9. dubna 2020

Zmatek nad zmatek Roberta Plagy

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy ODS

Martin Baxa: „V tyto dny logicky narůstá nervozita mezi učiteli, rodiči i žáky ohledně možného návratu dětí do škol. Z vládních řad zaznívají rozporuplné názory a nesmyslné úvahy, jako např. zajištění výuky s metrovým odstupem mezi žáky, což je bizarní nápad premiéra Babiše. Jednotlivé návrhy od členů vlády i krizového štábu nejsou promyšlené a zcela postrádají znalost školní reality. Objevuje se i řada různých termínů, kdy by se děti mohly do škol vracet. Bohužel ale mezi nimi není slyšet jasný hlas ministra školství Roberta Plagy a je zjevné, že na ministerstvu školství i v tomto ohledu panuje chaos.

Nelze při znalosti školního prostředí akceptovat ani nápad prof. Prymuly, že by měla být obnovena školní výuka při povinném nošení roušek.

Děti se mají do škol vrátit co nejdříve, ale nemůže to být před tím, než bude jejich pobyt ve školních zařízeních zcela bezpečný. Nošení roušek nebo povinné odstupy jsou zejména u nižších tříd a v mateřských školkách nerealizovatelné. Vyzývám Roberta Plagu, aby přestal mlžit a v současné neklidné situaci předložil jasný plán s konkrétními postupnými kroky ohledně návratu dětí i učitelů do škol.“

Martin Baxa

místopředseda strany