9. června 2020

Události, komentáře: Nesmíme se hrbit

(ČT 24) Předseda Senátu Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan, přestože mu to nedoporučil ministr zahraničí ani prezident. Podle Vystrčila je ale důležitější „rovná páteř“ a hodnoty svobodné země. Podle něj Čína nejednala s Českou republikou jako se suverénním partnerem. Předseda SPD Tomio Okamura je však názoru, že rozepře s Čínou poškodí českou ekonomiku a ohrozí pracovní místa, navázaná na turismus. Společně diskutovali v Událostech, komentářích.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v úterý oznámil, že navštíví od 30. srpna do 5. září Tchaj-wan. Počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

„Dle mého názoru se nám vyplatí spolupracovat s demokratickou zemí, jako je Tchaj-wan. Je to výhodné po stránce hospodářské, vědecké i kulturní. Nenarušuji žádný princip jedné Číny, protože tam nejedu vyhlašovat nezávislost Tchaj-wanu,“ uvedl v úterních Událostech, komentářích ČT24, předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Jsem také přesvědčen, že to napomůže i narovnání vztahů s Čínou i k tomu, aby si český národ uvědomil, že základní hodnoty, na kterých jsme jako svobodná společnost postaveni, je třeba chránit, nepodléhat tlaku cizích mocností a nestat se něčím lokajem,“ dodal. „Jsem si jistý, že základem naší prosperity je svoboda, právní stát, ústavnost, demokracie, svébytnost a nezávislost. A pokud toto ztratíme, tak nebude ani prosperita.“

Vystrčil připomněl, že za poslední roky v Česku investoval Tchaj-wan 18 miliard, zatímco Čína pouze 10 miliard. A zatímco Tchaj-wan vytvořil 24 tisíc pracovních míst, Čína zhruba 4 tisíce pracovních míst v Česku. A připomněl také, že zatímco Čína u nás kupuje zaběhnuté podniky, Tchaj-wan investuje do zakládání nových.

Přepis rozhovoru:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Předseda
Senátu Miloš Vystrčil potvrdil, že 30. srpna plánuje odletět na Tchaj-wan. Jako historicky první český vysoce postavený ústavní činitel. Misi plánoval už předchozí šéf horní komory Jaroslav Kubera, který v lednu náhle zemřel. Prezident Miloš Zeman oznámil, že cestu Miloši Vystrčilovi nedoporučil on ani šéf Sněmovny, ani premiér, ani ministr zahraničních věcí. Podle čínské ambasády by návštěva znamenala otevřenou podporu separatistických sil. A podryla by základy budoucí spolupráce mezi Prahou a Pekingem.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše. A pokud já pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy, a abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Máme nějakou zahraniční politiku a musíme si to říct s ostatními. Protože pokud bude zahraniční politiku dělat Každý politik, tak asi to nebude pro naši zemi dobře.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A prvními hosty Událostí, komentářů jsou, jak už jsem avizovala, živě předseda
Senátu Miloše Vystrčil a také místopředseda ODS. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A naším druhým hostem je Tomio Okamura, místopředseda dolní komory
Parlamentu a předseda hnutí SPD, i vás vítám.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, tady pan Okamura řekl pro iDNES: „Já té cestě nerozumím, protože je v rozporu s postojem v podstatě všech demokratických zemí světa, protože tyto země uznávají politiku jednotné Číny. Pan předseda a
Senát nevysvětlili, co je vlastně cílem té cesty.“ Tak můžete teď osobně tady panu Okamurovi vysvětlit, co je cílem vaší cesty na Tchaj-wan?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já to samozřejmě poněkolikáté rád vysvětlím. Nebudu tak dlouhý jako dneska na brífinku. Ten cíl je velmi jednoduchý, a to je, že dle mého názoru se nám to vyplatí spolupracovat s demokratickou zemí, jako je Tchaj-wan. Je to výhodné po stránce hospodářské, po stránce vědecké spolupráce, po stránce kulturní spolupráce. Nenarušujeme žádný princip jedné Číny, protože já tam nejedu vyhlašovat nezávislost Tchaj-wanu, já tam jedu na návštěvu, která by měla zvýšit naši vědeckou, technickou, hospodářskou spolupráci. A pak jsem také přesvědčen, že to napomůže narovnáním vztahů s Čínou a i tomu, aby český národ si uvědomil, že ty základní hodnoty, na které my jsme jako svobodná demokratická společnost postaveni, je potřeba chránit, bránit a nepodléhat tlakům cizích mocností a nestat se takzvaně někoho lokajem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže z toho, co říkáte, rozumím správně, že jste si jist, že tyto přínosy budou větší než, dejme tomu, ekonomické dopady, kterými Čína tak lehce vyhrožuje?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem si jistý, že základ naší prosperity, omlouvám se, že to opakuji, je svoboda, právní stát, ústavnost, demokracie, svébytnost a nezávislost, a pokud toto ztratíme, tak nebude ani prosperita.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, jste s tím vysvětlením spokojen, už smyslu cesty rozumíte?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Je to právě jenom velice zkratkovité a dílčí vysvětlení, protože za prvé drtivá většina, v podstatě všechny demokratické země, ať jsou to členi Evropské unie, USA, Kanada, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, je jich nekonečně, tak uznávají politiku jedné Číny. Takže ten argument tou demokracií je lichý, protože to bychom potom museli říci, že Francie, Británie, Spojené státy, všechny země Evropy, střední, východní, že nejsou demokratické. Takže ten důvod nebude asi ten pravý. Určitě jsem pro obchodní spolupráci, vždyť obchodní spolupráce funguje skvěle i s Tchaj-wanem. Jezdí sem i tchajwanští turisté, stejně tak s Čínou. Ale ta ekonomická, tam už vidím trošku problém, protože my se teďka propadáme do velkého deficitu, hrozí až 10% nezaměstnanost a jak víte, tak české firmy exportují do Číny cirka za 2,2 miliardy ročně, je to 8× více než na Tchaj-wan. Do České republiky jezdí 612 000 čínských turistů, utratili tady 10 miliard za loňský rok, a pracuje tam 250 000 občanů v cestovním ruchu. A ti také nemají práci, takže...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu ale...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já to nerozporuji, ať si tam pan Vystrčil jede. Počkejte, já bych dořekl větu. Klidně si tam jeďte, to je vaše politika, já jenom říkám, že mi tam chybí to B, já bych tam třeba nejel, já bych tam jel jako turista, s tím není problém, protože já se teď ptám, my chceme jako SPD přidat peníze důchodcům, invalidům, pracujícím lidem, lidem bez práce, a to způsobí evidentně nějaký deficit v rozpočtu, protože...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:

Počítá ty groše.


Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No tak, jestli miliardy jsou tohle, jestli USA nebo Německo, Francie...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To je obrazně řečeno...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale vy hovoříte taky o tom, že jak tady Čína masivně investuje, ale obávám se, že jaksi ty přísliby při návštěvě čínského prezidenta byly mnohonásobně vyšší. A nakonec ta reálná hodnota čínských investic, a to uznal i prezident Miloš Zeman, že zdaleka není tak vysoká, o čem se pánové tehdy bavili.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Vy právě zapomínáte na tu věc, tady se zapomíná, že největším podstatě českým exportním artiklem do Číny je cestovní ruch. My vyvážíme nejvíce cestovní ruch, proto ta útrata 10 miliard. A mně se jedná o to, klidně si tam jeďte, to je prostě vaše politika. Já jenom říkám, že teď lidi budou bez práce, potřebují peníze. A teď bude výpadek v rozpočtu. Já se chci pana Vystrčila, pana předsedy zeptat, kde ten výpadek, který prokazatelně bude, protože už jenom kvůli politice pražského primátora Hřiba v posledním čtvrtletí loňského roku byl propad příjezdů čínských turistů a propad příjmů do českého státního rozpočtu. A já se chci zeptat, kde ty peníze vezmete...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak teď prosím necháme reagovat pana Vystrčila už.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, kde ty peníze pro ty občany vezmete, když teď hrozí až desetiprocentní nezaměstnanost...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To už jste ovšem říkal, tak prosím, reakci pana Vystrčila.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Teď několik oprav v těch údajích. Za poslední rok investoval Tchaj-wan nebo za poslední roky u nás investoval Tchaj-wan 18 miliard, zatímco Čínská lidová republika pouze 10 miliard. Tchaj-wan v České republice vytvořil 24 000 pracovních míst, Čínská lidová republika zhruba 4 000 pracovních míst. Pokud se na ty investice Čínské lidové republiky a Tchaj-wanu podíváme, tak Čínská lidová republika kupuje akvizice. To znamená hotové podniky a ukládá si tady svůj kapitál, respektive peníze. Zatímco Tchaj-wan tady investuje a vytváří nové hodnoty a nové podniky na zelené louce. Zejména v oblasti IT technologií. To znamená, to jsou fakta. A potom si řekněme, jestli nám více prospívá hospodářsky Tchaj-wan nebo Čínská lidová republika. Jednoznačně všechny ukazatele mluví pro Tchaj-wan. Tolik asi moje odpověď k tomu, co nás může hospodářsky poškodit a co nikoliv. A jinak největší poškození České republiky ekonomické vzniklo kvůli čínské chřipce. Hádejme, odkud přišla čínská chřipka, když se nazývá čínská chřipka. Asi z Číny. To jsou dokonce, myslím, že jsme teď, teď se schválí, myslím, deficit 500 miliard korun... Ještě neschválili, tak budete schvalovat. Hájíte to, to přišlo nikoliv z Tchaj-wanu, který se s tím vyrovnal, ale z Číny, která tajila informace o tom, jak to vlastně vypadá s koronavirem a jak se šíří. Podívejme se na Hongkong, podívejme se, co s Hongkongem a s tím, co dělá Čína v Hongkongu, způsobilo se světovým hospodářstvím, jak poklesly akcie, jakým způsobem padá celé hospodářství, a to všechno jsou kroky Čínské lidové republiky, které vůbec nesouvisí s návštěvou předsedy
Senátu v Čínské lidové republice. A co říká pan Okamura, jsou naprosto drobný, nehledě na to, že to hlavní, co je potřeba, je, abychom se zachovali rovnou páteř, abychom se chovali jako sebevědomý stát, jak to vždycky on propaguje, a nikoliv jako sluha někoho. A budeme říkat: pozor, pozor, mohlo by se stát, že náhodou nebudeme moct jet do Číny. Kam ty lidi pojedou, když nepojedou do Číny? Pojedou do Tchaj-wanu, pojedou do Chorvatska, pojedou kamkoliv jinam, mohou jet jinam, to znamená, o ty investice, o lidi a o přínosy z cestovního ruch nepřijdeme, vy si vymýšlíte, to je všechno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, zjevně je tady souboj té nějaké ideje, principů a hodnot a pragmatičtějšího ekonomického pohledu. Vy si nemyslíte, že by Česko mělo se přiklánět k těm principům právě třeba proto, že má za sebou totalitní minulost a že by tyto hodnoty mělo hájit, i když to třeba může být i někdy míň ekonomicky výhodné, protože třeba západní země prostě tuto totalitní minulost nemají?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
To jsem se jenom pousmál, že člověk, který nikdy nedělal v cestovním ruchu, mně, který v něm dělá 30 let, tak mi říká, že se nevyznám v cestovním ruchu v číslech, tak to jsem se pousmál. To už si diváci vyhodnotí sami. Ale k té vaší otázce. Tak za prvé, já si myslím, že je potřeba upozorňovat na nedodržování lidských práv určitě, stejně jako to dělají všechny demokratické země na světě a všechny demokratické země s Čínou i Tchaj-wanem čile obchodují. Čile s nimi jednají a samozřejmě dělají tu politiku tak, aby to prospívalo těm zemím. Já jsem pro tu politiku a znovu zdůrazňuju, vy jste se tady nějak jako namotivoval sám, asi jste mě neposlouchal, já jsem říkal, klidně si tam jeďte, ale to je prostě vaše odpovědnost, já jsem vám neříkal, že tam nemáte jezdit, my se tady asi neslyšíme. A poslední věc jenom, pan Vystrčil tady vlastně pořád opakuje jedno jediné číslo, které se naučil ohledně investic. A já jsem vám to pokusil ekonomicky zasadit, protože vy evidentně už další údajně neznáte, do toho kontextu českého exportu, českých firem, které tady zaměstnávají lidi, i do toho třeba cestovního ruchu, takže těch čísel je víc. A co týče ekonomické spolupráce, to musíte zasadit do širšího kontextu. Nechci vám, pane předsedo, radit, jste výše postavený, jste druhý nejvyšší ústavní činitel, takže, prosím vás neopakujte pořád to jedno jediné číslo, které jste se naučil. Takže to zasaďte do širšího kontextu a jenom, prosím, až tam pojedete, tak prosím, ten výpadek potom přímo, pakliže přijde, jenom ať
ODS přijde teda s návrhem, jak teda bude na ty důchody a podobně. To je to...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pakliže přijde, nebudeme věštit z křišťálové koule. Prosím o reakci, pane Vystrčile, a pak půjdeme k dalšímu vašemu výroku.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, co mám říkat, když pan Okamura slyšel jenom jedno číslo, já jsem jich řekl několik a všechna jsou pravdivá. To znamená, že Tchaj-wan investuje v České republice víc než čínská republika, Tchaj-wan zaměstnává více lidí v České republice než Čínská lidová republika, Tchaj-wan nezpůsobil čínskou chřipku a zásadní...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
To taky nemáte pravdu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
… to je zásadní problém, který vznikl v ekonomice České republiky. A není pravdou, že já narušuji prostě politiku jedné Číny, není pravdou, že je jisté, že Čínská lidová republika v tuto chvíli přináší nějaké zásadní ekonomické přínosy pro Českou republiku. Řekl jsem vám, že pokud nemůžou v rámci turistického ruchu lidé jezdit do Čínské lidové republiky, že předpokládám, že pojedou někam jinam, že nezůstanou doma, a tak dále. To znamená, neobviňujte mě z toho, že jsem říkal jedno číslo...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já krátce zareaguji.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Slíbil jste jedno slovo, tak jsem na vás zvědavá.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já jsem vůbec řekl, že narušujete politiku jedné Číny, generelně nemluvil. A ještě jednu věc, vy jste...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že jste to na začátku říkal, ne? Tak to přečtěte, že Tomio Okamura říkal, že narušuji politiku jedné Číny, už od začátku jeho citace, prosím přečtěte nám to, abychom věděli, teď přímo, ano.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak to přečtěte.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já té cestě nerozumím, protože je v rozporu s postojem v podstatě všech demokratických zemí světa, protože tyto země uznávají politiku jednotné Číny.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jinými slovy z toho říkáte, že já to neuznávám.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já jsem o vás vůbec nemluvil.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vy si vymýšlíte, ale na to já jsem zvyklý.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já bych ještě dodal jednu věc, vy jste v těch pracovních místech... Já jsem o vás vůbec nemluvil, já jsem vás vůbec nekomentoval.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, já bych se ještě ráda dostala k jednomu tématu.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Ale pan předseda tady říkal...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že bychom dámu měli nechat položit otázku.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Vy jste vynechal ty pracovní místa třeba v cestovním ruchu, protože oni jsou čínští turisté na čtvrtém místě a cestovní ruch udělá 250 000 českých občanů, ty jsou teďka v trablích. To znamená ti pracovníci hotelů, třeba restaurací, dodavatelů, výrobců tradičních českých suvenýrů, kteří jsou závislí na té čínské klientele, ty taky započítejte do těch pracovních míst, ale já znovu říkám, pojďme…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vy říkáte, že Čínská lidová republika, když my s ní nebudeme mluvit, takže zakáže svým lidem sem jezdit. A vám se to takhle líbí, protože takhle má fungovat demokratický stát. Je to v pořádku a my proti tomu nemáme mít žádné problémy, hlavně, že jdou ty groše, že sem jezdí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové prosím.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To, že tady je demokratický režim, který máme my podporovat tím, že…

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, prosím... tečka za tímto tématem...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
…. vy se bojíte toho, že se nebudou jezdit čínští turisté z nedemokratické země a říkáte, že to je mnohem důležitější, aby sem přišly ty groše než principiální postoj a obhajoba suverenity, nezávislosti a demokracie. Takhle to je, takhle vy to interpretujete. Pro vás jsou ty groše důležitější.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, prosím, konec, tečka za tímto tématem, pojďme... s dovolením...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Lidé nemají na důchody. Vy máte, pane předsedo, 200 000 měsíčně, lidé nemají na důchody...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To jste ještě zapomněl, no…

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Lidé nemají na důchody a vy mluvíte o groších. Lidé nemají práci. To přece není možné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, já vás prosím, ráda bych se dostala ještě k dalšímu tématu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Neříkejte, že nemají důchody, důchody se dostávají.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Další výrok
Miloše Vystrčila, při dnešním vystoupení pan předseda Senátu popisoval dobu od svého zvolení a řekl, že prý mimo jiné zjistil, jak vznikl takzvaný čínský dopis, a řekl taky, že se nedočkal veřejného tvrdého odsouzení jeho obsahu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vlastně my na té nejvyšší úrovni nejsme ochotni se vyvázat z té závislosti na Čínské lidové republice, na vztazích, které s ní, v uvozovkách, budujeme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, pan Vystrčil prohlásil v Otázkách Václava Moravce: Česko se nebude hrbit. Tak podle vás hrbí se nebo se hrbilo v minulosti?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No, tak to je stejné, jako kdybychom řekli, že se hrbí Spojené státy, Japonsko, Německo, Francie. Takže my se samozřejmě hrbit nesmíme, my musíme být suverénní svobodnou zemí. Já jsem vlastenecky člověk s vlasteneckým cítěním. Ale to je stejné, jako kdybychom řekli, a už bych se opakoval tu větu. Takže já znovu říkám, důležité je, abychom, já jsem pro to, pojďme vycházet s Tchaj-wanem dobře, s Čínou dobře. Neeskalujme tu politiku, pojďme dělat stejnou politiku, jako mají ostatní vyspělé demokratické země, to je, myslím, správné...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže jste pro ten, řekněme, pragmatičtější postup.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Znovu zdůrazňuji, klidně si tam jeďte, jako by...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já vám rozumím, ale pan Okamura zřejmě nečetl ten čínský dopis, ve kterém je napsáno, že české firmy budou platit, a vyhrožuje druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli
Jaroslavu Kuberovi, aby si dal pozor a nikam nejezdil. A to mu vůbec prostě nevadí, protože to není žádný problém...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No počkejte, pane předsedo, nepodsouvejte, to jsem neřekl.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vy říkáte, že toto nepovažujete za ponižování suverenity České republiky, za vměšování do vnitřních záležitostí. Říkáte, že vám to nevadí, že to je stejné jako Amerika a Francie. Já jsem nezaznamenal, že by nějaký čínský dokument... z čínské ambasády dorazil například do
Senátu v Americe.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Můžete se uklidnit, prosím vás?

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, já bych se ráda zeptala na jednu věc.


Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Můžete se uklidnit a nevkládat mi do úst něco, co jsem neřekl. Já si ten dopis, abyste byl spokojený, vaše dušička, tak jestli v tom dopise bylo nějaké vyhrožování nějakému českému ústavnímu činiteli...

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem úplně klidný. Já vám do úst nic nevkládám.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:

Jestli ten dopis, tak abyste byl spokojený, vaše dušička, tak jestli v tom dopise bylo nějaké vyhrožování nějakému českému ústavnímu činiteli…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vy jste ho nečetl?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Ne. Tak to samozřejmě odsuzuji, já jsem ten dopis v ruce neměl. Takže už máte klídek, dobře, a nemusíte mi pořád vkládat do úst to, co jsem neřekl. Já si to řeknu sám...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, vy jste hovořil o tom, že tedy premiér, ministr vnitra a prezident vám tu cestu nedoporučují. Můžete říct, kdo konkrétně a jakými slovy vám to sdělil toto nedoporučení?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Bylo mi to sděleno na setkání nejvyšších ústavních činitelů, kde, jak pan prezident Zeman, tak pan premiér mi sdělili, že nepovažují moji zahraniční cestu případnou, tenkrát ještě v té době, nepadlo rozhodnutí, za správnou a za takovou, že by České republice prospěla. A pan ministr Petříček říkal, že mi ji nemůže doporučit. A uváděli ty důvody, které souvisí se spoluprací s Čínskou lidovou republikou, s tím, že já jsem řekl, že důležité je, abychom se postavili jednoznačně k obsahu toho čínského dokumentu. A že žádám, respektive, prosím, abychom přijali společné stanovisko, ve kterém veřejně odsoudíme to, jakým způsobem ten čínský dokument je napsán, a případně řekněme, vyjádříme názor, aby byl vyměněn čínský velvyslanec v České republice, neboť nepomáhá dobré a kvalitní a partnerské spolupráci mezi Českem a Čínskou republikou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A tohoto jste se nedočkal?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To bylo odmítnuto. A v tom okamžiku já jsem čekal, co bude dělat jako Čínská republika jako taková, a říkal jsem si, pokud by měla zájem na partnerských vztazích a nikoliv na vztazích nadřízeného s podřízeným, tak udělá sama od sebe nějaký krok, ve kterém uzná, že si nepočítala správně a že se chovala velmi nestandardně, a řekl bych, nadřazeně. To se nestalo. Dočkal jsem se toho, že jsem se dozvěděl, že se nemám fotit s tchajwanskou vlajkou, dozvěděl se můj ředitel kanceláře, že nemá co vystupovat v médiích, a já jsem se dozvěděl, že nemám co blahopřát prezidentce Tchaj-wanu v rámci inaugurace. Ale to jsem se dozvěděl, aniž bych to udělal, a aniž bych to hodlal udělat. To znamená, to je bezvadný partnerský přístup Čínské lidové republiky, respektive jejich ambasády v České republice. A následně poté jsem reagoval tak, jak jsem reagoval, to znamená, považuji za správné, abychom se nehrbili.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak já jenom kraťoulince.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, prosím, máte na to 20 vteřin.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já bych byl rád, aby se vrcholní politici v České republice domluvili na jednotné politice ne vůči jenom Číně, ale aby navenek jsme působili skutečně jako sebevědomá...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
I to mohu vysvětlit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na to už není čas, 20 vteřin posledních. A posledních 10.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Abychom byli kompetentní zemí, protože pak jsme v zahraničí k smíchu, když se přehadují politici a každá pes je jiná ves v těch zahraničních názorech. A jinak spolupracujeme klidně s celým světem a buďme se všemi zadobře.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vidím, že tchajwanská cesta je velmi třaskavé téma, k němuž se nepochybně v Událostech, komentářích ještě vrátíme. Děkuji vám, pánové, hezký večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Děkuju také.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Hezký večer, děkuju za pozvání.

 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany
zastupitel Kraje Vysočina