2. listopadu 2021

Dohodli jsme se na koaličním programu a struktuře vlády

(www.ods.cz) Vyjádření předsedy ODS po jednání koalic SPOLU a Piráti a Starostové

Petr Fiala: „Domluvili jsme se na podstatných věcech, které umožní vznik budoucí vlády, došli jsme k podobě koaliční smlouvy a tomu nejzásadnějšímu – koaličnímu programu, ze kterého vzejde Programové prohlášení vlády. Tyto dokumenty v následujících dnech předložíme orgánům našich stran k odsouhlasení.

Na společném jednání jsme odsouhlasili i strukturu vlády a rozdělení ministerstev mezi obě koalice. Koalici SPOLU připadne post premiéra, a také ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Koalici Pirátů a Starostů pak připadnou ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj a digitalizaci, zahraničí. Koalice Pirátů a Starostů obsadí také pozici ministra pro legislativu a ministra pro evropské záležitosti. Považujeme za podstatné, aby se někteří členové vlády věnovali konkrétním úkolům, jako jsou např. věda, výzkum a inovace, kam směřuje významná část státního rozpočtu. Jde o důležité téma pro budoucnost České republiky. Důležitá je i oblast vztahů s Evropskou unií, kam spadá organizace předsednictví a koordinace evropské politiky. Chceme také zkvalitnit legislativu, aby nebyly tak špatně připravené zákony, jako tomu bylo v minulém volebním období, a podařilo se nám prosekat stávající legislativní džungli. Všechny tyto oblasti už v minulosti na ministerské úrovni zastoupeny byly.

Dnes mne také kontaktoval kancléř prezidenta republiky Mynář a vyřídil mi vzkaz od prezidenta Miloše Zemana, že se těší na setkání a přijme mne ve chvíli, kdy se přesune na běžný pokoj.“

Petr Fiala

předseda ODS