16. června 2021

Vyřešte financování dětských skupin a nedělejte z nich jesle, vzkazují vládě občanští demokraté

(www.ods.cz) K předložení návrhu financování dětských skupin bez dalších zásahů do jejich fungování vyzývají vládní politiky občanští demokraté. Pokud vláda takový návrh do Sněmovny předloží, je ODS připravena ho na červencové schůzi podpořit.

Vládní novela zákona o dětských skupinách se dnes z rozhodnutí poslanců vrátila do druhého čtení. Návrh na opakované projednání a nápravu sporných bodů podal poslanec ODS Jan Bauer.

„Nechceme se podílet na destrukci fungujících dětských skupin, a proto jsme předložili návrh na opakování druhého čtení, které dá prostor k vyřešení jejich budoucnosti. Míč je teď na straně vlády. Pokud přijde s rozumným návrhem jejich dalšího financování, aniž by je současně bourala a měnila na jesle, bude mít naši podporu,“ shrnuje stanovisko ODS poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Podle něj je třeba jednat rychle a ukončit tak nejistotu, do které dostalo dětské skupiny vládní lavírování kolem zákona. „Je zodpovědností vlády, aby se domluvily její ministryně zodpovědné za sociální politiku a finance a předložily plán, jak dětské skupiny zachovat v současné podobě. Možnost čerpání evropských peněz na nový typ péče o malé děti, jako jsou třeba jesle, nemůže být důvodem k likvidaci toho, co již funguje. Byla by ostuda to dopustit," doplňuje Bauer s odkazem na fakt, že na další rozvoj dětských skupin již nebude možné čerpat evropské prostředky, zatímco jesle by z nich pravděpodobně financovány být mohly.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení