30. června 2020

ODS: Vláda nemá žádný plán, my předložíme záchranný kruh pro ekonomiku

(www.ods.cz) Občanští demokraté nebudou při projednávání rozpočtu s rekordním 500miliardovým schodkem předkládat žádné pozměňovací návrhy. Chtějí ale vládu usneseními zavázat např. ke snížení daní, byrokracie nebo výdajů státu. ODS představila také vlastní balíček pro záchranu ekonomiky.

„Vláda nemá žádný konkrétní plán, jak povzbudit ekonomiku. Zadlužování bez reálného plánu, jak postavit ekonomiku na nohy, není žádné řešení, ale ekonomický zločin. Vláda neumí investovat, protože jinak by se premiér po 7 letech ve vládě fotil u hotových dálnic, ne uprostřed pole, kde nic není. Budeme vládě bránit, aby zadlužila lidi letos o 500 miliard a příští rok o 300 miliard. Andrej Babiš uměl rozdávat v době růstu, ale krizi nezvládá, nepomohou mu horoskopy a věštci, se kterými se radí, ale kompetentní řešení, kterých vláda není schopná. Nedovolíme, aby vláda zdevastovala naši zemi, proto navrhneme usnesení, kterými ji zavážeme, aby se chovala odpovědně,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Odmítáme se s ostatními stranami podílet na porcování medvěda, které neznamená nic jiného, než rozhazování peněz daňových poplatníků. Naopak přijdeme s devíti návrhy zákonů, které nechají lidem, podnikatelům i firmám víc peněz v peněženkách. Některé z nich budeme moci projednat ve Sněmovně už příští týden. Chceme například zrušit superhrubou mzdu, snížit sociální odvody, nebo odpustit některé daně. To bude náš záchranný kruh pro ekonomiku, který, na rozdíl od vládních slibů, skutečně pomůže,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Návrhy usnesení, které ODS navrhne při projednávání novely státního rozpočtu:
 

  1. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby do 31. 7. 2020 předložila audit výdajů státu. Stávající výdaje spojené s provozem státu nekorespondují s možnostmi rozpočtu na straně příjmů a je potřeba identifikovat výdaje, které lze omezit.
  2. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby do 31. 7. 2020 předložila plán na snížení byrokratické zátěže o minimálně 10 % do konce roku 2020 a o dalších 10 % v roce 2021. Jedná se o naplnění vládního závazku z minulého roku, který doposud nebyl naplněn.
  3. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby podpořila rychlé schválení zrušení superhrubé mzdy. Návrh zákona čeká ve Sněmovně na projednání jako ST 254 od 8. 8. 2018.
  4. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby předložila do 31. 12. 2020 koncept důchodové reformy. Tento programový cíl vlády doposud nebyl naplněn a s ohledem na blížící se konec volebního období je nejvyšší čas návrh zpracovat a zohlednit aktuální ekonomický vývoj a výhled a dluhy veřejných financí, které vláda navrhuje tento rok a v dalších letech.
  5. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby předložila do 31. 12. 2020 návrh reformy daní a odvodů, které zjednoduší a podpoří zvláště malé a střední podnikání a ponechá tak více peněz lidem.

Návrhy, které chce ODS navrhnout a projednat ve Sněmovně:

Nechme peníze lidem a firmám, zaměstnancům i OSVČ

  1. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% rovné daně z příjmu pro fyzické osoby (ST 254, podáno 8. 8. 2018) – zaměstnancům se v průměru zvýší čistý příjem o 7 %, celkově necháme daňovým poplatníkům 60 mld. Kč ročně
  2. Zrušení daně z nabytí nemovitosti, necháme daňovým poplatníkům: 13 mld. Kč ročně
  3. Prodloužení odpuštění minimálních záloh pro OSVČ do konce roku 2020 (zatím platí do konce srpna), necháme OSVČ 15 mld. Kč v roce 2020
  4. Prodloužení odpuštění sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců do konce roku 2020 (zatím platí do konce srpna) – necháme malým firmám 18 mld. Kč v roce 2020
  5. Snížení sociálního pojištění za zaměstnance o 2 procentní body – necháme zaměstnavatelům 2,5 mld. Kč měsíčně, celkově 10 mld. Kč v roce 2020, 30 mld. Kč v roce 2021
  6. Odpuštění silniční daně za rok 2020 – necháme daňovým poplatníkům 6 mld. Kč
  7. Odpuštění daně z příjmu pro OSVČ za rok 2020
  8. Zvýšení částky darů neziskovému sektoru, o kterou si dárci mohou snížit daňový základ na
    30
    % pro právnické i fyzické osoby
  9. Další snížení sociálního pojištění jako bonus pro podporu částečných úvazků