22. dubna 2021

Speciál ČRo Plus: Doufám, že ochlazení vztahů s Ruskem využijeme k narovnání vzájemného diplomatického zastoupení

(ČRo Plus) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podporuje ultimátum českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, které dal Ruské federaci: pokud Moskva do čtvrtečního poledne neumožní návrat českých diplomatů do Moskvy, budou muset Prahu opustit další ruští diplomaté tak, aby došlo k narovnání zastoupení obou zemí. „Je velmi důležité, abychom udrželi, nebo získali další podporu spojenců jak na úrovni Evropské unie, tak NATO,“ komentuje Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Velikost Ruska a České republiky je nesrovnatelná a my můžeme být rovnocenným partnerem pouze tehdy, pokud za námi budou stát naši spojenci. A proto bude velmi důležitá argumentace ministra zahraničních věcí a případně i ředitele BIS při jednáních, která povedou,“ vysvětluje předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Věří, že dlouholeté členství v EU a NATO překoná i případy méně solidárního chování Česka – například v souvislosti s migrační krizí. „Do budoucna by to pro nás mělo být ponaučení,“ dodává.

Miloš Vystrčil doufá, že stávající ochlazení česko-ruských vztahů bude využito k narovnání našeho zastoupení v Moskvě a ruského v Praze.

„Prožíváme krizi vztahů s Ruskem. Jsem přesvědčen, že není dobře, pokud se v uvozovkách vrací studená válka. Pořád doufám, že po tom ochlazení, které je nutné a které musí nastat, dojde k tomu, že využijeme tu situaci k narovnání a rovnému přístupu k české a ruské ambasádě. A že za nějakou dobu spolu snad zase dokážeme komunikovat, protože bez dialogu se politika dělat nedá.“

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany