29. května 2020

Dárcovství do sociálních služeb a veřejně prospěšných aktivit by mělo být dočasně daňově zvýhodněno

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poskytnutí soukromých darů na činnost sociálních služeb a veřejně prospěšných organizací by mělo být dočasně daňově zvýhodněno. Myslí si to poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer, který předložil ve Sněmovně návrh na dočasné zvýšení částky darů, kterou si soukromí dárci mohou odepsat ze základu daně. Zatímco podle současné daňové legislativy to je 10, resp. 15 %, Bauer navrhuje tuto částku zvýšit za zdaňovací období 2020 a 2021 na 30 %.

„S ekonomickým propadem a očekávaným šetřením ve firemním sektoru lze očekávat i rapidní snížení ochoty firem a soukromých dárců přispívat na veřejně prospěšné účely, mimo jiné v sociálních a zdravotních službách. Řada organizací přitom nespoléhá na státní dotace, ale žije právě ze soukromé podpory. Zcela vážně proto hrozí, že organizace své služby, které se osvědčily během koronakrize, budou muset omezovat nebo úplně rušit. Tomu chceme zabránit větší motivací pro dárce. Náš návrh je dočasný a jeho cílem není zvýšení soukromých darů, ale jejich prosté udržení,“ uvedl k návrhu Jan Bauer.

Podle něj by toto dočasné opatření neznamenalo výrazný zásah do rozpočtu a v dlouhodobějším horizontu by se naopak státu vrátilo.

Podle údajů Finanční správy ČR uplatnilo v roce 2018 ve svých daňových přiznáních odčitatelnou položku „hodnota bezúplatného plnění-daru/darů“ více než 178 000 fyzických osob ve výši 2,4 miliardy Kč a více než 25 000 právnických osob ve výši 3,9 miliardy Kč.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení