27. března 2020

Banky by měly na půl roku odložit splácení úroků a hypoték

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté navrhují, aby banky i nebankovní společnosti odložily lidem zasaženým koronavirovou krizí na půl roku splácení hypoték a úvěrů. Podle předsedy ODS Petra Fialy je taková pomoc zasaženým mimořádná, ale je na místě.

„Mnoho lidí se kvůli koronavirové krizi ze dne na den ocitlo bez příjmů. Museli uzavřít provozovny, přišli o zakázky nebo o zaměstnání. S nečekanou situací nemohli počítat a připravit se na ni. Dnes jsou ale tito lidé ve velmi těžké situaci, protože nemají z čeho splácet hypotéky nebo půjčky, například na auto, které potřebují k práci nebo na vybavení dílny. Proto navrhujeme, aby banky i nebankovní společnosti zajistily odklad splátek hypoték a půjček na půl roku. Jde o rozumné opatření, které si velké instituce mohou dovolit, záruky za tento odklad splátek by poskytl stát. Mimořádná situace si žádá mimořádná opatření, abychom ekonomicky přežili následující měsíce a lidé nepřišli o střechu nad hlavou,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda ODS