18. ledna 2022

Události, komentáře: Výzva k odpovědnosti se v pandemii osvědčila

(ČT 24) Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Události, komentáře uvedl, že výzvy k osobní zodpovědnosti v pandemii zafungovaly. Na nástup koronavirové varianty omikron je podle něj české zdravotnictví připravené díky zavedení testování ve firmách i školách a zkrácení karantény. Zmínil, že rozhodnutí vládních Starostů vrátit finanční dary od právnických osob, které obdrželi od sněmovních voleb, je správné z morálního hlediska. Odjezd poslance Jana Farského (STAN) je ale podle něj špatným signálem pro veřejnost. Ke konci vyloučil zásadní daňové změny. S premiérem hovořil Martin Řezníček.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Počet lidí s potvrzenou nákazou covidu-19 kvůli rozšiřování varianty omikron rychle stoupá. „Zatím se ukazuje, že díky odborníkům jsme velice přesně odhadli nástup omikronu a fungují i opatření, která jsme přijali,“ uvedl Petr Fiala k dosavadním opatřením vlády. Za důležitý krok považuje zavedení povinného testování ve školách a firmách i zkrácení karantény na pět dní. Testování ve firmách podle něj funguje, řekl s odkazem na úterní jednání tripartity.

V případě vysoké nemocnosti by ve zdravotnictví a v sociálních službách platila takzvaná pracovní karanténa. Do zaměstnání by tak docházeli i ti, kteří by jinak zůstali kvůli podezření na nákazu covidem v karanténě. Někteří hejtmani ale navrhují pracovní karanténu rozšířit o další profese, především řidiče hromadné dopravy.

Vláda podle Fialy o rozšíření takzvané pracovní karantény neuvažuje, zmínil ale, že je připravená ji aplikovat i pro další profese. „U zdravotnického personálu a zdravotnických služeb je pracovní karanténa na místě. Její rozšiřování na jiné profese je ale obrovský problém legislativní i psychologický,“ řekl.

Ve středu bude vláda jednat o vyhlášce o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese, kterou schválila vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi. Podle předsedy vlády budou ministři rozhodovat o její úpravě, protože ji nelze zcela zrušit. Vláda hledala nejlepší řešení a po středečním jednání ho oznámí.

Hnutí Starostové a nezávislí se ve středu rozhodlo vrátit finanční dary od právnických osob, které na účet přišly od parlamentních voleb až dosud. Fiala si myslí, že krok koaliční strany byl správný. „Jsem rád, že se vše vyřešilo a STAN vrátil dary od právnických osob,“ uvedl.

V debatě o financování politických stran se podle něj česká politická scéna v posledních letech výrazně posunula a vytvořily se vlastní mechanismy kontroly i uvnitř stran. „Tady nešlo o nějakou trestně-právní stránku, tady šlo o stránku morální, etickou, politickou a hnutí STAN zareagovalo správně,“ uzavřel.

Další kauzou, která ovlivnila důvěru v novou vládu, je odjezd poslance Jana Farského (STAN) na dlouhodobou studijní stáž. V úterý ho budou probírat předsedové jednotlivých stran vládní pětikoalice.

„Byl jsem informován panem poslancem Farským, že odjede. V osobním rozhovoru jsem vyjádřil určité pochybnosti, zda je to dobrý nápad. Jako předseda vlády můžu říct, že na chod vlády to dopad mít nebude, ale jako signál to dobré rozhodně není,“ řekl předseda vlády.

Uvedl také, že odjezd může na dlouho poškodit důvěru v kabinet. „S důvěrou se podle mě dlouho hazardovat nemůže,“ varoval.

Předseda vlády také odmítl, že by jeho kabinet přistupoval k zásadním změnám v systému daní. „Věřím, že je potřeba ne lidem zvyšovat daně, ale že je potřeba se soustředit na to, aby stát rozumně hospodařil.“

Východisko ke snižování státního dluhu vidí na výdajové straně rozpočtu. Příjmovou stránku rozpočtu považuje za důležitou, protože roste. „Výdaje však rostou dynamičtěji,“ řekl.

Zásadnější změny v daňovém systému premiér vylučuje. Vláda se k tomu podle něj i zavázala. „To ale neznamená, že se nemůže vést debata o tom, že se některá daň může změnit kvůli ekologičnosti, nebo naopak zvýšit kvůli škodlivosti, jako spotřební daň.“ Odmítl i zvýšení celkové daňové zátěže. „Navíc chceme zavést daňovou brzdu,“ zdůraznil.

K vývoji státního rozpočtu zopakoval, že je přesvědčený, že vláda může dostat rozpočtový deficit pod 300 miliard korun. „To je cíl, na kterém teď pracujeme při přípravě rozpočtu.“ A doplnil, že vláda musí dát signál, že chce něco dělat s inflací.

Vysoké ceny energií považuje za problém pro celou Evropu. „Cestou k energetické soběstačnosti a k tomu, abychom udrželi rozumné ceny, je dostavovat jádro,“ řekl. V této souvislosti zmínil Dukovany i Temelín. Důležitým cílem podle Fialy bude také dosáhnout toho, aby EU považovala jadernou energii za čistý zdroj. Domnívá se zároveň, že se modernizace české energetiky zanedbala.

V části věnované zahraniční politice řekl, že chce mluvit s každým, kdo je při jejím provádění důležitý. „Úspěšnou zahraniční politiku můžeme dělat o to úspěšněji, o co více jsme doma na ní sjednoceni,“ domnívá se. Zmínil, že zahraniční záležitosti vlády má v úmyslu diskutovat i s opozicí.

K tomu, že prezident republiky Miloš Zeman se chce scházet jen s ním, a ne s dalšími aktéry zahraniční politiky, se blíže nevyjádřil.

Fiala také zmínil, že mluvil s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou o jejím silném verbálním útoku na Twitteru na maďarského premiéra Viktora Orbána. „Tím bych se k tomu dál nevyjadřoval.“ Na dotaz moderátora Martina Řezníčka, co jí tedy řekl, odpověděl, že jí řekl svůj názor na zahraniční politiku a vystupování jednotlivých představitelů.

„Ničemu nepomůže, když to teď budu dál komentovat,“ dodal: „Ale je potřeba, abychom o věcech zahraniční politiky vedli právě ten dialog a koordinovali ji co nejlépe.“

K ukrajinské krizi uvedl, že je velmi důležité, že panuje shoda států NATO na dalším postupu. Společný postoj ocenil i mezi členy Evropské unie na postupu. „Naše síla, nebo schopnost žít v bezpečném prostředí je dána schopností se domluvit uvnitř obou společenstev na jasném postoji vůči Rusku,“ dodal.

„Ukrajině nejvíc pomohou jasná slova a jasné činy ze strany západních demokracií,“ apeloval. Zdůraznil také, že není možné dál sledovat, jak na východních hranicích Ukrajiny roste napětí bez toho, aby evropské státy daly najevo, že demonstrace síly a hrozby nejsou cestou, jakou by se dál měly vztahy mezi Ruskem a Evropou vytvářet.

Přepis rozhovoru:

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Počet lidí s potvrzenou nákazou covid-19 rychle stoupá. Včera testy odhalily 20 270 nových případů. K tomu ministerstvo eviduje dalších víc než 2000 podezření na opakovanou nákazu. Do těchto čísel se navíc ještě plně nepromítlo testování ve firmách. Nejrychleji se teď virus šíří v Praze, kde hygienici hlásí nejvyšší počty nově pozitivních od začátku epidemie. Rychlý růst hlásí i Středočeský kraj. Data ministerstva ukazují, že nejrychleji se teď nákaza šíří mezi žáky a studenty od 6 do 18 let. Na každých 100 000 studentů hygieny za poslední týden hlásí téměř 2 000 nových případů. V porovnání s minulým týdnem je to nárůst o víc než 200 %. Důležitý je ale hlavně vývoj v rizikových skupinách nad 60 let. Tady případy zatím rychle nepřibývají. Ministerstvo ale předpokládá, že se nákaza stejně jako na podzim víc rozšíří mezi i seniory. To by se navíc mělo promítnout i v nemocnicích. Podle predikcí by se už tento týden měl zastavit pokles počtu lidí v nemocnicích a následně by se trend měl znovu obrátit k růstu. Nejvíc hospitalizovaných ministerstvo čeká v polovině února. V jednu chvíli by v nemocnicích mohlo být s covidem 6-9 000 pacientů. V případě vysoké nemocnosti by ve zdravotnictví a v sociálních službách platila tzv. pracovní karanténa. Do zaměstnání by tak docházeli i ti, kteří by jinak zůstali kvůli podezření na nákazu covidem v karanténě. Někteří hejtmani ale navrhují pracovní karanténu rozšířit o další profese, především řidiče hromadné dopravy.

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:

Pokud nezabezpečíme dopravu, tak nebudeme schopni zabezpečit ani, aby šly děti do škol a lidi do práce. Takže pro nás minimálně ještě by to mělo být alespoň o tu dopravu.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/:

Kdyby opravdu došlo k nějakému kolapsu v nějakém kraji, například někde v energetice, jinde v hromadné dopravě, tak to opravdu budeme řešit v tu chvíli prostřednictvím krajských hygien toho kterého kraje a ty budou vznášet požadavek na Ministerstvo zdravotnictví nebo na Ministerstvo vnitra.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Hlavním hostem Událostí, komentářů, jak už jsem dnes zmínil, je premiér Petr Fiala. Pane premiére, dobrý večer.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Díky moc, že jste přišel. První otázka směřuje ke covidu. Ministerstvo zdravotnictví se kvůli omikronu připravuje na nějakých 80 000, v těch nejčernějších scénářích až na 200 000 nakažených denně. Ve Francii dnešní aktuální číslo je půl milionu. Změnil by se v tom případě nějak ten soubor opatření, která teď platí?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Zatím se ukazuje, že jsme velice přesně díky odborníkům, kteří stojí samozřejmě za námi, odhadli, jak ten nástup omikronu, tak načasování těch opatření, která jsme přijímali. A to jak to, že jsme se rozhodli nepokračovat v nouzovém stavu v průběhu vánočních svátků a potom přes Silvestra, ale i to, že jsme začali hned od prvních dnů nového roku masivně testovat ve školách a pak jsme přešli od 17. ledna na to testování ve firmách. K tomu jsme zkrátili karanténu a izolaci na 5 dní, což bylo taky důležité a vycházelo to už zkušenosti ze zahraničí. A zatím to vypadá, že nejenom, že jsme dobře odhadli ten nástup omikronu, a to i časově, ale že jsme přijali opatření, která jsou schopna si s tou situací poradit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Můžete vyloučit, že se obejdete bez nouzového stavu?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Vyloučit nemohu nic. Ale zatím se ukázalo, že ta cesta, kterou jsme šli, byla správná. A i to, co někteří komentátoři trošku zpochybňovali nebo si kladli nad tím otázku, když jsem vyzval lidi, aby se chovali odpovědně, a řekl jsem, že naše vláda věří lidem a že podle toho přijímáme opatření, která se týkala Silvestra, tak nakonec se ukázalo, a ta čísla už to jasně dokazují, že lidé se opravdu chovali odpovědně a že jsme zaznamenávali spíše pokles samozřejmě varianty delta. My jsme věděli, že přijde nástup varianty omikron. A musím opravdu ocenit profesionály, kteří nám radí, že trefili dobře i to načasování. Proto jsme mohli i dobře my načasovat třeba opatření, která se týkají testování, a mohli jsme se na ně připravit. To je taky hrozně důležité, protože to v minulosti nebylo. Naše vláda včas nakoupila testy, které byly potřeba například pro školy, a testuje dost. A je i dobrá zpráva, říkali to dnes i zaměstnavatelé i reprezentanti zaměstnanců, odbory, se kterými jsem měl schůzku, že těch testů je dost a jsou v přijatelné ceně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ta zodpovědnost, o které jste hovořil, která byla dost často zpochybňována poté, co byla vyslovena nejen ministrem zdravotnictví, ale i vámi, myslíte si, že bude stačit na omikron, na ty statisíce potenciálně nakažených?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Do jisté míry ano, ale to samozřejmě není jenom odpovědnost. Jsou správná opatření. Testujeme. A to je hrozně důležité. Protože my víme, že omikron mohou získat i lidé, kteří jsou očkováni, nemají příznaky a mohou ho roznášet. Čili my potřebujeme vědět, jak se šíří v populaci. A k tomu je tu samozřejmě ta karanténa a izolace pětidenní, což je rozumné z hlediska, řekněme, sociálně-ekonomického, možná i psychologického, ale je to správné i z hlediska zdravotního. Takže tím souborem opatření, která jsme přijali včas, a jasně jsme řekli veřejnosti, co tím sledujeme a proč to děláme, tak se ukazuje, že tohle je ta cesta. To opravdu funguje. Nestačí jenom zodpovědnost, ale ta je samozřejmě taky důležitá. A já mám radost z toho, že my jsme dnes měli setkání s reprezentanty tripartity a jak reprezentanti zaměstnavatelů, zástupci zaměstnavatelů, tak zástupci odborů říkali, že lidé to akceptují, firmy to akceptují a že to funguje, což je pro mě dobrá zpráva.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Je nutno ale poznamenat, že ta pětidenní karanténa, o které hovoříte, byla některými odborníky zpochybňována jako příliš krátká. Není to tak, že by se unisono shodli na tom, že je vhodná. Ale to je jenom k tomu doplnění, co jste říkal.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Jenom, pardon, samozřejmě, že víme všichni, že prostě...Já jako člověk pohybující se v tom vědeckém prostředí celý život, tak vím, že lidé mohou mít různé názory. I odborníci. Ale ta relevantní skupina lidí, kteří se opravdu zabývají imunologií, vakcinací a těmito věcmi, dospěla k tomuto závěru. A byly tam debaty, jestli 7 nebo 5 dní. Dospěli k tomuto závěru a doporučili nám ho. Proto my jsme tak rozhodli a bylo to správně, jak se ukazuje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Já jsem řekl už na začátku, že někteří hejtmani chtějí rozšířit možnosti té pracovní karantény nad rámec zdravotníků, lépe řečeno, zdravotnického personálu a sociálních služeb. Jste pro, nebo ne?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Tady je potřeba jednu věc poctivě říct. Určitě u zdravotnického personálu a sociálních služeb je ta pracovní karanténa na místě a ona svým způsobem v jiných případech už funguje. Takže tady to není takový problém. Obecně to rozšiřování pracovní karantény je obrovský problém legislativní i, řekněme, psychologický. Takže není to vůbec jednoduché.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

To znamená, zatím se kloníte, pokud tomu správně rozumím, aby to zůstalo jenom na těhle dvou skupinách a nerozšiřovalo se to, je to tak?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ano, ale řešíme i tu variantu, že bychom to museli rozšířit. Připravujeme se na to.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

A to by šlo o řidiče například?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Nebudu říkat jednotlivé profese, protože ani to není jednoduché stanovit. A když budete mluvit s reprezentanty různých profesí, tak se ukazuje, že kdekdo je nepostradatelný. Ono to tak určitě v té praxi...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ale tohle to byste měli mít připravené v tuto chvíli, ne?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

My na tom pracujeme a připravené to rámcově máme, ale není teď potřeba nikoho zneklidňovat. Doufejme, že na tu pracovní karanténu nedojde. A poctivě říkám, kdyby to bylo tak jednoduché, tak nemáme žádný problém. Ale ani legislativně to opravdu jednoduché není. Vláda se na to připravuje. Bude-li to potřeba, budou to lidé včas vědět a budou přesně nachystány ty kroky, jaké mají být. Ale není potřeba lidi už dopředu strašit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Strašit je jedna věc. Informovat o tom, co může přijít, je druhá věc. Proto se na to ptám.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Informujeme včas a dost. Mně na tom záleží, aby lidé včas věděli, co je čeká a co bude. Takže až budeme vidět, že se blíží ta potřeba toto udělat, tak to samozřejmě uděláme. Zatím ta situace taková není. A ono i to, že vlastně plošně testujeme a je zavedena ta pětidenní karanténa v těch případech, kdy PCR test ukáže, že to není jinak, ať to tady nekomplikujeme, tak vlastně nám to umožňuje tu zátěž postupně rozkládat. Dejme tomu, že to takto může fungovat, pokud se nepotvrdí ten razantnější scénář nástupu omikronu a vyjde ten realistický, v což všichni doufáme, a který je taky ale nejpravděpodobnější, to není nějaká opovážlivost, ale on je podle odborníků nejpravděpodobnější.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Budete zítra řešit také povinné očkování, které vám zde s platností od 1. března nechala Babišova vláda. K čemu se jako vláda kloníte? Bude vůbec očkování pro někoho povinné od 1. března, ať už věkově nebo oborově?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Prosím o pochopení, že tuto informaci sdělím zítra veřejnosti po jednání vlády. My jsme nejprve oznámili, že nejpozději do poloviny února rozhodneme o tom, co s tou vyhláškou uděláme. Ale uvědomili jsme si, že lidé by měli mít tu jistotu dřív, tak jsme urychlili to rozhodování. Zítra vláda...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Už jenom ten očkovací proces je dlouhý.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

No, není...Ono to není...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pokud by to zůstalo u té vyhlášky tak, jak byla, tak například v případě Moderny by první dávka musela být injektována, v uvozovkách, už 17. ledna, což bylo včera. Proto to není věc, která se asi dá nechat na polovinu února.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Chápu tu netrpělivost a je správná. Naše vláda je měsíc přesně ve funkci. Děláme opravdu, co můžeme. Tu vyhlášku nelze takhle zrušit. Ono je ji potřeba upravit. Ona musí v nějakých jiných svých parametrech platit. Takže hledali jsme to správné řešení. Podívejte se, ta diskuse o povinném očkování probíhá napříč společností, napříč profesními skupinami. Vůbec to není jednoduché. Zítra přijdeme s řešením, které je opravdu, myslím, srozumitelné, správné a i pro veřejnost bude akceptovatelné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Takže rozhodnuto o něm je v tuhle tu chvíli? Když říkáte, že s ním zítra přijdete, nebo to necháváte na zítřejší debatu a nemáte v tuto chvíli ještě stoprocentní jistotu?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Máme jasno, kterým směrem chceme jít. Ale až vláda rozhodne, tak to sdělím veřejnosti a nebudu opakovat chyby, které se tu děly v minulosti. Rozumím vaší otázce, chápu i tu netrpělivost veřejnosti, která je oprávněná, proto jsme to rozhodování urychlili a zítra můžeme rozhodnout.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy se často odvoláváte na jiný styl komunikace. Ostatně teď jste to učinil také. Jste u vlády jeden měsíc. Jste přesvědčen o tom, že ta komunikace, zejména co se zdravotnictví týče, je lepší než u té bývalé vlády? Když si vezmete například pana profesora Válka a jeho někdy košatá expozé, která možná spíš než jednotný kanál připomínají deltu Nilu.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Pan profesor Válek má občas tendenci ty věci vysvětlovat až do podrobností, ale myslím, že i jeho komunikace se zjasňuje. A víte, ono možná není ani důležité, co si myslím já, ale dnes, když jsme měli to jednání tripartity, a nakonec to řekli i zaměstnavatelé i odbory veřejně, tak vlastně chválili tu komunikaci, chválili informace ze strany Ministerstva zdravotnictví, chválili vysloveně práci týmu prof. Duška, ale chválili i komunikaci s ministrem zdravotnictví a srozumitelnost těch opatření. To mně připadá jako důležité. Komunikaci chceme dál vylepšovat. Já sám vidím vždycky všude určité rezervy. Ale myslím si, že ta srozumitelnost, včasnost informací o tom, co chceme dělat, příprava na to, nejenomže řekneme, že budeme za 14 dní nebo za 3 týdny testovat, ale že i nachystáme testy, zajistíme, aby všechno fungovalo, funguje i informační systém, což dnes taky oceňovali zástupci tripartity, tak to si myslím, že je ta správná odpověď.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pojďme se podívat na spolupráci s opozicí. Byl ten den, noc a den vlastně k tomu, když to spočítáme, kdy se vyjednávalo a debatovalo o podpoře, zatím nejtvrdším nárazem vlády pro vás?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Nepochybně to byla nejdelší debata o důvěře vládě, myslím, v historii. Já jsem to neměřil, ale říkají to kolegové politologové a novináři to měřili. Takže to určitě jednoduché nebylo. Navíc já jsem celou tu debatu, těch 22 hodin víceméně strávil v jednacím sále a pečlivě jsem to sledoval. Ne všechno byly argumenty, ale diskuse probíhala a diskuse k demokracii patří, tak to je dobře.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy jste v pátek vinou absence vládních poslanců prohráli první důležité hlasování. To bylo ohledně odkladu platnosti stavebního zákona. Dokážete si ohlídat disciplínu vládních poslanců?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Musíme. Já z toho žádnou radost nemám. Byla to chyba. Chyba to byla, že tam nás nebylo dost v Poslanecké sněmovně. Samozřejmě, a na to si nechci stěžovat, nebyla dodržena určitá gentlemanská dohoda ze strany opozice.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Opozice tvrdí, že tyhle ty gentlemanské dohody ze strany vás tehdy jako opozice také nebyly dodržovány.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To úplně není pravda, ale dobře. Já znovu říkám, já si na to nestěžuji. Prostě příště tam musíme být. Vládních poslanců tam musí být dost. Tyhle věci se prostě nemají opakovat, nebudou opakovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Je kvůli nedodržení té gentlemanské dohody, jak říkáte, ohroženo zvolení Karla Havlíčka místopředsedou Sněmovny?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já nechci nějak hrozit, ale samozřejmě, že prostě v té Poslanecké sněmovně řada těch věcí opravdu funguje i na tom principu, že my tam diskutujeme, bavíme se o těch zákonech, hádáme se někdy, ale v těch klíčových věcech musí platit nějaká pravidla hry a musíme si navzájem věřit. Tak to má být. Vládní většina se určitě nemá chovat tak, že nezohledňuje zájmy a i nějaký prostor pro opozici. Tak bychom nikdy jednat nechtěli. My jsme to sami zažili. Ale samozřejmě i ta opozice musí dodržovat určitá pravidla, na kterých se domluvíme. Takže pokud toto bude fungovat, tak to bude dobré pro parlamentní demokracii. Pokud ne, tak to samozřejmě bude něco, z čeho já nebudu mít žádnou radost.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Já teď nemám úplně radost z toho, že nejsem schopen plně interpretovat to, co jste právě řekl. Jinými slovy, chápu to správně, že se chcete nejdřív s opozicí domluvit na nějakých pravidlech a potom přistoupíte na změny?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ne, ta pravidla v té Sněmovně prostě jsou. Tak když si třeba řeknete, podívejte se, dneska my už nebudeme vyvolávat žádné hlasování, proběhne do dvou hodin diskuse a ve 2 hodiny končíme a někdo to hlasování vyvolá, i když na to dá slovo, tak to samozřejmě není gentlemanská dohoda. A znovu opakuji, já si nestěžuji. Je to chyba vládní většiny, že tam nebyla. Já to takhle beru. Vezmeme si z toho poučení a podle toho budeme příště postupovat. Protože většinu, jak se ukázalo i při hlasování o důvěře a při všech dalších klíčových hlasováních, tu většinu v Poslanecké sněmovně samozřejmě máme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Nemáte obavu z toho, že opozice, a teď myslím zejména ANO, které tvoří kompaktní blok 72 poslanců, bude schopnější a efektivnější opozicí, než jste byli vy?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

My jsme byli a říkali to i kolegové z tehdejší vlády, že jsme jako silnou opozicí. Samozřejmě musíme respektovat tu sílu, která v Poslanecké sněmovně je. Hnutí ANO má velmi silný poslanecký klub. Je semknutou opozicí a bude to určitě ukazovat. My jsme na to samozřejmě připraveni. A nakonec to, že je ve Sněmovně levicová opozice v této síle, je něco, co prostě bereme na vědomí a s čím pracujeme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek řekl v Respektu, že pokud nebudete s opozicí spolupracovat, tak že může hodně zlobit, a že budete jí muset nějakým způsobem vycházet vstříc. V čem konkrétně tedy opozici budete vycházet vstříc?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

No, to jsou ty věci, kdy já třeba mluvím o nějaké gentlemanské dohodě. Podívejte se, ta většina má možnost v Poslanecké sněmovně úplně určovat, co se tam bude dít, a jak jsme to zažili my bohužel jako opozice, třeba že vás ta vládní většina nepustí ani k projednávání vašich předloh zákonů. To my dělat nechceme. My chceme...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy jste to dělali ale. Byly některé věci, které se také blokovali tehdy.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ne, ale my chceme...jako opozice?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jako opozice tehdy. Ano.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ne, tak opozice samozřejmě má některé nástroje, které legitimně využívá. A vláda, vládní většina má zase možnosti svou většinou prohlasovat to, co se v té Sněmovně bude dít, i za cenu, že vlastně nepustí tu opozici k těm jejím předlohám. A to my třeba dělat nechceme. My považujeme za správné, aby když opozice předloží nějaký třeba poslanecký návrh zákona, aby se dostal na pořad jednání, abychom ho třeba zamítli, ale aby se nestalo to, co se dělo nám, že jsme třeba čekali jako opozice tři čtvrtě roku, rok, rok a půl na projednání našeho návrhu zákona. To si myslím, že by se dít nemělo. A my jsme připraveni se chovat jinak.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jak jste tedy schopni najít tu rovnováhu mezi tím, aby jste se nechovali jako parní válec a opozice vám neblokovala potom zase vaše věci, ale zároveň abyste prosadili to, co prosadit chcete?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Zdravým rozumem a kolegiální debatou s lidmi z opozice. Já myslím, že každý by si měl uvědomit, a já si to uvědomuji, jako je to přísloví, že když jdete nahoru, máte zdravit ty lidi, co jdou dolů. My jsme byli v opozici. Já jsem byl v opozici 8 let. Vím, jaké to je. A myslím si, že člověk nemá zneužívat sílu a má se chovat vstřícně i k těm, kteří jsou momentálně slabší. Já jsem se tím vždycky řídil a myslím, že se tím bude řídit i naše koaliční většina v Poslanecké sněmovně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pojďme se podívat na další téma. Tím je důvěryhodnost vlády. Problémů, které jdou za hnutím STAN, je za krátkou dobu hned několik. Začalo to změnou na postu ministra průmyslu a obchodu. Věslav Michalik kvůli spekulacím o svém podnikání na Kypru ani nenastoupil a hnutí vybralo místo něj Jozefa Síkelu. Pak se šéf hnutí Vít Rakušan, ještě než se stal ministrem vnitra, sešel s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který následně ohlásil odchod do civilu. Rakušan na něj prý netlačil, ale přiznal, že okolnosti jednání nebyly šťastné. Další spekulace o financování Starostů a nezávislých. Minulý čtvrtek dokonce nad ránem přerušily schůzi, na které vláda žádala o důvěru. Hnutí dnes ohlásilo, že sporné finanční dary vrátí. A pak je tu případ poslance Jana Farského, který 10. ledna oznámil, že bude půl roku na stáži v USA, ale mandát si ponechá, byť se vzdal platu, a na důležitá hlasování prý přiletí. Co se týče financování STAN, za jak vážný problém tohle to vy, pane premiére, považujete?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já jsem především rád, že to je vyřešeno, že STAN se rozhodl, že vrátí všechny ty peníze, které byly zpochybňovány. Dokonce ještě víc, než bylo zpochybňováno. Vlastně dary od všech právnických osob, jak jsem byl informován.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Měl jste vy vlastní pochybnosti o financování hnutí STAN, nebo ne?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já jsem měl jenom informace z médií a kolegové ze STAN poukazovali na to, že to není z trestné činnosti. Samozřejmě zajímavé bylo, jak tady na ten problém ukazovali kolegové z hnutí ANO, kteří měli v čele dokonce trestně stíhaného premiéra. Ale dobře. Důležité je, že STAN řekl, ano, všechno, co je zpochybnitelné, my vracíme. Tím je to pro mě...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tím to pro vás končí? Je všechno v pořádku podle vašeho názoru?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Z tohoto hlediska ano. Pak se samozřejmě můžeme bavit, a to je jiná debata, o tom, jak mají být financovány politické strany. Na druhé straně ta kontrola, která tady je, je už poměrně vysoká. Ale já považuju za správné, a nakonec i v minulosti si to pamatuji z vlastní politické strany, tam, kde existuje pochybnost o tom daru, tak je potřeba to řešit a vrátit důvěryhodnost ve financování politické strany. Starostové to udělali. A já si myslím, že je dobře, že to udělali.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jedna věc. STAN říká, že je všechno v pořádku, že zákon neporušili, peníze vrací a zároveň se baví o tom, zda by se neměla změnit legislativa ohledně financování politických stran.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To je věčná debata. Ale my jsme se v té legislativě financování politických stran hodně posunuli. Jenom za tu dobu, co pamatuji v těch posledních letech, tak se vytvořil i úřad, který kontroluje financování politických stran. Stanovili jsme limit na kampaně. Takže nedá se říct, že by česká, a teď to myslím jako celek, že by česká politická scéna z hlediska kontrolování financí neudělala dost. Politické strany mívají i vlastní mechanismy kontroly, teď mluvím třeba za ODS, vlastní mechanismy kontroly těch darů, které přicházejí, aby se nedostaly do problémů. Takže jako těch opatření je celá řada. Můžeme se bavit i o dalších. Ale myslím si, že tady nešlo o nějakou trestněprávní stránku. Tady šlo o stránku morální, etickou, politickou a hnutí STAN na ty pochybnosti zareagovalo správně, že ty sporné peníze vrátili.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Další věc, která se také týká hnutí STAN. Vy jste dneska se šéfy koaličních stran měli probírat odjezd Jana Farského na půl roku do Spojených států. Jednak první otázka, probírali? A druhá, s jakým závěrem?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

My jsme probírali spoustu témat. Tohle bylo také zmíněno s tím, že samozřejmě nemáme dobrý pocit z toho, jakým způsobem se to odehrálo, že Jan Farský odjel do Spojených států, ale na druhé straně jako je to věc pana poslance Farského a hnutí STAN. Já tady do toho jim těžko mohu mluvit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ale to, co říkáte teď, je trošku něco jiného, než říkal pan Farský o tom, že jste ho v tom podpořil?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já jsem ho v tom nepodpořil. Já jsem byl informován panem poslancem Farským, že odjede do Spojených států. A vyjádřil jsem i v tom osobním rozhovoru určité pochybnosti o tom, jestli to je dobrý nápad. Pan Farský mě ujistil, že bude na všechna klíčová zasedání parlamentu, že nebude jeho hlas chybět. Já jako předseda vlády mohu říct, že na chod vlády to vliv mít nebude, ale samozřejmě jako signál to určitě dobré není. Já bych do Spojených států na půl roku prostě neodjel. Tím se nijak netajím. Ale tohle opravdu není něco...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

To říkáte jako akademik.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To říkám jako akademik a jistě někde v médiích si přečtete, že já jsem napsal doporučení panu poslanci Farskému. Ano, napsal, ale v době, kdy jsem vůbec nevěděl, že bude kandidovat někdy v září, říjnu 2020, jako člověk z akademické sféry, který opravdu občas pro tenhle typ stáží doporučení píše. Na to se...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pardon, co jste mu přesně řekl? Že to není šťastné řešení?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Na to se nedá prostě odvolávat. Pan poslanec Farský mě informoval někdy v listopadu jako předsedu koaliční politické strany, že na tu stáž odjede. No tak já jsem mu řekl, co si o tom myslím. Ale já nemám možnost...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Doporučoval jste mu, aby odstoupil například? Aby se vzdal poslaneckého mandátu, anebo se vzdal toho Fulbrightova stipendia?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

No to je samozřejmě jedna z těch variant. Ale to je opravdu...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ale říkal jste mu to? Snažil jste se mu to naznačit?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já nepůjdu do detailů toho rozhovoru a prosím i o pochopení. Já jsem předseda Občanské demokratické strany, za tu odpovídám. A jsem předseda vlády, za tu taky odpovídám. A tady říkám, že na činnost vlády to vliv mít nebude. A jako předseda Občanské demokratické strany říkám, že je to něco, co bych já řešil jinak než pan poslanec Farský.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ano, jste premiérem, ale jste premiérem koaliční vlády. A jednou důležitou součástí je hnutí STAN.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ano. Nezříkám se žádné odpovědnosti. A odpovídám vám poctivě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tady máme jednu ze dvou nebo ze tří hlavních tváří toho hnutí. Pravděpodobně jim také, když se podíváme na preferenční hlasy, pomohl do Sněmovny. Tak 2 dny předtím, než má odletět, oznámí, že má Fulbrightovo stipendium a že když bude něco důležitého, tak přiletí zpátky. Vy potom na Slovensku jste řekl, a teď jste to zopakoval, že důležitých jednání, důležitých hlasování se zúčastní...

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To mně slíbil pan poslanec.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ano, ale trochu to vytváří dojem, jako kdyby ta ostatní hlasování nebyla důležitá v té Sněmovně, jako kdyby neexistovala práce ve výborech, v klubu atd.?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ano, to máte všechno pravdu, a proto taky říkám, já bych to takto neudělal a žádnou radost z toho nemám. A uvědomuji si i tu reakci, kterou to vyvolává. A určitě si to...doufám, že si to uvědomuje i pan poslanec Farský.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Přestože říkáte, že se to nebude týkat činnosti vlády, nemáte strach, že to je jedna z těch pochybností, jedna z těch skvrn, která se potáhne s tou vládou i nadále a nebude možné ji jen tak vyčistit?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Mám. Mám. A myslím si, že s důvěrou se dlouho hazardovat nemůže.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tohle jste řekl takhle otevřeně jak panu Farskému, tak panu Rakušanovi?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Tohle říkám otevřeně všude. Na druhé straně si ale prostě myslím, že každý máme svou politickou odpovědnost, zodpovídáme se svým voličům. Tak to v demokracii má být.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tak jako je v Evropské unii motorem Německo a Francie, tak jsem slyšel také, že motorem vlády jste vy a pan Rakušan. Tohle to, o čem se tady bavíme, ten motor nějak ohrozí v chodu, nebo ne?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Motorem vlády je všech 5 politických stran, které ji tvoří, a 2 koalice. Tu vládu spojuje snaha o změnu politiky v České republice. Ta představa, že stát musí začít hospodařit, že nemůžeme žít na dluh, že chceme žít v zemi, kde je kvalitní vzdělání, kde lidé mají perspektivu, že budou mít důchod, kde se staví silnice, zemí, která je moderní, kde probíhá digitalizace. Prostě my máme program, který chceme realizovat, na tom se shodujeme, a všichni jsme motorem té změny a té činnosti vlády. A já myslím, že občané brzy uvidí a asi to snad už vidí i z těch prvních kroků, že tu změnu myslíme vážně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Já chápu, že chcete prosazovat agendu a na základě toho jste také vyhráli volby, nicméně jedna z dalších pochybností se váže například i k náměstku pana Blažka panu Daňhelovi. Není tohle to, abychom měřili všem stejně, protože se jedná o ministra ODS, není tohle to všechno věc, která je vlastně koulí u nohy vaší vlády?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ty příběhy musíme rozlišovat, protože vždycky je potřeba se ptát, co je za tím. Je nějaké obvinění? Je nějaká konkrétní kauza? Je nějaký důkaz? A pokud je...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Někdy stačí pochybnost, protože obraz je někdy důležitější než ta realita.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ano, někdy stačí pochybnost. Ale s pochybností můžete udělat to, že ji vyvracíte. Takže já když jsem zjistil to, co se píše o panu Daňhelovi, tak jsme se ptal na to, jak to je. A základní informací, kterou jsem zjistil, je ta, že pan náměstek Daňhel má bezpečnostní prověrku. Bezpečnostní prověrku má jak z roku 2016, tak aktuální z roku 2021. A myslím, že víc k tomu nemusím říkat. Každý, kdo rozumí, jak to ve státní správě a v těchto věcech funguje, tak bezpečnostní prověrka v tomto směru je určitě něco, co by nezískal, kdyby ty pochybnosti byly na místě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pojďme se podívat ještě na konkrétní témata. Další věc, která souvisí s otevřeností vlády, jsou také finance. Když říkáte, že chcete s veřejností hrát otevřenou hru, budete otevření i ohledně debaty, co se, teď to řeknu velmi komplikovaně, co se daní týče? Jinými slovy, je x ekonomů, kteří říkají, že ty škrty, které navrhujete ve výši 80 miliard cca, nejsou dlouhodobým řešením toho obrovského schodku, který je u nás, a že jediným klíčem bude změna daní. Otevřete tuhle tu debatu s veřejností a řeknete zcela jasně, že s daněmi budete hýbat, přestože tvrdíte, že neporostou?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ale tu debatu vedeme a vedeme ji s ekonomy. My jsme přesvědčeni, že ten pohled na to musí být jiný. Já s tímto pohledem nesouhlasím a říkám to dlouhodobě. Já věřím tomu, že je potřeba ne lidem zvyšovat daně, ale že je potřeba se soustředit na to, aby stát rozumně hospodařil, abychom nežili na dluh. A ten problém je na výdajové straně rozpočtu. Podívejte se na deficit za loňský rok 420 miliard korun. Za poslední 2 roky je to přes 800 miliard. To někdo musí zaplatit. To zaplatí občané a zaplatí to naše budoucnost. Takhle není možné dál pokračovat. Lidem se všechno zdražuje, protože taky se zvyšuje inflace. Ale to je dáno tím, jak tu hospodaří stát mimo jiné, teda samozřejmě jsou tu i další vlivy. A to chceme změnit. Takže tuhle tu debatu vedeme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

To je ta půlka, o které se nejvíc debatuje. Vy říkáte stále, že problém je s tou výdajovou stranou.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Jednoznačně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Já se ptám, jestli problém není i s tou příjmovou stranou? Zda, abyste stáhli ty obrovské deficity, nebude potřeba řešit i tu příjmovou stránku?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Příjmová stránka rozpočtu je důležitá, ale ta příjmová stránka roste. Jenomže dynamičtěji rostou výdaje. A ta příjmová stránka rozpočtu, tu my vůbec nepodceňujeme. Proto taky v našem vládním programu jsou opatření nebo jsou nástroje, které chtějí udržet ekonomickou prosperitu a ekonomický růst. Protože pokud máte ekonomický růst, který se dnes předpokládá, a teď se nechytejme za slovo, jestli bude 3,5 %, 4 % nebo 4,3 %, ale třeba ekonomický růst kolem 4 % znamená, že získáte navíc do státního rozpočtu zhruba 80 miliard korun. A teď jde o to ten růst udržet, a všichni ekonomové celkem předpokládají, že ten růst bude, ale všechny ty peníze zase neutratit a nezvyšovat ten deficit. Proto já jsem řekl, myslím, celkem realisticky a na základě debat s odborníky ekonomy, že můžeme udělat to, že ten rozpočet dostaneme pod 300miliardový deficit. To je cíl, na kterém teď pracujeme při přípravě rozpočtu. Ale on je z jednoho hlediska nesmírně důležitý. Vláda musí dát signál, že chce něco dělat s inflací, jinak bude dál roztáčet tu inflační spirálu. A tohle je ta cesta, jak to dáme jasně najevo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jinými slovy, důraznější a zásadnější změny v daňovém systému vy vylučujete v tuto chvíli?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ano. A my jsme se k tomu i zavázali. To samozřejmě neznamená, že není možné vést debatu o tom, jestli nějaká daň by se neměla snížit kvůli třeba ekologičnosti té činnosti, jiná třeba trochu zvýšit spotřební kvůli nějaké škodlivosti. Ale není to něco, co bychom dělali teď aktuálně. To nevylučujeme. Ale vylučujeme zvýšení té celkové daňové zátěže a těch základních daní. Navíc my chceme zavést daňovou brzdu. Tzn., že kdyby ta složená daňová kvóta překročila určitou hranici, tak vláda už nebude moci zvyšovat daně, aniž jiné nesníží. My jsme prostě přesvědčeni a všech 5 stran naší vládní koalice, že toto je správná cesta. Není další, není důvod zatěžovat společnost, firmy, občany dalšími daněmi.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ještě než se dostane na závěr k zahraničním záležitostem. Podpora lidem, na které dopadly vysoké ceny energií, což je jedna z těch věcí, které sami označujete za prioritu. Jedna věc je okamžité řešení a druhá věc je nějaké systémové dlouhodobější, mě zajímá právě to druhé v tuhle chvíli?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To je samozřejmě klíčová otázka, kterou ale bohužel nemůže řešit jenom česká vláda svým rozhodnutím, to je kombinace faktorů. My musíme udělat správná rozhodnutí, jako je třeba rychlá dostavba nebo zahájení dostavby jaderných reaktorů v Dukovanech, ale už i v Temelíně, protože to potřebujeme. Je to taky fotovoltaika, je to podpora dalších věcí. Ale současně to znamená vyjednávat s evropskými partnery, protože energetika to není něco, kde se můžete uzavřít a nějak si to řešit. Je to celoevropská otázka. A dneska ty ceny energií jsou problém pro celou Evropu. U nás je to samozřejmě dramatické i tím, že někteří dodavatelé zkrachovali, to naše vláda řešila, řešila to okamžitě, byl to jeden z těch prvních úkolů, jak těm lidem pomoci. Ale cesta k energetické soběstačnosti a k tomu, abychom dlouhodobě udrželi ty ceny rozumné, ta je jedině v tom, že budeme dostavovat jádro, že taky prosadíme, aby jádro byl ten čistý podporovaný zdroj energie, že se budeme soustředit na modernizaci energetiky a že také budeme podporovat rozumné obnovitelné zdroje, to dělat prostě musíme. A je škoda, že to je opravdu zanedbáno a že se tady neudělalo dost v modernizaci naší energetiky a těch zdrojů, které máme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

To je samozřejmě obrovské téma. Já se k tomu velmi rád někdy dostanu s vámi podrobně, ale pojďme se ještě podívat na závěr na věci, které se týkají zahraniční politiky. Velice důležitý je v tuto chvíli potenciální konflikt Ruska a Aliance. Ale jedna věc, která tam přesahuje, to je domácí politika. Prezident Zeman vzkázal, že se o zahraniční politice nebude bavit s nikým jiným než s vámi. Proč by se ale vůbec měla projednávat zahraniční politika s prezidentem? On za ni na rozdíl od vás nenese zodpovědnost na rozdíl od vlády. Informace možná, ale proč konzultace?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Protože spolu musí klíčoví představitelé státu hovořit a ono jsou různé typy těch, té zahraniční reprezentace. Prezident je samozřejmě hlava státu, za zahraniční politiku je odpovědná vláda, ale zahraniční politiku v rámci parlamentní diplomacie dělají také komory, předsedové Senátu a předsedkyně Poslanecké sněmovny. A já myslím, se všemi těmito lidmi je potřeba mluvit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Ale prezident sám dal najevo, že právě s těmito lidmi s ministrem zahraničí, s šéfem Senátu, s šéfkou Sněmovny se o zahraniční politice...

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

A já se s nimi o tom bavím. Bavím se o tom i s panem prezidentem.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy budete takový messenger mezi prezidentem a...

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ne messenger, já dělám svoji práci, tak, jak si myslím, že to mám dělat, jak se mám zodpovídat občanům. Úkolem premiéra, který stojí v čele vlády, která je zapojena za zahraniční politiku, je nejenom o zahraniční politice, ale i o ostatních otázkách mluvit s těmi klíčovými představiteli státu. To, že to někdo nechce dělat, tak to je jeho věc. Já ho asi nedonutím, aby s někým mluvil, s kým nechce. Teď to říkám obecně, ale sám chci mluvit s každým, kdo je z tohoto hlediska důležitý. A co by to bylo za zemi, kde spolu nediskutují a nevyměňují si názory prezident s premiérem, předseda Senátu atd. Vždyť to přece je úplně normální. Netvařme se, že to není normální, je to normální. Normální je to nedělat. Tak já to chci dělat a budu to dělat, je to důležité. A já jsem mnohokrát řekl i napsal, že pokud má stát být úspěšný v zahraniční politice, pokud vlastně máme dokázat prosadit zájmy naší země, tedy našich občanů, tak to můžeme dělat o to úspěšněji, o co jsme doma víc sjednocení na těch klíčových tématech. Takže já chci mluvit o klíčových zahraničně-politických otázkách i s opozicí, protože to považuju za správné. A to neznamená, že se shodneme, třeba se neshodneme, ale mojí povinností je ten dialog vést a zkusit to.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

A vadí vám, že prezident kritizuje šéfy komor?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To je dlouhodobý problém. Víme to, samozřejmě, že...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy se tady bavíte, že chcete komunikovat, že chcete koordinovat, ale máte tady jednu zásadní stranu, to je Hrad, která o tuhle koordinaci nestojí, chce se bavit jenom s vámi.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Ale tak to víte, že to tak je. Před tím ten dialog tady nebyl vůbec žádný. Já se snažím o to, aby tady ten dialog byl. Myslím, že ta situace je hodně změněná, protože na rozdíl od mého předchůdce ve funkci premiéra já reprezentuji jiné voliče, než jsou voliči pana prezidenta. V našich osobách tyto voličské skupiny spolu nějakým způsobem komunikují. Mně to připadá správné, víc bych v tom nehledal, tak to má prostě být. A znovu opakuji, já komunikuji a budu komunikovat se všemi klíčovými představiteli o zahraniční politice, protože to považuju za správné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Když budete komunikovat, co bude říkat šéfce Sněmovny Markétě Pekarové Adamové, když například tak tvrdě zaútočí verbálně na maďarského premiéra Viktora Orbána, je to správné z vašeho pohledu?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já jsem o tom s paní předsedkyní Poslanecké sněmovny mluvil a tím bych se k tomu dál nevyjadřoval.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tak jste to sám otevřel, tak to prosím dokončete, co jste jí tedy řekl?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já jsem řekl paní předsedkyni Poslanecké sněmovny svůj názor na zahraniční politiku a vystupování jednotlivých představitelů a víc bych se k této věci nevyjadřoval. Myslím, že toto je...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Jinými slovy, že by se měla mírnit?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Řekl jsem, co jsem řekl, a myslím si, že ničemu nepomůže, když to teď budu dál, dál komentovat, ale je potřeba, abychom o věcech, které se týkají zahraniční politiky, právě vedli ten dialog a koordinovali co nejlépe.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tím jste odpověděl. Jedna z velmi aktuálních otázek, už jsem to zmiňoval na začátku, je možný konflikt Ruska se Západem, kde asi se pravděpodobně s prezidentem taky neshodnete. Bílý dům tvrdí, že Rusko je v pozici, kdy může na Ukrajinu zaútočit víceméně kdykoliv. Co dělá Česko pro to, aby svým dílem přispělo k, řekněme, uklidnění situace?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já tady musím říct, že my jsme velmi aktivní samozřejmě v zahraniční politice, ale tady je jedna věc nesmírně důležitá, že tu je shoda států Severoatlantické aliance na tom postupu a že do značné míry je i shoda zemí Evropské unie na tom postupu, a to je dobře, protože my dneska čelíme samozřejmě zhoršujícímu se napětí na východní hranici Evropské unie nebo na východ od Evropské unie. Ne vždycky si všechny státy, které třeba neměly tu historickou zkušenost jako my, uvědomovaly míru toho nebezpečí a rizika bezpečnostního, které to znamená pro Evropu. Dnes si to uvědomují mnohem silněji, a to si myslím, že je dobře, protože ono to souvisí s tou otázkou, o které jsme mluvili, a to je třeba energie, energetická soběstačnost, ceny plynu a další a další věci, které se nedotýkají jenom České republiky, ale celé Evropské unie. A já myslím, že tady ta naše síla nebo schopnost žít v bezpečném prostředí je dána schopností domluvit se uvnitř obou společenství, jak Evropské unie, tak Severoatlantické aliance na jasném postoji vůči Rusku.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Spojené státy zvažují další dodávky zbraní Ukrajině, Británie posílá obranné zbraně, šéf zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek se vyjádřil podobně. Měli bychom tedy Ukrajině takto pomoci podle vašeho názoru?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

To záleží i na žádosti ukrajinské strany a posouzení toho, jak můžeme pomoci a s čím můžeme pomoci. Ale myslím si, že to, co je vlastně nejzásadnější na tomto případu, protože ono těch napětí je víc, tak na tom příběhu nebo na tom napětí na ukrajinsko-ruské hranici je dát Rusku jasně najevo, kde jsou ty hranice, co prostě pro demokratický západní svět už není přijatelné. A to si myslím, že je to, co může Ukrajině v této chvíli nejvíce pomoct, jasná slova a jasné činy ze strany západních demokracií, protože nemůžeme dál sledovat to, jak vzrůstá napětí a nedat jasně najevo, že síla a hrozby, to není ta cesta, kterou se mají vztahy s Ruskem a mezi Ruskem a Evropou utvářet.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Vy jste naznačil, že možná ne všichni úplně v Evropě si uvědomují, jak vážné riziko tohle to je, ale uvědomujeme si to my tady doma v České republice?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Tady ta debata veřejná o tom probíhá vcelku otevřeně a myslím si, že je tu i naše historická zkušenost s Ruskem i to uvědomění si, že vlastně naše svoboda je v podstatě křehká a že my sami si nemůžeme být jisti jako Česká republika svou bezpečností, pokud se nespoléháme na to, že jsme součástí nějakého většího celku, že máme spojence, kteří jsou připraveni se za nás v nějaké kritické chvíli postavit, což je Severoatlantická aliance, proto my také dlouhodobě zdůrazňujeme vazbu mezi Evropou a Spojenými státy, protože to dodává tu sílu v těch okamžicích, kdy mezinárodní napětí je silné. Já myslím, že musíme všichni být na pozoru před těmi zdroji konfliktů a nebezpečí, které kolem Evropy jsou, protože to, že žijeme tady v prosperitě, bezpečí, svobodě, to není samosebou. Musíme se o to snažit. A jedna z konkrétních věcí, jak může Česká republika přispět, je určitě to, že budeme platit, dávat dost peněz na svoji obranu a v programu naší vlády je, že budeme dávat 2 % HDP do obrany, což si myslím, že neříkám minimum, to jsou velké peníze, ale je to to, co můžeme konkrétně udělat, abychom byli bezpečnější.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Tohle je téma, které samozřejmě budeme nejenom tady v Událostech, komentářích rozebírat i nadále. Premiér Petr Fiala, děkuju mnohokrát za to, že jste si udělal čas na Českou televizi a že jste přišel do Událostí, komentářů, hezký večer.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS