12. prosince 2019

Sociální služby v totálním ohrožení. Radní Johnová vůbec nereflektuje potřeby Pražanů

(www.ods.cz/region.prazsky) Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů ODS, ostře kritizuje navrhovaný rozpočet v oblasti sociálních služeb. Vadí jí zejména nedostatečné investice do rozvoje pobytových služeb a také skutečnost, že radní Johnová absolutně nerespektuje potřeby klientů, kteří sociální služby využívají.

„Radní Johnová se prostě rozhodla, že v Praze zlikviduje poskytování pobytových sociálních služeb a v tomto duchu předkládá svůj rozpočet. Přesto, že je v Praze alarmující nedostatek míst v domovech pro seniory, paní Johnová chce zastavit i ty projekty, které jsou připravené a mohly by pomoct už v příštích letech. Třeba připravenému projektu Palata II, s kapacitou 73 nových lůžek pro lidi trpící Alzheimerem, vystavila radní Johnová stopku. Osobně považuji toto její destruktivní jednání za hazard s životy Pražanů, kteří naší pomoc nutně potřebují,“ říká předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

„Radní Johnová vůbec nereflektuje potřeby Pražanů. Současná situace je taková, že na jedno místo v domovech pro seniory čeká pět zájemců. A společnost dál stárne. Abychom pouze udrželi současný stav, bude Praha v následujících letech potřebovat 2400 nových lůžek. Pokud bychom chtěli úroveň poskytovaných sociálních služeb zkvalitnit, musí se kapacita lůžek zvednout o 6840 lůžek. Paní Johnová tento stav ignoruje a tváří se, že vše nahradí terénními službami a osobní asistencí, ale už nikomu neříká, že by tento její záměr stál 11 miliard korun ročně. Nejen, že takové prostředky Praha mít nebude, ale na trhu práce nejsou ani pracovníci, kteří by tyto služby poskytovali. Pochybuji, že jsem za celou svou politickou kariéru viděla něco tak nekompetentního, jako materiál, který nám radní Johnová předkládá. Alarmující na celé situaci je to, že svými záměry ohrožuje ty nejvíc zranitelné, kteří kvalitní a profesionální péči skutečně potřebují,“ dodává Alexandra Udženija.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP