2. května 2021

Seznam.cz: Jsem rád, že jsme v koalici s lidovci a s TOP 09. Máte kompletní nabídku a dobrou volbu pro konzervativně liberální voliče

(Seznam.cz) Promeškali jsme mladé. Lídr musí být autentický. Musí přidat v komunikaci. Šéf Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil v otevřeném rozhovoru popisuje chyby a co musí koalice Spolu zlepšit. Miloš Vystrčil patří v ODS k největším zastáncům spojenectví s lidovci a TOP 09. Ale koalice Spolu se zatím pohybuje v průzkumech až na třetím místě, roli hlavního Babišova vyzyvatele si vzali Piráti se Starosty. „Útočit ze třetí pozice na první místo je určitě lepší, než když vedete a pak vám na konci té soutěže docházejí síly,“ tváří se Vystrčil v rozhovoru pro Seznam Zprávy, jako by šlo o taktický záměr.

Ještě řekněte, že ze současných preferencí koalice Spolu nejste ani trochu nervózní?

Jsem rád, že jsme v koalici s lidovci a s TOP 09. Máte v tom kompletní nabídku a dobrou volbu pro konzervativně liberální voliče. ODS voličům garantuje ekonomickou zdrženlivost, myslíme na nezadluženou budoucnost. Potom je tam důraz na rodinu, typický pro KDU-ČSL. A pak tam máte preferenci proevropské orientace a ochrany životního prostředí, což reprezentuje TOP 09. Když se ty tři strany daly dohromady, tak tím říkají: My jsme schopny se na rozumných kompromisech a na prioritách domluvit.

Vy to hezky popisujete, ale voliči to zatím moc neoceňují, máte dohromady stejně, jako kdybyste šli zvlášť, ne-li méně.

Je a bude těžké dát o výhodách spojenectví jasně vědět. Jasně formulovat výhody tak, abychom přilákali více voličů, než se nám doposud daří. Někteří lidé možná mají tendenci obávat se, že ta jejich preference nebude naplněná. Ale já věřím, že se nám to podaří otočit. Takže já jsem v tomto směru optimista. Ale zároveň optimista, který si uvědomuje, že je potřeba hodně pracovat, hodně vysvětlovat. A hodně věcí ještě třeba i v komunikaci s veřejností změnit.

Jak bylo vlastně těžké přesvědčit skalní ódéesáky, kteří hlásají heslo: Raději hrdě a samostatně, než se spojovat s topkou a s lidovci?

Dvakrát je přesvědčily volby. Vždyť přece díky spolupráci s TOP 09 a KDU jsme uspěli v senátních i krajských volbách. To je inspirace nebo posila trendu, který potom vedl ke spojenectví pro volby do Poslanecké sněmovny. Všichni se s tím postupně čím dál víc a víc sžívají. Vytvořili jsme silný tým, mám velmi dobrý pocit z toho, jak společně vystupuje Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Některé věci a akce, které spolu absolvovaly, to už nejde hrát jako divadlo. Je vidět, že si spolu rozumějí a tahle chemie je v politice velmi důležitá.

Hrdá a sebevědomá ODS jde poprvé do voleb v koalici s logickým očekáváním, že vyhraje. A teď průzkumy ukazují až třetí místo. Nechává vás to v klidu?

Cíl je být první. Ze třetí pozice útočit na první pozici není tak špatné. Je to určitě lepší, než když vedete a pak vám na konci té soutěže docházejí síly. Je tam jedna otázka - do jaké míry je důležité, aby to celé držel jeden šéf. Za sebe, když pozoruju ty tři lídry, tak to funguje velmi dobře. Přirozená autorita Petra Fialy je tam cítit. Zároveň z jeho strany je cítit velký respekt jak k Markétě, tak k Marianovi. Funguje jim to, není to o nějakém přetahování se, kdo to celé zařídil a následně šéfuje. Na mě to působí příjemným, sympatickým dojmem.

Kdyby to tak dopadlo, jak ukazují dnešní průzkumy, asi vám pak v ODS řeknou: A k čemu to bylo? Zachránili jsme TOP 09 a lidovce – a co z toho máme my?

My to neděláme proto, abychom zachránili topku a lidovce. Ale kdyby to znamenalo i to, že jsme je zachránili, tak mi to vůbec nevadí. Vůbec si nemyslím, že úspěchem ODS v nějakých dalších volbách do Poslanecké sněmovny by bylo, kdyby ona byla ve Sněmovně a TOP 09 tam nebyla. Nevím, co bychom tím v daném okamžiku získali.

Vy jste v ODS velký zastánce spojování do předvolebních koalic. Napadá mě – nechtěl byste rovnou, aby se ODS s TOP 09 jednou sloučila?

Já nebudu říkat, že jsem pro sloučení, to mohou rozhodnout jedině nejvyšší orgány strany. Přiznávám ale to, že v TOP 09 je spousta lidí, kteří mi jsou velmi sympatičtí. Jak lidsky, tak politicky. Přiznávám, že já s topkou vůbec problém nemám, nenesu si žádné křivdy, předsudky nebo stereotypy z minulosti.

Přirozeně, protože vy jste na ODS možná až moc zelený, až moc proevropský, až moc lidskoprávní, mohu-li já použít stereotypy.

Pokud se takto díváte na ODS, tak se na ni díváte z pozice člověka, který si pamatuje, jak to dopadlo před patnácti dvaceti lety. Je potřeba se na ODS dívat z dnešní pozice. Myslím, že dnes zrovna já se svými názory jsem jako její typický sympatizant a volič.

Ano, ale řada lidí vás možná pořád vnímá třeba přes Jana Zahradila a myslí, že pomalu chcete vystupovat z EU, když to přeženu.

To pak znamená, že nevědí, jaká je skutečnost. A to znamená, že my něco děláme špatně, když si to někteří lidé myslí. Asi je potřeba, aby Vystrčil, Baxa, Kupka, Fiala ještě hlasitěji než doposud říkali, že patříme do EU, že patříme do NATO. Je to věc, o které jsme někteří toužili ještě v době socialismu. Když beru nejenom ekonomiku, ale i nějaká pravidla, která se týkají sociálního a zdravotního zabezpečení, rozvoje vědy a výzkumu nebo třeba možností volnočasových aktivit, tak jsem fakt přesvědčený, že těžko jsem mohl mít jako občan Česka větší štěstí než se stát součástí EU.

Není dnes doba, já dodávám bohužel, která nejenom v Česku žádá, aby političtí lídři byli víc šašky než profesory?

Já si myslím, že nám velmi může pomoci to, když se nebudeme stydět být autentičtější. Nemyslím si, že kritika Petra Fialy je způsobená jen tím, že je příliš zdrženlivý. On je člověk, který umí vést a ví, co chce. A díky tomu, že on se vždycky trošku stáhne, tak potom to nepůsobí a lidé úplně nevědí, co si mají myslet. A v tom okamžiku dochází k naprosto zbytečné a podle mě neoprávněné kritice. To je náš vnitřní problém, který si musíme vyříkat a v rámci kampaně tyto chyby nesmíme dělat. Petr Fiala musí být autentický, což je důležité. A to mi tam trochu chybí a je to velká škoda.

Jak to myslíte, že se stáhne? Jako že si není jistý, že je pak trochu zakřiknutý?

To ne, ale on je perfekcionista, kromě jiného. Nám může pomoci paradoxně to, když se nám podaří víc dát najevo, že Petr Fiala je ten správný premiér. Ta autenticita je nutná. A já si myslím, že to nám může jedině pomoct. Nemáme se za co stydět.

Takže mu budete říkat, aby se uvolnil a byl svůj?

Petr Fiala je člověk, který se vzdal velmi zajímavé akademické kariéry a řekl si: já jsem dosáhl všeho, v politologii, na univerzitě, tak teď vyzkouším, jak to v té praxi funguje, jestli na to mám. A jdu do toho a udělám něco proto, abychom tu mohli dobře fungovat. A teď se s tím pere a teď zažívá ty ústrky a zažívá ta podezření, že zdědil značku, kde se on nepodílel na ničem špatném, co ta značka s sebou nese. A přesto mu to teď všichni lepí na čelo. Ta volba příštího premiéra je přece úplně jasná. Jestli chci mít jistotu, tak volím Fialu a nikoliv bezohledného Babiše nebo nezkušeného Bartoše.

Piráti s koalicí hnutí STAN vedou žebříčky preferencí, ačkoliv vy jste chtěli být hlavní alternativou Babišova hnutí ANO. Jak si to vysvětlujete?

Tam došlo ke spojení mládí a docela slušného pracovního nasazení, které mají Piráti, s popularitou a známostí „starostovských“ osobností na regionální úrovni. Což mohlo zafungovat tak, že je to lidem sympatické. Nebudu říkat, že Piráti přinášejí modernost, spíše novost. A za nějakou dobu se možná ukáže, že líbivé a nové věci nejsou vždy tím úplně nejlepším. Když si natáhnete nové boty a rychle se rozejdete, tak to může dopadnout tak, že máte puchýře. Když máte nějaké zkušenosti, a máte je trochu rozšlápnuté, tak víte, co vás čeká a může to být lepší.

Voliči ale postupně od roku 2010 dávají přednost novým hnutím, zatímco všechny tradiční strany oslabují. To jsou voliči hloupí, že chtějí pořád nové boty, i když je tlačí?

Rozhodně ne. Je to jednoduché: Tradiční strany tu jsou dlouho, takže není dost dobře možné, aby neudělaly nějaké chyby. A dobrý marketing těch nových, které dokážou najít ty chyby, jež jsme udělali - a upozorňovat na ně. A vy nemáte jak jim toto oplatit, protože oni tu historii nemají, musí si ji nejprve vytvořit.

Někdy mám z ODS pocit, že to cítíte nefér, že jste ukřivdění, stěžujete si na okolnosti, utěšujete se, že to děláte dobře, ale nikdo to pořádně nechápe a neocení.

Pokud chceme obstát, tak se musíme novým způsobům komunikace přizpůsobit. S tím, že bychom některé věci měli zachovat svoje, ochranu soukromí a ochranu případně některých základních hodnot, které považujeme za nedotknutelné. Tradice je ochrana před omyly. Životní zkušenosti vedou k tomu, že je rozumné chovat se tradičně, rozumné je zachovávat zvyky.

Tím oslovíte starší voliče, ale mladší asi ne.

Je asi pravda, že neumíme cílit na mladé voliče, to musíme zlepšit. Nevím, jestli si mám udělat číro, nebo něco takového, jako měl kdysi Karel Schwanzenberg. To asi ne. Mladé jsme trošku promeškali a nevyužili potenciál, který ODS má. A Piráti to velmi dobře za nás vytěžili. Dneska dosáhnout toho, aby se aspoň někdo z nich k nám vrátil, je problém.

Teď mi řekněte, je vůbec o co stát, vést příští vládu? Přijdete k vysušené státní pokladně, budete muset šetřit a dělat nepopulární opatření, někteří lidé si řeknou: Jó, za Babiše to bylo zlatý!

To je stejné, jako kdybychom si řekli, že Emil Zátopek před Helsinkami zůstal stát. Víte, jak trénoval. Běhal v těžkých botách, pak tahal pneumatiku za sebou, běhal skrze nějaké baráky v nejtěžším terénu. Ale chtěl to udělat, šel do toho, protože to je chlap, a chtěl dosáhnout nějaké mety, protože si myslel, že to má smysl. Takže to tak je. Je o co stát. My to máme takhle nastavené.

(Autor: Václav Dolejší)

Rozhovor vyšel na serveru SeznamZprávy.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany