14. března 2021

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásnou neděli vám přeji. Na Primě a CNN Prima News vás vítám u Partie. V první hodině vám nabídneme duel zástupce vlády a opozice. Ve druhé části pak rozhovor s bývalým prezidentem republiky, panem Václavem Klausem. Dvě hodiny věnované politice a aktuálním tématům. Končí druhý týden přísných opatření. Zabrala? Nakažených koronavirem je stále hodně. V pátek dokonce víc než před týdnem, bezmála 15 000. Co vláda plánuje dál? A kdy nám to poví? I tyto otázky v Partii zazní. Pozvání přijali pan Karel Havlíček, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy ve vládě za hnutí ANO. Dobrý den, vítejte.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rádo se stalo. A pan
Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany, místopředseda Poslanecké sněmovny. I vás vítám. Dobrý den, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den přeji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, ta čísla, která jsem zmiňovala, například z pátku, lidé jsou zavření v okresech, školy, školky zavřené, služby zavřené, obchody zavřené, ve firmách se testuje, kde se ti nakažení berou? Zabírají ta opatření?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Já jsem přesvědčen, že zabírají, i když nejsem epidemiolog, ale s tím se dalo počítat, protože vlastně ta čísla do značné míry korespondují s tím, jaká byla opatření přibližně před 14 dny, protože to má samozřejmě nějakou setrvačnost. V každém případě je vidět, ono se to i říkalo, že to bude kulminovat v tom minulém nebo v tom současném týdnu ještě, je vidět, že už se to potom zásadně nezvyšovalo, a co je důležité říct, tak čísla do značné míry ve smyslu počtu infikovaných by měla teď spíše růst, protože jsme spustili obrovskou logistickou plošnou akci, a to je testování ve firmách. Takže jestliže dneska testujeme ve firmách řádově 200-300 000 lidí, což předtím nebylo, tam jelo klasické AG testování anebo PCR, tak se to musí začít postupně projevovat i v tom, že ti lidé budou chodit na PCR. A logicky, jestliže máme dneska denně zachycených řádově kolem 2 000 jenom přes to samotestování ve firmách, no tak to musí se projevit i v tom PCR.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak si vysvětlujete ten velmi podivný pátek, kdy bylo víc nakažených než ten pátek předchozí, ale zároveň antigenních testů bylo nejméně za celý týden?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Pozor, ale to jsou antigenní testy, které se vykazují v rámci testovacích center, ale nejsou tam ty antigenní testy, kterých je 200-300 000, které jedou na bázi samotestů. My jsme dokonce začali doporučovat, aby lidé nechodili tolik do těch testovacích center, aby je nepřehlcovali, aby jeli více ve firmách. Já neumím říct, jestli ten pátek, protože zase teď v sobotu to bylo méně, jestli jste zaregistrovala, tak sobota byla naopak méně vůči minulé sobotě o 1 500, takže bych nedělal úplně závěry z toho pátku, ale může to být skutečně tak a je to pravděpodobné, že jestliže zachytíme 2 000 lidí jenom tím, že testujeme ve firmách, tak to se logicky musí projevit i v tom PCR testování.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
O tom testování se samozřejmě budeme bavit za chvíli podrobně. Pane
předsedo, jak vy hodnotíte ty výsledky toho vlastně už 14denního lockdownu? Zabrala ta opatření?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta čísla jsou pořád katastrofální. Když se podíváte na nějaké mezinárodní srovnání, kumulativně i aktuálně, my jsme třetí nejhorší v Evropě, pokud jde o počet nakažených, a to, co je úplně děsivé, to je tady toto číslo a to je počet zemřelých na počet obyvatel. Tady třeba na 1 000 000 obyvatel jsme nejhorší na světě nebo v Evropě. To je opravdu strašná vizitka. Samozřejmě začalo se pozdě, jak s tím plošným testováním v tomhle rozsahu, tak s očkováním, v očkování jsme pořád na dvacátém osmém, dvacátém devátém místě v Evropě, což je taky teda velmi špatné číslo. Tak já bych řekl, pánbůh zaplať, že už se aspoň začalo testovat masivněji, začalo se testovat ve firmách, my jsme to doporučovali už 6. ledna, vláda s tím přišla o 2 měsíce později, bohužel ta testovací centra jsou pořád přetížená, nejsou někde i termíny, takže to testování pořád nefunguje tak, jak by mělo, ale aspoň se už něco začalo dít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste, pane vicepremiére, uvedl, že testování ve firmách za ty první dny vykázalo zhruba 1,5 procenta těch pozitivních testů, ale zprávy z terénu mluví často o čisté nule nebo o daleko menším výsledku, některé firmy dávají lidem testy na doma, dělají si je doma, není tam vůbec žádná kontrola, o kvalitě těch testů jsou také pochybnosti, bude to stačit? Funguje to celé?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Funguje to, ale samozřejmě uvědomme si, že jestliže jsme tady spustili největší logistickou akci v testování de facto v Evropě, a tady bych nesouhlasil s tím, co říká pan předseda, že se to dalo dělat dříve. Dříve se to dalo dělat maximálně přes testovací centra, ale nikoliv tím systémem samotestování, protože všechny ty samotesty začaly v určité kvalitě chodit do Evropy až řádově před třemi týdny. Čili byli jsme my a Německo, kdo to spustil jako jeden z prvních, Rakousko současně, ale my povinně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já vás nechám domluvit, ale promiňte, že vás přerušuju, ale vy to často říkáte, že je to největší logistická akce, ale to přece není největší logistická akce vlády nebo MPO, je to logisticky náročné pro ty firmy, pro ty instituce, úřady.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Paní redaktorko, za prvé jsem neřekl pro koho, já jsem řekl, že obecně je to logistická akce, a vláda tomu dává parametry. Vláda tomu dala podporu 60 Kč za test, vláda tomu dala právní rámec, vláda tomu dala nějakou povinnost, vláda tomu dala nějakou komunikaci a vláda to nařídila. A ano, podniky, a děkujeme za to, odvádí úžasnou práci, stejně tak zaměstnanci, začaly testovat. Je to dneska opravdu velká logistická akce, je v tom v tuto chvíli 10 000 podniků, testuje se řádově 2,1-2,5 milionu pracovníků včetně úředníků, a to, že ty samotesty jsou méně účinné než třeba PCR, to nikdo nezpochybňoval. Ale my jsme dneska na průměru ±1,5 procenta a jsou firmy, které vykazují třeba větší pozitivitu, jsou firmy, uznávám, které vykazují třeba pozitivitu nižší. Tam je třeba vidět to, že celá řada těch firem už testovala třeba v průběhu posledních dvou měsíců. Sice to dělala takovým jednodušším způsobem, ale testovala a do značné míry už si vytvořila v té firmě systém a ty lidi odsortýrovala zavčasu. To znamená, je vždycky jasné, že ne každý k tomu přistoupí úplně nejpoctivěji, ale co je podstatné, drtivá většina firem to dělá velmi zodpovědně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, bude to stačit, když vidíte ty výsledky, které uvádí jednak pan vicepremiér, ale i jednotlivé firmy? Uvedu příklad, huť Liberty v Ostravě 30 pozitivních na 5 000 osob, ale často jsou to čisté nuly nebo opravdu jednotky případů na desítky tisíc zaměstnanců.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan premiér se mnou může nesouhlasit a může říkat o největších logistických akcích na světě a všechno možné, ale prostě ta čísla jsou taková, jaká jsou, a s tím se nedá nic dělat. Jsou špatná. Vláda začala pozdě a tu situaci nezvládá. Ale já k těm testováním.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Co se nezvládá v tom samotestování?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vezměme si situaci, jaká je dneska v těch testovacích centrech. Nebo když se člověk chce nechat testovat. Kolín: žádný volný termín do konce března. Klatovy: žádný volný termín do konce března. Teplice: první volný termín 7. dubna. Most: 9. dubna. Nemocnice Liberec: žádné volné termíny. Tak bych mohl pokračovat. My jsme si to trošku zjišťovali. Tohle není dobrá vizitka. A samozřejmě i pro ty firmy je to nesmírně složité, a jestliže ty testy stojí 120 až 150 Kč a vláda na to přispívá 60 korunami, tak to ani pro ty podnikatele, který se fakt snaží, není jednoduché zvládnout. Takže já bych se tady tolik nechlubil být vládou, ale spíš bych se snažil, aby se ta situace co nejrychleji spravila, protože lidi, kteří mají zájem nechat se otestovat, tak musí mít tu možnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a koho teď tady kritizujete? Vládu, která to podle vás nedostatečně připravila a nekomunikovala?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jednoznačně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nebo firmy, které posílají do veřejných center své lidi?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ty firmy to mají povinné a je dobře, že se snaží chovat zodpovědně, firmy to zvládají vlastně úžasným způsobem. Ten problém je, že tady neměly dostatečnou podporu včas, že ta podpora není ani teď úplně taková, jaká by měla být, a že samozřejmě to testování i plošné ve společnosti začalo pozdě. A to je určitě odpovědnost vlády a z toho se nedá vyvinit a nebavme se o tom, jestli samotesty, nebo ne. I ty samotesty jsme upozorňovali na to, že mají být rychleji, ale taky jsme mluvili o šetrných testech, mluvili jsme o spoustě dalších věcí, které prostě v Evropě fungují. Prostě ta špatná čísla, to není náhoda, tady se ten virus nešíří nějak jinak, ten národ český určitě není hloupější než ostatní, prostě tady nebyla zvládnuta ta situace tak, jak měla být, a škoda je, že nás vláda víc neposlouchala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, pojďte reagovat.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Já samozřejmě jsem už zvyklý na to, že cokoliv, co uděláme, i když je to dobře, tak je to ve finále špatně. Ale ještě jednou. Samotestování nemohlo začít dříve, než dokavaď nebylo v Evropě dostatek samotestů. To, co říkáte vy, pane předsedo, to jsou testovací centra, testovací centra nejsou přehlcena všude, třeba v Brně, odkud jste, tak tam to zvládají velmi dobře...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Díky naší primátorce.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
... vidíte, že to neříkám ideologicky, říkám to férově a opravdu do toho nechci tahat politiku. A je pravda, že to Brno třeba na brněnském výstavišti má kapacitu 6 000, chodí tam 4 000, čili zvládají to. Ano, jsou jiná testovací centra a nemůžeme to jenom vyčítat všem, protože je pravda, že tam třeba mají méně lékařů, kapacit a tak dále, která jsou přetížena, ale pozor, my míříme na samotestování ve firmách a k tomu jsme vytvořili zázemí takové, že je dostatek samotestů. A to je důležitá zpráva, v tuto chvíli je na skladech všech distributorů a dovozců víc jak 5 milionů samotestů, díky tomu letí ta cena opětovně dolů a my přispíváme 60 korunami proto, protože kdybychom dali 100 Kč, tak tím de facto podpoříme akorát ty distributory a dovozce a ta cena už by se nevrátila zpátky. Nyní už opětovně klesá, čili doporučujeme všem, aby se vždycky podívali, kdo všechno co nabízí, a ano, možná, že zde řeknu docela důležitou zprávu, vážně uvažujeme o tom, že by se to samotestování, respektive povinné testování udělalo dokonce 2× týdně. A to proto, že skutečně to AG testování má svůj význam, ale zejména tehdy, když se dělá pravidelněji, a musím říct, že epidemiologové, ti rozumní, to vnímají jako správný krok, ale ještě nám doporučují, abychom to zhustili a udělali jsme to 2× týdně. Budeme o tom mluvit na vládě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdy by se to mohlo spustit, toto testování 2× týdně? Protože to podporuje třeba i pan prof. Hajdúch, bývalý koordinátor testování, pan biochemik Jan Trnka říká: je to prostě málo jednou týdně, buď jednou týdně PCR spolehlivější, citlivější, nebo 2× týdně.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nebo 2× týdně toto. Já ještě musím říci k tomu to B, v nejbližších dnech spustíme, a zítra to budeme probírat na vládě, rovněž testování firem mezi 10 až 49 zaměstnanci, to je vlastně poslední skupina, která ještě nebyla, týká se to řádově 750 zaměstnanců, a poté začneme připravovat variantu, že by to bylo 2× týdně, je to o jediné věci, a to je o logistice. A teď pozor. Nejde ani o ten příspěvek toho státu, tam my rádi přispějeme opětovně, ale jde o to, aby to ty firmy zvládly logisticky, protože si vezměme, že třeba máme firmy, které mají 5 000 zaměstnanců, a zvládnout to tak procesně, že je všechny 2× týdně rozsortýrujeme, že se otestují a tak dále, není úplně jednoduché. Čili my s nimi o tom ještě budeme jednat, ale ano, je to cesta, která v tuto chvíli se nabízí, a kdybychom ji zvládli, budeme mít ještě lepší pozitivitu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to dobrá cesta, pane
předsedo, 2× týdně antigenní test?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je dobrá cesta, ale já jenom krátká reakce na pana vicepremiéra. To není úplně solidní argument, že já mluvím ideologicky a vy mluvíte věcně. Já tady mluvím o číslech a vy si vybíráte z těch čísel, která se vám hodí. Takže bavme se o tom, že tu jsou problémy s testováním, ty jsou objektivní, že to v Brně funguje, k tomu vláda nepřispěla, ale pánbůh zaplať, že to funguje, já jsem na to hrdý. Ale někde to prostě nefunguje. A testovat jsem mělo mnohem masivněji, mnohem dřív, mělo se trasovat, to všechno nefunguje a nebyli bychom v takovýchto číslech, jako jsme nyní. Samozřejmě testování je potřeba, ale potřebujeme taky zajistit dostatek testů a šetrných testů pro školy, pro děti, aby se mohly vrátit do škol, to je taky obrovský úkol, který je před námi, to taky není jednoduché.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane předsedo, jak vnímáte ty zprávy z Rakouska, kde ty antigenní testy vypadají, že úplně nefungují, a čísla se tam zhoršují a právě epidemiologové dávají to za vinu antigenním testům, které nejsou spolehlivé?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já to sleduji, tyto informace, musíme prostě kupovat ty testy, které jsou kvalitnější, a tím vybavovat ty děti a ty školy, a to není vůbec jednoduchý úkol, protože když se podíváte na cenu toho testu, my jsme tady o tom třeba mluvili, těch 120, 150 Kč u těch testů, které teď jsou v těch firmách, ale třeba šetrné testy ze slin stojí od 250 Kč. Takže tam bude potřeba přemýšlet nad tím, jak tohle zajistit, protože děti se do školy musí vrátit, to je, řekl bych, podobně velký úkol jako udržet v chodu průmysl, ne-li větší, a je potřeba pro to udělat dostatek. A když třeba jsme viděli, že ty testy, které byly určeny pro školy, tak šly nakonec vlastně na podporu těch firem, tak teď je potřeba rychle nahradit to a na to vláda měla teď 3 týdny, aby se i připravilo dost testů pro školy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bude testů dost? Vy jste říkal, pane vicepremiére, že na skladě je přes 5 000 000 testů, ale tento týden jste říkal, že měsíčně bude potřeba 12 000 000 testů při té frekvenci jednou týdně, bude jich dost pro testování 2x týdně?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, bez problémů. Každý týden jich chodí 2 000 000 a máme jich teď indikovaných přibližně 40 000 000, které přijdou v následujících dnech, respektive řádově asi třech týdnech. To znamená, bude jich opravdu s rezervou dostatek, mezitím se povoluje jedna firma za druhou a samozřejmě jejich produkty, které musí být účinné, takže už jich máme dneska přes stovku. Jinak k tomu, co říkal pan předseda, jednu ještě důležitou věc, v tom Rakousku ty antigenní testy, které se dělají ve školách, tak mají pozitivitu skutečně velmi nízkou, a to je 0,1, respektive jedno promile. A u nás mají de facto obdobné testy v těch firmách pozitivitu řádově 1-2, čili průměrně 1,5. Tam je hrozně důležitá jedna věc. Jakým způsobem se to testuje. To znamená, pokud je to skutečně jenom nějaká rychlovka a nikdo to nekontroluje, pak jsou logicky ty výsledky slabší. Pokud se to dělá trošku zodpovědněji a je tam třeba i určitá kontrola nad tím, pak nepochybně ty výsledky budou lepší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale promiňte, takto se přece testuje i v mnoha firmách. Nikdo to nekontroluje, jestli ty vzorky jsou odebírány správně, často to lidé dostávají na doma, nějak se natestujte, nikdo to pak ani nekontroluje, jestli jsou lidi odesíláni na PCR.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nesouhlasím s vámi. Drtivá většina firem testuje správně. Nikoliv proto, že jim přispíváme 60 Kč, nikoliv proto, že je to jako povinnost, ale protože ta firma je dostatečně gramotná na to, že ví, že když to bude dělat, tak tím pomůže sobě ekonomicky, pomůže tím samozřejmě zdraví svých zaměstnanců a logicky chrání všechny a je to ještě akt solidarity. Ale není pravda to, že by převažovaly firmy, které to dělají nezodpovědně. Určitě v tom množství najdeme někoho, kdo to třeba udělá narychlo. Ale jinak není to tak, že by si to mohli dělat doma. V tom vládním usnesení je jasně definováno, že to ta firma musí zabezpečit v rámci firmy. To je důležité říct.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, kde seberete tu jistotu, že všechny firmy opravdu jsou takto zodpovědné a opravdu to dělají tak správně, aby ty testy byly průkazné?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nezabezpečíme to stoprocentně. Jestliže zde děláme takhle masivní akci, kde několik milionů lidí se testuje, a dokonce možná 2× týdně, nikdy to neuděláme tak, že 100 % všech aktérů se bude chovat maximálně zodpovědně. Když to řeknu hodně natvrdo, kdyby z 10 firem jich 9 bylo těch, kteří to dělají zodpovědně, a 1 je ta, která to neudělá zodpovědně, tak na to množství jich samozřejmě budou třeba stovky. Vy je určitě ukážete v médiích, ale na druhou stranu v rámci kontextu celého plošného systému testování je tu velmi dobrý výsledek.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To ukážeme, to máte pravdu. Ano, pane
předsedo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ono moc vlastně těch cest není. A to testování musí být masivní, v podstatě plošné, musí být ve firmách, ve školách, všude a pak to nějakým způsobem bude zachycovat tu situaci. Co se nám tady dělo? My jsme vlastně testovali lidi, Česká republika donedávna testovala jenom lidi, kteří skoro měli příznaky nebo byl už nějaký problém, takže prostě jsme měli pozitivitu třeba 35 %. Ve chvíli, kdy se bude testovat hodně a plošně, tak se přece jenom něco zachytí. Není to dokonalé, ale moc jiných cest není a podle mě testování, následné trasování, očkování, to jsou prostě základní hesla a návod, jak si poradit s pandemií.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
A tady se shodneme určitě, testování, trasování, očkování. Jenom pozor, třeba ti kritici, kteří říkají - no, ideální by bylo PCR. Uvědomme si, že jestliže dneska to chceme dostat řádově do 300 000 denně, nemáme šance to v rámci PCR zvládnout ani finančně, ale ani logisticky, ani v podstatě kapacitou těch PCR testovacích center. To znamená, musíme si pomáhat tím AG testováním, samotestováním, a o co častěji ho budeme dělat, o to lépe.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zástupci firem tento týden se ozvali, že by žádali větší kompenzace od státu, Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, říká: pokud má testování trvat ještě pár týdnů, vy říkáte, že bude ještě 2× týdně možná, musí se vláda férově postavit k náhradě všech nákladů, zatím vláda platí půlku nákladů. Zvažuje vláda větší příspěvek, větší motivaci pro firmy?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Zaprvé nejsem toho názoru, že by vláda musela všechno stoprocentně zaplatit. Znovu říkám, firma přece netestuje proto, že to chce vláda, ale proto, že si potřebuje zabezpečit zdraví svých zaměstnanců a logicky tím pádem i ekonomickou výkonnost. Můžeme se bavit teď o tom, jestli ta částka, kterou dáváme, je dostatečná, nebo není, my jsme ji začali dávat v době, kdy ty testy stály skutečně mezi 60-80 korunami. Uznávám jednu věc, ty testy tím, že v jednu chvíli byla srovnaná nabídka s poptávkou, tak šly třeba až na tu cenu 100-150 Kč, ano, ale my jsme všem říkali: počkejme několik dní, navalí se sem velké množství testů, což nastalo, a ta cena už opětovně letí pod stovku. Když bychom to dneska začali podporovat třeba částkou 90 Kč nebo 100, garantuji vám, že se to zastaví na té částce, nebude důvod jít s tou cenou dolů na tom konkurenčním trhu a jediný, kdo na tom vydělá, budou ty distribuční a dodavatelské firmy. Vyčkejme několik dní a uvidíte, že ta cena opětovně půjde k těm 60 korunám, protože je to logické tržní opatření.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, souhlasíte s tím, že vláda by neměla víc přispívat, protože jak říká pan vicepremiér, zvedlo by to nebo udrželo by to cenu testů v nějaké hladině?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nesouhlasím. On je to takový pohled shora, vypadá to jako pěkně, ale musíme si uvědomit ten dopad na ty firmy a zvlášť na ty firmy střední a menší. Pro ně je to opravdu jako problém. A myslím si, že jestliže prostě ta cena je 120 až 150, já se těším na to, až klesne, a možné to je, já to nezpochybňuju, tak ta podpora by prostě měla být vyšší. Jenom abychom si uvědomili, o jakých částkách mluvíme. Když si představíme ty 4 miliony zaměstnanců, ono je to nějakých 1,9 miliardy měsíčně. To je částka, kterou by šlo vlastně ze strany vlády na to vyčlenit, abychom prostě těm firmám opravdu pomohli. A taky všichni víme, jak je to důležité, protože bez toho testování v těch firmách si neporadíme s pandemií.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A není to prostě jenom cena za to, že se průmysl například v té první části nepodílel na zastavení epidemie? Všechny ty náklady neslo školství, kultura, sport, služby.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, jako ano, ale já bych takhle nestavěl proti sobě jedny segmenty společnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To já nechci dělat, jenom prostě spravedlivé rozložení zodpovědnosti.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vím, ale chceme prostě udržet v chodu ekonomiku, říkáme, že to je správné, na tom se, myslím, shodneme, tak je potřeba těm firmám vytvořit podmínky pro to, ať to zvládnou. To nejsou jenom ty kompenzace, ale je to samozřejmě třeba i podíl státu na tom testování. Mně to připadá jako logické a správné, aby to tak bylo, aby ty firmy byly motivovány, aby lidi byli motivovaní, jinak si s tím, myslím, dobře neporadí.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nám se jenom nechce jedna věc, jestliže ty testy se kupují dneska za 40-50 Kč v rámci prostě výrobců různě po světě, tak proč bychom dávali 100 Kč? V tu chvíli vlastně dáváme skutečně ty peníze jenom těm mezičlánkům, které to dávají, a mě to trošku překvapuje od pana předsedy, protože
ODS jsem vždycky vnímal jako stranu spíše liberální, pravicovou, protržně orientovanou, to znamená, tady si myslím, že bychom společně měli vytvořit tlak na ty distributory v dobrém slova smyslu, oni si vydělali dobré peníze, já jim to přeju, v dané chvíli prostě měli svůj produkt na správném místě, ale vytvořme pořádnou konkurenci a ta konkurence nám to přirozenou cestou stlačí. Jinak budeme vyhazovat třeba ty 2 miliardy, které jste, pane předsedo, zmiňoval, a budeme je skutečně dávat jen do kapes těch dovozců.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Víte co, my jsme pravicoví, liberální a konzervativní a všechno, ale tady jde přece o pohled jakýsi shora a pohled z toho, jak to ty firmy a ti lidi... Já za tím vidím ty konkrétní lidi a ty konkrétní firmy a ty s tím mají opravdu problémy. To nejsou malé částky. A jestliže chceme prostě, nakládáme úkol na ty firmy, aby testovaly, já vím, že ony díky tomu mohou fungovat a všechno, podle mě je logické, aby stát pomohl. Vy jste si to řekli taky filozoficky, proto jste dali 60 Kč. Ale my říkáme a říkají to ty firmy: ta pomoc by měla být vyšší. Já jsem se setkal se zástupci všech klíčových podnikatelů. Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora, Svazu obchodu a cestovního ruchu, všichni říkají - no, s tímhle máme problémy. Tam to chce pomoc ze strany vlády. Vy můžete říct - no, oni chtějí peníze, ale to tak není. Tady je nějaký nový úkol, je to v zájmu celé společnosti, pojďme pomoct, aby to fungovalo, aby to všichni přežili.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Pojďme si to dopočítat. Tak dáme 60 Kč, připusťme, že to ta firma koupí třeba za sto korun, je to 40 Kč, které doplácí, a připusťme, že by to byla ta menší firma, jak říká pan předseda, 50 zaměstnanců. To znamená, je to o dvou tisících korunách, které by dávali za týden. Já jsem přesvědčen, že pro firmu, která má 50 zaměstnanců, jenom si to přepočtěme na mzdy, otázka doplatit 2 000 Kč je rozumná, nemluvě o tom, že to skutečně v čase půjde k těm 60 Kč. Tak bychom to zbytečně zastavili na té stovce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, ještě jeden vlastně technický dotaz. Vy říkáte, že to budete probírat na vládě, kdy to těm firmám ale dopředu řeknete? Bude to potřeba 2× týdně, ať se to zase nedozvídají překotně na poslední chvíli a tak dál. Máte představu, jestli je to v řádu týdnů, do konce měsíce, v dubnu?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
My bychom zítra chtěli otevřít diskusi o firmách mezi 10-50 zaměstnanci a můj návrh bude ten, aby to tyto firmy měly o týden později, to znamená od pondělí do dalšího pondělí. Druhá věc je ta, jak se rozhodneme pro to dvojnásobné testování v týdnu, znovu říkám, je to tedy požadavek, ani ne požadavek, ale spíš přání epidemiologů, tam je to skutečně velmi náročné na logistiku, tam si dovedu představit, že by to byla ještě otázka dalších třeba 14 dnů, ale bude o tom diskuse.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co bude po 21. 3., pane vicepremiére? Kdy nám to řeknete? Tento lockdown byl vyhlášený na 3 týdny, to jste lidem slíbili, to jste nám prostě slíbili, a teď pan ministr Blatný říká pátek, že zatím nečeká žádná další zmírňování, maximálně si jít zaběhat do jiné obce, ale to je všechno.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, protože musíme být už obezřetní. A jakékoliv sliby, jakékoliv rozvolňování, které bychom dneska říkali, jakkoliv bychom si ho všichni přáli, by bylo neseriózní zmiňovat s ohledem na to, že skutečně zatím ještě ta čísla nejsou taková, aby nás opravňovala k tomu, že začneme ukazovat, jaký konkrétní segment půjde v první, ve druhé, ve třetí linii. Ano, je pravda, že pan ministr Blatný řekl, že by si dovedl představit, že po tom 21., 22. březnu by se maličko uvolnily, řekněme, ty okresy, to znamená, že by vlastně byl o něco větší možný pohyb lidí v rámci okresu, ještě jsme to nediskutovali na vládě. Co se týká uvolňování dalších volnočasových aktivit, obchodu, služeb a tak dále, budeme o tom diskutovat nejdříve po Velikonocích, respektive i před Velikonoci, ale nelze očekávat, že by něco takového nastalo dříve jak po Velikonocích, a spíše jsme na straně bezpečnosti, neukazujeme nic, nepředvídáme v tuto chvíli žádné dramatické rozvolňování, a prosím pěkně, ještě vydržme, bylo by to fakt nekorektní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že by to bylo neseriózní, říkat nějaké termíny, ale vy jste ten termín 26. 2. na té večerní tiskové konferenci lidem řekli. Bude to na 3 týdny.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, to se týká teď těch třech týdnů, řekněme, toho osobního lockdownu, a jak říkám, pan ministr Blatný tvrdí, že si dovede představit, pokud se ta čísla budou lépe vyvíjet, takže by tenhle osobní lockdown byl volnější. Ale nikoliv obchodní, nikoliv služby.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, pojďme si ale pustit to, co jste říkali 26. 2. na té tiskové konference.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/:
Zkrátka bysme chtěli, abyste ještě jednou nám dali šanci, abysme společně se snažili v rámci tohoto nouzového stavu ty 3 týdny vydržet a zastavit ten vir a vrátit se postupně do normálu.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda Ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Tou klíčovou prosbou na naše občany je, aby pokud to jenom trošku jde, ty následující 3 týdny zůstali doma.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
V tuto chvíli my říkáme, že to je pouze na 3 týdny.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Tak je to právě zhruba ten nějaký měsíc, o kterém teď uvažujeme, nebo několik týdnů, o kterých jsme mluvili, 3 týdny toho zpřísněného uzavření.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste říkal, je to pouze na 3 týdny. A teď víme, že to není jenom pouze na 3 týdny. Proč jste to neřekli rovnou?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ani jeden z nás, kdo tam byl, neřekl, že po třech týdnech se budou otevírat obchody, služby nebo cokoliv jiného.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ta vaše odpověď o třech týdnech mířila k tomu, že budou zavřené obchody s dětským zbožím. To je jako k dohledání v té tiskové konferenci, ale to...

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ne, ne, ne, nezlobte se, nikdy jsem neřekl, že obchody s dětským zbožím se 21., 22. března otevřou. Opravdu to jsme neříkali, my jsme velmi obezřetně už v té době říkali, že počkejme 3 týdny a ano, vydržme to, vydržme tenhle nepříjemný takzvaný okresní lockdown ty 3 týdny...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ten padne po těch třech týdnech?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Neumíme dneska říct, protože jsme zatím prostě ve dvou třetinách, a prosím pěkně, nenuťte nás dneska k tomu, protože jakékoliv sdělení tohohle charakteru může vzbudit nefér očekávání. Přece všichni bojujeme o to, abychom to ustáli, bojujeme o to, abychom to snížili, a nebudeme nic prodlužovat ani o jeden den, ale musíme být v to přesvědčeni. Zeptejte se, prosím, epidemiologů, zdravotníků. Opravdu nenuťte nás do toho, že tady začneme slibovat nějaké termíny, protože to je to nejhorší, co může nastat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, jak vy jste to pochopil z toho vyjádření na přelomu měsíce o těch třech týdnech?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem pochopil hlavně to, že vláda nemá žádnou představu, co bude dál, a já mám úplně opačný názor než pan vicepremiér na toto a než vláda. Já jsem přesvědčen, že vláda má mít scénáře, má s nimi pracovat, má vědět, co bude, protože to vláda neudělala, tak naše koalice Spolu to udělala, to možná nebude vidět, ale já jsem na tom chtěl ukázat, že my máme scénáře, jakým způsobem se můžeme vracet k normálnímu životu, a nemluvme o rozvolňování. My máme 3 varianty. Když to nebude vůbec fungovat, tak samozřejmě to bude trvat mnohem déle, když vláda neudělá, co má, ale máme varianty toho, jak vracet děti do školy, jak otevírat obchody. A víte, proč je to důležité? Ta představa je důležitá a vláda by ji měla lidem říkat. Za nějakých podmínek budeme schopni tehdy a tehdy se znovu vrátit v těchto parametrech k normálnímu životu. Jako dávat naději a mít nějakou představu, to mně připadá jako naprosto zásadní. A myslím, že to je úkol vlády. Že by to vláda měla dělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, hned vám dám slovo, pane ministře. Ta vaše tabulka, kterou jste představili, když to půjde dobře, když to půjde hůře, ta čísla konkrétní, na co to bude navázané? Na hospitalizace, na počty nakažených, na pozitivitu testů?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na tom pracujeme, to jsme hned řekli, když jsme to vyhlásili, že to budeme během dalších dnů upřesňovat, zítra bude mít náš AntiCovid tým jednání s některými epidemiology, očekávám také, že snad dojde k jednání s Ministerstvem zdravotnictví, pan ministr Blatný už řekl, že se na to podívá, že o tom s námi bude mluvit, a ty parametry se musí tam dotvořit a zpřesňovat. Musí to vycházet samozřejmě nejenom z počtu nakažených, ale třeba velmi důležitý parametr je počet hospitalizovaných a těch vážných případů a tak dál. Ale myslím si, že toto je skoro z mého hlediska povinnost vlády, něco takového udělat. Tak vláda to neudělala, udělali jsme to my, já doufám, že si to vláda vezme a bude s námi o tom mluvit a pracovat na tom.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Tady se fakt neshodneme, pane předsedo, protože nezlobte se na mě, to, co jste předložili, to je fakt katastrofa. Já rozumím tomu, že jste to nedělal vy, ale vy jste měl s těmi lidmi, co vám to přinesli takhle nehotové, vyrazit dveře. Protože tím akorát matete všechny. Vy jste tam bez jakéhokoliv epidemiologického ukazatele, který by ukázal počet lidí v nemocnicích, R faktor, cokoliv jiného, nakreslili prostě obrázky typu Ferda brabenec, dali jste tam 3 různé scénáře, pomíjím to, že jste tam udělali úplné nesmysly, že, dejme tomu, nejdříve budete otevírat obchody uvnitř a pak teprve, já nevím, farmářské trhy a tak dále, ale když se na to podíváte, tak to je čistě marketingový prostě produkt, nic jiného, a to tu PR agenturu, prosím vás, tak si postavte ke zdi za tohle. Protože tohle je opravdu špatné a na mě to mluví jedině tím způsobem, že v polovičce dubna si dáme pivko, na konci června budeme moct opět na Karlův most a prázdniny, tam jste opravdu trefně napsali, prázdniny budou prázdniny. Prosím vás, tohle není žádný scénář. Tohle je jenom prostě pár barevných obrázků, které neříkají vůbec nic, a zeptejte se, prosím, jakéhokoliv epidemiologa, který se na to podívá, co vám na to řekne.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My s těmi epidemiology samozřejmě mluvíme, na rozdíl od pana vicepremiéra. Já když vás, pane vicepremiére, poslouchám, vy byste se mohl účastnit nějakého mistrovství světa ve žvanění, ale realita, výsledky nejsou. Vy nejste schopni nic takového předložit, my bychom to měli oponovat. Vy nejste schopni a pak řeknete marketingový produkt, nezajímá nás to, postavte ke zdi PRisty, toto není, pane vicepremiére, v tak vážné věci fakt seriózní debata. Pojďte se s námi bavit o tom konkrétně, pojďme si na to sednout, vláda to nebyla schopna, dobře, my jsme to připravili, tak si řekněme, v čem se to má vylepšit, co vám na tom nevyhovuje, který parametr tam chcete přidat, a to bude seriózní debata. To, co tady předvádíte, to je, nezlobte se na mě, žvanírna, jak říká váš předseda vlády.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Proč jste to nepodložili jediným epidemiologickým ukazatelem? Jediným? Kdybyste napsali, že my otevřeme obchod tehdy, když bude v nemocnicích třeba 4 000 lidí.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy jste nepředložili nic. A lidi nemají naději. Tady paní redaktorka se vás oprávněně ptá: a co teda bude 21.? Nikdo to neví. A víte, proč to nikdo neví? Protože to nevíte vy. Protože nad tím vůbec nepřemýšlíte. Budete to zase řešit ad hoc.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Jeden z prvních produktů, které koalice Spolu dala dohromady, všichni na to čekali, když jsme se na to podívali, to opravdu i vaši fanoušci nad tímhle zbledli. Proboha, dávejme tam něco, o co můžeme něco opřít.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Naše fanoušky nechte nám a není to první produkt, který koalice Spolu připravila. Připravili jsme jich spoustu. A například 6. ledna jsme vás vyzvali, ať se testuje ve firmách. Nebyli jste schopni 8 týdnů udělat vůbec nic. Ale víte co, to není potřeba se takhle hádat. Za vás mluví nevýsledky a špatná čísla v České republice. To mě tady můžete utloukat argumenty, které nejsou argumenty, je to jenom rétorické cvičení, nepomůže vám to. Ta čísla jsou špatná. My jsme něco udělali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, a ta výtka, že k tomu nejsou žádná data, na která je ta tabulka navázaná, já jsem ji hledala docela dlouho, nikde jsem ji nenašla, není toto neseriózní a matoucí veřejnost?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, není. My jsme navrhli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Protože nikdo neví, co je dobře...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme navrhli tři scénáře, když to půjde, když to půjde hůř, když bude vládní fiasko, a řekli jsme: teď k tomu budeme doplňovat přesně ty parametry a chceme o tom mluvit i s vládou, poslali jsme to panu ministrovi Blatnému. Pan ministr Blatný řekl ano, podívám se na to, předpokládám, že bude další jednání. Náš AntiCovid tým má další jednání s epidemiology, s kterými jsme v permanentním kontaktu, a budeme to dotvářet.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
To jenom potvrzujete to, co říkám. Bez jakéhokoliv epidemiologického ukazatele.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme začali na tom pracovat, něco děláme, ukazujeme veřejnosti nějakou naději, vláda toho není schopná. Pak mě tady pan vicepremiér, omlouvám se, nejste premiér, pan vicepremiér řekne: no, tak jako postavte PRisty, to nejsou žádní PRisti. To jsou odborníci a je to konzultováno. A víte, co je na tom smutné? Toto má dělat vláda. Toto má dělat vláda.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Pane předsedo, víte, že se i po diskusi, možná dokonce i s opozicí, něco podobného vytvořilo na podzim. Vytvořil se po irském vzoru určitý režim, který mimo jiné sice ukazoval, co se bude uvolňovat, byl to ten PES, ale současně ukazoval i ten epidemiologický faktor. Alespoň to tam bylo. Mimo jiné tím se aspoň dneska řídíme. Kdybyste k tomuhle třeba přiřadili ten faktor, který se vypočítává z nějakých pěti ukazatelů, pak už bych řekl, že je to něco, nad čím má cenu diskutovat. Ale ukázat barevné obrázky, že 2. srpna otevřeme toto a v polovičce června se budeme veselit, to nezlobte se na mě, je opravdu málo.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Shazujete něco, co je rozumné, na čem byste se s námi mohli podílet, když už jste to sami neudělali, a toho PSA radši nevzpomínejte. První byla vláda, která řekla lidem: budeme se tím řídit, a vy jste to první porušili. Ano, pak jsme se snažili vám to vylepšit, to jste zase hodili pod stůl, tak si tady nestěžujte, jestli máte zájem na seriózní debatu, tak pojďme si sednout nad našimi tabulkami, pojďme je doplnit a pojďme říct lidem, takhle to bude. To mi připadá jako konstruktivní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme to posunout. Velmi krátce: sedne si vláda s opozicí nad tabulkou, nad nějakým plánem, nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Určitě budeme rádi, pokud bude něco, co bude dávat smysl, a nebudeme tím mást lidi, nebudeme tam vzbuzovat falešné naděje, a budeme se bavit za účasti vědců. Nás vědci kritizují. Kritizují nás proto, že máme být ještě přísnější, ale tohle fakt vzbuzuje spíš u těch vědců úsměv. A já to nechci degradovat, jenom prostě že jste...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
S námi nad tím ti epidemiologové pracují a vůbec se nad tím nesmějí. A považují to za správné, protože to správné je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A na druhou stranu ta výtka k vám, pane vicepremiére. Neměla by opravdu vláda společnosti, lidem předložit nějaký plán? Protože ta společnost je deprivovaná ekonomicky, společensky vysílená, stoupá počet sebevražd, dějí se hrozné věci, v pátek se zastřelil pán před Ministerstvem zdravotnictví a tak dále. Ta společnost na tom není dobře a neví. A já opravdu nesouhlasím s tím, že říkáte - my jsme lidem nic neslibovali. Já s lidmi mluvím a oni opravdu počítají s tím, že to bylo na 3 týdny.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, na 3 týdny byl ten okresní lockdown. A teď je otázka...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale teď říkáte, že nevíte, jestli skončí.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
My se domníváme, že po tom osobním lockdownu už bychom se mohli začít nadechovat a skutečně by mohlo být určité, teď cituju pana ministra zdravotnictví, drobné uvolnění v rámci pohybu osob. Co se týká obchodu a tak dále, skutečně jsme řekli, že to budeme řešit a ukazovat až po Velikonocích, dříve nemůžeme s ničím počítat. A toto všechno, ta naše zdrženlivost je proto, protože jsme se už několikrát spálili. A nespálili jsme se v tom, že bychom nechtěli prostě něco otevřít. Vzpomeňte si, že jsme prostě rozvolňovali už několikrát, na jaře, poté na podzim, poté jsme se chtěli nadechnout před, já nevím, řádově měsícem, kdy vypadalo, že ta čísla jsou lepší, mezitím přišla britská mutace, jihoafrická mutace, toto všechno jsou faktory. A jenom bych chtěl říct ještě jednu věc. Podívejte se na ostatní země. U nás to vypadá, že začínáme stagnovat a maličko jdeme dolů. Kéž by. Když se podíváme, bohužel Německo jde nahoru, Maďarsko jde nahoru, Polsko jde nahoru. Belgie těsně před tím, než chtěla uvolnit restrikce, tak všechno zabrzdila, zatáhla za ruční brzdu. Stejně tak to udělala Itálie. To znamená, vidíte, že každá země v Evropě s tím bojuje, a jakkoliv by chtěla dávat prognózy, tak bohužel prostě stále není schopna dát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Možná pár jenom praktických dotazů k obchodu, objevily se zprávy, že lidé neví, jestli si budou moci koupit velikonoční zboží na Velikonoce a tak dále, že to bude vyňato z těch výjimek, které si mohou nakoupit, jak to bude, pane ministře?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Zatím jsme neuvažovali o žádných specifických výjimkách, myslím, že ty Velikonoce, když prostě zvládneme ještě v tom stavu, který je podobný jako teď, tak že nebude to prostě tak, jako to asi bylo každý rok, takže to dokážeme přežít. Ale přece nehrajeme teď o to, jestli budeme mít pomlázku o Velikonocích, navíc by asi nebylo vhodné, aby se obcházely prostě všechny domácnosti, jde o to, abychom se z toho dostali. O nic jiného přece v tuhle chvíli prostě nehrajeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, jestli chcete ještě reagovat, než půjdeme na další téma.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že vláda musí nějaké scénáře lidem představit a musí prostě říct, tak nejprve budeme otevírat tento typ služeb, pak budeme otevírat toto, nejprve půjde první stupeň, pak půjde druhý, bude to v těchto a v těchto datech, pokud ta čísla budou taková a taková. My se tady o to snažíme, ale vláda žádnou takovou naději těm lidem nedává. A to, že teď třeba ta čísla stagnují, pánbůh zaplať za to, já vidím lidi, jak se ukázněně chovají, a všem bych chtěl poděkovat, že vlastně drží ta opatření bez ohledu na to, co si myslí o vládě nebo opozici. Ale aby lidé to dělali dál, aby prostě měli tu důvěru v ta opatření, tak potřebují i trochu vidět, co bude dál, a nějakou naději. A tu jim dáváme my, vy jim ji nedáváte, tak aspoň to tady tak jako neshazuje ze stolu.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Já s vámi souhlasím napůl, pane předsedo. Souhlasím s vámi, ať nejsem negativista, souhlasím s vámi, že lidé potřebují vidět naději. Ale nemůžeme jim dávat falešnou naději.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to není falešná naděje. Když to má 3 scénáře a bavíme se o tom podle nějakých parametrů, tak to není falešná naděje. Ale ti lidé vidí, když se ta situace začne zlepšovat, tak prostě to dítě půjde do školy tehdy a tehdy. Já si budu moct něco nakoupit. Vždyť se vžijte do situace těch lidí. Ta je opravdu zoufalá. Já ve svém okolí vidím spoustu lidí, kteří už jako mentálně, psychicky to nesou hrozně těžko. A to je pořád dál a dál a čísla jsou nejhorší v Evropě nebo patříme k nejhorším v Evropě, to fakt není dobře. Nouzový stav tady máme 150 nebo 160 dní nebo kolik dní.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, ale co se podařilo zvládnout v celém světě, v celé Evropě? Podívejte se, jak to vypadá. Německo nikdo nemůže samozřejmě dneska zpochybňovat s ohledem na přísné restrikce, důslednost a tak dále, bohužel, a neříká se mi to dobře, i jim to tam začíná jít nahoru a pravděpodobně se bude opakovat scénář, který byl na podzim, v jednu chvíli jsme byli nejhorší, pak jsme šli dolů, bohužel, a tady jsem to dokonce říkal i u vás, počkejte 14 dní, 3 týdny, bohužel se ukazuje…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale na druhou stranu, pane ministře, na počet obyvatel srovnatelně velké Portugalsko bylo na tom v lednu stejně hrozně jako my, zhruba 15 000 nakažených, pak udělalo velký lockdown včetně průmyslu a dneska jsou na sedmi stovkách.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ano. Ale Irsko na tom bylo před Vánoci jako špílmachr celé Evropy, byli na tom nejlépe a za 2 měsíce na tom byli nejhůře. Prostě vidíte to, že to v těch zemích jde nahoru a dolů, podívejte, co se teď děje v Maďarsku, podívejte se na čísla v Polsku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Existuje nějaký scénář, se kterým vláda pracuje, kde je velký lockdown včetně zavření výrobních procesů, průmyslových závodů?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nikoliv, my jsme řekli, že půjdeme cestou druhou, to znamená takovou, že neuzavřeme podniky. Ono se nikdy nediskutovalo jenom o průmyslu. To bylo trošku jako zkreslené, hovořilo se, že se zavřou všechny podniky. My jsme řekli nikoliv, podniky budou součástí toho řešení, budeme tam testovat, a začíná se to dařit. To znamená, než abychom ty lidi poslali domů a dívali se, jak ti lidé, aniž bychom věděli, jestli jsou pozitivní, nebo negativní, chodili po své obci nebo po svém městě, raději testujeme v těch firmách a vidíte, že ten výsledek to přináší, protože každý den odchytneme 2-3 000 lidí, a pokud si vezmeme, že při reprodukčním faktoru 1 by těchto 2-3 000 lidí nakazilo s největší pravidelností další 2-3 000 lidí a smrtnost máme dneska řádově 1,5 procenta, tak si jenom vezměme, že tenhle akt dokáže šetřit desítky až stovky životů v týdnu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme na další věc, pánové. Prezident Miloš Zeman tento týden řekl v
Parlamentních listech, že po premiérovi chce odvolání dvou ministrů Jana Blatného a Tomáše Petříčka a také konec paní Storové, ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Řekl, že pan Blatný a paní Storová jsou hlavními překážkami očkování Sputnikem a jsou přímo zodpovědní za masivní umírání a smrt mnoha lidí. Jak vy osobně vnímáte ten požadavek a ta slova pana prezidenta?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Pan prezident řekl svůj názor, co se týká názoru třeba na pana ministra zahraničních věcí Petříčka, on to uvedl v kontextu, ještě pan ministr Petříček, pan ministr Blatný, tak tam ten jeho názor je všeobecně znám delší dobu, čili nebyl asi překvapující.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale promiňte, ale ta slova pana prezidenta, kde on se vyjádřil poměrně tvrdě, že by to nepřispělo k dalšímu zlepšení vztahů s panem premiérem. Takto se nikdy v minulosti nevyjádřil.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Je to rétorika pana prezidenta, on co na srdci, to na jazyku, to znamená, tyto věci říká, mně nepřísluší to 2× komentovat. Je pravda, že ministr zdravotnictví jakýkoliv to nemá jednoduché, že je samozřejmě terčem, že je hromosvodem a že ta jeho práce je kritizovaná ze všech stran, je pravda, je to prostě složitý úděl. Pan prezident to řekl teď asi nejdůrazněji za tu dobu, co já vím, prostě za těch posledních několik měsíců, nicméně je to v rukou pana premiéra, ten rozhoduje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ten tlak na paní Storovou, vysokou státní úřednici, která, jak říká, chce jenom dělat svoji práci a pouštět mezi lidi, mezi pacienty jenom bezpečné a dobré léky?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nemůžeme panu prezidentovi odejmout tu možnost vyjádřit se de facto ke komukoliv. Na druhou stranu ona je podřízenou pana ministra zdravotnictví, respektive resortu zdravotnictví, čili už je to potom operativní záležitost pana ministra, ten si musí vyhodnotit všechny plusy a minusy. Pan prezident řekl svůj názor, nic víc, nic míň.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, váš názor na ta slova pana prezidenta ve směru ke dvěma ministrům i k paní Storové?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mě nepřekvapují ta slova pana prezidenta, jsme na to jako zvyklí, na to, že jedná nad rámec svých kompetencí, ale tady je jiná věc a ta je na tom podstatná. Ta souvislost. A ta souvislost s vakcínou Sputnik. Já chci jasně říct, že my prostě nemůžeme připustit, aby se tady používaly jiné vakcíny než ty, které jsou schválené Evropskou lékovou agenturou. A to není kvůli tomu, že bychom si to takhle vymysleli nějak, že to je takový jako nápad, ale je to proto, aby lidé byli chráněni, aby byly všechny ty postupy toho testování těch vakcín a zkoušení a tak aby byly zachovány a lidé měli jistotu - tyhle vakcíny nemají vedlejší účinky nebo mají jenom přiměřené a opravdu fungují. A na tom je potřeba trvat. A já doufám, že vláda nepodlehne tlaku a nebude dělat věci, které by narušily tu důvěru lidí, popřípadě i ohrožovaly jejich zdraví. Já jsem přesvědčen, že musíme trvat na té certifikaci Evropskou lékovou agenturou u všech vakcín, padni, komu padni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže ne maďarská cesta, výjimka i v rámci toho, že vakcín je nedostatek, AstraZeneca opět řekla, že sníží dodávky vakcín Evropě o 73 %, prostě ochránit lidské životy v uvozovkách jenom s razítkem státního regulátora.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Musíme trvat na těch certifikacích. To opravdu je jako jasné kvůli právě zdraví lidí. A samozřejmě taky důvěře, protože i tak bojujeme trošku o důvěru s očkováním u všech sociálních skupin a myslím si, že není možné sem pustit vakcíny, které nemají tu certifikaci Evropské lékové agentury.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš názor, pane ministře. Tady v tom sporu o Sputnik. Jenom s razítkem SÚKL nebo s razítkem Evropské lékové agentury?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ono to má 2 roviny. Jestliže Sputnik se dneska používá v celé řadě zemí, dokonce desítek zemí a zemí, které nám jsou blízké, dokonce je tam Maďarsko, tuším, je tam Srbsko, snad i Chorvatsko se k tomu chystá a Slovensko, ano, tak já bych nezpochybňoval ruskou vědu. Ta je mimo jiné na špičkové úrovni. A vůbec bych se nedíval, jestli je vakcína z Ruska, jestli je prostě ve Spojených státech...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já taky ne.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Dívejme se prostě na kvalitu, a tady je jiná věc, a to je ta druhá rovina. Jestliže víme, že Evropa nezajistila bohužel, to je prostě objektivní fakt, dostatek vakcín pro celou Evropu a špatně se nám na to dívá, protože to, že se vakcinuje, očkuje relativně málo a percentuálně je to stejně v České republice jako v Německu, a když se podíváme na Velkou Británii, na Izrael, co si dokázal uzurpovat, tak prostě tady došlo k selhání jednoznačně Evropské unie. A já se jenom ptám, proč tedy už dávno nejednala s producentem toho Sputniku, proč už dávno… tu možnost, že by se to dalo ocertifikovat v rámci Evropské unie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč výrobce Sputniku nepožádal EMA o to razítko sám?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Paní redaktorko, k tomu vždycky musí být dva. To znamená, jestliže vidím, že tady je nějaká vakcína a může být nadějná, dokonce ji používají desítky zemí, no, tak já kdybych byl na té úrovni té Evropské unie, tak vyjednáváme už několik měsíců a snažíme se ji těm obyvatelům zabezpečit. Protože těm lidem, těm je v zásadě jedno, kdo mu to certifikuje. Oni chtějí mít svoji autoritu národní, která řekne, je to v pořádku, tato vakcína prošla prostě všemi atesty a můžete ji používat. A tady mi to trošku připadá jako lehce ideologický boj a je to škoda, protože jestliže ta vakcína je dobrá, tak se jenom ptám, proč už dávno v té Unii není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A na druhou stranu, vy říkáte, že máte velkou důvěru v ruskou vědu, ale jsou tady odborníci, prof. Konvalinka, pan prof. Grubhoffer, kteří říkají ano, ve vědu ano, ale nemáme důvěru v ruské regulační orgány, možná ani v tu výrobu, a proto trváme na tom razítku od EMA.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Já to nezpochybňuju, já jenom říkám, že jestli to projde teď bezproblémově, a třeba to projde bezproblémově, protože pana Konvalinky si vážím, pana Grubhoffera taky a oni přesně to, co jste řekla, řekli, že nemají důvod pochybovat o tom, že by ten produkt byl špatný, protože ta ruská věda je skutečně dobrá, tak jenom jak budeme zdůvodňovat to, že některé země už to měly dávno a ostatní země v Evropské unii třeba o 2 měsíce později, když ten produkt je dobrý?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned vám dám slovo, pane předsedo, nechal byste si aplikovat, pane místopředsedo, Sputnik jenom s razítkem SÚKL?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Když by mně česká autorita, autorita - to znamená, nemusí to být SÚKL, může to být Ministerstvo zdravotnictví, řeklo, že pokud to SÚKL ocertifikuje a schválí a je to v pořádku, pak bych s tím problém neměl. Ale já nejsem epidemiolog a musel bych slyšet to rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan místopředseda vlády dneska má tendenci pořád jako nálepkovat tou ideologií, ale to není žádná ideologie. Já jsem řekl na začátku padni, komu padni. Já chci certifikaci Evropské lékové agentury kvůli ochraně našich občanů, on ani ten SÚKL by to možná bez toho nedal, to tam taky víme. Takže kvůli ochraně všech občanů a mně je jedno, jestli ta vakcína je z Ruska, Číny, Indie nebo Spojených států, ale má mít tuhle certifikaci. A mají to mít všichni. A samozřejmě Evropská unie selhala, ale nesvádějme to na ni, my jsme v počtu evropských zemí, pokud jde o vakcinaci, na dvacátém osmém, dvacátém devátém místě. Z 29. jsme skočili na 28., protože poslední dny se aspoň začalo hodně očkovat.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Máme procentuálně stejně...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, ale podívejte se na ty výsledky kumulativně. Čili to není výsledek jako Evropské unie. To je výsledek prostě pozdního očkování a toho, jak to tady zajistila vaše vláda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane
předsedo, žádné selhání Evropské unie v nákupu a distribuci těch vakcín?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jednoznačně samozřejmě, a o tom se píše po celé Evropě a všichni se o tom baví. To je jako pravda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A co dál? Pan premiér chce nějaký summit k nákupu a rozdělování vakcín...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To všecko je jako v pořádku a tlačme na Evropskou unii a nedělá to jenom Česká republika, dělají to jiné vláda, ať se v tom posuneme dopředu, ale řešení není, že tady budeme dávat necertifikované vakcíny.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Ale co se týká toho očkování, tak přece sám, pane předsedo, víte, že nám to přichází z Evropské unie, a když se podíváme na procenta vůči obyvatelům třeba na 100 000, nebo to jedno, na 1 000 obyvatel, tak vycházíme plus minus stejně jako Německo, o něco lépe než Belgie, o něco lépe než Francie. Prostě jestliže nedostaneme víc vakcín, tak je nedostaneme k těm lidem. Toto je prostě jednoduché.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na Slovensku spory o Sputnik způsobily vážnou politickou krizi, teď po slovech pana prezidenta, může se stát něco podobného u nás? Pan premiér je pod nějakým tlakem, možná něco panu prezidentovi slíbil ohledně Sputniku, to my nevíme, nastanou nějaké velké změny ve vládě, pane vicepremiére?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nedomnívám se, že by nastalo něco úplně zásadního, pokud by něco mělo nastat, musíte se ptát pana premiéra, ale já nemám ty informace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vy jste chtěl jako možná jediný z
předsedů opozičních stran vyslovení nedůvěry vládě nebo to hlasování, budete o to usilovat znovu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Chtěl, ale chtěl jsem to v říjnu, to je potřeba k tomu dodat, v době, kdy jsem k tomu měl i další návrh. To je, aby byly předčasné volby na jaře a do té doby tu byla nějaká přechodná vláda, na které se všichni domluvíme, a ten můj argument byl velmi silný. Já jsem říkal, když přijde nějaké zhoršení a další vlna, tahle vláda si s tím neporadí. Bohužel jsem měl pravdu, ta situace je fakt katastrofa, čísla jsou strašná, ale teď už to není na stole. A vysvětlím, proč. Já bych klidně hlasoval pro nedůvěru vládě, ale my nemáme, jak udělat předčasné volby, protože nemáme ani volební zákon. A už se to nedá stihnout. Takže teď musíme napnout síly na to, abychom vůbec měli na podzim podle čeho volit, a tam věřím, že dojde ke shodě celé politické reprezentace. Ale tohle teď není věc, která by nám pomohla, která by lidem pomohla, jak se dostaneme z té krize.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc, pan Tomáš Petříček reagoval na ta slova pana prezidenta tak, že: „Chápu to tak, že jsem trnem v oku, protože upozorňuju na bezpečnostní rizika tendru na dostavbu Dukovan a odmítám očkování necertifikovanými ruskými a čínskými vakcínami.“ To je jeho citace, váš komentář, pane ministře průmyslu a obchodu. Vám někdy pan prezident řekl, že by si přál odchod pana Petříčka kvůli Dukovanům nebo něco podobného?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Nikdy o tom nepadlo ani slovo, a pokud vím, tak pan prezident kritizoval pana Petříčka, a teď já to neříkám proto, že prostě tady chci dělat rozbroje ve vládě, jenom říkám fakta, od momentu, kdy nastoupil, to znamená, tam ještě vůbec se nediskutovalo o Dukovanech, o ničem jiným, prostě pan prezident na to měl tento názor, udržuje ho stále stejný. A to, jestli pan Petříček je pro řešení Dukovan cestou A, nebo cestou B, v tom nesehrává podle mého názoru vůbec žádnou roli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš komentář, pane
předsedo Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nevím, jak to bude s vládou a budou změny ve vládě, nebo nebudou, já to teď nepovažuju ani za to hlavní téma. Já bych spíš chtěl po vládě, aby dělala kroky, které povedou k tomu, že si poradíme s pandemií. Jestli mi dovolíte ještě jednu větu, já jsem něco panu vicepremiérovi přinesl. Já považuji za strašně důležité, aby se pomohlo podnikatelům, zvláště těm drobným a středním, a voláme po několika věcech, ať už je to odškodňovací zákon nebo třeba obnovení programu Antivirus C, ale taky chceme, aby se odpustily zálohy na sociální a zdravotní pojištění osobám samostatně výdělečně činným. A protože vláda v tom nic neudělala, tak my jsme připravili 2 návrhy zákonů, které tohle řeší, a já bych je dal panu vicepremiérovi, normálně to vezměte, ať to projde vládou, protože když to budeme dělat přes Sněmovnu, bude to moc dlouhé. Dejte to za sebe, my vám to schválíme a hrozně moc to pomůže živnostníkům a drobným podnikatelům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Předáte to panu vicepremiérovi po vysílání.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to napsané, hotové, stačí to nechat projít vládou. A je to.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Děkujeme. Ale co se týká těch živnostníků, živnostníci doposud dostali řádově asi 80 miliard korun, a jestli jste to sledoval, tak víte, že teď jsme zvýšili kompenzační bonus z pětistovky na tisícovku, že je to 30 000 měsíčně. Kdyby se odpouštělo sociální, zdravotní, tak to musíme udělat plošně na všechny živnostníky.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, a to je dobře.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
No, ale otázka je, že třeba část z nich funguje dneska poměrně dobře a je otázkou, proč snižovat sociální a zdravotní, radši se zaměřme na ty, kteří na tom nejsou dobře, a těm dejme víc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, pánové, to je téma na delší diskusi, tak složité, jako jsou kompenzace. Karel Havlíček, vicepremiér za hnutí ANO, děkuju, pane vicepremiére.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy /nestr. za ANO/:
Díky za pozvání ještě jednou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A
předseda ODS, pan Petr Fiala. Děkuji i vám, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný den.


 

Petr Fiala

předseda ODS