18. ledna 2020

Nominační projev před volbou místopředsedů

Projev Martina Baxy před volbou místopředsedů ODS.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážení občanští demokraté!

Předstupuji před vás coby místopředseda, který byl jediným nováčkem dosavadního vedení ODS.

Než tedy přistoupím ke své vizi na období dalších dvou let, musím vám proto logicky složit účty ze své místopředsednické činnosti. Ostatně nechci, abyste si mě pamatovali jen jako „toho s motýlkem“.

Osobně jsem přesvědčen, že klíčovým úkolem naší strany je dosahovat takových volebních výsledků, které budou posouvat ODS směrem k našemu hlavnímu cíli: prosadit náš liberálně-konzervativní program na celostátní úrovni.

Myslím, že v tomto ohledu jsem k tomuto posunu přispěl, protože se mi před rokem a pár měsíci podařil návrat do pozice primátora města Plzně.

Na podzim 2018 jsem šel s kolegy do radničních voleb s heslem „Věříme v Plzeň“. A ukázalo se, že u nás, v západních Čechách, voliči stále věří v modrou a stále věří v občanské demokraty, protože rozdali karty tak, aby se Plzeň po čtyřech letech vrátila do pravicových rukou.

Ostatně o čtyři roky dříve jsme v komunálních volbách vedli kampaň se sloganem „Plzeň je jiná“, protože tehdy už téměř nikde jinde nikdo nevěřil tomu, že pravice může ještě vyhrávat a vládnout našim městům.

Poslední komunální volby ale ukázaly, že se atmosféra změnila. ODS mimo jiné dokázala získat primátorský post ve dvou ze čtyř největších měst naší země a dokázala zvítězit v komunálních volbách v Praze. Navíc k tomu ještě celostátně vyhrála senátní volby.

Dámy a pánové, prostě jsme uspěli!

Uspěli jsme i v evropských volbách, kde jsme zdvojnásobili náš zisk. Osobně mám radost, že jsem se jako předseda celostátního volebního štábu mohl svou špetkou podílet i na tomto posílení značky ODS.

Stál jsem také v čele odborného týmu, který má na starosti oblasti školství a kultury.

Někomu se možná mohou zdát tyto oblasti ve stínu takových velkých témat, jako jsou daně, zahraniční orientace, důchodová reforma nebo obranyschopnost země.

Ale už Ronald Reagan, velikán pravicové politiky, zdůraznil váhu vzdělávání tím, že jej označil za „bratrance“ demokracie a tržního hospodářství coby sloupů svobodné společnosti.

Mluvil při tom o důležité hodnotě v pravicovém pohledu na vzdělávací systém, kterým je – stejně jako v ekonomice – svoboda volby.

A když se vás zeptám, na kterém ministerstvu sloužila Margaret Thatcherová, než byla skvělou britskou premiérkou, jistě mi většina z vás správně odpoví, že byla ministryní školství. Britský vzdělávací systém stále nese některé stopy jejích tehdejších úspěšných reforem.

O významu a váze tohoto tématu ale mluví i praktické zkušenosti. Čerpám jak z těch svých osobních, protože jsem osmnáct let učil na střední škole, tak i z těch, které jsem postupně získával.

Během svých návštěv jednotlivých regionů, během svých setkání s učiteli, s řediteli škol i s dalšími pracovníky ve školství, během svých diskusí s rodiči, kteří se na mě obracejí jako na primátora, jsem naléhavě vnímal znepokojení nad stavem českého školství.

Vnímal jsem obavy z jeho budoucího vývoje, vnímal jsem skepsi či frustraci, zvláště z jeho financování i z unavujících ukvapených reforem minulých vlád.

Ale často jsem naopak cítil naději a víru v razantní změny.

Jsem totiž pevně přesvědčený o tom, že právě naši voliči i ti lidé, které teprve chceme oslovit, vnímají školství jako něco, co může zásadně změnit životy budoucích generací.

A takto jsme také v mém týmu začali formulovat program ODS ve vzdělávání.

Ale pojďme zpátky do současnosti a do české politiky.

Teď nás, občanské demokraty, čeká souboj o lídra opozice a právě toto klání ovlivní, kdo po sněmovních volbách v roce 2021 obsadí premiérský post.

Nemíním tady nikoho jmenovat, ale já jednoduše nechci, aby jméno příštího premiéra začínalo na písmeno B.

Dva potenciální „plány B“ nejsou dobré pro Českou republiku, i když každý z úplně jiného důvodu.

Jedno B znamená pokračování dnešního holdingového socialismu; druhé B znamená experiment, který si Česká republika nepotřebuje vyzkoušet, což mi jistě potvrdí všichni Pražané, kteří už něco podobného nyní zažívají ve svém městě.

Naším soupeřem v boji o lídra opozice jsou totiž Piráti. A zejména ti voliči, o které s nimi svedeme už za rok a půl souboj, velmi slyší na školská témata.

Vůbec to ale neznamená, že se budeme Pirátům přizpůsobovat!

Musíme mít svá dobrá, svá racionální řešení, která nám vrátí zejména mladší voliče. Právě oni totiž cítí, že v dramaticky se měnícím světě může být funkční vzdělání tím, co jim umožní nejen se „udržet nad vodou“, ale mít i trvalý úspěch.

České školství potřebuje totiž nejen více peněz, ale také posílení zodpovědnosti a možností svobodné volby. Musíme v něm odstranit dusivou byrokracii a musíme dbát na vzdělání každého dítěte.

Ovšem nejen ve školském ranku nás nyní čeká doba, kdy rozpracujeme náš program. Zatím jsme pojmenovali témata a riziková místa, teď musíme pokračovat a diskutovat o našich návrzích s vámi, se členskou základnou, ale i s odbornou veřejností.

A nezadržitelně se blíží i finále naší politické cesty: v jeho rámci musíme připravit moderní, efektivní kampaň, která nám pomůže k volebnímu výsledku, díky němuž získáme post premiéra.

Milé kolegyně, milí kolegové, jak už jsem říkal, osobně budu šťastný, když příjmení příštího předsedy vlády nebude začínat na písmeno B.

Ale vás bych teď rád požádal o to, abyste si svoje B zakroužkovali na volebním lístku pro místopředsednické volby.

Získáte tím silného bojovníka proti takovým ošklivým B, jako jsou byrokracie, babišismus či bolševické manýry dnešní vládní sestavy, ale také třeba bojovníka proti bezbřehému biflování vašich dětí ve školách.

Děkuji za pozornost a děkuji za vaši podporu!

Martin Baxa

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor