4. února 2022

Praha by měla šetřit na armádě poradců primátora a teplých místečkách pro kamarády

(FORUM 24) Dlouhá léta spolupracovala se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou, nyní převzala její roli. Alexandra Udženija se v komunální politice posunula zase o kousek výš, a možná to nebude její poslední letošní úspěch. ODS, které je členkou od roku 2003, totiž do podzimních komunálních voleb v Praze půjde v koalici SPOLU s lidovci a TOP 09. A má jediný cíl, vyhrát a do role primátora hlavního města vyslat svého zástupce. V rozhovoru pro FORUM 24 Udženija vysvětluje, jaké jsou největší problémy metropole, čím Piráti dělají na hlavu postavené věci, zda měla poslední dobu chuť dát někomu facku nebo jestli má ambici stát se primátorkou.

Paní starostko, převzala jste na Praze 2 štafetu po Janě Černochové, která se stala ministryní. Bude těžké ji nahradit?

Jako dlouholetá starostka udělala Jana Černochová pro rozvoj „dvojky“ a pro její občany skutečně velké množství práce. Mojí ambicí je navázat na naši dlouholetou spolupráci a pokračovat v rozvoji Prahy 2 tak, jak jsme občanům slíbili. Ostatně na „dvojce“ máme před sebou krásné projekty, jako je například nový vodní prvek v Čechových sadech a s tím spojená úprava parku, pracujeme na ojedinělém projektu Nový domov, který rozšíří stávající kapacitu pobytových sociálních služeb pro seniory a bude určen i pro klienty, kteří potřebují péči se zvláštním režimem. V únoru začínáme rok „dvojky“, takže se mají lidé na co těšit.

Jaké problémy podle vás trápí vaši městskou část a Prahu obecně?

Těch je několik a často se problémy „velké“ Prahy dotýkají i Prahy 2, ne vždy to lze úplně striktně oddělit. Za nejpalčivější problém hlavního města Prahy považuji dopravu a nepořádek v ulicích. Obojí je magistrátní koalicí spíše ignorováno či bagatelizováno a dopady na jednotlivé městské části, a hlavně na životní komfort Pražanů jsou obrovské. Lidé samozřejmě neumí rozlišit, kdo má co na starosti, a přirozeně se s každým problémem obrací na svou radnici. Snažíme se proto ty věci řešit na místní úrovni, ale bez spolupráce s hlavním městem je to marný boj. Nemůžeme například donekonečna dotovat svoz odpadu a úklid toho, co má v kompetenci hlavní město. Spolupráce ze strany magistrátní koalice zatím velmi vázne.

Jste dlouhodobou kritičkou vládnutí Pirátů na magistrátu. Co konkrétně vám tak vadí?

Hlavně chaos a nekompetentnost vedení Prahy, ale nejsou v tom jenom Piráti, nýbrž také uskupení Praha sobě. Praha je řízena aktivisticky, nekoncepčně, populisticky a je to na jejím rozvoji, či spíše nerozvoji strašně poznat. Nejvíce je to vidět právě v dopravě. Nějakou „hlavu pomazanou“ napadne, že by bylo fajn vytvořit cyklopruh na Plzeňské, a pak se za 14 dní zjistí, že je to nesmysl, protože tudy ve špičce neprojedou sanitky do Motola, a cyklopruhy se zase přemalovávají. To je opravdu na hlavu postavené. Asi se někomu z koalice líbilo, že z toho budou hezké PR fotky a že se můžou pochlubit, jak podporují cyklodopravu, ale takhle se hlavní město řídit opravdu nedá. Chtělo by to méně výkřiků do tmy a sebepropagace a více koncepčnosti a rozvahy.

Je doba šetření, k němuž nás dohnal koronavirus. Kde se dá šetřit v hlavním městě, pokud to jde?

Samozřejmě že to jde. Ideální by bylo začít šetřit na té umělé přezaměstnanosti. Na té armádě poradců primátora, všech těch teplých místečkách v městských firmách pro kamarády, uvolněných místopředsedech výborů, městem účelově zakládaných institucí a dalších. Pokud Hřibova koalice říká občanům Prahy, že mají sáhnout hlouběji do svých kapes a platit za stejnou úroveň služeb více peněz, protože městský rozpočet je v problémech, je myslím základní slušnost začít šetřit nejprve sám u sebe, na vlastním provozu. A to se zatím opravdu neděje.

Do nekonečna zmiňovanou otázkou je doprava a parkování. Kdy se konečně začne něco v tomto směru dít?

Pro Prahu je klíčové dostavět okruhy, na tomto poli toho současná magistrátní koalice opravdu mnoho neudělala. Je samozřejmě velmi dobře, že nový ministr dopravy, Martin Kupka z ODS, zařadil pražský okruh mezi své priority, ale bez spolupráce s magistrátem toho ani on mnoho nesvede, a já si tou ochotou magistrátní koalice spolupracovat jistá moc nejsem. Pražské dopravě i parkování by také velmi pomohla lepší koordinace dopravních uzavírek a komunikace s jednotlivými radnicemi při opravách či úpravách dopravní infrastruktury. Obávám se ale, že když na to současná koalice kašlala tři roky a Jan Čižinský, který už je u vlády sedm let, že se to ve zbývajícím čase příliš nezlepší.

Je pro primátora důležité, jak se prezentuje na sociálních sítích, nebo by měly být spíš vidět výsledky?

No co myslíte, že Pražané potřebují více? Primátora, který má hezké fotky jako paní exministryně Schillerová, nebo někoho, kdo naši metropoli skutečně a koncepčně řídí? Myslím, že na to je celkem jednoduchá odpověď.

Koalice SPOLU vznikne i pro podzimní komunální volby, je to podle vás správný krok?

Je to správný krok. Úspěch koalice SPOLU v Praze v říjnových parlamentních volbách byl skutečně fenomenální, získali jsme přes 40 % hlasů. Daleko více než prostý součet preferencí jednotlivých stran koalice. Z toho je patrno, že voliči ocenili snahu se dohodnout a že je spojení pravicových nepopulistických politických stran oslovuje. Této důvěry si velmi vážím a považovala bych za velmi nezodpovědné, kdybychom se o to samé nepokusili i na komunální úrovni a Pražanům nepřinesli stejnou nabídku rozumné pravicové politiky. Praha potřebuje odpovědné vedení, které bude jednat předvídatelně a uvážlivě, a koalice SPOLU je právě takovou silou.

Byla jednání skutečně tak hladká, jak se zdálo při podpisu memoranda, nebo jste se s lidovci a TOP 09 někde názorově střetli?

O žádný střet se opravdu nejednalo. Jasně jsme si s partnery řekli priority a shodli jsme se na potřebě vrátit Praze odpovědnou pravicovou politiku, která konečně rozhýbe na místě přešlapující rozvoj našeho hlavního města. Na tom panovala absolutní shoda.

Kdo je pro SPOLU přijatelný partner do koalice, pokud by se musel hledat? Připadá v úvahu třeba hnutí ANO?

Koalice SPOLU nechce své voliče zklamat a chce vždy jednat předvídatelně. Proto náš pražský předseda Marek Benda jednoznačně deklaroval, že by rád kopíroval v nějaké podobě vládní úroveň, a tedy přirozeně jednal především se STANem a Piráty. To, co mohu vyloučit, je koalice s hnutím ANO, i když z opozičních lavic se společně v mnohých názorech a komunálních programových bodech shodneme. Kdo je pro nás velmi těžce přijatelný, je Jan Čižinský, protože ho považujeme za politického turistu a naprosto nespolehlivého partnera.

V minulosti kolem vás bylo celkem rušno. Před čtyřmi lety například padla na zastupitelstvu facka. Měla jste od té doby chuť dát někomu další?

Já takovýmto způsobem konflikty skutečně neřeším, násilí se mi hnusí a do slušné společnosti nepatří. Tehdy to byla skutečně mimořádná situace, kdy jeden zastupitel na Praze 2 neskutečně sprostě a dlouhodobě urážel a psychicky týral moji kolegyni, která se nemohla bránit. Ta míra sprostoty z jeho strany byla extrémní, to nelze ani publikovat. V tu chvíli jsem cítila naléhavou potřebu zastat se slabšího. S takto extrémní sprostotou jsem se od té doby naštěstí nesetkala, byť třeba primátor Hřib je svojí arogancí hraničící se šovinismem doslova proslulý.

Je jasné, že lídrem kandidátky a potenciálním primátorem bude někdo z ODS. Je už jméno vybráno, nebo se ještě v koalici „ladí“?

Při podpisu memoranda o předvolební koalici jsme transparentně jako jediní představili i obsazení míst na kandidátní listině i s tím, že pozice kandidáta na primátora bude nominací ODS. V tuto chvíli by nebylo seriózní vůči našim partnerům prozrazovat jméno přes média. Nejprve ho představíme jim.

Máte ambici stát se primátorkou?

Takovou ambici nemám. Dlouhodobě se realizuji na komunální úrovni na Praze 2 a i na celopražské komunální úrovni a tato práce i pozice, ve které jsem, mě naprosto naplňují.

Je pro Prahu důležité, aby ji vedl člověk, který se tam narodil, nebo alespoň strávil podstatnou část svého života?

Pro Prahu je hlavně důležité, aby ji vedl člověk odpovědný, pracovitý, se zkušeností s řízením města. Praha je kosmopolitní město a je mnoho lidí, kteří pro Prahu udělali hodně, a přitom se zde nenarodili. Podmínkou je, že když chce někdo Prahu vést a spravovat, také ji musí dobře znát, a hlavně znát potřeby jejích obyvatel.

Budou se po komunálních volbách řešit koně na Staroměstském náměstí, nebo dostanou přednost důležitější témata?

Pokud koalice SPOLU dostane od voličů jejich důvěru a mandát, aby Prahu vedla, budou se řešit primárně věci, které Pražany skutečně trápí a nesnesou odkladu. Myslím, že koňské povozy a pandy to opravdu nejsou.

Zdá se, že nové vedení hlavního města už nebude muset bojovat s covidem. Bude pro něj proto práce jednodušší?

Pochybuji. Napravit škody po pandemii koronaviru a po současné magistrátní koalici bych rozhodně za „jednoduché“ neoznačila. Té práce čeká nové vedení opravdu mnoho.

(Autor: Vilém Besser)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
starostka městské části Praha 2
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí