20. července 2020

ODS chce zachovat dětské skupiny v podobě, v jaké fungují dnes. Rodiče mají mít svobodu výběru

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS bude v Poslanecké sněmovně prosazovat, aby zůstala zachována dnešní podoba dětských skupin a bylo zajištěno jejich financování. Vládní záměr přeměnit dětské skupiny na jesle a nadto je zregulovat považuje ODS za cestu k jejich postupné likvidaci. Před dnešním jednáním vlády to uvedl poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Podle něj by stát měl naopak udělat vše pro to, aby dětské skupiny zachoval a rodiče měli i nadále svobodnou volbu, jaký typ péče pro své děti zvolí. Dětské skupiny Bauer nevnímá jen jako zařízení navyšující kapacity péče o děti předškolního věku, ale oceňuje například to, že mohou vznikat flexibilně přímo v místech, kde rodiče pracují.

„Současný vládní návrh je Potěmkinova vesnice, protože se tváří, že dětské skupiny zachraňuje, nastavuje ale podmínky, které velkou část z nich zničí. Vláda by měla jasně říct, zda chce nebo nechce dětské skupiny zachovat i po ukončení čerpání evropských fondů. A pokud ano, tak transparentně nastavit jejich budoucí financování, aniž by je nově regulovala a nesmyslně předělávala na jesle. Jde o peníze, které se státu bohatě vrátí, protože dětské skupiny umožňují rodičům vracet se do práce,“ uvedl v souvislosti s navrhovanými změnami Bauer.

Bauer kritizuje jak administrativně náročné a zbytečné přejmenování dětských skupin na jesle, tak nová pravidla, jako je například omezení věku dětí, na které bude možné čerpat státní podporu, nebo omezení kvalifikace, kterou budou muset mít pečovatelky, na zdravotnická povolání.

ODS je proto připravena podat v Poslanecké sněmovně návrhy, které pomohou zachránit dětské skupiny v jejich stávající podobě.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení