12. srpna 2019

Události, komentáře: Turisté vs. památky

(ČT 24) Alkohol, graffiti, hluk v nočních ulicích. Turisté ovládli města a ta se zkoušejí bránit různými omezeními a zákazy. Je to k něčemu dobré? Téma pro předsedu sněmovního podvýboru pro kulturu a místopředsedu ODS Martina Baxu a člena výboru pro cestovní ruch Tomia Okamuru (SPD).

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
S návaly turistů bojují v podstatě všechny evropské metropole. A bojují různě. Například v Amsterdamu uvažují o vytěsnění výloh s prostitutkami mimo historické centrum, protože místním vadí hluk i kriminalita. Řím zase omezil, už to tady Martin zmiňoval, možnost jíst a pít v blízkosti památek a přidal taktéž zmíněný zákaz sezení na slavných Španělských schodech zpsaných na seznamu UNESCO. Proti přílišnému ruchu vytáhl taky chorvatský Dubrovník, odtamtud vykázali velké turistické lodě. No a podobný krok zvažují Benátky, které už dřív zavedly poplatek za vstup do přelidněného centra.

Marco GASPARINETTI, iniciátor petice za zpoplatnění vstupu do Benátek:
My jsme o tuto situaci nežádali, takže neříkejte, že jde o rozhodnutí Benátčanů. Je to cesta k tomu, jak vydělat peníze, ale bohužel nezavádí se zároveň žádné limity na počet turistů v centru. A o to nám jde především. Aby se jasně určilo, kolik lidí mohou Benátky ještě zvládnout a kolik ne.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V tomhle, troufám si říct, nejenom letním tématu budeme pokračovat s další dvojicí našich hostů, jimiž jsou
Martin Baxa, místopředseda ODS, předseda podvýboru pro kulturu ve Sněmovně. Dobrý večer.

Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A Tomio Okamura, předseda hnutí a člen podvýboru pro cestovní ruch i vám dobrý večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Baxo, co vám vadí, co se turistického ruchu týče nejvíce, tedy ve městě, kde žijete primárně, což je Plzeň, ale zkušenosti máte samozřejmě z Prahy, takže povídejte.


Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Co se týká mého města, města Plzně, tak já jsem naopak moc rád, že nám se za posledních 6 let podařilo zvýšit počet turistů těch, kteří v Plzni přespávají o 50 %, především díky úspěšnému projektu Plzeň evropské hlavní město kultury 2015.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To byla hezká reklama na západočeskou metropoli. Ale řekněte mi...


Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ptal jste se na Plzeň, odpovídám. Pro mě je důležité to, že turisté přinášejí do našeho města samozřejmě peníze, přespávají, utrácejí ve službách, nám se daří těm turistům nabídnout nejenom památky, ale i další kulturní aktivity, samozřejmě spojené přímo s plzeňským Prazdrojem, takže město Plzeň nejen, že v tuto chvíli neřeší problémy, o kterých se tady hovoří, ale my jsme rádi, že nárůst turismu v našem městě je konkrétní a přináší užitek našemu městu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle není veletrh cestovního ruchu, pojďme se tedy podívat na ty konkrétní problémy, které tedy města mají. Pane Okamuro, Praha, co vám vadí v Praze a jak si myslíte, protože máte zkušenosti s cestovním ruchem z dřívějška, jak se tyhle věci dají řešit? 30 let po politických změnách tady máme, jak už jsem zmínil, dealery drog, poměrně asi vysokou míru prostituce, jsou to také magnety, kvůli kterým bohužel lidé jezdí do Prahy.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Nejenom dřívějška, já jsem doteď v tuto chvíli největším dovozcem asijských turistů, naše společnost a jedním z největších dovozů vůbec asijských turistů do střední Evropy, takže...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Toho jsem si vědom, takže co jim vadí například...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Takže aktuálně vám řeknu jednu věc, než tady začne kdokoliv kritizovat cestovní ruch, tak si řekněme, že v České republice cestovní ruch zaměstnává 240 000 osob. A přímo nepřímo, včetně multiplikačních efektů, to znamená včetně dodavatelů hotelů, dodavatelů restaurací a, a tak dále, tak se podílí na HDP České republiky pěti procenty. To znamená v okamžiku, že by někdo chtěl omezovat cestovní ruch tak, aby to nebylo populistické plácání neodborníků a lajků, což já zajisté nejsem v cestovním ruchu, tak musíme říct, kde ty peníze vezmeme a jak zaměstnáváme, jakou kvalitní práci dáme těmto našim občanům, aby nedělali v montovnách za nějaké nízké mzdy, ale měli skutečně kvalitní práci, s jazykovým vybavením a v dobrém adekvátním prostředí za dobré mzdy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Teď se nebavíme o kvantitě, mě zajímá spíš kvalita prožitku těch lidí...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Ale to je spojená nádoba, protože tady je určitá kritika. A já vám chci říct, mně tady vadí především bezpečnost a tady musím navázat teda trošku negativně na pana primátora, který tady jmenuje úplně, protože on se nevyzná v cestovním ruchu, což mu nevytýkám, že není odborník, tak tu jmenuje nějaké, co dělá Praha pro cestovní ruch, ale když si vezmete, že lidé jsou každodenně okrádání v metru a na ulici různými, řekl bych, romskými gangy často, anebo jinými skupinami.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pravda je taková, že Česká republika platí za jednu z nejnebezpečnějších, a na to jsou statistiky zemí na světě. Zároveň, a aniž bych snižoval problém drobné kriminality v Praze, samozřejmě v metru, v tramvajích, a tak dále je to prostě věc, která se týká metropolí Evropy.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My musíme oddělit těžkou kriminalitu a tu drobnou. Ono se to slučuje do jednoho populisticky. Ale my to máme zanalyzováno blíže, a právě ta drobná, kde vlastně v metru a podobně i Češi se bojí a kabelky se nosí prostě před sebou a ruksaky prostě místo na zádech na prsou, aby nebyli lidi okradeni, tak to je ten problém, který tady hodně ty lidi pálí i ty turisty a zbytečně nám to tu kvalitu cestovního ruchu snižuje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Baxo, my jsme tady na závěr té předchozí debaty hovořili o opatřeních konkrétních v Itálii například, což byly tyto kritizované z některých stran, ale zároveň hodně diskutované zákaz sezení na Španělských schodech v Římě, v Barceloně, v Benátkách uvažované v jednom případě druhém už schválený zákaz návštěv velkých lodí, řekněme, přistávání ve městě, a tak dále. Jsou tyhle restrikce, které tam pan Okamura částečně kritizoval, ve vztahu k turistickému ruchu, jsou tou nejsprávnější cestou, nebo se dá na to jít nějak jinak?


Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem obecně přesvědčen o tom, že restrikce a regulace je až to poslední. Je zapotřebí hledat úplně konkrétní příklady. Musíme si říct, že v České republice ten problém s velkým počtem turistů, tak, jak se tady o něm diskutovalo, řeší v současné době Praha a řeší Český Krumlov. Naopak v jiných částech Česka podle mého názoru je potenciál turismu ještě výrazně nevyužitý. Česko například má v tuto chvíli už 14 UNESCO památek a je veliká příležitost, a tady si myslím, že je důležitá role státu, aby prezentoval třeba kulturní bohatství naší země tak, aby se turisté více rozprostřeli. Je faktem, že do Prahy směřuje 37 % všech turistů, kteří přijíždějí do České republiky a myslím, že opravdu naším společným úkolem i v
Poslanecké sněmovně je to, aby se ten počet rozprostřel, myslím si...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pardon, že skáču do řeči, pane Okamuro, z vaší zkušenosti s Japonci a zejména Korejci, což jsou, což je ta skupina, kterou přivážíte primárně do Prahy. Jsou menší města po České republice menší lokality připravené na potenciální příliv turistů, jak to vidíme, například v malých letoviscích ve Švýcarsku, v Rakousku, a tak dále.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Určitě pravdou to, že jedním z metodou, a to tady musím tedy souhlasit s panem místopředsedou
ODS, že Česká republika se nesnaží dostatečně rozptýlit turisty do regionu, protože v žádné západní vyspělé zemi není takový rozdíl v podílu mezi hlavním městem turistů a regiony, což nám způsobuje tu kumulaci. A teď je problém, že v těch regionech sice máme památky, ale nemáme dostatek třeba velkých čtyřhvězdičkových hotelů. Já jsem se léta snažil, aby třeba v Českém Krumlově, vedle Jeleního příkopu, mimo vně toho starého města, byla postavená taková ta moderní kostka s 250 pokoji, 20 let jsem tam o tom mluvil. A aby to bylo v Salcburku například, abychom udrželi ty turisty, prostě ty skupiny hlavně v zimě i mimosezónně přes tu jednu noc třeba na ty kongresy a další, ale oni tím Krumlovem vlastně většinou jenom projíždí a potom spí v Salcburku a večeří a mají tam další program, což způsobuje ty obrovské útraty v Rakousku, protože vlastně v tom Krumlově nejsou kapacity a těch málo, co tam je, tak je to třeba 5 000 Kč za noc. To znamená, ten hotel tam stojí pro ty turisty jednou tak dráze než třeba v Salcburku. A pochopitelně tím pádem, tím Krumlovem projíždí, když se podíváte na Litomyšl, kterou by, jinak turisté milovali, rodiče Smetany, je tam jeho byt, který si můžete prohlédnout, zámek na UNESCU, tak v podstatě tam není ani jeden standardizovaný velký čtyřhvězdičkový hotel, v podstatě jenom jeden, ale ten je zase relativně malý, takže nemůžeme ho použít pro velké skupiny. Takže tady se vyčerpaly úplně nesmyslně často peníze na cestovní ruch z evropských fondů, jako pro nějaké soukromé golfové hřiště a soukromé hotely, tedy na místech, které ani dostatečné nelákají. A tam, kde jsme to měli utratit, tak se to prošustrovalo a teď ty peníze na to nejsou. A bohužel to způsobuje tyto problémy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, pojďme se podívat ještě o krok dál, což s tím souvisí. To je zákon o památkové péči, lépe řečeno, nově připravovaná, nově připravená předloha ministrem kultury Staňkem, který teď poslal do připomínkového řízení ještě těsně před tím než, než skončil ve funkci. Poslechněme si k tomu reakce a já poprosím o reakci vaši.

Jan KASL, předseda, Česká komora architektů:
Ten návrh zákona je předkládán v době, kdy se připravuje zásadní rekodifikace celého souboru stavebního práva. To je 40 zákonů a dalších 40 předpisů. Není možné teď v předstihu vlastně nereagovat na to, jakým způsobem bude fungovat stavební právo a povolování staveb. To je úplně koncepční výhrada. Současně tam není zakotveno to právo na kompenzaci vlastníků památek. Je to tam fakultativně... Možnost.

Vlastislav OURODA, náměstek Ministerstva kultury:
Je poměrně obtížné najít ten klíč přidělování takovýchto obligatorních dotací. Proto my doporučujeme zdržet se toho fakultativního systému. My se nedomníváme, že je žádoucí radikálně ten stav měnit v tom, v čem se osvědčil.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Baxo, někteří odborníci tenhle zákon, který byl podle reakcí připraven tak, aby byl průchodný
Poslaneckou sněmovnou, to znamená, některé sporné věci neřeší a neřeší ten komplex, označili za paskvil, jaký je váš názor?

Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem především přesvědčen o tom, že i v tomto případě se ukázala naprostá nekompetentnost pana ministra Staňka, protože ten návrh zákona neprošel žádnou velkou veřejnou diskuzí. Já jsem opakovaně se pana ministra ptal, kdy se v
Poslanecké sněmovně nový památkový zákon objeví, reakcí bylo mlčení, dlouhou dobu. Pan ministr sliboval, že k tomu uskuteční seminář, ale nic takového neproběhlo. Takže já vlastně oficiálně ani nevím, co v novém zákonu je. Včetně takových zásadních věcí, jestli bude zachován ten dvojkolejní model nebo jestli bude model sloučený a tak dále. A myslím si, že nás čeká opravdu vážná diskuze, včetně toho, co tady v tom příspěvku zaznělo, což je třeba kompenzace vlastníkům kulturních památek. My máme obrovské množství kulturních památek, je to bohatství, které musí být pečlivě chráněno, ale současně musí být také hájena práva těch vlastníků. A já jsem přesvědčen o tom, že jestli něco nový památkový zákon potřebuje, nebo reforma památkové péče v Česku potřebuje, tak je to velká diskuze před tím, než se takový zákon vůbec v Poslanecké sněmovně objeví. A je to moje velká výtka vůči tomu, jak pan exministr Staněk se i k takové péči choval, ostatně i to, že v poslední den zrušil památkovou ochranu jedné z cenných památek, jejíž vlastník patří ke sponzorům pana prezidenta, taky o lecčems svědčí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, poslední reakce, co by v tom památkovém zákonu muselo být, aby získal podporu SPD ve Sněmovně?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Česká republika je skvělá, krásná země s mnoha památkami a to, co nám tam chybí, já už jsem to kritizoval, když to předkládal ministr Herman v minulém volebním období, že stát nemá, faktem je, že nemá na to, aby opravoval a spravoval všechny možné památky včetně malinkých kapliček někde na vesnicích. Ale dneska je to tak komplikované, že třeba spousta lidí i soukromníků, by si nějakou malou památku koupilo, ale je to tak složitě nastaveno formálně, protože musí z Prahy mít nějaká povolení, jestli můžou rekonstruovat a jak a dohlížet, a stojí to spoustu peněz a ani neví, jestli toho dosáhnou vlastně nějakých těch povolení, tak vlastně ty památky malé chátrají, i na tom venkově a vlastně nikdo, ani ten stát, ani soukromník se finálně o to nemůže starat. Proto to, co mně tam jednoznačně chybí, je, aby právě ti malí investoři, malí soukromníci, kteří by chtěli třeba nějaké památky si vzít do péče, a mají je třeba na vesnici, tak aby skutečně jsme je jednoduše motivovali k tomu, aby prostě si to koupili a starali se o to, a ty podmínky jsme jim přece jenom trošku usnadnili, právě v zájmu toho, abychom tu Českou republiku udrželi krásnou, historicky kulturní, aby ty památky nám nespadly. A to je naše hlavní výtka, aby se plošně ta Česká republika udržela, ta krásnost, ta historie a ta romantika, kterou tady máme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jedna konkrétní výtka tady k tomu zákonu, my se k tomu určitě dostaneme v budoucnosti. Děkuju mnohokrát za to, že jste přišli diskutovat k tématu, které, jak jsem řekl, je nejenom letní. Díky moc. Hezký večer.


Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor