10. října 2021

Rozhodli voliči a já bych jim všem chtěl poděkovat

(Blesk) Koalice SPOLU bude vyjednávat pouze s koalicí PirStan. Tato slova včera po nečekaném vítězství ve sněmovních volbách znovu zopakoval lídr SPOLU a možný budoucí premiér Petr Fiala (ODS). Na tahu je teď prezident Miloš Zeman. Ten prý ale dřív nebo později výsledek voleb uznat musí.

Co podle vás především rozhodlo o podpoře koalice SPOLU?

Rozhodli voliči a já bych jim všem chtěl poděkovat. Mám obrovskou radost z toho, jak silně nás voliči podpořili, ale chtěl bych všechny ujistit, že kromě té radosti je to taky pro nás závazek a my hned začneme pracovat na tom, abychom tu politickou změnu, kterou jsme slíbili, taky uskutečnili. Ona ta změna byla už v tom, že jsme se dokázali dát dohromady. Tři politické strany, vyprofilované, které nabídly voličům novou alternativu, novou sílu a spolu budeme postupovat dál.

Proč voliči tu změnu udělali? Máte pro to jako politolog nějaké vysvětlení?

Lidé uvěřili tomu, co jsme jim říkali, uvěřili našemu programu, našim týmům, nabídce politické změny a taky měli dost už té populistické politiky, toho, že se tady neřeší skutečné problémy, že se tady pořád zabýváme problémy kolem střetu zájmů Andreje Babiše, že se tady pořád řeší populisticky, krátkodobě to, co lidi trápí, ale že se neřeší ani drahota, ani nflace, ani zadlužování státu, vzdělání dětí, důchodová reforma, prostě věci, které každý člověk pociťuje. My chceme dělat politiku, která je normální, slušná, kompetentní.

Vy jste říkal, že budete spolu postupovat dál. Jak je silná koalice SPOLU? A je možné, že v nějaké situaci koalice dohromady vyjednávat nebude?

Budeme vyjednávat spolu, budeme i spolu postupovat postupovat v Poslanecké sněmovně, budeme spolu vládnout. vládnout. Všechny mohu ujistit, že to, co viděli před volbami, uvidí i po volbách. Nemám žádný úmysl lidi zklamat. Nikoho z nás by to nenapadlo.

Můžete naprosto jednoznačně vyloučit, že by ODS značně vládla s hnutím ANO?

Vylučoval jsem to před volbami a vylučuji to i teď. A jak bych se měl podívat do očí lidem, kteří takto silně podpořili změnu. My jsme řekli, že ten, s kým budeme vyjednávat o příští vládě, bude koalice Pirátů a Starostů.

Jste kandidátem na premiéra. Očekáváte, že vás prezident pověří sestavením vlády?

Bylo by to logické, ale Miloš Zeman má právo udělat, co sám uzná za vhodné, nicméně jsme v parlamentní demokracii, vláda se musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně a dříve či později, pokud se domluvíme s koalicí Pirátů na společné vládě, tak takováto vláda vznikne.

ODS si to zažila v roce 2013, kdy po pádu vlády Petra Nečase prezidentovi předložila 101 podpisů, a stejně si prezident vybral za premiéra Jiřího Rusnoka. Jak budete postupovat, pokud se to nestane a prezident pověří sestavením vlády předsedu vítězné strany, nikoliv koalice?

Situaci z roku 2013 si výborně pamatuji, byla opravdu jiná. Teď jsme po volbách a voliči jasně rozhodli, že buď tady budou vládnout populisté, nebo tady bude politická změna. Jsme v parlamentní demokracii, to dříve či později bude muset uznat i pan prezident Zeman. Ale já věřím, že to není tak, že bychom museli nějak zvlášť pana prezidenta přesvědčovat. Ten výsledek voleb je jasný a vyčkejme dalších kroků Miloše Zemana.

Petr Fiala

předseda ODS