30. ledna 2020

Interview ČT24: Odchod Británie je velkou krizí evropského integračního procesu

(ČT 24) Česko by mělo zformulovat nadstranickou zahraniční politiku a soustředit se na témata, na nichž se strany vesměs shodnou. Vyzval k tomu předseda ODS Petr Fiala, který se domnívá, že republika nemá v Evropské unii takový vliv, jaký by mít mohla. Přičítá to ale i současné situaci premiéra Andreje Babiše (ANO), jenž čelí podezřením o střetu zájmů, kterými se zabývali auditoři Evropské komise. Petr Fiala byl hostem Interview ČT24.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Zbývají poslední hodiny do chvíle, kdy Britové opustí Evropskou unii. Začne tím nová kapitola podoby Unie, co by s odchodem Velké Británie neměla Unie ztratit? A jaké vazby by si měla uchovat? A jaký by si z toho měla vzít ponaučení? A jak brexit ovlivní přesvědčení těch, kdo se snaží společenství rozložit? Začíná Interview ČT24, dnes s
předsedou ODS Petrem Fialou. Dobrý podvečer, děkuju za to, že jste přišel.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Zbývá už jen několik hodin do toho oficiálního britského loučení a do té odluky, o co podle vás Unie přichází?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Přichází o významný stát, přichází myslím také o kus důvěry v evropský integrační proces a hlavně je podstatné, o co přichází Česká republika. My přicházíme o velmi významného spojence v Evropské unii, protože Velká Británie měla velmi podobné názory na další rozvoj Evropské unie a na to, jak se má Unie vlastně utvářet, jako máme my. A já osobně velice lituji odchodu Velké Británie i třeba proto, že
Občanská demokratická strana měla velmi úzké vazby s britskou konzervativní stranou a sdíleli jsme podobné představy. Opravdu mě to velmi mrzí. A mrzí mě to i jako člověka, který sleduje ty vztahy České republiky a zájmy České republiky, musíme si uvědomit, že třeba obchodní vazby mezi Českou republiku a Velkou Británii jsou velmi důležité pro nás – spojenectví, bezpečnost a tak dál. To všechno je teď ve hře. Samozřejmě Velká Británie zůstává v Evropě, je významným spojencem, je členem Severoatlantické aliance, to jsou všechno faktory, které budou pozitivně ovlivňovat ty budoucí vztahy.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
O tom spojenectví i třeba na půdě Evropského
parlamentu, takto hovoří vaši europoslanci, je teď někdo v Unii, kdo má podobný takhle blízký hlas třeba právě vašim europoslancům?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokud mluvíme o reprezentantech
Občanské demokratické strany, tak je to teď velmi složité, protože my jsme společně s konzervativní stranou zakládali frakci Evropských konzervativců a reformistů. A právě síla těch britských kolegů nám umožňovala prosazovat velmi výrazně naše zájmy, takže v minulém volebním období jsme třeba tvořili třetí nejvýraznější frakci v Evropském parlamentu. Nakonec bych také připomenul, že v posledních evropských volbách náš europoslanec Jan Zahradil, kterého určitě nemusím představovat českým divákům, tak byl tím takzvaným spitzenkandidátem celé frakce, to znamená za celou evropskou skupinu konzervativců a reformistů a to všechno nám dávalo velkou sílu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Ano jaksi tahle ta mocenská síla ztrácí teď na intenzitě?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano a já bych chtěl říct, že my jsme třeba díky té frakci, a tomu jak jsme byli silní a třeba i díky tomu, že
Jan Zahradil byl spitzenkandidát, mohli české zájmy a českou představu Evropské unii více vnášet do té evropské diskuse. Teď nemyslím jenom za Občanskou demokratickou stranu, myslím za Českou republiku. Takže nepochybně i toto bude ztráta, protože ta diplomacie nebo to prosazování zájmů, to se odehrává ve více rovinách a tahle není nevýznamná v Evropské unii.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dohoda je hotová, teď se bavíme o té části odchodu, pak se samozřejmě také dostaneme k tomu, co bude následovat, k tomu co bude možná ještě složitější, ale přesto, vrátím se ještě k vašim slovům, když se o dohodě jednalo, vy jste říkal opakovaně, že Evropská komise se například snaží Velkou Británii ponížit, nebo že se jí snaží mstít, že by to mohlo jaksi vykazovat takovéto znaky. V čem přesně, když vidíme, jak sama Velká Británie, britské vlády měly problémy s dojednáním i prosazením té dohody na vlastní půdě?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Riskovali jsme tady něco, co není v zájmu České republiky, já se na to vždycky dívám z hlediska zájmu České republiky. A v zájmu České republiky nebylo, aby Británie odešla bez dohody. A to, že se nedařilo v britském
parlamentu prosadit tu dohodnutou dohodu a Británie žádala další záruky a popřípadě i jednání a nebyla k tomu v určitých fázích z evropské strany k tomu dohoda a někteří evropští politici nakonec vyjadřovali i tak: no tak chcete odejít, tak si to pěkně užij, tak my si to užijeme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale v čem se přesně projevovalo to ponížení, protože mě by zajímalo, jestli by si to vůbec Britové a teď mám na mysli samozřejmě britskou vládu, nechali při takových jednáních líbit. Navíc Boris Johnson nikdy sám nehovořil o tom, že by ho Evropská komise ponižovala.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já myslím, že je dobře, že nakonec došlo k dohodě a že se ta situace vyřešila. Nicméně to moje varování bylo na místě tehdy a je na místě i teď, protože pořád ještě stojíme před rozhodnutím, jak budou vypadat ty dohody s Velkou Británií, jak utvoříme ty vztahy vzájemné a já zase za Českou republiku, za české občany říkám, v našem zájmu je, aby ta dohoda byla co nejvstřícnější, abychom zachovali ekonomické vztahy, abychom zachovali ty otevřené vazby, které máme, abychom zachovali práva občanů. A to všechno je důležité. A my slyšíme v Evropě hlasy, stačí je poslouchat, jakým způsobem se na to někteří evropští politici dívají. Před tím jsem varoval, aby mně bylo dobře rozuměno.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
V čem se to projevuje to ponížení?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No například v tom, že byla odmítána další jednání třeba s premiérkou Mayovou a nešlo tam dosáhnout toho, aby si sedli za stůl a třeba dosáhli nějakých dalších záruk. To si myslím, že je chyba. Ale pojďme pryč od minulosti. Já nikdy ty svoje výroky, které se týkají evropské politiky, nemířím na nějaké západní politiky, těm bych to řekl přímo, já to mířím na české kolegy, na českou vládu, protože já jsem chtěl po české vládě, aby se zasadila o to, aby ta jednání byla co nejvstřícnější právě proto, abychom dosáhli dobré dohody pro české občany, pro české firmy, tedy jednoduše řečeno, pro české národní zájmy, a to chci i teď.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Mimochodem dohodu odmítají Skotsko, Severní Irsko i Wales, vidíme, jakým způsobem se brexit dotýká i samotného britského království, jaká to je zpráva?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Odejít z Evropské unie je nesmírně složité a je to složité bez ohledu na vůli nebo nevůlí některých států. Jde prostě o to, že ty vazby a integrační procesy jsou tak hrozně daleko, že ten odchod nemá obdoby, je to obrovský úkol. A vidíte, že i tak velká tradiční fungující demokracii jako britská s tím měla problémy a má s tím problémy. Mimochodem pro mě je to.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A když vidíte tuhle fragmentaci právě i v rámci Spojeného království, co si o tom myslíte jako politik, i když tedy českých zástupců?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Z tohoto hlediska vidím jako pozitivní, byť z toho nemám radost, že se uvnitř Británie našla shoda na tom, že je potřeba to období nejistoty ukončit a že Velká Británie opravdu odejde. A viděli jsme i tu sílu britské demokracie, jak jsme tady pořád poslouchali, jak ta britská demokracie už tu sílu nemá, že nakonec voliči ve volbách dali jasnou většinu konzervativní straně právě proto, aby se ten brexit už mohl uskutečnit, a to i ti, kteří třeba pochybovali o tom, jestli je to pro Británii opravdu dobré. Ano, nebude to pro Británie jednoduché, ale já se na to dívám opravdu z hlediska zájmu České republiky a v našem zájmu je, aby to, co se teď bude odehrávat, vedlo k tomu, že naše ekonomické vztahy, všechny vazby, které máme v oblasti výzkumu, vzdělávání, v mezilidské rovině, aby mohly pokračovat dál v podobném režimu, jako když byla Británie v Evropské unii.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A teď mi právě řekněte, jak si myslíte, že by ty vazby měly být úzké nebo vzdálené a hlavně odpovídat tomu, že někdo opouští Evropskou unii, má tím zároveň ztrácet některé výhody nebo ne?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je otázka opravdu dalších jednání. Já jsem přesvědčen, že v našem zájmu to ale není, aby se ztrácely, výhody se ztratí a ztratí se současně i nevýhody, tak se Britové rozhodli, tak to prostě musíme respektovat. A teď se ptejme, co je dobré za této situaci pro Českou republiku, když už nemůžeme ovlivnit to, že Británie odchází. A pro nás je dobré, jestliže prostě Británie je pro nás velmi výraznou zemí, do které máme export a dokonce z hlediska nějakého hodnocení je to druhá nejdůležitější země z hlediska našeho exportu, no tak potom je nepochybně v našem zájmu, aby ty ekonomické vztahy byly v tomto směru co nejliberálnější, aby třeba naši exportéři nemuseli čelit clům, abychom neměli problémy ve vztazích mezi zaměstnanci a občany, spousta občanů Velké Británie žije u nás a ještě víc asi občanů České republiky žije ve Velké Británii, je potřeba myslet i na tyto lidi. A nezapomeňme…

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
To znamená zachování obchodních celních výhod.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, nepochybně, je to v našem zájmu a měla by to naše vláda při těch jednáních to se nedá vyjednávat, jak všichni víme, nedá se to vyjednávat individuálně, toto vyjednává Evropská unie, tak je nastavený ten integrační proces. A v tuto chvíli je úkolem naší vlády, aby v Evropské unii prosazovala právě tyto co nejlepší vztahy a odolalo se pokušení: dobře tak Británie odešla, tak jim to zkomplikujeme. Možná pro některé státy je taky důležité, by to mohlo být výhodné, pro Českou republiku by to bylo naprosto jednoznačně nevýhodné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Společná smlouva ještě, prosím Evropské unie a Velké Británie bude muset být ratifikována národními
parlamenty, máte jasno třeba v tom, pro co byste naopak ruku nezvedli?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je ještě předčasné už teď říkat, pro co bychom ruku nezvedli, ale já bych měl velké problémy zvednout ruku pro takovou dohodu, která by třeba znevýhodňovala naše ekonomické zájmy a znevýhodňovala naše občany. A tady platí to, co jsem řekl, je potřeba dosáhnout toho, abychom zachovali co nejvyšší úroveň stavu. A teď ještě řeknu, prosím, tu jednu větu, kterou jsem chtěl dodat, která je strašně důležitá. Británie nadále je naším spojencem, nadále je velmi přátelskou zemí pro Českou republiku, dokonce bych řekl, je to spojenec s velkým S, nadále je členem Severoatlantické aliance. Nadále musíme mít co nejužší vazby z hlediska třeba bezpečnostních služeb a další a další věci, které jsou prostě pro nás životně důležité. Takže i z tohoto hlediska si musíme dívat na Velkou Británii. Já opravdu varuju před myšlenkou, no tak my tu máme tu skvělou myšlenku evropské integrace, ta se nám všem hrozně líbí, ti Britové jsou nevděční, oni odcházejí, no tak ať si to užijí, ať si to zkusí. Ne, snažme se vytvořit co nejlepší…


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dohoda byla prostě uzavřená a teď se pokračuje dál.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já sleduji tu evropskou debatu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak si tedy myslíte, že může brexit Unii změnit?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Sleduji tu evropskou debatu, sleduji ji velmi detailně a prostě varuji před určitými hlasy a tendencemi. A myslím, že to je na místě. Nepochybně se mění Evropská unie, možná si to nechceme připustit, neuvědomujeme si to, ale odchod Británie krizí evropského integračního procesu, velkou krizí. A je to, je to vlastně důsledek toho, že ten integrační proces v řadě zemí nemá podporu, ono to není izolovaný krok, Velká Británie, že odešla, to je jedna věc, ale když se podíváme zpátky, tak zjistíme, že řada evropských společností, když je třeba dotázána na další kroky evropského integračního procesu, tak třeba nesdílí to nadšení svých elit. Odmítli třeba lidé ve Francii, v Nizozemsku evropskou ústavní smlouvu. Podobných příkladů byla celá řada. A já myslím, že je na místě vážně debatovat, a to si nemyslím jenom já, to si myslí řada evropských politiků o reformě Evropské unie.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A teď je otázka, jestli je pořád čas na debaty, protože o tom se hovořilo už před brexitem, nakonec to vypadá, že Evropská unie se teď zejména zabývala především brexitem a samozřejmě nechci zapomínat na krize a témata, kterým se musí věnovat průběžně, ale přesto což jsou teď nějaké významné projevy větší snahy o integraci, které by mohly jaksi vyvolávat tyhle protipohyby?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vždyť máme opakovaně na stole třeba reformy azylové politiky, kde se to, co se už jednou jakoby shodilo ze stolu, to znamená například myšlenka kvót, kterou já považuji za nejenom nehumánní, ale i jdoucí proti logice toho integračního procesu, kde se pořád objevuje dokola. Ale nechme kvóty, pořád slyšíme návrhy na nějaké sjednocování daní a další a další věci společné politiky, že mají pokračovat dál. Já si to nemyslím,
Občanská demokratická strana předložila konkrétní představu o tom, že bychom měli reformu spíš směřovat k tomu, abychom posilovali ty 4 svobody, na kterých je postavena Evropská unie nebo evropská společenství a neintegrovali dál věci, které vlastně nakonec ve výsledku vůbec nefungují...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A opravdu si myslíte, že tohle, když třeba voliči přemýšlejí o významu Evropské unie, je to, co je děsí na Unii nejvíc, protože, když se podíváte na brexit a víte, co tomu předcházelo, že to byla i politická národní, dejme tomu bitva na území Velké Británie obcházelo jaksi téma brexitu i řada dezinformací a tak dále, je tohle opravdu to nejzásadnější?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My si musíme klást otázku, a to si musí klást jenom politici, ale to jsem si kladl jako politolog, než jsem byl v politice, proč lidé mají stále menší důvěru v evropský integrační proces, to není banální otázka. A ta odpověď se ukazuje celkem jasně právě proto, že Evropská unie řídí spoustu věcí, které řídit nemá, zasahuje do úplných hloupostí národních států, ale potom když přijdou třeba podstatné otázky, kde bychom čekali, že ta spolupráce bude dobře fungovat, jako byla třeba migrační krize, tak se ukáže, že státy se vracejí zpátky k národním řešením, protože ta společná řešení nefungují. A tohle musíme…

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Nebo se na nich nechtějí některé státy podílet…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, ne, toto není pravda, Evropská unie by, uveďme si příklad, zastavení migrace na té západoevropské trase nebo jihozápadní trase, to se nakonec odehrálo ne proto, že se na tom ostatní státy nechtěly podílet, odehrálo se to na multilaterální úrovni, která minula to rozhodování v Bruselu, protože to prostě nefungovalo. A toto je realita. A my se musíme soustředí na to, aby se Evropská unie věnovala méně věcem a dělala je lépe a nezabývala se všemi věcmi.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie tak to jsou všechny státy a členové, kteří jaksi Evropskou unii tvoří.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A v tom máte pravdu, a proto já mluvím o České republice a její roli, proto bych velmi chtěl, aby Česká republika měla zformulovány svoje zájmy v Evropské unii, abychom si tady domluvili na české politické scéně, xkrát jsem to nabízel panu premiérovi, nestalo se to, co jsou ty zájmy, na kterých se můžeme shodnout a ty jsme společně na všech úrovních prosazovali. My v rámci naší frakce, pan premiér a členové vlády na příslušných orgánech, protože ta debata o reformě Evropské unie, ta musí probíhat. A ještě mi dovolte říci jednu věc...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jsem o tom hovořila, protože debata je jedna věc, druhá věc je nějaké reálné projevy, tak my třeba za
ODS máte nějaké dílčí úspěchy, že byste v té debatě, dejme tomu, skrze vaše europoslance mohli tu debatu nějak ovlivňovat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Máme řadu úspěchů, kde jsme ovlivňovali tu debatu a kdy jsme třeba i něco dosáhli pro českou republiku. Připomeňme si, tady máme v Praze vesmírnou agenturu a třeba posílení jejích pravomocí, což znamená něco, co přináší pozitivní efekty České republice, našim firmám, našemu výzkumu. To pomáhali prosadit naši
poslanci v čele třeba s Evženem Tošenovským, těch příkladů bychom našli víc. Takže v Evropské unii se dá samozřejmě dosáhnout spousty pozitivního pro Českou republiku, ale musíme to dělat koncentrovaně, konzistentně a měli bychom to dělat na základě národní shody, když se pak díváme jak to, že si jiné země dokáží prosadit větší výhody a podmínky, lepší podmínky pro sebe, no tak je to proto, že jednají v nějaké shodě, mě velmi mrzí, že my toho v České republice nejsme schopni a myslím si, že to je chyba vlády, že to nedělá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Hovořili jsme o nedůvěře v Evropskou unii, když se podíváte i třeba a předpokládám, že pochopitelně jako politolog a předseda takto významné
parlamentní strany, budete znát i motivy toho, proč třeba lidé nedůvěřují Unii je to i proto, že často slýchají kritická slova na adresu Evropské unie, když to teď otočím a vy byste jako předseda ODS měl říct lidem, co je výhodou být členem Evropské unie?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
K tomu jsem se chtěl, k tomu jsem se chtěl dostat a vlastně jsem si uvědomil, že vedeme ten rozhovor hodně kriticky a ta kritika je samozřejmě na místě, ale z naší strany nebo z mé strany je to kritika přátelská. Já tu kritiku vedu čistě proto, aby byla Evropská unie lepší a vůbec tím nemyslím, že by Česká republika měla odcházet, že bychom měli prostě zavírat dveře nebo takové ty nesmysly, jako co je z Bruselu, je špatně, tak prostě není. My se jenom musíme snažit dělat to, co dělají jiné evropské země, a to je, aby nás Evropská unie posilovala, aby sloužila našim zájmům. A co je na Evropské unii dobré, tak samozřejmě tady se třeba podařilo vytvořit nějaký společný ekonomický prostor, z kterého máme nepochybně úspěch. Já všem těm, kteří pochybují o našem členství v Evropské unii, tak jenom řeknu, podívejte se na náš export, podívejte se, na čem je založena naše ekonomika, podívejte se, jak velký díl našeho exportu přes 80 % jde do zemí Evropské unie, dovedete si představit, že bychom tuhle výhodu neměli, že bychom tady třeba měli zavřené hranice, nebo že bychom museli používat, Ne, myslím ekonomicky, vždyť je to šílené, v našem národním zájmu je být v Evropské unii, podílet na tom projektu, ale v našem národním zájmu tak je, aby ten projekt byl lepší a prosím vás, tu debatu, kterou tady vede třeba
Občanská demokratická strana, jakoby kritickou k některým aspektům Evropské unie, tu najdeme ve všech zemích, ve všech zemích a dokonce i uvnitř jednotlivých stran, když sledujeme třeba debatu, abych nešel daleko v Rakousku nebo ve Spolkové republice Německo i v těch zemích a v těch stranách, které jsou velmi proevropské, třeba v křesťanskodemokratických najdete skupiny, které jsou velmi kritické k EU a říkají, je potřeba to změnit, jinak to špatně dopadne a do této debaty se musíme zapojil.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Tak a co spolek Visegrádské skupině, jaký má podle vás dnes význam a jakou má sílu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Visegrádská skupina má určitě význam a jsou to státy, které mají podobnou historickou zkušenost, nacházíme se ve stejném prostoru a máme určité společné zájmy, které můžeme v Evropské unii prosazovat. Nakonec, jak víme, tak v Evropské unii je v tom, jak je konstruována, těžko uspějete ze svými požadavky a zájmem, když nejste schopni vytvářet koalice a díky té Visegrádské skupině, Visegrádu to jde mnohem snadněji. Takže ano, je to dobré.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, máme dnes všichni navzdory tedy regionálnímu sblížení i stejné a společné hodnoty, když se podíváme na to, jakým způsobem fungují vlády například i v Polsku a Maďarsku asi víte, na co narážím, jde mi o to, jestli ten jaksi sbližující prvek, který vytvořil Visegrádskou skupinu, se nemůže i v průběhu času prostě změnit?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já myslím, že musíme opravdu rozlišovat dvě věci, jedna věc je, jestli ty státy ve všech aspektech vnitřní politiky a ve všech představách spolu souhlasí. To určitě ne. A našli bychom tady rozdíly nejenom v té vnitřní politice, v té V4 máme státy, které mají euro a státy, které nemají euro. Máme tam státy, které třeba se bojí nějaké větší energetické vazby směrem k Rusku a máme tam státy, které naopak takovouto vazbu by třeba vítaly. Ty rozdíly jsou poměrně velké. Ale o to nejde, jde o to co najdeme jako společné představy, kde máme společné představy, jestli se třeba shodneme na tom, že migrační politika má vypadat jinak a společně jsme schopni to prosazovat, jestli se shodneme na tom třeba, že jádro by mělo být součástí, tedy jaderná energetika nějakého příštího energetického mixu a chceme si to zachovat, jestli se shodneme na dalších věcech, to je podstatné. A myslím si, že musíme se snažit především hledat shodu s těmito sousedními nebo nám blízkými zeměmi, já si dokonce dovedu...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Já se ptám, jestli jsme země, které jsou na všech úrovních hodnotově si podobné, myslíte si, že ano, třeba s Polskem a Maďarskem, anebo tady jsme si spíše podobní s Rakouskem a Německem?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Myslím si, že zkušenosti jsme si podobní a jsme si podobní, jsme si blízcí geograficky a jsme si samozřejmě blízcí v řadě společných zájmů. Jestli se ptáte na Německo a Rakousko, tak vám odpovím velmi jasně, já dlouhodobě si myslím, že bychom se měli snažit jako V4 ještě úžeji kooperovat s Rakouskem, protože to je země, se kterou taky můžeme prosadit spoustu společných představ a samozřejmě platí, že V4, pokud chce něco výrazně prosadit a změnit, tak musí hledat i spojenectví s některými silnými zeměmi a jedna ze zemí, kterou zajímá tento region, třeba z ekonomického hlediska je Německo.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Co nás podle vás dostává teď do pozice, kdy může být i na Česku republiku nahlíženo možná z Bruselu trochu kritičtěji, protože hovoříme o tom, že vy si myslíte, že Visegrádská skupina je přínosná, jsou tady čeští úředníci, kteří říkají, že při některých jednáních se tomu pojmu vyhýbají, byl tady také ministr zahraničí Tomáš Petříček a říkal, je někdy potřeba ukázat větší vstřícnost, to je jeho názor a asi má zkušenosti z Bruselu, pak je tady také ale případ českého premiéra, o jehož kauzách a problémech se hovoří v Evropském
parlamentu, jaký to vrhá stín na Českou republiku?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Myslím, že jste řekla to podstatné nakonec, protože kdo zná Evropu…

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jsem věděla, že u toho se chytnete…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale já vám poctivě odpovím i na ty další věci. Kdo zná Evropskou unii, tak ví, že spousta věcí se rozhoduje i neformálně nebo záleží na tom neformálním rozhodování a jestliže tam panuje nedůvěra k našemu premiérovi a ta musí panovat po těch auditech, co zveřejnila Evropská komise, tak je to pro Českou republiku velmi těžké. A já si myslím, že už to je třeba důvod, proč Andrej Babiš nemá být premiérem, tisíc je pro to důvodů vnitropolitických, ale tento je podstatný. Jestli někdo obhajuje svoje zájmy, zájmy svých firem, svoje problémy z minulosti na evropské úrovni a věnuje tomu spoustu kapacity, tak nemůže být důvěryhodný v tom vyjednávání. Já vám řeknu dva příklady.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
My se prosím, dostaneme ještě k těm dalším kapitolám.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Můžeme se, dobře tak nemusím říkat příklady a dostaneme se k dalším, k dalším kapitolám. Nemyslím si, že nedůvěryhodnost České republiky nebo nějaké problémy, které bychom měli, spočívá v tom, že jsme tady třeba kritičtí nebo čeští lidé jsou více skeptičtí k evropském integračním procesu než v jiných zemích. To tak prostě není a důležité je umět vyjednávat a být schopen dosáhnout nějaké širší koalice, dosáhnout nějakého kompromisu, anebo to za něco vyměnit, ale pak musíte, abyste toho mohla dosáhnout, musíte vědět, co chcete. To znamená a já se k tomu znovu vracím, mít zformulovány české národní zájmy, podívejte se, jak je třeba premiér Orbán kritický k Evropské unii, jak je on kritizován a nakonec při vyjednávání dosáhne víc. Já u premiéra Babiše opravdu nevidím…

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že je to ideální případ a například?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to jsem neřekl.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Já se ptám.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Bavíme se o státech V4 a bavíme se o příkladech a způsobech vyjednávání a já vám, já vám ukazuji tyto příklady. A samozřejmě český premiér, když se podívám na ty praktické výsledky, tak já opravdu nevidím, to jsme slyšeli třeba, že se mu podařilo prosadit, že jádro bude čistý zdroj a ono se to nepodařilo, přitom by to bylo v našem zájmu a měli bychom toho dosáhnout. Ale nepodařilo se to Andreji Babišovi, i když nám říká, že se mu to podařilo, protože tam to není. Takže tady máme příklady toho, kdy ty české národní zájmy nedokážeme prosazovat dost. A já si myslím, že to je chyba, že na to doplácí čeští občané.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste se jménu Andrej Babiš nevyhnul ani samozřejmě na svém posledním kongresu
ODS, je evidentní, že máte poměrně ambiciózní úkol a zároveň také asi hlavní cíl, je to dostat ODS do vlády?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejenom dostat
ODS do vlády, ale změnit situaci v této zemi, změnit politickou situaci v této zemi a tu já nabízím občanům, aby ODS byla ta, která bude rozdávat karty, aby tu prázdnou marketingovou politiku, která myslí jenom na současnost, na přítomnost, nahradila odpovědnou politikou, která zlepšuje přítomnost a současně myslí na budoucnosti, protože se to musí v politice dělat odpovědně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jít do takové vlády, ve které by neseděl Andrej Babiš, ale třeba hnutí ANO klidně?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem teď v situaci, kdy mám před sebou krajské a
senátní volby, ve kterých se budu snažit, aby Občanská demokratická strana zaprvé obhájila pozici lídra v Senátu a udrželi jsme celkově středopravou většinu v Senátu, abychom změnili situaci v krajských volbách…

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
On to tady naznačoval i předseda KDU-ČSL, nový předseda Marian Jurečka, že to je třeba scénář, který on si za lidovce dovede představit /souzvuk zvuků/.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A měli jsme i nějaké
hejtmany. A já to mám úplně jednoduché, protože já tyhle otázky dostávám několik let a Občanská demokratická strana byla pořád podezřívána z toho, že půjde do vlády s hnutím ANO, my jsme sestavili podmínky, jmenuje se to Vyšehradská deklarace, ukázali jsme to voličům, je to pořád na našem webu. A ty podmínky nejsou hnutím ANO splněny a já vůbec nevidím, že by splněny byly. My nepůjdeme do vlády se člověkem, který je trestně stíhaný, ale nepůjdeme ani do vlády s levicově populistickým hnutím, které nedělá dost pro české občany, omezuje naše svobody a nestará se o budoucnost České republiky.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Říká
předseda ODS Petr Fiala, který byl hostem dnešní Interview. Děkuju vám za to a na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS