14. května 2020

Vládní návrh zmrazení nájmů je protiústavní a nadbytečný, obracíme se na Ústavní soud

(www.ods.cz) Senátoři dnes podali Ústavnímu soudu návrh na zrušení cenového moratoria nájemného z bytů. Vládní nařízení je podle nich protiústavní a nepřiměřené. Návrh podepsalo 30 senátorů, z toho 17 z klubu ODS, 10 z klubu Starostové a nezávislí, 2 z klubu SENÁTOR 21 a po jednom z klubů ČSSD a KDU-ČSL. Návrh bude odeslán Ústavnímu soudu prostřednictvím advokáta JUDr. Petra Tomana.

„Vládní nařízení je napsáno tak, že by mohlo platit po neomezenou dobu, jsme přesvědčeni, že tím neúměrně zasahuje do vlastnických práv. V tuto chvíli se žádné hromadné navyšování nájmů nekoná. Spousta pronajímatelů naopak pro letošní rok přistoupila ne-li ke snížení, tak aspoň ke zmrazení nájemného, proto považujeme nařízení vlády také za nadbytečné. Proto jsme se obrátili na Ústavní soud. I v nouzovém stavu by totiž měly platit principy právního státu,“ říká zástupce navrhovatelů a první místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

Napadené nařízení je podle navrhovatelů v rozporu jednak s ústavním pořádkem České republiky pro jeho nesouladnost s čl. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, s čl. 4 odst. 4 a s čl. 11 odst. 1, odst. 4 Listiny základních práv a svobod, a rovněž v rozporu čl. 1 Dodatkového protokolu č. 1 k Úmluvě o ochraně základních práv a svobod.

Neústavnost nařízení spatřují navrhovatelé zejména v tom, že:

  • nařízení omezuje výkon vlastnického práva vlastníků domů a bytů v rozporu s ústavními kautelami, za nichž by bylo možné takový postup akceptovat;
  • účinnost nařízení není omezena v souladu s § 9 odst. 3 zákona o cenách a jen na nezbytnou dobu;
  • účinnost nařízení je vázána také na pouhou existenci věcně, místně a osobně nesouvisejících mimořádných opatření nejen vlády, ale i ministerstva zdravotnictví, a dokonce i čtrnácti krajských hygienických stanic.

 

Zdeněk Nytra

1. místopředseda senátorského klubu ODS
radní statutárního města