1. listopadu 2011

Rozhodnutí řecké vlády ohrozilo celou Unii

Za nezodpovědné označil předseda sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka rozhodnutí řecké vlády vyhlásit referendum, v němž mají Řekové potvrdit dohodu o řešení finančních problémů země.

„Tímto postojem řecké vlády jsem rozhořčen a domnívám se, že hluboce poškodí důvěryhodnost řecké vlády navenek. Znamená v podstatě útěk od odpovědnosti a oddaluje řešení krize, které ve svých důsledcích poškodí celou Evropskou unii. V této situaci nelze čekat déle než měsíc na to, jak krize dopadne,“ uvedl v reakci na slova řeckého premiéra J. Papandreua David Vodrážka.
 
Podle něj za vyhlášením referenda stojí nedostatek politické odpovědnosti a strach před nutnými reformami, které mají zajistit, aby dosavadní i budoucí pomoc Řecku měla smysl. „Pokud by šlo jen o rozhodnutí s vnitropolitickými dopady, nezbývá ho než respektovat. Zde ale řecká vláda ohrozila finanční a hospodářskou stabilitu Evropy. Mnohé vlády v EU přitom musely své občany přesvědčit, že je tato pomoc nezbytná. Slovenská vláda za to dokonce zaplatila svým rozpadem. V tomto světle je řecká reakce zcela nepřijatelná,“ dodal David Vodrážka. 
Ing. David Vodrážka

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta
poslanec PČR