10. října 2021

Babiš nemá s kým sestavit vládu, bylo by fér, kdyby to uznal

(iDNES.cz) Voliči dali podle lídra koalice Spolu a jejího kandidáta na premiéra Petra Fialy jasný vzkaz. „Andrej Babiš nemá s kým sestavit většinovou vládu a bylo by fér, kdyby to uznal,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Fiala v neděli dopoledne, těsně před tím, než byl prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech převezen do nemocnice.

Pět stran vámi vedeného bloku SPOLU a koalice Pirátů a STAN se shodlo na memorandu o ochotě jednat o vytvoření většinové vlády. Máte 108 hlasů ve Sněmovně, o které se můžete opřít. Musíte o tom ještě přesvědčit prezidenta Zemana. Jak to chcete přesně udělat?

Počkáme na další kroky prezidenta Zemana. Pan prezident má určitě právo pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné, ale nakonec jsme parlamentní demokracie a vláda se musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně. Já myslím, že to co se změnilo, je jasná vůle české společnosti, českých voličů, která byla vyjádřena ve volbách. Strany, které deklarovaly, že chtějí politickou změnu a že chtějí spolupracovat po volbách, tak získaly většinu v Poslanecké sněmovně. Takže dříve či později budou muset všichni respektovat ústavní pořádek, Ústavu ČR a že většina v Poslanecké sněmovně má vůli sestavit vládu.

Miloš Zeman je dlouhodobě politik, který uznává sílu. Myslíte, že ho může ta síla, která stojí za vámi ve Sněmovně, přimět k tomu, aby změnil názor, který deklaroval několikrát, že chce pověřit sestavením vlády Andreje Babiše, když bude mít nejsilnější poslanecký klub?

Ve své první reakci po volbách jsem řekl, že je tu hluboce rozdělená společnost a že bych chtěl, abychom především všichni byli občany České republiky, ať volili kohokoliv a mají jakékoliv politické preference. Pořád věřím, že prezident republiky bude respektovat vůli voličů, která je jasná, a že dospějeme k normálnímu, demokratickému řešení.

Váš kolega z koalice SPOLU, předseda lidovců Marian Jurečka, poměrně ostře ve vyjádření pro iDNES.cz řekl, že pokud je Andrej Babiš „příčetný“, tak odmítne nabídku na sestavení vlády. Zkusíte vy sám oslovit Andreje Babiše a apelovat na jeho racionalitu, že nemá možnost získat většinu v Poslanecké sněmovně?

Předseda Jurečka to řekl správně. Když se podíváme na volební výsledek, tak strany, které tvořily většinu nebo vládní koalici, nedopadly dobře. Respektuji sílu voličů, i voličskou sílu hnutí ANO, ale ani sociální demokracie ani komunisté v Poslanecké sněmovně nejsou. Voliči dali jasný vzkaz. Andrej Babiš nemá s kým sestavit většinovou vládu a bylo by fér, kdyby to uznal a o něco takového se nepokoušel.

Máte domluvenou schůzku s Milošem Zemanem a s Andrejem Babišem, abyste mu to vysvětlil z vašeho pohledu?

Já si myslím, že to je jasné. O schůzku s panem prezidentem požádám v pondělí a předpokládám, že se setkám i s Andrejem Babišem v dalších dnech. S vedením hnutí ANO budeme muset mluvit o uspořádání Poslanecké sněmovny a ty schůzky o tom, jak bude vypadat politické uspořádání, jsou určitě na místě. Ale všechny chci ujistit, že to memorandum je nejenom jasný signál, ale i přesvědčení, že nebudeme jednat s nikým dalším o vládní spolupráci. Jsme pevně rozhodnuti na tomto půdorysu sestavit vládu, protože jsme to slíbili voličům a protože cítíme i velkou podporu a sílu toho mandátu.

Různí lidé, ať už v politice, nebo ústavní právníci se zabývali v minulých dnech i možností, že by většina, která se utvořila ve Sněmovně a podobně existuje i v Senátu, použila metodu síly, kdyby prezident nepostupoval podle volebních výsledků, a zbavila by prezidenta ústavních pravomocí. Považujete takovou cestu za možnou nebo byste ji nechtěl použít?

Pořád věřím, že budeme postupovat úplně standardně a že Miloš Zeman bude respektovat výsledky voleb, které jsou jednoznačné. Doufám, a to je moje lidské přání, že Miloš Zeman bude zdravotně v pořádku a bude schopen naplno vykonávat svůj úřad. Nikomu nepřeji nic zlého a myslím, že bychom se všichni měli nejprve snažit o standardní, normální cestu a jenom v krajním případě používat nějaké jiné nástroje, které třeba Ústava také poskytuje. Já bych opravdu rád, kdyby to probíhalo v zájmu politické kultury, v zájmu spojení české společnosti zase dohromady, normálně.

Pochopil jsem správně, že tu nekonsensuální cestu síly úplně nevylučujete, ale považujete ji za velmi krajní možnost?

Ano. Pořád věřím, že budeme moci postupovat standardně. Miloš Zeman sám mnohokrát řekl, že člověk může měnit své názory, dokonce to považuje za něco dobrého. Já chápu i vyjádření pana prezidenta před volbami. Opakovaně podporoval Andreje Babiše, tu politiku, která se tu dělala. Sám dokonce řekl, že je voličem hnutí ANO. To je všechno jasné, já to respektuji. Dnes jsme ale v jiné situaci. To, jak voliči rozdali karty, je jasně ve prospěch změny a jiné vlády.

Jak podle vás ovlivní jednání o vládě to, že prezident Miloš Zeman musel byt převezen do nemocnice?

Bezprostřední vliv to mít v příštích dnech nebude, dlouhodobě by to komplikace byla. Ale teď je především namístě popřát prezidentu Zemanovi rychlé uzdravení.

Trošku odlehčenější věc. Jak vypadaly oslavy, nejen tady, v sídle ODS, ale i třeba u vás doma? Co vám řekla manželka?

Přiznám se, že jsem ani neměl moc čas slavit. Hned jsme začali pracovat a to není nějaká fráze. Asi to všichni viděli, protože jsme se setkali s druhou koalicí, s Piráty a STAN, a ještě během večera jsme připravili společné memorandum a společné prohlášení. Samozřejmě to nadšení bylo obrovské, slavilo se i tady na ulici, a já jsem dostal obrovské množství esemesek. Řada lidí vyjadřovala nadšení a dojetí, někteří mluvili o tom, že mají podobné pocity jako v listopadu 1989. Mě nesmírně povzbuzovala ta emoce, s níž lidé přijali naše vítězství a většinu pro změnu. Měl jsem z toho nesmírnou radost. Moje žena byla se mnou po celou dobu čekání na výsledky, takže to prožívala se mnou.

Jak vypadala její gratulace, jestli to není příliš osobní?

To je osobní.

Počítá s tím, že může být manželkou budoucího premiéra?

Počítala s tím už v době, kdy mě podporovala ve volební kampani, ale aby to neznělo nějak neskromně, oba jsme pokorně čekali na to, jak rozhodnou voliči. Ale to, že mě podporuje moje žena, stejně jako moje děti, že mám podporu rodiny v tom, co dělám, v politice, to je pro mě strašně důležité a posiluje mě to.

Spíš jsem to myslel tak, jak si celá vaše rodina uvědomuje, že to může úplně převrátit její život?

Moje rodina se mnou zažila už různé věci, akademickou dráhu, pozici rektora, se kterou bylo spojeno mnoho cestování po světě. Zažili, když jsem byl ministr i některé volební kampaně, které nebyly jednoduché. Myslím, že jsou na to připraveni, jak manželka, tak děti. I moje maminka to prožívala velice. Mám za sebou ne úplně lehký rok, protože mi zemřel v květnu táta, který by měl obrovskou radost. Na něj jsem také myslel. To rodinné zázemí je v tomto velmi důležité.

S dovolením zpět k politice. Když za vámi přišli představitelé druhé koalice Pirátů a STAN, která také usiluje o zásadní změnu v politice, věděl jste už v té chvíli, že máte dohromady 108 mandátů. Kdyby se ale nepočítala jedna ze stran, která uspěla méně než čekala, tak by to mohlo být i 104. Nehrál jste si s možností, že byste z toho zkusil vynechat stranu, o které jste řekl, že je to nová levice, tedy Piráty?

Nehrál jsem si s tou možností. Je třeba přinést jinou politiku, jinou politickou kulturu, a ta přece není silová. Já respektuji plně, že tady šla do voleb koalice Pirátů a STAN. V jednáních samozřejmě počítáme i s Piráty.

Chtěl byste mít ve své případné vládě, pokud dostanete tu možnost, předsedy všech ostatních stran, které by se podílely na té změně?

Opravdu jsme neřešili personální otázky, ani tuto otázku. To první, o čem se začneme bavit už příští týden, jsou programové věci. Je třeba si vzít programy obou koalic, vyřešit to, co nás rozděluje a začít pracovat na programu budoucí vlády. To další, i nějaké personálie, má čas.

Jednu z prvních věcí, kterou budete muset vyřešit, je ale i ustavení orgánů Sněmovny. Máte představu, jestli ODS bude chtít vést Poslaneckou sněmovnu, nebo počítáte s tím, že když vy byste byl premiér, hnutí STAN by získalo předsedu Sněmovny?

O obsazení orgánů Poslanecké sněmovny budeme muset mluvit velmi brzy. Začátkem příštího týdne ustavíme poslanecké kluby a začneme se bavit o tom, jak bude vypadat složení orgánů Poslanecké sněmovny.

Co říkáte tomu, že ze Sněmovny vypadly úplně obě levicové strany, které tam byly, sociální demokraté i komunisté, a tomu, že kroužkovací tsunami povalilo i Piráty, kteří místo dosavadních 22 poslanců budou mít jen čtyři?

Netajím se tím, že mám radost, že ve Sněmovně nebudou komunisté. Je to jeden z velkých výsledků. Považuji za důležité, že voliči dali najevo, že strany, které se podílely na Babišově vládě, a poskytovaly mu krytí, nemají důvěru voličů. Důležité je, že politický extrém oslabil. To, že tam nejsou komunisté, je historická událost.

A to jak oslabili Piráti?

Dovolil bych si to gentlemansky nekomentovat. Je to koalice Pirátů a STAN, se kterými budeme, doufám, sestavovat vládu. Jejich voliči nějak rozhodli.

Dá se říci, že kromě toho, že se země posune doprava, Česká republika potvrdí pozici země, která je uvnitř Evropské unie, ale zároveň mírně skeptická k některým krokům EU, a zároveň bude skeptická k některým opatřením proti změnám klimatu?

Jsem přesvědčen, že hlavně budeme mít normální, slušnou, kompetentní vládu, která bude řešit problémy této země a hájit její zájmy i v rámi EU. Chceme být aktivním členem Evropské unie, žádné zpochybňování členství v EU a v NATO, což hrozilo, kdyby Andrej Babiš získal možnost mít vládu s politickým extrémem. Chceme se podílet i na dalším směřování Evropské unie svými názory. Ta politika musí být rozumná a zohledňovat zájmy naší země.

Řekl jste, že až budete znát výsledek voleb do Sněmovny, začnete se bavit o příštím volbě prezidenta. Ta má být začátkem roku 2023, ale může to být aktuální vzhledem k horšímu zdravotnímu stavu prezidenta. Uvažujete o tom, kdo by mohl být kandidát?

To je skutečně jedna z věcí, která před naší koalicí Spolu stojí, abychom se bavili o volbě prezidenta a buď podpořili nebo přišli sami s vhodným kandidátem. Určitě se tomu budeme věnovat a to nijak nesouvisí se zdravotním stavem Miloše Zemana, kterému přeji opravdu hodně zdraví, ale s tím, že ta volba se blíží a že je třeba mít včas osobnost, která bude schopna oslovit veřejnost a ty volby vyhrát.

Vidíte takovou osobnost i ve vaší straně? Předpokládám, že když chcete být premiér, tuto ambici mít nebudete, mohli by to být senátoři Vystrčil, Němcová, či někdo jiný z vaší strany?

Vidím takové osobnosti v naší straně. Myslím, že jsou tu lidé, kteří by byli výbornými prezidenty, kteří by spojovali naši zemi a respektovali by Ústavu. Mně jde o to, aby Česká republika takového prezidenta v budoucnu měla.

Jsou mezi nimi i ti, které jsem jmenoval?

Nebudu se teď vyjadřovat k jednotlivým jménům, bylo by to neuctivé vůči komukoliv, protože jsme nemluvili s lidmi, kterých by se to týkalo.

(Autor: Josef Kopecký)

Rozhovor vyšel na serveru iDNES.cz.

Petr Fiala

předseda ODS