11. října 2021

Vláda bez Pirátů? Početně by to vyšlo… Ale není to naše cesta

(www.blesk.cz) Petr Fiala (ODS) promluvil v prvním velkém povolebním rozhovoru pro Blesk o vládě bez Pirátů, která by početně vyšla, ale není prý na stole. Odmítl úvahu, že by se na finance měl jako šéf vrátit Miroslav Kalousek (TOP 09). V „normálních poměrech“ bychom podle něj měli vládu do Vánoc, řekl ještě předtím, než záchranka převezla z Lán prezidenta Miloše Zemana jako klíčového hráče povolebních vyjednávání do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Do dolní komory se nedostali sociální demokraté ani komunisté. Co to podle vás jako profesora politologie značí, že levice nebude mít své zastoupení?

Voliči rozhodli a to je důležité. Nechci to zjednodušovat, ale levice tam je. Lidé, kteří volili Andreje Babiše, a nebylo jich málo, tak to jsou lidé, kteří zjevně odešli od těchto stran. Osobně mám ale radost, že ve Sněmovně nejsou komunisté, a považuji to za historický výsledek, že konečně KSČM, která se hlásí k té strašlivé ideologii, už nemá poslance.

Čekal jste, že budou mít obě koalice tolik mandátů?

Já jsem v to věřil. Ale je pravda, že ten výsledek je hodně silný. Myslím si, že je to něco, co musí brát všichni na vědomí. Voliči prostě podpořili strany, které se nepodílely na Babišově vládě.Naposledy jste mi v rozhovoru říkal, že už máte v hlavě nějaká jména, která byste si uměl představit ve vedení dolní komory. Tehdy jste nechtěl předjímat, ale teď už byste mohl. Tak kdo to je?

To zatím neprozradím. My nejprve povedeme jednání. Už během tohoto týdne začnou probíhat mezi námi a PirSTAN a pak také s ANO a SPD, jak chtějí fungovat ve Sněmovně. Považuji to za logické. Předpokládám, že teď se sejdou nové poslanecké kluby a vytvoří se harmonogram kroků. Také se chceme domluvit co nejrychleji na postupu s PirSTAN o budoucí vládě. Takže opravdu od prvních hodin po volbách pracujeme.

Dobře. Kým byste se tedy chtěl obklopit ve vládě?

Já vás možná překvapím, ale my se nejprve budeme bavit o programu. Musíme se bavit s druhou koalicí o programových rozdílech, předpokládám, že bychom měli sestavit jednotlivé programové týmy, které by jednaly o jednotlivých oblastech, a až se domluvíme, tak budeme postupovat dál k personáliím. Ale musíme začít od programu.

Volebním štábem koalice SPOLU také probleskla zpráva, že by se na ministerstvo financí měl vrátit Miroslav Kalousek. Je to pravda?

Já jsem to tedy vůbec neslyšel. Opravdu jsme se nebavili o personálních věcech.

V jaké oblasti bude největší zádrhel?

To se uvidí. Musíme se v zájmu občanů je snažit překonat a najít rozumné řešení. Voliči dali důvěru dvěma koalicím a stranám, které se dokázaly domluvit. Voliči dali také najevo, že tu schopnost se domluvit oceňují, a to je závazek, který si musíme odnést do koaličních vyjednávání.

U koalice Pirátů a Starostů dopadly výsledky hodně překvapivě. Jejich voliči kroužkovali, až nakonec mají Piráti jen čtyři zástupce. Tohle budete nějak zohledňovat?

Ode mě by bylo nedžentlmenské komentovat vnitřní poměry u druhé koalice. Ale jednu věc řeknu jasně. My nesázíme na to, že by to nějak početně vyšlo bez Pirátů. Počítáme s tím, že chceme sestavovat vládu na půdorysu pěti stran. Mojí snahou je, že je čas začít spojovat společnost a nedělat věci silově a snažit se domluvit.

Někteří členové ODS ale říkají, že bez Pirátů by se vládlo lépe.

Početně by to vyšlo. Ale tohle není naše cesta. Respektujeme to, že tady kandidovala koalice Pirátů a Starostů, ta jedná společně a opravdu nechceme nikoho vylučovat. Předsednictvo ODS rozhodlo, že vyjednávání o dalších krocích povede předseda a první místopředseda, tedy já a pan Stanjura.

Kolik chcete jako ODS křesel ve vládě?

Důležité je vědět, že koalice SPOLU bude postupovat spolu. Bez ohledu na to, že budeme mít tři poslanecké kluby, tak budeme postupovat dohromady. Je potřeba počítat všechny mandáty, které máme. V tuto chvíli se chceme opravdu domluvit na programu a pak na rozdělování postů. To je vždycky to poslední.

V lednu ODS čeká volební kongres. Bude strana takhle mluvit i po něm?

Já cítím obrovskou podporu uvnitř ODS. A cítil jsem ji i před volbami.

Ale někteří vaši straničtí kolegové se proti koalici často vymezovali.

To je v pořádku. Jsme obrovská strana, kde jsou různé osobnosti. Nedávno jsem říkal, že máme dvě možnosti. Buď mít velké strany, kde budou různé názory a pak se dokážou sjednotit za společným cílem, nebo mít spoustu malinkých stran, kde každý, kdo má nějaký názor, si vytvoří další stranu. V ODS byla naprosto jasná podpora pro tento projekt a teď po tom vítězství cítím velkou energii a nadšení.

Do kdy očekáváte, že by mohlo mít Česko novou vládu?

Kdybychom byli v úplně normálních poměrech, tak bychom tu měli vládu s důvěrou do Vánoc. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Česko také v polovině příštího roku čeká předsednictví v Radě EU. Myslíte, že v tu dobu už nebude Andrej Babiš premiérem?

To předsednictví je důležité i z hlediska našich zájmů, jako je třeba rozumný energetický mix, ale hlavně se zdražují věci, je tu naprosto špatný návrh státního rozpočtu a musí se to řešit rychle. Čím déle bude pokračovat tahle vláda, tím to bude nejhorší a bude se to obtížněji napravovat.

(Autor: Jakub Tomek)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS