22. července 2021

Ne, s Babišem do vlády opravdu nepůjdeme

(FORUM 24) Úsměvy, procházka po historickém centru, povídání s obyvateli při zastaveních na ulici i na zahrádce zdejší restaurace. Šéfové stran koalice SPOLU ve středu dorazili do Litoměřic. Město v Ústeckém kraji je pro ODS významné tím, že tady má strana starostu, místostarostu, senátora, poslance i europoslance. Šéf ODS Petr Fiala v Litoměřicích opět voliče ujistil, že jeho strana nebude po volbách spolupracovat s Andrejem Babišem. Byla to reakce na spekulace, které vypouštějí političtí konkurenti Fialovy strany.

Nejprve obligátní otázka. Jak jste spokojen v Litoměřicích, kde má vaše strana starostu, místostarostu, poslance, senátora a europoslance?

Mně se v Litoměřicích samozřejmě líbí. Jezdím sem velice rád. Překvapuje mě celý Ústecký kraj. Vždy, když sem přijedu, tak vidím, jak se posouvá k lepšímu v otázkách kvality života a životního prostředí. Dnes jsme měli možnost vidět dvě přírodní nádrže. Mladá a Most. To je něco, co by tady člověk nečekal. Je zjevné, jak jde region kupředu. Litoměřice jsou šperkem, kde je to dlouhodobě dobré. Na Litoměřicích je vidět, jak to funguje, když někde vládne ODS. Myslím, že ty úspěchy, které jste jmenoval, fakt nejsou náhodné. Když se člověk podívá, co se tady udělalo, jak Litoměřice vypadají, tak chápu, proč tady lidi opakovaně dávají hlasy našim politikům. Mám radost, že právě Karel Krejza je lídrem naší koalice v Ústeckém kraji. Má zkušenosti z parlamentu, je vzdělaný, stojí nohama na zemi a umí řešit věci s chladnou hlavou. Ale hlavně, není to člověk, kterého by přes noc napadlo, že bude kandidovat právě na Ústecku. On je s tímto regionem spojen padesát let.

Opět a znovu se na sociálních sítích, ale i od vašich politických konkurentů objevují spekulace o možné povolební spolupráci ODS s Babišem a ANO. Jak je to? Můžete to jednoznačně vyvrátit?

Naprosto vylučujeme jakoukoliv povolební spolupráci s Andrejem Babišem. Ten kolosální střet zájmů, problémy kolem jeho osoby, ale také populistické hnutí ANO, které tady dělá levicovou politiku, které nezvládlo covid, které nám tady nechává rozvrácený rozpočet, a tak dále. To přece nemůže být partner. Ale já mám jednu výhodu. Víte, před volbami se dá říci leccos a slíbit všechno možné. Ale my jsme už před minulými volbami dali jasná pravidla. Takzvanou Vyšehradskou deklaraci. My jsme měli nabídku a možnost složit s hnutím ANO vládu. Voličům jsme ale slíbili, že to neuděláme, a také jsme to neudělali. A teď je to stejně. Nevím, proč to neustále někdo vytahuje. Možná jsou naši političtí soupeři nervózní. Všiml jsem si, že ČSSD snad nemá jiné téma, než že ODS se přibližuje Babišovi a tak dále. Přitom jde o tu ČSSD, která je s ním osm let ve vládě a která může za všechny ty opravdu strašné věci, které tahle vláda dělá.

V poslední době se i Piráti stále ostřeji vymezují vůči ODS. Proč to dělají? Jak tuto taktiku hodnotíte?

Nevím. My to neděláme. My na to většinou ani nereagujeme. Já se starám o oslovení našich voličů. Vysvětluji občanům, že tyto volby jsou důležité, jde o to, jak bude prosperovat naše země, jde o to, jestli zkrotíme rozpočty, jde o to, jestli naše děti nebo budoucí generace budou mít nějakou perspektivu, jestli budou moci studovat, jestli si pořídí bydlení a jestli budou mít nějakou penzi, až se dostanou do důchodového věku. A jde o orientaci naší země, jestli budeme patřit k Západu. Hrozí nám, že tu bude vládnout populisticko-extremistická vláda Babiše s SPD, komunisty a nějakou Přísahou. To je reálná hrozba a o to se tu hraje. Já se nestarám o nějakou kritiku od dalších stran. Já se snažím, abych voliče získal pro demokratickou politiku a pro koalici SPOLU.

Jedno z aktuálních témat tohoto týdne je fond obnovy a možnost získat z Evropské unie pro ČR až 180 miliard s podmínkou, že země musí vyřešit střet zájmů premiéra. Není dost ostudné, že nám musí EU stanovovat taková pravidla? Že si s takovou věcí neumí země poradit sama?

Je to ostudné a také také je to pro Českou republiku nevýhodné. Protože Andrej Babiš už nějakou dobu není schopný v Evropské unii vyjednat nic pro české občany, a taky nemůže, když má takový střet zájmů. Není to nic nového. My na to upozorňujeme dlouhodobě. Buď Agrofert nebude čerpat vůbec žádné veřejné peníze, a nebo Babiš prostě nemůže být premiérem. Ale není možné, aby on rozhodoval o pravidlech a penězích, které pak sám čerpá pro svůj osobní zisk. To není žádná podivnost z Bruselu. To nemůže být ani na národní úrovni. Prostě tohle není možné.

Je na místě zpřísnění zákona o střetu zájmů v dalším volebním období?

Na všechno nemusíme reagovat legislativou. Nakonec se ukazuje, že je to k ničemu. Máme tady zákon o střetu zájmů a Babiš se mu směje. Jestliže jeho hnutí a koaliční partneři nad tím pokrčí rameny, žádný zákon to nezmění. To, co je potřeba, je, aby občané ve volbách změnili politickou situaci. Odstavit Andreje Babiše od moci je ta cesta, jak vyřešit jeho střet zájmů, který škodí České republice.

(Autor: Michal Závada)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS