17. prosince 2019

Europoslanci ODS: Chamtivost premiéra přesahuje hranice. Evropský parlament řeší střet zájmů při čerpání evropských fondů

(www.ods.cz) ​​​​​​​Evropský parlament na dnešním plenárním zasedání ve Štrasburku diskutuje o střetu zájmů a korupci při čerpání evropských fondů. Velká část diskuze se týká českého premiéra Andreje Babiše a jeho koncernu Agrofert.

„Zneužívání peněz daňových poplatníků českým premiérem poškozuje jméno České republiky v zahraničí. Dnes o chamtivosti Andreje Babiše jedná i Evropský parlament. Radost z toho však nemám, protože se to netýká jenom premiéra, ale tyto kauzy škodí celé České republice,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Žádám Evropskou komisi, aby co nejdříve zveřejnila závěry auditu i odpovědi České republiky, aby příslušné orgány mohly tyto dotace včas zastavit a vymáhat po subjektech, které je neoprávněně čerpaly. Zároveň jsme podali písemnou interpelaci na Komisi, aby vyjasnila odlišnosti českého a evropského práva v oblasti střetu zájmů,“ dodal europoslanec Alexandr Vondra.