24. září 2021

Jsme členy EU. V4 se o potřebných změnách má s partnery bavit namísto vymezování

(www.senat.cz) Předseda horní komory českého parlamentu Miloš Vystrčil ve středu 23. září 2021 v maďarském Visegrádu jednal se svými parlamentními protějšky ze zemí V4 na téma budoucnosti Evropy a o možnostech rozvoje partnerství ve formátu V4+. Zástupci vedení středoevropských parlamentů následně 24. září v Budapešti pokračovali setkáním s předsedy parlamentů zemí západního Balkánu. Ve společném prohlášení vyjádřili jednomyslnou podporu rozšíření EU o země jihovýchodní Evropy.

„Velmi rád jsem tu slyšel, že se všichni zástupci V4 cítí být silnými a odhodlanými členy Evropské unie,“ komentoval Miloš Vystrčil průběh diskuze v Královském paláci u Visegrádu, kde regionální uskupení před 30 lety vzniklo.

Zároveň předseda českého Senátu zdůraznil: „Za sebe jsem přesvědčen, že pokud má dnes EU nějaké problémy, tak je třeba ne se vymezovat a stavět se jakoby mimo EU, ale uvědomit si, že jsme plnoprávnými členskými zeměmi. A měli bychom se aktivně snažit změn v Unii dosáhnout tím, že budeme o věcech, které nás trápí, mluvit a ostatní přesvědčíme. Že se budeme bavit například o tom, zda je Evropa dnes dostatečně bezpečná, dostatečně soběstačná, řekněme ohledně dodávek energie či vzácných kovů, a dostatečně stabilní.“

Za českou stranu se jednání účastnil také Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny. Sousední země reprezentovali László Kövér, předseda Národního shromáždění Maďarska, Tomasz Grodzki, předseda polského Senátu, Ryszard Terlecki, místopředseda polského Sejmu. Slovensko ve Visegrádu zastupoval místopředseda Národní rady Gábor Grendel, v Budapešti pak předseda Boris Kollár.

V pořadí 10. konference předsedů parlamentů zemí jihovýchodní Evropy za účasti Visegrádské skupiny probíhala na půdě maďarského Národního shromáždění a ústředním tématem byla otázka rozšíření Evropské unie.

Ve svém příspěvku Miloš Vystrčil uvedl: „Představitelé zemí V4 podporují vaše členství v Evropské unii. Důvod je jasný. Navzájem se potřebujeme. A je potřeba, abychom dokázali ostatní země přesvědčit, že je pro nás všechny – pro země jihovýchodní Evropy i pro členy EU – výhodné být na jedné lodi. Naším úkolem je tuto myšlenku vysvětlit. Musíme komunikovat, musíme si vyměňovat argumenty a musíme se nakonec shodnout a dohodnout. Je potřeba stavět mosty, to je naše cesta.“

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany