17. února 2021

Události, komentáře: Vláda a opozice domlouvají taktiku proti pandemii

(ČT 24) Ministr zdravotnictví řekl, že lékaři možná budou muset volit, komu a jakou péči poskytnout. V osmi krajích hrozí vyčerpání kapacit intenzivní péče. Zároveň vláda nevylučuje otevření malých obchodů a návrat dětí do škol. Jde to dohromady? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou /nestr. za ANO/, místopředsedu ODS Martina Baxu a předsedu SPD Tomia Okamuru.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pacientů s koronavirem opět rychle přibývá. Kapacity českého zdravotnictví jsou blízké svým limitům. Vláda bude v pátek rozhodovat, jak dál. Zabývat se bude i možným pondělním otevřením obchodů. Podle ministerstva zdravotnictví by se ale tento krok netýkal Chebska, Sokolovska a Trutnovska, to jest okresů uzavřených kvůli šíření té nakažlivější mutace koronaviru. Pro ně neplatil ani plánovaný březnový návrat dalších žáků do škol.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Budou nastavena taková pravidla, aby se zabránilo šíření toho onemocnění. A nesmí to být pojato jako rozvolňování.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Nejde pandemii řídit pouze zákazy a příkazy, ale je to o osobní odpovědnosti každého z nás.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Senátoři se do konce týdne obrátí na Ústavní soud kvůli novému nouzovému stavu platnému od pondělí. S tím, že ho vláda vyhlásila s podporou hejtmanů, nesouhlasí ani část poslanců. Hnutí SPD na zítřejším jednání Sněmovny navrhne jeho zrušení. Alternativou nouzového stavu má být onen probíraný pandemický zákon, o kterém politici jednali koneckonců i dneska večer. Umožnit má třeba parlamentní kontrolu vyhlašovaných opatření. Definitivní dohodu zástupci stran ještě nenalezli. Znovu se tak sejdou zítra dopoledne po schůzce vybraných členů vlády. Nová pravidla by pak vzápětí mohla schválit Sněmovna.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Naprostá většina našich připomínek, výhrad a podnětů byla akceptována, ale to, co zůstává, a o čem se musíme bavit ještě zítra, je odškodňování a celá ta otázka náhrady škody.

Andrej BABIŠ, předseda vlády /ANO/:
Já myslím, že to nějak dopadne. My děláme pro to maximum, tak si prostě počkat do rána a já myslím, že to nějak dorazíme.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Po dnešku jsem optimistou a doufám, že se zítra skutečně povede na plénu
Poslanecké sněmovny tento pandemický zákon projednat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ve spojení s námi je ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za hnutí ANO. Zdravím vás.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A hosty ve studiu Tomio Okamura, předseda SPD a místopředseda
Poslanecké sněmovny. Dobrý večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Hezký večer vám i divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A
Martin Baxa, místopředseda ODS a její poslanec. I vás zdravím.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, srdečně zdravím.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, od vašeho vládního kolegy Jana Blatného jsme slyšeli, že situace je vážná, za 2-3 týdny může na tom být celé Česko tak, jako ony 3 uzavřené okresy. Možná bude potřeba uzavřít další oblasti. Ale zároveň sledujeme, jak vláda diskutuje a připravuje se na pondělní otevření maloobchodu, jakkoliv to tedy Jan Blatný nenazývá rozvolněním. Je to podle vás správný krok ve správný okamžik?

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Já bych hlavně chtěla říct, že já nemůžu předjímat, protože od těch všech opatření bude jednat vláda v pátek ráno. Na druhou stranu všichni dneska víme, že byl udělán průzkum a více jak 50 % našich spoluobčanů ta opatření nedodržují. Takže možná je načase opravdu zkusit zvolit ten individuální přístup, ten zdravý rozum. A já to neberu jako rozvolňování. Já si skutečně myslím, že naopak právě tím, že budou otevřeny malé obchůdky a nic dalšího, tak možná z těch velkých nákupních středisek se nám občané rozptýlí do více obchodů a možná to bude pandemicky přívětivější, ale určitě o tom budeme debatovat na vládě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, a ten uvědomělý přístup každého z nás a odpovědnost každého z nás, máme tomu rozumět tak, že vláda tedy rezignuje na snahu epidemii nějakým způsobem čelit?

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
To v žádném případě. Naopak my jsme skutečně přesvědčeni o tom, že každý z nás si musí sáhnout do svého svědomí, a já třeba ze svého okolí vím, že pokud se otevřou ty malé obchody, tak mně každý řekne - no konečně, my samozřejmě radši budeme volit malý obchůdek, kde budou dodržovány zásadní bezpečnostní opatření, to znamená 1 člověk na 15 m2, lidé jsou samozřejmě ztotožnění s respirátory. Takže já si myslím, že právě tato přísná epidemická opatření pomohou tomu, abychom tu epidemii, pokud možno přibrzďovali a nejlépe samozřejmě co nejdříve vymýtili.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, jak ten apel na osobní odpovědnost působí na vás?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Já jsem v prvé řadě rád, že vláda vyslyšela to naše mnohaměsíční volání, abychom nechali tu většinu, těch 80 % občanů, kteří nepatří mezi rizikové a ohrožené skupiny žít a pracovat jen při základních opatřeních. Je potřeba, aby děti šly do škol, hlavně tady vláda stále nějakým způsobem váhá. Je potřeba otevřít i maloobchody, nemá to logiku, když velký hypermarket je narvaný nebo městská hromadná doprava je narvaná, malé obchůdky krachují. A ta osobní odpovědnost je zároveň také samozřejmě na místě. Nicméně mně u vlády chybí ta zacílenost na ty ohrožené skupiny. Vláda vlastně dělá nekonečný lockdown, jsou to ta plošná řešení. A kdy vláda konečně, my už po tom voláme půl roku, například na lékařské recepty zdarma, aby dostávaly třeba ohrožené skupiny respirátory v lékárnách, dezinfekce, vitaminy, abychom zefektivnili tu prevenci, aby vůbec se udělal ten první krok pro to, aby ta čísla až tak třeba nemusela narůstat. A tady se vlastně čeká, až co se stane po...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy mluvíte o tom, že 20 % účinně ochránit a těch 80 % nechat fungovat jenom při základních epidemických opatřeních.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Určitě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale ta čísla, když se podíváte, dneska skoro 12,5 tisíce nových případů. Stačí to?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Podívejme se na to z opačného pohledu. Já jsem nikdy situaci nebagatelizoval, naopak situace je velmi vážná, je potřeba řešit. Ale teď ta čísla přece narůstají, přestože je tady plošný lockdown v podstatě, přestože je tady plošné uzavření už téměř rok. To znamená, ukazuje se, že to vládní řešení nemá smysl. Ostatně sám ministr Blatný předminulý týden uznal veřejně na tiskové konferenci, že vládní opatření nefungují a jsou v podstatě bezradní. Proto SPD navrhuje to alternativní řešení - zacílit tu většinu populace, zacílit na rizikové skupiny, většinu populace nechá žít a pracovat. Měly by se mimochodem otevřít i ty skiareály. Tam na těch sedačkách může být 1 člověk, můžou být rozestupy. A já si myslím...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Je otázka, jestli se jim vyplatí vůbec otevírat.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Měli bychom, no tak druhou věcí je to, že stát už nemá peníze ani ty kompenzace. To znamená, jestli my se nevrátíme k tomu rozumnému řešení, které navrhuje SPD, tak během několika měsíců bude ekonomický kolaps. Bude jak ekonomický kolaps, tak zdravotní, tak sociální, protože dneska umírají už tisíce lidí, nikoliv na covid, ale na zanedbanou péči a zanedbanou prevenci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá. Prosím ještě pana Baxu, protože my tady vidíme nějakou poměrně dramatickou prognózu, ale zároveň se bavíme o uvolnění, ať tomu pan ministr Blatný říká, jak chce. Platí podle vás stále ještě to, že tato společnost chrání dostatečně ohrožené?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já hlavně dneska ráno jsem opravdu měl pocit, že jsem v takovém jako bych řekl Jiříkově vidění, když pan ministr Blatný po 135 dnech, kdy jsme v režimu nouzového stavu, najednou řekne, že opatření vlastně selhávají a že nefungují a že by to mělo zůstat na osobní odpovědnosti každého z nás.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Co by
ODS revidovala?

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Je samozřejmé, že osobní odpovědnost tu musí hrát roli. Já jsem dneska jako primátor Plzně vydal výzvu k lidem, aby byli odpovědní, dodržovali zejména ta pravidla 3R, protože mimochodem pan ministr dnes jen tak vypustil ráno, že chystá uzavřít nějaké okresy v Plzeňském kraji, aniž bychom my o tom dopředu věděli. A já jsem musel uklidňovat občany města poté, co jsem se to dozvěděl, že to vláda nemá v úmyslu. A velice naléhavě žádáme vládu, a není to jediný případ, aby ta opatření byla komunikována srozumitelně a rozumně. My jsme jako koalice SPOLU jako její AntiCovid tým navrhli 7 důležitých konkrétních opatření, která by měla nahradit tu bezmocnost, to že se vláda schovává za nouzový stav, který zjevně narazil do zdi. Je to rozšíření testování zejména do firem, je to plošné testování, dobrovolné testování pro občany třeba tím, že by mohly být testy k dispozici v lékárnách, firmy by měly mít příležitost získat kompenzaci za testy. Chceme, aby se děti za přísných opatření vrátily do škol, chceme podpořit výrazně očkování, protože v tom selháváme a neplatí už to, že je vakcín málo. Prostě, když slyšíme zprávy, že jsou desítky tisíc vakcín AstraZeneca někde ve skladech, místo aby se jimi očkovalo, tak to určitě není dobré. A je zapotřebí nastavit cílená a rozumná pravidla, která umožní mnohem lépe bojovat proti pandemii než v současné době. A když jste se ptala na ty ohrožené skupiny, tak samozřejmě je zapotřebí ohrožené skupiny chránit. My třeba navrhujeme, protože otevření škol je dneska velmi důležité, aby se do přednostnějších skupin...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Zrovna vás bych se ráda zeptala, jestli třeba by to nemělo mít prioritu před malými obchůdky?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že to není zapotřebí takhle stavět před sebe nebo za sebe, protože když se otevřou malé obchody, tak tam jsou úplně jednoduchá pravidla, která fungují třeba v Bavorsku u nás u sousední hranic - omezený počet těch klientů nakupujících na metr čtvereční...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jasně, tak to platí teď...


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
....Ale chceme-li otevřít školy, což je podle mě jako významná priorita prostě proto, že ty ztráty z distanční výuky už jsou příliš velké, tak říkáme, posuňme učitele, protože ten počet učitelů zhruba 150 000 není tak velký, aby se rychle naočkovali, umožňeme žákům se testovat, aby se školy mohly v co nejširší míře otevřít. Takže lze kombinovat dohromady rozumná opatření, která uvolní to sevření, které vláda neúčinně na občany dává. Až na straně druhé třeba jakoby mnohem větší testování, mnohem větší očkování, rozumná opatření, návrat dětí do škol, zlepší situaci v naší zemi.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, kompenzace v pandemickém zákoně, to je něco, na čem jste se s opozicí ještě úplně nedohodli, pokud mám přesné informace, ani na té dnešní večerní schůzce. Já chápu, že to je finančně náročné, ale pokud to v tom zákoně nebude, tak netočíme se stále dokola v tom kruhu, že prostě lidi nebudou mít motivaci jakákoliv opatření dodržovat, protože prostě zůstanou bez peněz? Ta vata, o které mluvila na jaře vaše vládní kolegyně ministryně spravedlnosti, ta už se zřejmě rozplynula.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Tak co se týká toho pandemického zákona, tak vy sama jste říkala, že jednání budou, nebo v reportáži bylo, že jednání budou pokračovat ještě zítra ráno. Já jsem moc ráda, že jsou vlastně všechny strany připraveny se dohodnout. A myslím, že i mediální vyjádření všech aktérů spějí k tomu, že právě na zítra ráno bude zejména to odškodnění se řešit. Tam samozřejmě není možné dát do zákona nějaké bianco šeky, musí to vždycky být odrazem toho, co skutečně, jaký postižení tam je. Ta debata je o ušlém zisku nebo prostě to vzít jako nákladovou stránku, a to jsou opravdu dvě rozdílné věci. Já si myslím, že skutečně by asi každé to opatření, které by v budoucnu s pandemií mělo být vyhlášeno, tak by mělo jít i rovnou vlastně s těmi opatřeními nebo s nějakým kompenzačním bonusem. Já si myslím, že vláda už těchto kompenzačních bonusů takto, pokud něco vyhlásila, tak samozřejmě dala k dispozici podnikatelům. Ale spíše je tady debata i s ohledem na veřejnou podporu a na spoustu těch věcí, které s tím souvisí, jak přesně, jestli to tedy budeme dělat podle tržeb, nebo to budeme dělat podle nákladů, a to si myslím, že bude i předmětem zítřejší debaty.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, vy jste nesouhlasně vrtěl hlavou, když paní ministryně mluvila o ochotě se všeobecně dohodnout. Na vás ta schůzka tak nepůsobila?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Já jsem jediný z nás tří, který na té schůzce fyzicky byl. No takže já musím poopravit paní ministryni. Právě hnutí SPD ten pandemický zákon, tak jak byl předložen vládou, je v podstatě jinak pojmenovaný nekonečný nouzový stav. A ten návrh, tak jak je, hnutí SPD nepodpoří. Proto my jsme navrhovali konkrétní tři návrhy, které ovšem nebyly zapracovány...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nakonec my jsme se o nich včera bavili spolu v Událostech.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Tak. A teď právě budu reagovat na paní ministryni, protože paní ministryně řekla něco jiného, než tam říkali zástupci vlády, její kolegové. My jsme právě navrhli, aby tam byla vložená věta nebo nějakým způsobem, že vláda má povinnost zároveň s těmi opatřeními navrhnout kompenzace. A to se tam právě ovšem neobjevilo, tam se objevilo, že stát nahradí škodu, neboli dodatečně. A to je přece rozdíl velký, my chceme, aby ruku v ruce to s tím šlo, protože to, co dělala vláda doteď, je, že udělala nějaká opatření, potom začaly firmy krachovat, lidi začali přicházet o práci, potom na základě tlaku opozice se najdou vláda probrala a po dvou, třech měsících přišly nějaké kompenzace. Dále jsme říkali, není tam ani ta kontrola Sněmovny, a to nám vadí, protože my jsme chtěli...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No, to znamená, že jste na té schůzce příliš neuspěli dnes večer?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
No my jsme spokojeni jako SPD nebyli, protože my jsme chtěli, aby pakliže opatření budou trvat déle než 14 dní, tak aby vždy byla povinnost je projednat ve Sněmovně a hlasovalo se o nich ve Sněmovně, protože se jedná o plošné záležitosti. A také jsme měli třetí připomínku, aby tam byla věta, že každé opatření musí být řádně zdůvodněno. To tam opět není, protože to je přece rozdíl mezi nouzovým stavem, protože nouzový stav vlastně vládě umožňuje bez nějakého řádného zdůvodnění dělat opatření, a to je bohužel ten neblahý současný stav. Ale ten pandemický zákon, místo toho překlopili nouzový stav v podstatě, jinak jste ho pojmenovali, ale to přece není řešení. Takže jsem zvědavý, jaký bude finále, ale SPD s tímto obsahem opravdu spokojeno není ani po dnešní schůzce.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím o reakci ministryni Kláru Dostálovou.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Tak děkuju. Já jsem řekla, že samozřejmě vláda i v minulosti, pokud dala jakékoliv opatření, tak následovaly kompenzační bonusy, ať už formou programu nebo vyloženě kompenzační bonus pro OSVČ, malá eseróčka, jednatele a tak dále. Já jsem také řekla, že vláda ale nemůže do zákona nikdy dát žádný bianco šek, a ta debata bude pokračovat zítra, jak právě to odškodnění do toho zákona včlenit, nebo jaké použít věci, jestli se budeme bavit teda konkrétně, že vlastně budou vždycky následovat nějaké programy, které budou vlastně reagovat na nákladovou složku nebo podle samozřejmě obratu, tržeb, podle podvedených daní, pokud...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, pokud jsem ale správně rozuměla, panu Okamurovi, tak tady jde o to, že ti lidé by potřebovali mít záruku, že ty peníze budou mít rychle a ne až po několika měsících.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Já musím říci, že rozhodně to nebylo po několika měsících. Tak vemte si, že na jaře, kdy jsme do toho vlastně vkročili, tak jsme byli před situací, kterou tady nikdy nikdo neřešil. Myslím si, že ty kompenzační bonusy, antiviry, a tak dále jsme spustili opravdu velmi rychle, následovalo spoustu dalších programů podle toho, jak se vlastně vyvíjela ta situace, hlavně už to nebylo celoplošné, třeba některé programy, protože třeba nejvíce postižených z mého úhlu pohledu na mém ministerstvu je cestovní ruch, proto jsem se snažila najít podporu právě pro odvětví cestovního ruchu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K tomu se ještě dostaneme. Pane Baxo, vy jste taky chtěl reagovat, tak prosím.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že ten jednorázový pandemický zákon jenom, aby diváci věděli, je to zákon, který se týká opravdu epidemie covid-19. Tak tento jednorázový zákon, pokud bude přijat, a pokud budou zapracovány naše připomínky koalice SPOLU, tak si myslím, že může být cestou, jak se vymanit z toho účinného nouzového stavu a nastolit nějaké nové prostředí, ve kterém se bude snáze proti pandemii bojovat. Ten pandemický zákon vlastně obsahuje možnost přijímat opatření, která jsou zapotřebí proti šíření koronaviru, ale pro nás jsou zásadní minimálně 2 věci, kromě řady dalších. Je to
parlamentní kontrola, kterou ta vláda v současném vyhlašování modelů nouzového stavu respektuje, nebo může respektovat jenom nějak omezeně, byli jsme toho svědky v současné době. Takže jasná parlamentní kontrola, a především ta takzvaná náhrada škod. Já už musím říct začínám trochu alergický na ta častá slova, která používají představitelé vlády o těch bianco šecích, kdy prostě paní ministryně Dostálová i kolegyně paní mistryně Schillerová i pan premiér vytvářejí představu, jako by lidé postižení pandemií jenom čekali na to, až jim potečou peníze k těm, které mají v současné době. Prostě strašně lidí v České republice je vážně postiženo ekonomickou situací, která je v současné době. Potřebují pomoc, nemají peníze, ať už to jsou drobní živnostníci, restauratéři, lidé ve službách, lidé v kultuře, spousta profesí a ti potřebují jasně vědět, že tu pomoc dostane. A ten § 8, který tam my navrhujeme zařadit o náhradě škody, je touto jednoduchou cestou, jak lidem zajistit to, že budou mít kompenzované ztráty, že se jim prostě dostane nějakých peněz a že jim bude pomoženo. A mimochodem jedním z důvodů, proč někteří lidé prostě tak zoufale bojují s těmi opatřeními, je, protože prostě nemají peníze na živobytí, a proto pandemický zákon, který bude mít jasně, který bude mít tu jasnou složku...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
...prostě, aby měli lidi jistotu.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Aby měli jistotu tím, že prostě dostanou peníze, které jim umožní slušné živobytí. A v tom, když toto bude schváleno, tak to bude velký posun proti těm ad hoc vyhlašovaným vládním opatřením. Paní ministryně říká, jakoby všechno bylo v pořádku, ale některá se vyhlašují pozdě, některá se s velkou slávou oznámí, kolik to bude peněz a pak se najednou zjistí, že něco je tu zdaněno, něco se musí vykazovat proti věcem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu musím říct, že ministryně financí v pondělí v tomto pořadu mluvila o tom, že tedy všechny ty COVID - Gastro, Uzavřené provozovny a tak dále a tak dále by se tedy měly sloučit do jednoho programu COVID 21 plus jednoho záchytného programu.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Ale to už říkáme dlouhou dobu. Ve chvíli, kdy vláda nebyla ochotna jednat o pandemickém zákonu, tak koalice SPOLU navrhla odškodňovací zákon. Já bych mohl uvést příklad, konkrétně třeba v oblasti kultury, kde vím, kde až ten program COVID kultura 2 něco konkrétního přinese, zatímco ten předtím byl napsaný prostě špatně a takových případů bychom našli celou řadu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím, ještě o reakci paní ministryně, chcete-li.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Ano, děkuju moc, tak já si myslím, že to základní vlastně nedorozumění je v tom, co říká pan Baxa. Náhrada škod. My samozřejmě jsme připraveni na to pomoci firmám třeba s náklady a tak dále do určité výši, ale já si myslím, že v takovéto krizové době jako bavit se o ušlém zisku, tak to si myslím, že skutečně asi není úplně na místě. Pojďme tedy zítra hledat tu cestu, jestli půjdeme tou nákladovou složkou nebo i samozřejmě, jak pomoci. Já absolutně nezpochybňuji to, že podnikatelům musíme pomoci. Ale musíme se taky bavit v reálu a v možnostech státního rozpočtu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, poslední věc, prosím, krátce. Je to zhruba 2 týdny, co vláda zpřísnila podmínky pro ubytování na horách, které tehdy ministr zdravotnictví označil za problém, že odtamtud lidi rozvážejí nákazu po celé České republice. Už máte data, jestli to zabralo a na ta data, konkrétně se ptám proto, že Česká statistická společnost vládě vytkla, že rozhoduje nikoliv podle dat, ale podle svých dojmů a podle svých přání.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Samozřejmě, toto je spíš otázka asi na pana ministra Blatného.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No vy jste ministryně pro místní rozvoj. A já se ptám na ubytování na horách.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Já vám na to samozřejmě ráda odpovím. Ale co se týká toho, vlastně těch lyžařských areálů a těch opatření, to je z dílny ministerstva zdravotnictví. Ubytovací služby je potřeba si říci, že to jsou všechno opatření, které vedou vlastně k zamezení sociálním kontaktů, to znamená, aby se lidé nesdružovali.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To my, paní ministryně, chápeme, já se ptám, jestli to zpřísnění podmínek zabralo, prosím, ano, nebo ne.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Já si myslím, že rozhodně ano. Hlásí to i sami vlastně starostové těch jednotlivých obcí, protože my jsme tam vlastně skutečně eliminovali ty služební cesty, protože se bohužel hledaly prostě ty cesty, jak obejít vládní nařízení. Takže tam můžou být ubytováni pouze ti, kteří vlastně vykonávají tu práci v té dané lokalitě a hlavně cestovat vlastně do svých rekreačních objektů může pouze ta jedna společná domácnost. To znamená, jde o to, aby se lidé nesdružovali.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak minimálně stav na Trutnovsku vašim slovům příliš neodpovídá. Ale děkuju vám za to, že jste byla hostem Událostí komentářů, vám, pánové taky díky.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda PS PČR /SPD/:
Hezký večer.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání. Pěkný večer.

Klára DOSTÁLOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
Hezký večer na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor