30. září 2021

Vládní spolupráce ODS s ANO je vyloučená

(MF DNES) Krajský volební lídr koalice SPOLU a místopředseda ODS Martin Baxa tvrdí, že po volbách může koalice spolupracovat pouze s koalicí Pirátů a STAN. „I přes velké programové rozdíly, které v některých oblastech máme, nás spojuje základní idea změnit stav země po vládě Andreje Babiše,“ prohlašuje.

Předseda ODS Petr Fiala v nedávném projevu zdůrazňoval, že v těchto volbách jde o všechno. Co to všechno z vašeho pohledu znamená?

Jde o všechno, protože po volbách vznikne buď rozumná vláda, která dá Česko dohromady, nebo vznikne populisticko-extremistická vláda, která povede zemi dál k rozvratu.

V kampani nabízíte „změnu“. Tu ale v několikerých volbách v posledních letech nabízel leckdo. Unie svobody, Věci veřejné, ANO… Není to trochu opotřebované heslo?

Určitě ne, protože po osmi letech vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů je země v mnoha zásadních problémech. Jsou v rozvratu veřejné finance, vláda nezvládla covidová opatření. Proto nejen říkáme, že přinášíme změnu, ale především, že dáme Česko dohromady.

Jako opoziční politici nicméně nemůžete říkat nic jiného, než že je vláda špatná, ať je skutečnost jakákoli.

To neděláme. Co říkáme, můžeme doložit čísly. V roce 2019 měl státní rozpočet deficit necelých třicet miliard korun. Deficit v roce 2020 byl 367 miliard, na rok 2021 je plánovaný deficit 500 miliard a na rok 2022, kdy už snad bude to nejhorší z covidové krize za námi, se stále plánuje gigantický schodek dalších 377 miliard korun. To samo o sobě ukazuje hloubku problému, do kterého zemi zavedl Andrej Babiš.

Opakovaně se objevují spekulace, že se s hnutím ANO po volbách spojíte. Připouštíte to?

Povolební spolupráce ODS a ANO je vyloučená varianta. Po volbách mohou na vládní úrovni spolupracovat pouze koalice SPOLU s koalicí Pirátů a STAN. I přes velké programové rozdíly, které v některých oblastech máme, nás spojuje základní idea změnit stav země po vládě Andreje Babiše. Nebo vznikne populisticko-extremistická vláda ANO s komunisty, SPD a případně dalšími. Jiné varianty neexistují.

SPOLU se může spojit s ANO například se zdůvodněním, že chtěla zabránit tomu, aby vládl Andrej Babiš s Okamurovou SPD.

Ne, to se stát nemůže. Koalice SPOLU nemůže z principu spolupracovat s někým, o kom víme, že zemi rozvrátil.

Připouštíte jenom spolupráci s koalicí Pirátů a STAN. Ale ve vaší ODS je dost lidí, kteří mají zásadní výhrady ke spolupráci s Piráty, které považují za příliš levicové.

Bezpochyby v některých oblastech existují poměrně velké rozdíly mezi programem koalice SPOLU a tím, co prosazují zejména Piráti. Se STAN máme programové průniky mnohem větší. Ale nad tím vším stojí zájem naší země. A já v naprosto převažující míře slyším od zástupců koalice SPOLU i z ODS, že existuje jediná možnost, jak odvrátit riziko vzniku populisticko-extremistické vlády, a tou je spojit se v koalici s Piráty a STAN.

Objevují se nicméně i úvahy o tom, že koalice SPOLU nemusí vydržet. Nedávno takové spekulace přiživil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, když vznik koaliční vlády s účastí jeho strany podmiňoval tím, že vláda neschválí manželství pro stejnopohlavní páry.

Loni v létě byla myšlenka na vznik koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mnoha lidmi a médii považována za naprosto nemožnou. Pak ta koalice na podzim 2020 vznikla. Potom se začaly množit spekulace, že tato koalice nepřežije sestavování kandidátek a tvorbu programu. Na jaře se sestavily kandidátky a vznikl program. Pak se objevovaly spekulace, že se koalice rozhádá v průběhu kampaně. Nenaplnilo se nic z toho. Ve volební kampani na celostátní i na krajské úrovni koalice funguje velmi efektivně a vnímáme společný cíl - odstavit od vlády Andreje Babiše. Rozruch kolem výroku Mariana Jurečky uzavřel on sám prohlášením, že respektuje, že v případě manželství pro všechny každý hlasuje podle svého vědomí a svědomí.

Jak byste hlasoval vy?

Ve Sněmovně jsem návrh podpořil, to znamená, že jsem pro zavedení manželství pro všechny. Ale respektuji názor každého člověka a právo zaujmout k tomu postoj podle vlastního uvážení.

Před několika dny mladí lidé, kteří prosazují opatření ke zmírnění klimatické změny, přinesli Petru Fialovi vysvědčení. Byla na něm pětka. Jak vážně tedy téma klimatické změny bere ODS a koalice SPOLU?

V koalici SPOLU jsme environmentálnímu programu věnovali velkou pozornost. I v preambuli programu je napsáno, že Česká republika se zavázala, že bude zmírňovat dopady klimatických změn a přispěje k dosažení uhlíkové neutrality. Proto si myslím, že je ta pětka, kterou dostal pan předseda Fiala od aktivistů z Fridays For Future, nespravedlivá. Náš program v oblasti životního prostředí je velmi uvážlivý a reflektuje, že je nutné reagovat na probíhající klimatickou změnu. Na druhé straně chceme prosazovat takový program, který bude respektovat pilíře české ekonomiky s důrazem na průmysl.

Znamená to, že budete respektovat v této oblasti požadavky EU?

Některé kroky, které se učinily na úrovni EU v případě klimatické politiky, jsou nevratné. Premiér sice tvrdí, že bojuje za zájmy českého průmyslu, ale při jednání s nejvyššími představiteli EU odsouhlasil všechno, co bylo předloženo.

Pokud mluvíme o životním prostředí, smíří se už zástupci ODS s tím, že v dostatečně velké části Národního parku Šumava má být divočina, kde lidé do přírodních procesů nezasahují?

V programu koalice SPOLU máme vyhlášení dvou nových národních parků Moravská Amazonie a Křivoklátsko. To jednoznačně ukazuje, jaký k tomu máme postoj. Podpoříme zalesňování krajiny odolnými smíšenými lesy a ve státních lesích chceme upřednostnit jejich ekologickou funkci.

Ale ptal jsem se na Šumavu a divočinu. Někteří zástupci ODS zjevně dlouhodobě mají vlastní představu o národních parcích a režimu v nich a proti většímu území pro divočinu na Šumavě brojí. Změní se to?

Myslím, že směřování Národního parku Šumava bylo nastaveno a klíčové dokumenty byly přijaty. Nemyslím si, že bychom jako zástupci koalice SPOLU měli ambici proti tomu vystupovat.

Možná nejaktuálnějším předvolebním tématem je zmrazení platů politiků. Premiér přišel s tím návrhem pár týdnů před volbami a chce proto svolat Sněmovnu. Žádná ze stran zastoupených ve Sněmovně zatím nedala najevo nesouhlas. Takže jste pro?

Tento návrh je čirý populismus stejně jako to, jak se nyní začalo šermovat s výší platů státních úředníků. Myslím, že návrhem na zmrazení platů politiků chce Andrej Babiš těsně před volbami zakrýt své chyby i nedodělky své vlády a posílit své šance ve volbách.

Ale zástupci koalice SPOLU proti tomu nijak vehementně nevystupují. Jak se k tomu tedy postavíte?

Pokud k tomu bude svolána schůze Sněmovny, sejde se poslanecký klub a tam si řekneme, jak budeme hlasovat.

Najdete odvahu těsně před volbami říct, že s tím nesouhlasíte? Není to tak dávno, co Sněmovna schválila, že se platy poslanců budou upravovat automaticky podle pevně daných pravidel, aby se už poslanci nedostávali do trapných situací, kdy o svých platech hlasují sami.

Nevím v tuto chvíli, jaké stanovisko nakonec zaujmeme. Jen upozorňuji, že Andrej Babiš bojoval proti jiným návrhům a pár dnů před volbami je teď ochoten kvůli svému populistickému návrhu prosazovat mimořádné jednání Sněmovny.

Je to ale zdůvodňováno snahou ušetřit v době, kdy má státní rozpočet velký deficit, který kritizujete. Není to dobrý důvod?

Takové šetření by prakticky nemělo význam. Na rok 2022 je plánovaný schodek 377 miliard korun a státní výdaje vzrostly za poslední roky o polovinu. Z necelých 1200 miliard korun v roce 2013 na letošních téměř 1900 miliard. To jsou skutečně podstatné problémy. Je to rozvrat státních financí pod záminkou epidemie covidu. I zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu říkají, že v hlavním covidovém roce 2020 zhruba 147 miliard korun směřovalo na výdaje, které s covidem nic společného neměly. Myslím, že pokus zmrazit platy poslanců má za cíl od všech těchto skutečností odvést pozornost.

Jaký vztah bude mít koalice SPOLU k EU? Podle některých výroků představitelů ODS pana Vondry nebo Zahradila to dobře nevypadá. Pan Vondra vyjadřoval sympatie premiérovi Maďarska Orbánovi, Petr Fiala má zase pochopení pro politiku polské vládní strany Právo a spravedlnost. To se s postoji EU příliš neshoduje.

Jako ODS i jako kolice SPOLU máme jednoznačně proevropský přístup. Říkáme, že Česko patří na Západ. Je pro nás klíčové jak členství v NATO, tak v EU. To, že Evropská unie někdy prosazuje věci, které se nám nelíbí, je pravda. Ale ke členství v EU pro nás neexistuje žádná přijatelná alternativa. Pro Česko je členství v Evropské unii především ekonomicky jednoznačně pozitivní.

V rámci koalice SPOLU patříte k odborníkům na školství a na kulturu. Pokud byste se po volbách dostali do vlády, byl byste raději ministrem školství, nebo ministrem kultury?

Večer neusínám, ani ráno nevstávám s myšlenkou, jestli budu, nebo nebudu ministrem. Mou úlohou v celostátní politice je prosazovat především změny v oblasti školství, které naše země potřebuje. To je má priorita a jsem připraven se jí věnovat v jakékoliv pozici.

A jak by změny ve školství podle vás měly vypadat?

Myslím, že ve školství jsou zapotřebí tři hlavní věci. První je posílit financování školství a udržet platy učitelů na minimálně 130 procentech průměrné mzdy. Druhá věc je zásadní redukce obsahu vzdělávání podle hesla: více myšlení, méně biflování. A třetí věc je všestranná podpora učitelů během jejich profesní kariéry nejenom úrovní platů ale i podmínkami, ve kterých pracují.

(Autor: Jaroslav Nedvěd)

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor