29. října 2020

O bezradnosti vlády i pokusu o svržení Babiše ve Sněmovně

(www.blesk.cz) Vládní opatření jsou náhodná. Žádná data nám neukazují. Ačkoliv kabinet Andreje Babiše (ANO) žádá, abychom tahali všichni za jeden provaz, podle předsedy ODS Petra Fialy se s opozicí o opatřeních nikdo nebaví. V rozhovoru pro Blesk také přiznal, že ve hře je i pokus kabinetu vyslovit nedůvěru.

Co říkáte na nová a přísnější opatření vlády, která v pondělí v noci vyhlásila?

Nikomu už není jasné, na základě čeho vláda rozhoduje. Proč mění opatření dřív, než mohla začít působit ta předcházející. Všechno je večer zavřené, tak kam by lidé chodili? Tento zákaz je výrazem úplné bezradnosti vlády. Vláda už jedná zřejmě v panice. I epidemiologové se pozastavují nad tím, proč se zkracuje prodejní doba v obchodech, když je potřeba spíše lidi „rozptýlit“, a tedy ponechat na nákup více času.

Máte jako opozice ještě důvěru ve vládní opatření, vidíte v nich nějaký smysl, nebo vám připadají náhodná?

Vládní opatření mi nepřipadají náhodná, ona náhodná jsou. Vláda nemá žádnou strategii, nejprve vše podřizovala marketingu a teď více méně jen tápe a střílí naslepo. Jsme uprostřed krize, proto vyzývám opakovaně lidi k tomu, abychom se chovali odpovědně, chránili své blízké i sami sebe. Teď není primárně důležité, co si myslíme o neschopné vládě. S pandemií si poradíme už jenom jako společnost tím, že budeme jednat rozumně a odpovědně, vláda už to pod kontrolou nemá.

Kabinet říká, že rozhoduje na základě dat. Podle vás to tak není?

Já si už dlouho pokládám otázku, jestli tomu tak je a jestli opravdu vláda pracuje s nějakými daty, čísly a predikcemi. Že když přijímali ta opatření před pár dny, či týdnem, tak že k tomu data měli. A strašně by mě zajímalo, co se v těch datech tolik změnilo, že se po dvou dnech musela přidat mnohem razantnější nařízení. Tyto otázky si ale nekladu jenom já, ale i drtivá většina obyvatel České republiky.

Takže ani vy jste neviděl čísla, ze kterých vláda vychází?

Data, ze kterých vláda při vyhlašování opatření vychází, nemáme. Žádná komunikace s opozicí ze strany vlády není.

V kuloárech se o tom s ministry nebavíte?

My jsme opakovaně pana premiéra vyzývali k pravidelnému jednání předsedů parlamentních stran s jeho osobou. Za celou dobu pandemie v Česku se uskutečnila asi dvě jednání na jaře a teď také dvě. Ale to je podle mého málo. Co bych ale považoval za normální, tak je, kdyby mi pan premiér zavolal a řekl, jako předsedovi nejsilnější opoziční strany: „Pane předsedo, nedá se nic dělat, my zítra ráno nebo za tři hodiny musíme vyhlásit lockdwon a tato opatření. Má to tyto důvody, a proto vás prosím o podporu.“ Tento postup by byl zcela logický a přirozený, ale bohužel toho se s tímto premiérem nedočkám.

Je podle vás nezbytné utahovat pořád dál ekonomické šrouby, aby se lidé nestýkali. Dosáhneme tím toho chtěného efektu zploštění křivky?

Omezení sociálního kontaktu je v tuto chvíli bohužel nezbytná cesta. Jenže vládě se to dávno vymklo z ruky. Prospala léto, vůbec nic nepřipravila, a proto je nástup druhé vlny tak rychlý a dynamický. Teď už vláda jen zmateně skáče od jednoho opatření k druhému a pořádně neví, co dělat. Ekonomické dopady opatření jsou obrovské, je potřeba mnohem rychleji přicházet s pomocí těm, kteří jsou existenčně ohroženi.

Jde seniory chránit i jinými cestami, aby nebyla poškozována ekonomika tak, jak je?

Od jara jsme požadovali ochranu rizikových skupin, zvláště seniorů a nemocných. Zmiňovali jsme také sociální služby a domovy seniorů. Bylo jasné, že to může být velký problém a obrovské riziko. Ani tady ale vláda neudělala nic. Teď přichází rozhodnutí pravidelně testovat zaměstnance v domovech seniorů. To je vlastně dobré rozhodnutí, jenomže přichází s mnohatýdenním zpožděním.

Vy jste v říjnu vyzval pana premiéra, aby si vláda po skončení nouzového stavu řekla znovu o důvěru ve Sněmovně. Na tom si stále trváte?

Za prvé, když jedete na lodi, která se prokazatelně řítí na útes a kterou tam vede její kapitán, tak samozřejmě budou všichni ostatní dělat všechno pro to, aby loď na útes nenarazila. To, co je úplně nejlogičtější, tak je, že kapitánovi seberete kormidlo a řízení. Já si myslím, že náš návrh je tedy zcela logický a oprávněný. Já to považuji za naprosto jasné a logické. Vždyť jsme všichni viděli, co se tady děje a dělo v těch uplynulých dnech.

Je vidět, že vláda tu situaci stále nezvládá, a to opakovaně. Je to prostě bezradnost kabinetu a premiéra řídit tuto situaci, kterou tady máme. Já chci jenom podotknout, že od začátku naší výzvy říkáme, že o důvěru si vláda má říci, až to skončí, tedy po skončení nouzového stavu. My nejsme žádní blázni, kteří by teď chtěli vyvolávat nějakou vládní krizi, ale považujeme za logické, aby vláda poté, co situaci opakovaně nezvládla, předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a ukázala, jakou má podporu a kdo všechno za ní stojí.

A když si vláda nepožádá, podáte sami návrh na vyslovení nedůvěry?

V tom našem prohlášení, které jsme vydali, je, že zvážíme pokus o vyjádření nedůvěry vládě. Ale tam už je potřeba jednat, protože to sami neprosadíme. Budeme se potom bavit s ostatními politickými stranami, samozřejmě nejdříve s opozičními, jestli jsou ochotny se přidat.

Co říkáte na plánovaný rozpočet na příští rok?

To je další nepovedený kousek vlády. Viděli jsme, jaký je osud toho letošního 500miliardového deficitu, já bych spíše říkal dluhu. Teď se nám připravuje rozpočet na příští rok, který má mít schodek kolem 320 miliard. Když sleduji všechna vyjádření ekonomů, odborníků, tripartity, národní rozpočtové rady, tak to všichni považují za špatně připravený návrh. Určitě se povede ve Sněmovně velká politická diskuse.

ODS by ho podpořila? A za jakých podmínek?

Nedovedu si představit, že by tato vláda předložila rozpočet, který bychom mohli podpořit. Nejde jen o celkový deficit, ale i o jeho strukturu. Vláda nedělá nic ve věci investic do budoucna, není schopna řešit výdaje, není ochotna snižovat drahou byrokracii a mít tu normálně fungující stát. Samozřejmě připravíme pozměňovací návrhy, které vylepší alespoň něco.

Ale vláda je – stejně jako v minulých letech – nejspíše odmítne, a nakonec si rozpočet schválí s komunisty. Budeme raději věnovat energii tomu, abychom se už nyní připravili na to, jak tento nepořádek uklidíme, pokud dostaneme důvěru ve sněmovních volbách příští rok. Rozpočty byly špatné už před covidem, teď se to vládě úplně vymklo z ruky. Bude stát velké úsilí to dát zase do pořádku.

Ministr zdravotnictví Prymula porušil vládní nařízení a byl přistižen deníkem Blesk, jak vychází z restaurace a bez roušky. Stát ho to bude místo ve vládě. Mají osobní odpovědnost vyvodit i ostatní účastníci schůzky, jako Jaroslav Faltýnek či Jiří Havrlant?

Politická odpovědnost se samozřejmě týká i Jaroslava Faltýnka. Schůzka v restauraci, která měla být zavřená, to je v současné epidemiologické situaci opravdu výsměch všem, kteří nařízení dodržují. Ale Jaroslav Faltýnek zastává vlastně stranické funkce, tak je otázka, co jsou ochotni jeho kolegové z hnutí ANO akceptovat. Zatím to vypadá, že cokoliv.

A co to podle vás vypovídá o ministrovi, kterému napíše šéf poslanců nejsilnější vládní strany – a ministr za ním hned jede, a údajně neví kam, místo toho, aby si ho pozval na ministerstvo?

Mohli spolu jednat ve Sněmovně, na ministerstvu nebo v sídle hnutí ANO… Místo toho jede ministr v noci do restaurace, když ho pan Faltýnek povolá. Nabízí se logicky otázka, o čem tak tajném a důležitém spolu jednali. Ale hnutí ANO přece není normální politická strana. A jak to u nich opravdu funguje, vědí jen oni. Vysvětlení okolností a obsahu schůzky se moc nedají brát vážně, každý říká něco jiného.

Můžete garantovat, že nikdo z vašich poslanců, ani jiných politických představitelů, do podniku na Vyšehradě nechodil? Či nedělá něco podobného v jiných podnicích v republice?

Věřím, že ne. Vyzýval jsem v posledních týdnech mnohokrát, aby lidé omezení a pravidla dodržovali. Jsme k vládě dlouhodobě kritičtí, o mnoha jejích krocích máme pochybnosti, ale tady o to teď nejde. Už nejde ani o premiéra nebo vládu, těm se to dávno vymklo z ruky. Rozsah a hlavně dynamika šíření covidu jsou nebezpečené, berme to, prosím, opravdu vážně. Situaci zvládneme jen společně, my všichni.

Podepsali jste společně s TOP 09 a lidovci memorandum o spolupráci v příštích sněmovních volbách. Myslíte, že toto uskupení má šanci vyhrát?

Ano, věříme tomu. Kdybychom tomu nevěřili, tak to neděláme. Nabízíme lidem naději na změnu a východisko ze současného politického marasmu.

V minulosti už tu byla i čtyřkoalice, ta se ale rozpadla dřív, než stačila zaznamenat úspěch ve Sněmovních volbách. Neobáváte se něčeho podobného?

Neobávám. Máme vůli a cítíme odpovědnost ve volbách uspět. Chceme nabídnout středopravým voličům silnou alternativu k současné vládě, chceme volby vyhrát a dobře spravovat zemi ve prospěch občanů.

Čím jste si programově blízcí? S TOP 09 to vidím, ale s lidovci je tam mnoho rozdílů.

Rozdíly mezi námi samozřejmě jsou, ale ne nijak zásadní. Naše dosavadní rozhovory ukázaly, že v základních programových východiscích jsme si velmi blízko. Naše odborné týmy pracují na konkrétních programových bodech, které budeme postupně veřejnosti představovat. Naším společným postupem ukazujeme veřejnosti, že jsme schopni se přenést přes rozpory a věci, které nás rozdělují, a udělat něco ve prospěch České republiky.

(Autor: David Polák)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS