3. září 2012

ODS chce dát v krajích a v Senátu šanci zodpovědným a zastavit levicový populismus

Menší a levnější provoz krajských úřadů tak, aby zbylo víc peněz na služby občanům – i to je program kandidátů na hejtmany z řad Občanské demokratické strany. Počítají s nezadluženou budoucností krajů, otevřením železnice pro konkurenci, posílením veřejné dopravy a zodpovědnými investicemi hlavně do nových silnic a další infrastruktury pro občany. Svůj program do krajských a senátních voleb ODS představila dnes v Mladé Boleslavi.

„Mezi našimi kandidáty na hejtmanky a hejtmany i senátorky a senátory je řada v politice zcela nových tváří. Heslem naší kampaně je ‚šance pro zodpovědné‘,“ řekl předseda ODS a premiér ČR Petr Nečas. Občanští demokraté podle něj jdou do voleb s programem, který bude podporovat podnikání a vznik pracovních míst, chtějí rozpočtově odpovědnou politiku a efektivní a transparentní nakládání s veřejnými prostředky.

Petr Nečas také ve svém proslovu připomněl, že zatímco centrální vláda pod jeho vedením snížila náklady na provoz ministerstev o 80 miliard, z toho jen na platech o 8 miliard, krajské vlády vedené ČSSD náklady na platy o 10 procent zvýšily. „Hejtmani ODS prosazují snížení celkových mzdových nákladů krajských úřadů až o 10 procent. O kvalitní úředníky na krajské úrovni samozřejmě stojíme a těch se tyto záměry nedotknou,“ říká Petr Nečas.

Symbolické je podle Petra Nečase i zahájení kampaně právě v Mladé Boleslavi. „Ta je totiž zaprvé příkladem města, které je ekonomickým centrem svého regionu, a právě podnikání, a to nejenom to průmyslové, je centrálním bodem našeho programu. Současně se však Středočeský kraj, respektive jeho sociálně-demokratické vedení, stalo symbolem špatné politiky a špatné správy krajů pod vedením oranžových hejtmanů. Středočeský kraj je nejzadluženějším krajem v České republice. Stal se symbolem korupčního chování mimořádných rozměrů a megalomanské politiky, založené na předražených zakázkách a vlastní sebepropagaci v řádech desítek milionů korun ročně,“ vypočítává Petr Nečas. 

Občanská demokracie proto bude prosazovat snížení počtu operačních programů a výrazně zjednodušení práce s nimi. Evropské peníze bude chtít v krajích nejvíce využít pro výstavbu infrastruktury. ODS se také hlásí k otevření trhu v regionální železniční dopravě soukromým dopravcům a připomíná, že uvolnění dálkové železniční dopravy mělo okamžitý a příznivý vliv na kvalitu služeb pro cestující. 

„Chci zdůraznit, že krajské a senátní volby nemají na celostátní politiku žádný vliv. Nemohou být referendem o vládě. A nebylo tomu tak ani nikdy v minulosti. Krajské volby jsou především o vystavení účtu krajským vládám. Krajské a senátní volby budou střetem naší odpovědné politiky s prázdnými sliby oranžovo-rudého populismu nejhrubšího zrna. A populismus by neměl dostat šanci. Jsem přesvědčený o tom, že naši kandidáti jsou schopni kraje spravovat podstatně lépe, než současná sociálně demokratická garnitura,“ uzavírá Petr Nečas. 

Celý projev předsedy ODS a premiéra ČR Petra Nečase čtěte ZDE.