20. března 2020

Navrhneme zvýšení ošetřovného a rozšíření opatření i pro rodiče dětí do 15 let

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS podporuje hlavní záměr vládního návrhu, který umožní v době epidemie čerpat ošetřovné také rodičům pečujícím o děti starší 10 let. Oproti vládnímu návrhu bude ale ODS prosazovat zvýšení věkové hranice dětí, jejichž rodiče na ošetřovné dosáhnou, z navrhovaných 13 let na 15 let. ODS současně předloží pozměňovací návrh, kterým by bylo možné po tuto krizovou dobu zvednout výši ošetřovného ze stávajících 60 procent vyměřovacího základu na 80 procent.

„Ochotu zvednout výši ošetřovného dnes avizovala také ministryně Maláčová, ale pouze v případě, že školy budou zavřené déle než měsíc. My si myslíme, že není třeba čekat na další vývoj a jsme připraveni předložit návrh, kterým se ošetřovné zvedne okamžitě. Pokud vláda svůj návrh do úterního jednání sněmovny přehodnotí, jsme připraveni takový návrh podpořit,“ uvedl místopředseda výboru pro sociální politiku za ODS Jan Bauer a dodal: „Jsme přesvědčeni, že vláda a opozice by v tuto chvíli měly postupovat pokud možno konsenzuálně a ve prospěch rodin, pro které se toto krizové opatření zavede.“

Navrhovanou hranici 13 považuje ODS za nahodile stanovenou, a proto také s ohledem na ostatní normy v oblasti například pracovního nebo správního práva navrhuje její navýšení na 15 let.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení