom prvním kroku půjde o menší balík sankcí, ale počkejme na definitivní výsledek. Postoj České republiky v každém případě je, že se musíme domluvit na sankcích, které nebudou kosmetické a Rusko je pocítí.

Sníží Česko svoji závislost na obchodu s Ruskem?

Naše závislost na Rusku, pokud jde o obchod, není nijak dramatická. Pravda ale je, že jiná otázka – a tu řeší celá Evropská unie – je závislost na ruských energiích, například plynu. Evropská unie dělá v poslední době řadu kroků k tomu, aby se ta závislost snížila, a třeba v případě výpadku ruských dodávek plynu v letošním roce bychom to byli schopni pokrýt z jiných zdrojů. Dlouhodobě musíme být méně závislí a vydíratelní ze strany Ruska.

Bude to mít ale efekt brzy, třeba už v nejbližších týdnech?

Určitě by to mělo mít efekt už v horizontu týdnů či měsíců. Alespoň pokud jde o případnou schopnost nahradit dodávky plynu z Ruska něčím jiným. Ale dlouhodobě je to jiná otázka – třeba to, že chceme co nejrychleji spustit tendr na dostavbu Dukovan a začít si vytvářet podmínky, abychom byli do budoucna skutečně energeticky soběstační. A jádro, které dnes tvoří 40 procent našeho energetického mixu a do budoucna by mohlo být ještě silnější – to je právě něco, co tu naši závislost sníží.

Podle některých zdrojů by vláda o tendru na dostavbu Dukovan mohla jednat už tuto středu, je tomu tak?

Na vládě to bude během týdnů.

Kolik by Česko mohlo přijmout ukrajinských uprchlíků? A budeme v přijímání aktivní, nebo budeme čekat, až jak se situace vyvine?

Počty jsou předčasné. Ale co není předčasné – abychom byli připraveni na různé varianty. A to jsme. Jak na pohyb jednotek lidí, ale třeba i přesuny tisíců lidí, kteří by museli utíkat z Ukrajiny v případě nějakého konfliktu. Probírali jsme to i na Bezpečnostní radě státu, připravenost všech orgánů státu musí být vysoká, protože to by se odehrávalo ve velmi krátkém čase. A takováto migrační vlna má rozměr vždycky nejen humanitární, ale i ekonomický, zdravotní a bezpečnostní.

(Autor: Ondřej Leinert)

Rozhovor vyšel na serveru iHNed.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR