11. října 2021

Od začátku jsem věřil, že můžeme zvítězit

(Plzeňský deník) Svůj post poslance obhájil. V kraji získal plzeňský primátor a krajský lídr koalice SPOLU Martin Baxa nejvíce preferenčních hlasů. Úspěch ve volbách slavil Martin Baxa ve volebním štábu koalice SPOLU v Praze. Rozhovor poskytl krátce po sečtení všech hlasů. Na otázku, zda se stane ministrem školství, odpověděl: „V době, kdy vznikala naše koalice, ani během kampaně, jsem neusínal a nevstával s tím, zda získám nějakou funkci."

Co říkáte na celostátní výsledky voleb, ve kterých zvítězila koalice SPOLU? Čekal jste, že budou tak těsné?

Ukázalo se, že občané České republiky chtějí změnu. Mám z toho obrovskou radost. Během předvolební kampaně v Plzeňském kraji jsem od lidí slyšel, že už mají dost vlády Andreje Babiše. Naše koalice nenabízela jen sliby a prázdná slova. Osobně jsem od začátku věřil tomu, že ve volbách můžeme vyhrát. Jsem moc rád, že to tak dopadlo. Děkuji všem, kteří nám dali svůj hlas, a podpořili tak změnu v naší zemi.

Jaké budou další kroky koalice SPOLU?

Momentálně si užíváme radost z vítězství. Předpokládám, že Petr Fiala bude pověřen sestavením vlády a že bude vyjednávat o vládnoucí koalici, ve které bude figurovat koalice SPOLU a koalice Piráti a STAN.

Co říkáte na to, že jste v Plzeňském kraji získal nejvíce preferenčních hlasů (více než 11 tisíc) napříč stranami?

Jsem pyšný, že jsem mohl v našem kraji bojovat za koalici SPOLU v čele její kandidátky. Ze získaných hlasů mám opravdovou radost. Jsem vděčný, že lidé ocenili moji práci.

Hovoří se o tom, že byste mohl být novým ministrem školství. Pokračoval byste ve funkci primátora a zastupitele Plzeňského kraje?

Ani v době, kdy vznikala naše koalice, ani během předvolební kampaně jsem neusínal a nevstával s tím, zda získám nějakou ministerskou funkci. Jsem připraven věnovat se problematice vzdělávání v jakékoliv pozici, ve které budu.

Co bude vaší prioritou v Poslanecké sněmovně?

Ve Sněmovně se nyní věnuji především otázkám vzdělávání. Jsem přesvědčen, že budoucnost naší země spočívá v kvalitním vzdělávacím systému. Věnovat se chci nadále jak českému školství, tak dopravním projektům. Budu bojovat za zájmy Plzeňského kraje a občanů našeho regionu.

(Autor: Lenka Prokšová)

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor