4. května 2021

Události, komentáře: Postup rozvolňování a další strategie očkování

(ČT 24) Část škol už otevřela druhý stupeň, část to má slíbeno a část jich ještě neví. Jak rychle a kde se má rozvolňovat a jaké jsou možnosti očkování? Nebrzdí se stát zbytečně sám? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro dva hejtmany – Martina Kubu (ODS) z Jihočeského kraje Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Hejtman Martin Kuba v souvislostí s možností návratu dětí do škol poznamenal, že situace je v jeho regionu dobrá. Uvedl, že s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou hovořil v pondělí a shodli se, že by kraj v tomto ohledu mohl být „spuštěn“.

„Na druhou stranu ale souhlasím s panem kolegou Vondrákem. Buď budeme dělat rozhodnutí jenom politicky, abychom se někomu zavděčili nebo uspokojili nějakou skupinu, nebo budeme akceptovat, že to je řízení epidemie, nějaký medicínský proces, který má nějaká kritéria, a pak je nutno říct, že v některých krajích – a také v některých okresech – situace je komplikovanější a je třeba s těmi čísly počítat,“ uvedl. Dodal, že o návratu žáků do škol bude s ministrem mluvit ještě ve středu.

Co se týče snah o kontrolu epidemie, je podle něj třeba hledat kompromis. „Nikdy jsem nebyl fanouškem nějakých striktních psů nebo balíčků. Je to ale o racionální diskusi politiků, epidemiologů, ekonomů najít rozumný a únosný mix a vždycky přemýšlet, v jaké populaci se pohybujeme. Je třeba říct, že tato je už tím očkováním opravdu jiná, než byla na začátku ledna, kdy jsme neměli naočkovaného nikoho a v těch nemocnicích to bylo vidět,“ domnívá se.

Přepis rozhovoru:

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A teď k dalšímu velkému tématu, žáci druhých stupňů základních škol a děti ze školek čtyř krajů už mají jistotu, že v pondělí nastoupí do školy, vědí to děti v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. O těch z Jihočeského, Zlínského a Vysočiny se teprve rozhodne zítra podle epidemické situace. Poslední údaje z regionů ale naznačují, že i zde čísla nově nakažených klesají. A k tomu máme další hosty, je to Ivo Vondrák z hnutí ANO,
hejtman Moravskoslezského kraje a je tady vedle mě. Dobrý večer.

Dobrý večer přeji.

A na dálku zdravíme
Martina Kubu z ODS, hejtmana Jihočeského kraje a předsedu Asociace krajů České republiky. Dobrý večer i vám.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Hezký večer z jižních Čech.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, já začnu s vámi. Vy jste tady za hnutí ANO, takže předpokládám, že byste měl stát za kroky vlády, na druhou stranu jako vysokoškolský pedagog možná se čertíte, že se víc dětí nevrátilo do školních lavic, tak hodně se to ve vás pere?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Nepere. Já si myslím, že ta situace skutečně není úplně ideální. Navíc je velmi různorodá a nejen mezi jednotlivými kraji, ale i v našem kraji. To znamená, máme třeba okresy, kde je pod 100 nakažených za týden na 100 000 obyvatel, ale také třeba je tam místo, kde máme více než 300. Takže dle mého názoru to není vůbec uspěchané a já se nebojím toho říct, že musíme být opatrní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
I pan ministr Havlíček říká, že školy mají prioritu, i když to není tak, že by snad fotbal byl důležitější než školy, ale ono to prostě nevypadá dobře. Veřejnost teď po tom všem, co se třeba vládě nepovedlo, je citlivá na každý krok, tak když jsou školy přesto priorita, tak nestálo za to třeba ještě 14 dní neotvírat služby a nahnat více dětí do škol?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Tím bychom si moc nepomohli, protože to riziko toho školského prostředí tím, že tam spousta dětí půldne nebo celý, téměř celý den, tak je to samozřejmě velký problém na rozdíl od toho zápasu, kde teda se potkají jednou za týden a skutečně musí sedět tak, aby, pokud možno, mezi nimi byli velké rozestupy. Takže já si myslím, že bych to nepovažoval, že to je chybný krok a naopak si myslím, že je třeba hledat ty služby, které můžeme uvolnit co nejdříve, protože si myslím, že všichni jsme unavení z toho, jak jsme doma zavření. Takže dle mého názoru to nevnímám jako nějaký špatný krok. Uvidíme, jak se to bude v těch školách vyvíjet, zatím bych řekl, že je to dobré a možná i lepší, než jsme očekávali.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže nemám pravdu, když řeknu, že třeba pan Plaga by byl špatným vyjednavačem, zatímco pan Havlíček lobbuje správně a rychle a dobře?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
To si teda určitě nemyslím.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ve vašem kraji se tedy do lavic vrátí další žáci, to ale nemůže říct pan Kuba, který stále nebýt, neví nebo už tušíte, pane Kubo?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já jsem mluvil včera s panem ministrem zdravotnictví, mluvil jsem s paní hlavní hygieničkou, vysvětlovali jsme si tu situaci v regionu. Ona je poměrně přirozeně daná tím, že k nám ta vlna došla vlastně úplně na konci. My jsme se pár týdnů dívali na to, jak je hrozná situace v Karlových Varech, přijímali jsme odsud pacienty do našich nemocnic. A v téhle chvíli ta vlna prostě dobíhá a odchází vlastně tady od nás z našeho kraje. Takže já musím říct, že se zdá, že ta kinetika, to znamená snižování toho počtu pozitivních, je dobrá. Shodli jsme se s panem ministrem i s paní hlavní hygieničkou, že si myslíme, že by ten Jihočeský kraj mohl být spuštěn. Ale na druhou stranu souhlasím s panem kolegou Vondrákem, buď budeme dělat rozhodnutí jenom jako politicky, abychom se někomu zavděčili nebo uspokojili nějakou skupinu, anebo budeme akceptovat to, že to je řízení epidemie, prostě nějaký medicínský proces, který má nějaká kritéria a pak je nutno říct, že v těch některých krajích a také v některých okresech ta situace je komplikovanější a je třeba prostě s těmi čísly počítat. Takže já doufám, že Jihočeský kraj se otevře, otevřou se školy a věřím tomu, že v pondělí prostě se jihočeští žáci vrátí do škol a zítra ještě o tom budu s panem ministrem mluvit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o rozvolňování, tak PSA už tady nemáme, máme rozvolňovací balíčky. Jsou dobře napsané, pane Kubo?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že je třeba si uvědomit, jak se celá ta situace mění. Ta společnost se neustále zavírala proto, ne, že bylo třeba, já nevím, 1000 pozitivních, ten problém vždycky spočíval v tom, že se přeplnil zdravotnický systém. Ten zdravotní systém se přeplnil velmi jako dobře definovanou skupinou obyvatel, která se dá definovat podle věku. 85 % pacientů hospitalizovaných v jihočeských nemocnicích bylo nad 55 let věku. To už jsou skupiny, které dneska máme proočkované a my už taky to vlastně vidíme. Nám už vlastně nechodí do nemocnic lidi nad 80 let. To znamená dneska číslo 1000 pozitivních třeba, když ho vezmu jako nějaké číslo, tak znamená něco úplně jiného, než znamenalo v situaci, kdy jste neměla nikoho proočkovaného a řekněme lidi, kteří prošli tou nemocí, byly 2 %, dneska jich je třeba 10 %, 10 % populace je naočkováno naplno, část třeba navíc, takže v téhle chvíli už nám nehrozí, že by se přeplňoval ten zdravotní systém. Ta situace má extrémní dopad na vzdělávání, sociální vazby a ekonomiku a my také jako společnost musíme přemýšlet, co je ještě dlouhodobě ekonomicky udržitelné, jak dlouho budeme držet všechny doma na všechno platit z veřejných rozpočtů. Ty veřejné rozpočty nejsou nekonečné, takže ono je třeba mezitím vším hledat kompromis. Já jsem nikdy nebyl fanouškem nějakých striktních psů nebo balíčků, ale je to o racionální diskusi epidemiologů, politiků, ekonomů najít ten rozumný a únosným mix a vždycky přemýšlet, v jaké populaci se pohybujeme. Je třeba říct, že tahle je opravdu už jiná už tím očkováním, než byla třeba na začátku ledna, kdy jsme neměli naočkovaného nikoho a v těch nemocnicích to bylo vidět.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano a my se k očkování pomalu dostáváme, ale přes testy. Pane Vondráku, testujeme všude, testujeme ve firmách, testujeme ve školách, myslíte, že to takhle s testy a s rouškami dojdeme až do konce nebo se to ještě zvrtne?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že dneska jsme slyšeli, že máme 40-50 % občanů vnímavých k infekci, to znamená, že skutečně mohou onemocnět, protože nejsou ani očkování ani v podstatě ti, kteří by prodělali covid, to znamená, my musíme pořád testovat, protože ta jistota, že lidé si nebudou zase dále vzájemně prostě mezi sebou šířit tu infekci, to bude samozřejmě velký problém. Takže testovat musíme, nicméně já si myslím, že dle mého názoru bychom měli začít zase více využil PCR testů, protože ty jsou skutečně v tomto věrohodnější. Mají své nedostatky v tom smyslu, že potřebujete kapacity laboratoří, ty třeba máme u nás Ostravě, jsou v Praze. Jinde už takové nejsou. To znamená, to je věc, která nám samozřejmě nějakým způsobem komplikuje život právě v těch školách.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
PCR testy jsou poměrně drahé, na druhou stranu třeba i Petr Smejkal dnes mluvil o tom a bylo to asi doporučení i celé skupiny MeSES, že třeba, co se týče kultury, tak bude stačit dobrý antigen, ale to bychom tady ty dobré antigeny museli mít, a my je tady evidentně nemáme.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
No to víte, to já bych je. ..., tady nejsem schopen oponovat, jestli máme nebo nemáme, to je záležitost epidemiologů a těch, kteří se v nich vyznají. Já spíš vnímám jako velký problém to, zdali se ten test provádí správně.

To taky...

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
To si myslím, že je dle mého názoru mnohem důležitější. To znamená, dle mého názoru není vůbec problém vybrat ty testy. Myslím si, že těch klinických testů probíhalo, těch testování těch různých testovacích sad probíhala celá řada i u nás v našem kraji, ale já vnímám pořád, že to, jak si ten vzorek odeberete, je mnohdy důležitější než ten test. Takže dle mého názoru to je věc odborníků, kteří o tom musí rozhodnout.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, pokud jde o testování, tak to samozřejmě není nic příjemného, jak samotný ten, to odebírání vzorků, tak finančně, může to způsobovat frustraci, je to taky administrativní zátěž, zpochybňujeme způsob odběru, spolehlivost testů, přesto všechno tohle podstupujeme, ale co za to? Neměli bychom chtít víc než jen to, že se zbavujeme postupně epidemie? Mluvím o nějakých výhodách, které by z toho měly plynout a zmíním tady plastovou kartičku, kterou dostávají ti Maďaři, kteří jsou naočkovaní, anebo prodělali covid a tím pádem mají protilátky a na tuhle plastovou kartičku mohou dovnitř do restaurací, mohou do hotelů, mohou do kin, mohou do divadel. Neměli bychom mít taky svoji kartičku?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že ti lidé, kteří jsou oočkovaní, by měli mít co nejdříve takový nějaký certifikát, ale podle mého nejde ani o to, ono jde podle mého o to, co nejrychleji proočkovat celou tu populaci. Pokud bychom žili v téhle myšlence, tak vlastně ty lidi budeme rozdělovat na očkované a neočkované. Přece celý ten proces, kterým teď procházíme, má vést v podstatě k utlumení celé téhle té pandemie a takových pandemií třeba bylo v historii víc a doteď jsme nežili s žádnými kartičkami. Já jsem přesvědčen, že máme třeba, jak správně říká Ivo Vondrák, možná 40 % vnímavé populace, ale jaká populace to je? Za chvíli, jestli budou naočkováni lidé nad 45 let, tak vnímavá populace bude pod těch 40, ale my jsme neměli problém, že by nám přetížili nemocnice čtyřicátníci, dvacátníci. Těch lidí tam leželo třeba 2 %. Takže v té chvíli, pokud by taková pandemie probíhala ve věkové kategorii 20-40 let, tak si toho možná většina z nás nevšimne, možná by byla větší nemocnost, ale nikdy by se nestalo to, co se dělo teď, protože to, co nás paralyzovalo, byly obložené ARO a JIP ale všemi pacienty, v tom masovém vlastně počtu to bylo nad nějakých 55 let. Takže ono je třeba se na to dívat trochu medicínsky. Ty testy je třeba podle mého taky zvažovat ekonomicky, protože správně říká Ivo Vondrák, že důležitý je ten odběr. Ono ten virus taky máte v jiné náloži vzadu v nosohltanu a třeba vepředu v nose, ten rozdíl je tam obrovský. Takže kvalitní antigenní testy poměrně můžou plnit nějakou službu a zajistit to, co, to, co mají a my bychom potřebovali ale opravdu co nejrychleji naočkovat maximum té populace, která je jakoby, řekněme, riziková z pohledu přetížení toho zdravotního systému, to se v těchhle týdnech daří, protože se zvýšily počty dodávek vakcín. Také je třeba ale říct, že je to tím, že se prodloužila ta očkovací perioda, takže nám třeba tenhle týden téměř nevychází žádné přeočkování, naočkujeme 29 000 Jihočechů, ale až je budeme muset přeočkovat, tak bude prostě týden, kdy, pokud dostaneme stejný počet dávek zase jenom 29 000, tak nenaočkujeme žádného nového, ale budeme jenom přeočkovávat. Takže ta rychlost se teď zvýšila, ale je třeba si přiznat, že zase za pár týdnů tím doběhem druhých dávek se zpomalí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, sám mluvíte o tom, že očkování je jediná cesta, jak zastavit tuhle epidemii. Ta cesta nebo ten způsob, jak naše občany očkujeme, je správná? Teď se budou tedy otevírat ty nové věkové kategorie. Nedopadne to nakonec tak, že skutečně naočkujeme ty mladší v době, kdy ještě nebudou naočkováni ti starší a je to správně? Dokonce ono se píše, že ministrův plán na urychlený přístup nových skupin k očkování, může být spíš PR akcí než realitou.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že je strašně důležité si uvědomit, jak zase rychle kde očkujeme. My máme velký problém v tom, že AstraZeneca a Johnson & Johnson, které byly určeny pro naše praktické lékaře, těch je pořád nedostatek. A my v podstatě v našich očkovacích centrech očkujeme výrazně rychleji, tam skutečně ta proočkovanost je velmi svižná, tam jsme někde na 96 % třeba v našem kraji. Na rozdíl teda od těch našich praktiků, kteří těch očkovacích látek nemají dost. To znamená, já si myslím, že a tam je problém, a to se bude teď analyzovat, ve čtvrtek být měly výsledky, proč čeká tolik starších ročníků právě u těch praktických lékařů? Možná bylo škoda, že se tam zaregistrovali, možná vůbec ani nevíme, zdali byli přizváni k tomu očkování, zdali o tom ví, že jsou registrováni, takže to všechno se teď šetří z pohledu centrálního řídícího týmu. Takže předpokládám, že ve čtvrtek budeme mít výsledky, ale jak říkám, je třeba si uvědomit, že očkovací centra skutečně mají obrovský výkon. Dneska jsme dokonce v situaci, že už budeme muset rozjet kampaň a prostě zvát lidi k očkování, aby přišli, takže to si myslím, že je strašně důležité si uvědomit, že vlastně to očkování teďka neběží pomalu, běží velmi rychle v očkovacích centrech, ale bohužel běží pomalu u praktiků a je to dáno tím, že prostě nemáme dostatek vakcín, které jsou určeny pro jejich potřebu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Příští týden se, pánové, sejde nová ministerská rada, která má řídit očkování, vzniká při resortu zdravotnictví, budou v ní zástupci krajů, nemocnic, lékaři i statistici. Pane Vondráku, kdo bude zastupovat váš kraj, budete to vy?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
To já vůbec nevím, to mi nikdo zatím neříkal. Já si myslím, že práce mám dost, ale jak říkám, ta data sleduji, může to být zajímavé. Ale myslím, že skutečně se dostáváme do jakéhosi bodu zvratu, kdy vlastně zatím jsme měli dlouho, dlouhé čekající fronty a teďka ta situace bude trošku jiná, my budeme potřebovat proočkovat co nejvíce lidí v co nejkratším čase, a ne všichni jsou vlastně, řekněme, vnitřně srovnáni s tím, že se chtějí nechat očkovat, mají pocit, že teda ti starší jsou proočkovaní a jich se to netýká, ale já si myslím, že to je skutečně špatně, i když samozřejmě, jak tady říkal pan kolega
Martin Kuba, že oni nekončí třeba v nemocnicích, ale pořád můžou být nositeli té nákazy, takže já si myslím, že tady bude třeba zvolit tu strategii tak, abychom ty lidi přizvali k tomu očkování.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, co vy a ministerská rada, budete se angažovat vy osobně a jak?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já jsem byl panem ministrem pozván jako předseda Asociace krajů, abych přijal členství v té radě, což jsem samozřejmě udělal, protože tam zástupce krajů správně být má, stejně jako jsem členem Rady vlády pro zdravotní rizika. Takže já se té rady budou účastnit, budu tam vlastně deklarovat stanoviska krajů, které konzultuju se všemi kolegy. Včera jsme měli zasedání vlastně se všemi radními pro zdravotnictví ze všech krajů, abychom si dokázali popsat, jak třeba budou fungovat očkovací centra přes léto, kolik když dneska sečteme dodávky, které nám přijdou třeba do Jihočeského kraje, a teď si představíme, že v každé věkové skupině by chtělo naočkovat třeba 70 % lidí, tak vám velmi snadno budeme moct říct - tak my se do června dostaneme třeba do kategorie 40 nebo 35-40. Pak ale musíme také říct, že my ty očkovací centra často máme ve sportovních halách, na zimním stadionu, na výstavišti a tam už by se měly na podzim dít nějaké jiné akce. Takže my jako kraje se budeme chtít bavit s ministrem, jak bude probíhat očkování po létě, jestli bude vůbec třeba nějaké třetí očkování, jak ten stát v tom chce postupovat, protože tam nutně je třeba diskutovat s Pfizerem nebo s výrobci vakcín na úrovni Evropské unie, aby už dokázali vyrobit takové vakcíny s chladovým řetězcem, aby se daly distribuovat praktikům, aby tam dali delší nebo mohly delší dobu vydržet v nějakém mrazáku třeba při -20. Protože není možné, abychom třeba na podzim rozjeli stejnou mašinu očkování jako teď. Já myslím, že to nebude možné. A možná poslední poznámka k tomu, co říkal pan kolega Vondrák. My opravdu potřebujeme teď otevírat ty věkové kategorie. My, kdybychom neotevřeli dneska 50 plus, tak nemáme koho očkovat za 2, za 3 dny. Je problém ale, že v těchhle těch věkových kategoriích už se hlásí těch lidí mnohem méně, že se vám třeba nahlásí 20, 25 % během prvních dvou dnů a pak to jako příliš nenaskakuje. Teď si myslím, že přichází ta fáze, kdyby stát opravdu měl intenzivně, řekněme, dělat propagaci očkování a snažit se namotivovat co nejvíce lidí k proočkování, protože teď se ta situace zklidňuje, začíná být hezky, lidé mají pocit, že je to pohoda a v těch nižších věkových skupinách opravdu teď zaznamenáváme trochu menší zájem, než bychom prostě potřebovali.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, chcete k tomu ještě něco krátce dodat?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ne, já si myslím, že je to pravda. Navíc ještě se tady objevují další problémy, že bude muset se připravit třeba i na třetí vlnu očkování, protože se ukazuje, že to bude možná potřeba. Takže i my hledáme jakási místa, kde vlastně dělat jaká, jakási stabilní očkovací místa. Předpokládám, že už to bude v čase trošku rozložené, a takže to bude znamenat, že praktici dostanou větší šanci nám v tomto pomoci, takže i toto je samozřejmě věc, kterou teďka projednáváme a řešíme na kraji.

Moc vám děkuju.
Martin Kuba z ODS, hejtman Jihočeského kraje. Na shledanou, dobrou noc.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Hezký večer. Na shledanou.

A Ivo Vondrák z hnutí ANO,
hejtman Moravskoslezského kraje. Na shledanou. Dobrou noc.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Děkuji za pozvání. Dobrou noc.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR