9. února 2021

První jednání o volebním zákonu v Senátu: Chceme si vyslechnout experty a se Sněmovnou hledat nejlepší řešení

(www.senat.cz) V úterý 9. února 2021 se v Senátu uskutečnila první schůzka k nálezu Ústavního soudu ve věci volebního zákona, kterou inicioval předseda Senátu Miloš Vystrčil. Schůzky se účastnilo širší vedení Senátu a předsedové všech pěti senátorských klubů, přizváni byli také zástupci senátního ústavně-právního výboru a ústavní komise.

„Jsem velmi rád, že jsme se shodli, že si nebudeme jako Senát klást žádné nepodkročitelné požadavky a že jsme připraveni se s Poslaneckou sněmovnou bavit takovým způsobem, abychom našli co možná nejlepší řešení,“ hodnotí výsledek dvouhodinové večerní schůzky předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Velmi dobré a povzbuzující je, že na některé možné změny volebního zákona máme podobný, až téměř shodný názor, protože to dává šanci a prostor pro to, abychom se všichni domluvili.“

Účastníci jednání se dále jednomyslně shodli na tom, že než vznikne návrh úpravy volebního zákona, dají na půdě Senátu prostor expertům v oblasti ústavního práva a volebních systémů. Odborný kulatý stůl se bude konat v úterý 16. února od 13 hodin a bude jej možné sledovat prostřednictvím živého online přenosu na webových stránkách Senátu.

Dalším krokem, který by měl dle všech zúčastněných následovat, je společná schůzka zástupců vedení obou komor českého parlamentu a předsedů senátorských a poslaneckých klubů. „Měli bychom na ní společně diskutovat o podmínkách, které by měly být vtěleny do návrhu volebního zákona, abychom maximálně urychlili jeho vznik a schválení takovým způsobem, aby nebylo potřeba využít tzv. člunku, tedy situace, kdy návrh z Poslanecké sněmovny musí Senát v případě nesouhlasu vrátit zpět s pozměňovacími návrhy. Toho bychom se chtěli vyvarovat, jelikož máme málo času.“

Jedna ze zvažovaných možností, která měla dle vyjádření senátorských klubů na tiskovém briefingu po prvním společném jednání v Senátu podporu, počítá s využitím již předloženého tisku KDU-ČSL v Poslanecké sněmovně jako základu pro nový návrh volebního zákona. K preferenci zachování 14 volebních krajů se kluby vyjadřovaly rovněž kladně. Dále by v rámci novely volebního zákona rády zavedly korespondenční volbu pro občany žijící v zahraničí, jsou však otevřeny i jiným variantám.