6. dubna 2020

Události, komentáře: Koronakrize

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V předvečer klíčového jednání Sněmovny vláda rozhodla o postupném uvolňování protiepidemických opatření. Od zítřka bude možné venku individuálně sportovat. Ministři zmínili například cyklistiku nebo tenis. Nesmí se ale využívat zázemí v budovách. Podle vlády, například při běhu v lese není potřeba rouška. Otevřou se také postupně některé obchody, prodejny pro kutily, obchody s koly či cykloservisy. A příští týden by, jak vicepremiér Havlíček potvrdil i v Událostech, mohly následovat další obchody. Fungovat budou v přísnějších hygienických podmínkách.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Týká se to například dohledu nad tím, aby byly rozestupy ve frontách, abych byla prováděna pravidelná dezinfekce, aby byl měřen personál před začátkem své práce.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Umožňujeme vlastně pohyb těchto osob i bez roušek. Nicméně pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost 2 m od sebe. Takže zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku, pokud někdo ale se bude pohybovat třeba uvnitř města, kde těch lidí bude více a kde ten kontakt by mohl být méně jak 2 m, tak by tu roušku měl mít.

Michal KUBAL, moderátor:
Slibovali jsme 3 nebo respektive zástupce všech devíti
poslaneckých klubů. Tady vítám špičky tří nejsilnějších uskupení v momentálním složení Poslanecké sněmovny. Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO. Dobrý večer.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:

Petr Fiala, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ODS. Dobrý večer i vám.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Ivan Bartoš,
předseda Pirátů. Dobrý večer.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, začnu tím bezprecedentním vývojem ve Velké Británii. Případ Borise Johnsona. Naznačuje to, že ta nemoc, se kterou se teď potýká celý svět, je taková hrozba, o které nikdy nevíme, kam se dál vyvine? Pane Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Je to naprostá novinka. Myslím, nikdo nepředpokládal, že by se něco takového stalo. Pro nás je to velká připomínka po tom krásném víkendu a po těch příznivých zprávách, že pořád o té nemoci víme málo. A i přes perfektní péči, kterou určitě pan ministerský předseda má, tak skončil v nemocnici. Teď mu určitě není dobře. Já mu přeju brzké uzdravení. A doufám, že to tak budeme vnímat i přitom rozhodování, nechci to zneužívat teda nějak politicky, ale je třeba to mít na paměti, až budeme rozhodovat o prodloužení nouzového stavu, že ta nemoc je zkrátka zákeřná. A my pořád ještě nevíme pořádně z medicínského hlediska, jak s ní naložit.

Michal KUBAL, moderátor:
I k tomu se dostaneme. Pane
předsedo, vaše reakce na Borise Johnsona.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Samozřejmě ta zpráva je úplně nová. Ukazuje to opravdu, že nemoc covid-19 si nevybírá a že ještě o ní všechno nevíme. Já na Borise Johnsona opravdu hodně myslím jednak, protože konzervativci jsou nám blízká s námi spřátelená strana. Boris Johnson je stejně starý jako já. Přeju panu premiérovi brzké uzdravení.

Michal KUBAL, moderátor:
To mi bezesporu všichni. Pane Bartoši.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já bych se chtěl také připojit k tomuto přání. Ale je třeba si přiznat a uvědomit, že i my známe pouze, řekněme, ty mediální popisy toho průběhu onemocnění pana ministerského předsedy, takže neznáme tu anamnézu, s jakou byl léčen. Dozvěděli jsme se v průběhu, že jeho stav se zlepšil, nyní se tedy zhoršil. Je velmi těžké dávat nějaké soudy, když neznáme ten celkový zdravotní stav ani ten průběh. Samozřejmě je třeba pracovat s tím virem, takže to je nová věc, znát ten vývoj, jakým způsobem ta nemoc prostupuje v jednotlivých třeba věkových kategoriích. Ale je těžké to hodnotit z toho pohledu, protože těch informací zejména lékařského typu máme málo. A tam bych nechtěl spekulovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Všichni se stále učíme, všichni stále objevujeme nové informace. Je pravda, že se hodně mluví o tom, že ta nemoc nastupuje ve dvou vlnách, že ta druhá vlna bývá často horší než ta první. Pojďme ale k tomu, v čem vy se orientujete lépe než v lékařských vědách, a to je politika. Pane Vondráčku, pokud se podíváme na to, v jaké je situaci Česká republika momentálně teď, zdá se, že převládá mírný optimismus, tak se zeptám, jak dlouho ještě v současném stavu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem samozřejmě rád za ta příznivá data, opravdu za to, že prokazatelně zabrala ta opatření, která vláda přijala. Nás ta debata čeká zítra. Návrh vlády byl na 30 dní. V tuto chvíli možná směřujeme k nějakému kompromisu do konce dubna. To datum má celou řadu logických pokračování. Teď jsem se dozvěděl před chvílí, že Rakousko také předpokládá, že ukončí zákaz volného pohybu právě ke konci měsíce. Bude to vlastně řeknu zarovnáno s dalšími programy, tak jak je vláda plánuje. A myslím si, že to je rozumný kompromis. Doufám, že zítra bude ta debata věcná a konstruktivní. A že budou dodržena všechna ochranná opatření, které jsme naplánovali.

Michal KUBAL, moderátor:
To doufáme my všichni. Každopádně platí, že pro vás je tedy ten konec dubna přijatelným termínem, stále platí ten vládní návrh, to znamená do 11. května.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem byl vnitřně připraven na to, že ho prodloužíme 30 dnů a bude to pro mě velice dobrá zpráva, zadostiučinění, kdy bychom se pak sešli dřív a zrušili ten nouzový stav. Lépe, než se scházet a prodlužovat. Jestliže se našlo nějaké datum, které je průnik, tak pro mě je to dobrá zpráva. Já doufám, že znovu říkám, že bude nějaká rozumná debata, že se pak budeme věnovat těm dalším zákonům, protože ukázalo se, že nás čeká opravdu hodně, hodně další debaty a hodně dalšího hlasování.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
předsedo, jakou známku byste zatím dal vládě za ta opatření, která udělala?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já nerad známkuji a všichni ví...

Michal KUBAL, moderátor:
Proto jsem se ptal...


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Právě proto nerad známkuji. Ale všichni víme, že opozice, včetně
Občanské demokratické strany ta razantní opatření ze začátku podporovala. A myslím, že jsme přispěli i k tomu, že veřejnost to akceptovala a chová se velmi odpovědně. A myslím, že to je jeden ze zdrojů toho, proč tu nemoc zatím zvládáme velmi dobře. Ale myslím si, že vláda postupuje také velmi chaoticky. Lidé se na mě obracejí s tím, že vlastně nevědí, jaká opatření platí, protože se mění ze dne na den. Příkladů tady mohu uvést celou řadu. A pokud ten nouzový stav, tak já budu chtít od vlády slyšet zcela jasně, jak ho vyhodnocuje, k čemu ho vlastně použila, ale hlavně proč ho potřebuje prodloužit, jaká opatření se chystá udělat, a to, co je nejpodstatnější, jaký má plán na to, abychom se postupně vraceli k normálnímu životu. Pro nás je maximální možná lhůta pro to prodloužení 14 dní, pokud vláda opravdu vysvětlí, k čemu ten nouzový stav potřebuje. Protože nezapomeňme, že jsme přišli do jiného právního režimu, najednou se rozhoduje podle zákona o ochraně veřejného zdraví, k čemuž ten nouzový stav není nezbytný. Čili očekávám vysvětlení od vlády, očekávám to, jaká budou opatření, a očekávám hlavně nějaký plán, jak se z toho dostaneme ven. Když jste tady, pane předsedo Vondráčku, vzpomněl to Rakousko, ten rozdíl právě je v tom, že v Rakousku vláda jasně řekla, co udělá 15. dubna, 1. května, kdy se co otevře a lidé mají nějakou představu. My tu představu požadujeme.

Michal KUBAL, moderátor:
Když jste říkal o těch argumentech, co konkrétně budete chtít slyšet? Z toho, co je ve veřejném prostoru, to vám nestačí k tomu? Argumentuje se snazším nákupem zdravotnických pomůcek a dalšími věcmi.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Jednak chceme vědět, podle jakého zákona tedy budeme postupovat a bude postupovat vláda. Pak chceme vědět, jestli opravdu potřebuje nouzový stav probto, aby nakupovala zdravotnické pomůcky nebo k čemu vlastně, jestli nestačí ten zákon o ochraně veřejného zdraví. A pokud vláda vysvětlí a ukáže nějaký plán, tak jsme připraveni na těch 14 dnů ten nouzový stav prodloužit. Není žádný problém, aby se bude-li ta situace, nikdo si to nepřejeme, ještě nadále velmi vážná, abychom to prodloužili dál. Sněmovna se sejde 21. dubna, takže toho času na prodloužení je celá řada. Ale v tuto chvíli my chceme plán, a ne my opozice, protože jsme si to vymysleli, ten plán potřebuje veřejnost a potřebuje jasně vědět, s čím mají lidé počítat, jak dlouho co bude zavřené, a kdy se ty věci budou uvolňovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Chcete slyšet konkrétní vztah k počtu nakažených taková opatření. To byste slyšeli nejraději.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Pokud se třeba máme bavit o tom, že se mají otevřít školy, uvedu příklad, tak určitě to nemůže fungovat tak, že pan premiér řekne: tak otevřeme mateřské a základní školy. Děti budou od sebe 1 m. Tohle není žádný plán. Pokud máme uvolňovat nějaká opatření, tak je potřeba jasně říct, jak třeba budeme chránit ty nejpostiženější a ty nejohroženější seniory, lidi se sníženou imunitou, jakým způsobem se třeba budeme chovat, jak se budeme intenzivněji dezinfikovat, zda budou opravdu ochranné pomůcky pro všechny, jaký bude režim. A pak se můžeme bavit o tom, co se dá uvolňovat. My jsme jednoznačně pro to, aby docházelo k uvolňování těch restriktivních opatření. Myslíme si, že je na to čas, ale musí se postupovat podle jasného plánu. Vláda to musí vysvětlit a musí to veřejnosti říkat přesvědčivě. To, čeho jsme teď svědky, že včera slyšíme, že hranice budou zavřené, před několika dny, že hranice budou zavřené možná 2 roky, dneska se dovíme, že se má společnost promořovat, a že se má plno věcí uvolňovat. Tohle není rozumný postoj. Vláda si to má vyjasnit mezi sebou a s jasným plánem přijít na veřejnost.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo Bartoši, objevuje se vlastně debata o tom, jestli ta tvrdá opatření byla namístě, nebo jestli se Česko nemělo vydat jinou cestou, řekněme, často se zmínil příklad Švédska a dalších zemí. Na druhou stranu se uvádí právě příklad, například Velké Británie, jak to vidíte vy? Byla to tvrdá opatření na začátku správným krokem?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jsem přesvědčen, že vzhledem k připravenosti zdravotního systému a zejména vybavenosti zdravotními pomůckami, a je nutno říci, že to doporučení pro jednotlivé třeba členské země šlo už v měsíci únoru, co bude potřeba na zvládnutí té epidemie, a tam nám bohužel pan ministr zdravotnictví a i následně pan premiér nehovořil pravdu o té vybavenosti. Takže jedinou možností, a připomeňme, si, proč ta opatření jsme i podpořili, bylo skutečně dostat lidi z toho prostoru, kde se setkávají, protože zdravotní systém by ten prudký nárůst, jako měla třeba Itálie, prostě nezvládl a museli bychom docházet k nějaké selekci, koho ještě budeme léčit, a koho ne. Takže plán vlády byl: My teď takzvaně zploštíme tu křivku nárůstu, aby nedošlo ke kolapsu zdravotnictví. A druhá priorita bylo ochránit ty rizikové skupiny, což jsou zejména senioři. K tomu zploštění skutečně dochází, ale těžko říci, a to je součást toho plánu, o kterém všichni hovoří, který my nemáme. Tady jsou čísla nějakých denních přírůstků, ale každé opatření má přece nějaký efekt. My v tuto chvíli ještě stále vláda polemizuje, jestli udělat takovéto testy, vzorkové testy. Při tom ta protestovanost i třeba tím izraelským způsobem těch smíšených vzorků více lidí, a pokud celý ten vzorek je pozitivní, tak pak otestují jednotlivě, je velmi důležitý krok. Takže pokud dělám nějaká rozhodnutí, ta rozhodnutí musí být chytrá, musím předpokládat nějaký efekt, a ten následně vyhodnotím. Takže vláda, zploštěli jsme tu křivku a teď musíme říct to b. A protože žádáme o prodloužení, nebo vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, tak je přece správné, aby se řeklo: pokračujeme v těchto věcech, protože fungují. Zde vidíme možnosti na chytré změny. Třeba je to to otevření systematické, ne že tak tady pastelky a obuv. Jako ty potřeby musí být i o typu, co ti lidé skutečně potřebují, co jsou bezpečné provozy i z toho hygienického, ale i z toho pohledu třeba životnosti těch jednotlivých odvětví. Toto by mělo zaznít a na základě toho si řekněme, budeme-li v tom pokračovat nebo ne. Ten dubnový termín je logický. A já bych chtěl jenom říct, a to je zase zmatení té komunikace, protože řada těch opatření nesouvisí s nouzovým plánem, dokonce i ty nákupy podle zákona o výběrových řízeních, pokud je nějaký specifický důvod, mimořádná situace, a ta je, vždyť jsme tady v rouškách, nesmíme chodit na ulici, tak ta vláda ty nákupy může dělat již podle této legislativy. Ale dokonce sám ministr Hamáček i pan premiér Babiš hovořil, že třeba otevření obchodů s tím nesouvisí. Tak pojďme si říct, co s tím souvisí. Je to povolání třeba nějakých studentů do zdravotních služeb, je to třeba zabavení nějakých potřeb pro ten stát, je to například, když budou potřebovat zbourat barák a něco tam postavit nebo nařídit firmám nějaký ty výroby? Ale v této situaci, aspoň podle vyjádření pana premiéra, nejsme. Takže i to odůvodnění toho nouzového stavu je podle mě zcela zásadní a je to zejména směrem k lidem, ale i k firmám a podnikatelům, na co se mají připravit, jak se mají zařídit, jak mají plánovat. A když nedokáže plánovat vláda, těžko můžeme chtít po lidech, po firmách, aby si nějak naplánovali, jakým způsobem společně zvládneme toto období. Já si myslím, že to je konstruktivní přístup a prostě řiďme se daty. Ne nějakými PR vějičkami, co zazní do médií, a když se to lidem nelíbí, tak to vláda druhý den změní. To je ten příklad pětadvacítky, pomoci OSVČ paní Schillerové, vždyť to byla s prominutím v daném týdnu blamáž.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě se k tomu dostaneme. Pane předsedo, dostáváte vy jako
poslanci ANO dostatek materiálu, dostatek podkladů k tomu, abyste byli schopni odpovědět na ty otázky, které tady řečnicky zazněly?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Já hlavně, abych ale nějak reagoval na to, co zaznělo. Víte, pro mě je daleko důležitější, že ta vláda funguje a zasedá v podstatě permanentně. Reaguje flexibilně a je zde interní komunikace s občany a že je tady vzájemné interakce a že jsou schopni i přijmout argumenty z praxe, jak to bylo třeba u té pětadvacítky. A je to pro mě daleko přijatelnější, než kdyby se několik dní debatovalo o plánu, protože my nevíme, jaký plán má ten koronavirus především. Tak jestli vy víte dopředu 15 dní, co bude, tak já si myslím, že ani odborníci to neví. Za této situace si myslím, že ta opatření byla přijata správně a teď už to jaksi sami můžeme pocítit a sami slyšíme příznivá opatření nebo ty výsledky. K vaší otázce - samozřejmě máme sněmovní dokument 4676, který předložila vláda spolu s žádostí o nouzový stav. Máme přímé informace jako všichni občané z jednotlivých zasedání vlády. Máme další informace mediální a můžeme se obracet jako
poslanci na své ministry. A myslím si, že máme dostatek podkladů na to, abychom rozhodli o nouzovém stavu. A říkám pořád, už trošku přešla ta první nálada, kdy bylo jasné, že jsme na jedné lodi, ale já bych chtěl znovu varovat, že ještě pořád nemáme vyhráno. A pořád bych chtěl požádat a poděkovat, protože ta schůze, která byla předtím, byla skutečně konstruktivní, tak já bych chtěl dopředu poděkovat za to, že se takhle k sobě budeme chovat i nadále.

Michal KUBAL, moderátor:
Mimochodem budete se takhle chovat...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Já bych chtěl ujistit pány předsedy, že se sejdeme dvacátého prvního a bude to řádná schůze. Ale prostě nikdo z nás nesmí být pozitivně testován, já si neumím představit, kdyby se ta polovina Sněmovny ocitla v karanténě, tak už se ta Sněmovna nesejde.

Michal KUBAL, moderátor:
Budete takhle vstřícní, jak jste mluvil vy, budete chtít být na jedné lodi k opozici i k těm návrhům, se kterými opozice dneska společně přišla? Bude vaše hnutí otevřené k tomu přijmout některé z těch návrhů opozice, které dneska představila?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Teď jsem to říkal. Uvědomte si, že se v reálném čase ta jednotlivá opatření, jak přichází do Sněmovny, už změnila, změnily se jednotlivé parametry, jsou připraveny pozměňovací návrh. A já si myslím, že k nějakému kompromisu dochází. Pak je tady samozřejmě otázka nějakého politického střetu. Zase se chytneme nejvíc třeba u těch 25 000, je to jedna částka. Tak je to úplně jasné...

Michal KUBAL, moderátor:
Velmi podstatná částka, pro spoustu lidí je to částka, na které záleží jejich živobytí i to, co budou dělat.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Samozřejmě, já to nijak nezpochybňuji. Nicméně uvědomme si, těch 25 znamená 17,5 miliardy. V tuto chvíli bych použil ten termín, který použila paní Schillerová, jedná se o odpovědnou částku. Jsou to peníze daňových poplatníků, žádné jiné peníze nemáme. A my zkrátka musíme tu pomoc trošku rozvrstvit a rozdělit, nemůžeme vzít jenom 1 program, tam navyšovat, protože jeden navazuje na druhý.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, co pro vás z těch programových bodů, které jste dneska společně představili, je to klíčové? Co byste chtěli, aby tam opravdu zůstalo?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Jenom mi dovolte jednou větou reagovat. My se budeme snažit být vstřícní, ale minule to bylo tak, že vstřícná byla opozice, vláda absolutně vstřícná nebyla, z 38 pozměňovacích návrhů opozičních prošel jeden a neprošel žádný ekonomický, a kdyby prošly ty ekonomické, tak si myslím, že to bylo pro lidi lepší. My skutečně mluvíme za lidi, za občany, kteří se na nás obracejí a kteří jsou z některých těch návrhů doslova zoufalí. To, s čím vystoupila paní ministryně Schillerová ve prospěch OSVČ, ve prospěch živnostníků, to bylo v podstatě živnostníky a drobnými podnikateli považováno za výsměch. A to, že se to dneska vrací k návrhu, říkám, vrací, k návrhu, se kterým jsme my vystoupili dávno před paní ministryní, je jenom dobře. Já považuji za podstatné, když se mě ptáte, co považuju za podstatné, považuji za podstatné co nejvíce pomoci lidem, kteří se mohou ocitnout doslova na ulici kvůli tomu, že stát musel přijmout opatření, která doslova vypínají část našeho trhu. A já bych jenom reagoval, nemyslím to nějak polemicky, na to, co řekl pan předseda Vondráček. Ano, je potřeba najít peníze a je potřeba ty peníze těm lidem dát, ale to je celé mnohem levnější, než kdybychom museli řešit třeba statisíce nezaměstnaných, živnostníky, kteří zkrachovali, zdravé firmy, které jenom proto, že byla přijata určitá opatření, by se dostaly do problémů. To je nepřijatelné, takže pro nás je důležité, aby zítra prošla ta pomoc osobám samostatně výdělečně činným, považujeme za rozumnou i tu dohodu, ke které to nakonec dospělo ve věci úvěrů. A myslím si, že když budeme dělat opatření, která lidem nechají peníze, která jim umožní udržet si svoji živnost, svoje místo, svoje podnikání, udržet firmu, takže uděláme dobře a bude to pro celou společnost, i když teď do toho dáme peníze, levnější, než kdybychom ty lidi nechali padnout. A myslím, že povinnost státu, a říkám to jako předseda pravicové strany, povinnost státu ve chvíli, kdy stát vypne trh a trh si nemůže pomoci, je pomoci těm lidem, pomoci těm živnostníkům, pomoci společnosti, aby se lidé zbytečně neocitli na ulici.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, máte vy z těch jednání, která probíhají, která bezesporu vedete, nějaké náznaky o tom, že přece jenom vládní koalice bude slyšet na některé návrhy, které jste dneska veřejně představili a se kterými jste přišli předtím?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si dovolím rozdělit svoji odpověď na 2 části. První a já budu možná trochu ostřejší než pan předseda Fiala, pan předseda Vondráček nemluví pravdu. To je taková fasáda, která je do médií, pan Babiš hovoří o jsme na jedné lodi. Ale i dnes jsme představili návrhy, které buďto ta vláda si řekne, že jsou chytré a adoptuje je do svých návrhů. Nebo je prostě zařízne. Ačkoliv mají smysl a mají opodstatnění jenom proto, že nejdou v tom prvotním vládním flow, v těch návrzích, těch návrhů je 15. Já jsem dostal návrh komplexní od paní ministryně pro místní rozvoj Dostálové, o které nikdo neslyšel. 3 týdny nikdo neví, co dělá MMR, cestovní ruch krvácí, lázně krvácí, který máme projednat do zítřka, protože ho vláda dnes dodala, ještě mi přinesl pan náměstek doslova čerstvý z vlády, že to je novinka. A tam se jedná o obrovské množství peněz, o peníze lidí v cestovních kancelářích a my to teď musíme probrat, aniž bychom s tím byli seznámeni. Ta vstřícnost je deklarativní, hovoří o ní vláda, ale reálně ve Sněmovně na těch jednáních se neděje. A já jsem rád, že aspoň teda vláda dělá ten trik, že když něco dobrého navrhneme, byl to kurzarbeit, bylo to třeba střídání rodičů, tak si to prostě její
poslanci překopírují do svého návrhu, odprezentují jako svůj úspěch a aspoň to je. K těm návrhům, které jsou podle mě důležité ekonomickým, my jsme ty podmínky, kdo rychle pomáhá, 2× pomáhá. Ti lidé potřebují peníze teď, za 2 měsíce už jim to bude k ničemu. To už padnou. Jsem rád, že to OSVČ nemá ty podmínky, které jsou diskriminující, ale jednoduché. Ale co jsme chtěli už předtím, zapomíná se na lidi, kteří pracují na DPČ a DPP, to jsou maminky na mateřské, to jsou senioři, invalidé, kteří si přivydělávají. Vláda si na ně vykašlala už s ošetřovaným, to neprošlo a nevyřešila to. Ani v tomto balíčku nepřichází nic, co by tyto lidi nějakým způsobem jim pomohlo. A těch jsou skutečně statisíce. My jsme proto navrhli v tom, řekněme, opozičním uskupení ekonomických návrhů, skutečně tam zahrnout osoby na DPČ, DPP. Paní ministryně nemluví pravdu, samozřejmě úřady vědí, kdy tu smlouvu podepsali, protože ti lidi platí sociální pojištění. Ty smlouvy jsou evidovány u zaměstnavatele a těmto lidem navrhujeme 3/5 alespoň z toho, co je pro ty OSVČ po stejnou dobu, za stejných podmínek, to je 15 000. Na ty jako už ale vůbec nikdo nemyslí. A my tam bušíme na MPSV, když se řešilo ošetřovné. Snažíme se to diskutovat a já teda nevidím, že by proto ta podpora byla. A pokud bych mohl říct, co dneska proběhlo na ministerstvu, teda pardon, na výboru pro veřejnou správu, kterému předsedám, tak tam byly návrhy opozice a ani jeden návrh v těch dvou velkých zákonech Airbnb a platformy i v souvislosti s covid a s případným zjištění, kde ti cizinci bydlí na území České republiky nebo s tím návrhem na nájmy, neprošel jediný opoziční návrh. Jediný.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, jak je to s tou jednou lodí?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem to už vlastně řekl na začátku, že ty jednotlivé programy na sebe navazují. Libí se mi, že na jednu stranu chcete plánovat roky dopředu, na druhou stranou chcete něco teď řešit, řekněme, intenzivně a nyní. Doufám, že se nebudeme hádat, kdo co přinesl. Pořád se pohybujeme ve stavu nouze...

Michal KUBAL, moderátor:
Projdou některé z těch opozičních návrhů, o kterých jsme tady slyšeli?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí /ANO/:
DPP, DPČ přichází a trochu se to dává dohromady i s tím programem pětadvacítka, ale jsou to jiné peníze, jiné ministerstvo. Já pevně, já jsem přesvědčen o tom, že jsou lidi, kteří jsou ve složité situaci, když jsme v podstatě vypnuli stát tady částečně. Nicméně slyším i argumenty MPSV, které uvádí, že zrovna u DPČ, DPP je hodně případných černých pasažérů, a že se musí poskytovat obezřetně. Takže ta debata neskončila. A nejsme v klasické politické debatě, to skutečně můžeme vést doširoka, my potřebujeme ty zákony ihned a my potřebujeme jednat v nějakém rozumném čase. A já budu rád, když zítra ty zákony přijmeme, zřejmě ne všechny, zřejmě budeme pokračuje ve středu.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale každopádně my všichni budeme sledovat, jestli to... velmi krátce poprosím, velmi krátce.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ale kdyby vláda přicházela s nějakým konzistentním programem a bylo to rozumné, tak my to budeme rádi podporovat, tady opravdu nejde o přetahování se. Já tady nebudu vytahovat tabulku, kde mohu ukázat, jak
Občanská demokratická strana a byly to i jiné opoziční strany, abych byl spravedlivý, něco navrhly dávno před vládou, vláda to přijala ve špatné podobě a ne úplně a pak to složitě opravuje. Zmátla veřejnost, rozčílila spoustu podnikatelů. Teď to dopadne tak, že nakonec opoziční návrhy, se kterými přicházíme, které to vylepšují, které pomáhají lidem, tak budou zase smeteny ze stolu. A u toho máme poslouchat, že máme mlčet, že jsme na jedné lodi, že to všechno bude fungovat. Nebude to fungovat, jestliže podám ruku, tak ten druhý tu ruku musí jako stisknout a taky něco udělat. Ale tady je to jednostranně ze strany opozice. A já říkám: tohle skončilo, my jsme dosud všechno podporovali a snažili jsme se tomu pomoct, bianco šek pro vládu skončil, pojďme se bavit normálně. A pojďme ty zákony vylepšit tak, aby opravdu fungovaly a sloužily lidem.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, poprosím už jenom krátce.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já bych jenom zareagoval, to není tak, že to, ta varianta, kdy mi přistane dnes komplexní návrh pro místní rozvoj, to skutečně není práce opozice. My na každém tom setkání s vládou, byly asi 4 od té doby, teď už probíhají online, jsme jednotlivým ministrům předložili ty návrhy, tam byl ten kurzarbeit. Tam byly ty DPP, DPČ, tam bylo to memorandum řešení hypoték. Tomáš Martínek, pirátský
poslanec, oslovil bankovní asociace hned, jak se to začalo řešit. Prostě vláda si to buďto do šuplíku, nebo se na to danou chvíli nesoustředila, pak se to tam nedostalo, nebo to začala navrhovat v nějaké variantě, která prostě nebyla schůdná, což bylo ten původní návrh paní ministryně Schillerové, takže ta vláda od nás ty informace má z první ruky, proto my vyzýváme pana premiéra a on pak třeba s námi má tu schůzku, jednáme s těmi ministry a ty informace tam tečou. Takže to je pouze nevůle to nějakým způsobem řešit, a co je dobré, si prostě vláda vyzobe, co se jí hodí v danou chvíli, a to podle mě není konstatní.

Michal KUBAL, moderátor:
Panové, v každém případě platí to, že 10 000 000 lidí velmi pozorně sleduje, co se právě teď odehrává v
Poslanecké sněmovně a myslím, že v dalších volbách se ukáže, kdo z vás teď momentálně má pravdu. Díky moc.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Na shledanou.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Na shledanou. Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS