13. prosince 2021

Seznam Zprávy: Pořád věřím, že si to Zeman rozmyslí

(Seznam.cz) Premiéra Petra Fialu (ODS) čeká střet s prezidentem Milošem Zemanem kvůli jmenování vlády. Prezident podle očekávání nechce jmenovat do ministerské funkce Jana Lipavského a premiér podle očekávání oznámil, že už chystá podání kompetenční žaloby. Bude úspěšná? Hostem Ptám se já byl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na Seznam Zprávy.

Debata o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta republiky kvůli odmítnutí jmenování pirátského kandidáta na ministra zahraničí Lipavského do funkce na konci týdne rezonovala napříč stranami. Designovaný premiér Petr Fiala má ale v plánu dnes s prezidentem Zemanem o ustavení nové vlády mluvit. „Pořád věřím, že si to pan prezident uvědomí a bude vládu jmenovat v obsazení, které Petr Fiala navrhoval,“ komentoval dnešní schůzku Miloš Vystrčil s tím, že doufá, že si prezident uvědomí i složitost situace, ve které se aktuálně Česká republika nachází.

Pokud by se Fialovi nepodařilo prezidentovi rozhodnutí vymluvit, podání kompetenční žaloby je podle Vystrčila jasnou cestou. „Pokud bude podána kompetenční žaloba ze strany pana premiéra Petra Fialy, tak bude úspěšná. Prezident nemá roli premiéra, aby říkal, kdo má, nebo nemá být ve vládě. Může ale prověřit, že navržení členové jsou nebo nejsou ve sporu zájmů nebo bezpečnostním rizikem,“ vysvětlil.

Na otázku, zda by v takovém případě měla vzniknout vláda bez Lipavského, ale Vystrčil neměl jasnou odpověď. „Nejčistší by bylo říct dobře: vládnout nejdeme, podáme žalobu a počkáme, jak to dopadne,“ komentoval šéf Senátu, ale dodal, že sám by dal přednost „odpovědnosti“, aby nová vláda začala co nejdříve pracovat. „S tím, že by bylo nutné s případnou kompetenční žalobou nečekat ani minutu,“ dodal.

Kritiky se ale objevují i vůči samotnému Fialovi, který měl podle některých hlasů dát při jednání s prezidentem najevo silnější pozici. Třeba podle exšéfa TOP 09 Miroslava Kalouska neměl Fiala vůbec přistoupit na schůzky ministerských kandidátů ve chvíli, kdy prezident skončil v karanténě. S takovým postojem ale Vystrčil rezolutně nesouhlasí:

„Jsme přesvědčen, že jsme neprohráli. To, že někomu dáte možnost, aby i když je nemocný, mluvil s ministry, dáváte příklad národu, aby viděl, co je slušné a co není. Pokud toho ten člověk zneužívá, má přijít tvrdý a jasný přístup. Ale není správné a výchovné, aby člověk hned vsadil na tu neslušnou kartu, to je ohromně špatný příklad,“ bránil designovaného premiéra. „Kdo říká opak, buď nerozumí politice, nebo dělá politiku, kterou já dělat nechci,“ řekl.

A nebylo chybou, že komory už dříve nehlasovaly o přenesení pravomocí prezidenta dle článku Ústavy 66? „Líto mi to není, přesně naopak. Ti, co to říkají, nežijí v časové realitě. Do 11. listopadu nebylo po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. My se už předtím dozvěděli, že je na tom pan prezident tak, že nemůže plnit jen některé pracovní povinnosti. Nedovedu si představit, že by v tom okamžiku jakýkoliv zákonodárce hlasoval pro článek 66 Ústavy. To bychom se chovali velmi nekorektně a neslušně,“ dodal Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany