11. června 2019

Podepsat se pod žalobu na prezidenta nebylo jednoduché

(Jihlavské listy) Jinou možnost bohužel nevidím, říká senátor Miloš Vystrčil (ODS), který připojil svůj podpis pod připravovanou žalobu na prezidenta Miloše Zemana.

Jaký je hlavní důvod, že jste svůj podpis pod žalobu připojil?

Jsem přesvědčen, že prezident Miloš Zeman se dlouhodobě chová minimálně v rozporu s ústavními zvyklostmi nebo přímo Ústavu porušuje. Bohužel se mi zdá, že všechny snahy přesvědčit pana prezidenta, aby změnil své chování, selhávají, a podání žaloby se tím pádem stává posledním prostředkem, který je možné využít.

Rozmýšlel jste se dlouho? Co bylo tou pověstnou poslední kapkou k vašemu rozhodnutí?

Ano, rozmýšlel jsem se dlouho a důkladně. Přirozeně totiž mám tendenci mít úřad prezidenta v úctě a prezidenta jako nejvyššího ústavního činitele respektovat. Nemyslím si tedy, že lze v mém případě hovořit o nějaké poslední kapce. Spíše jsem dospěl k tomu, že podání žaloby proti prezidentu republiky je naší poslední možností, jak prostřednictvím Ústavního soudu zjistit, zda prezident v jednotlivých případech porušil Ústavu a zda se v některém z případů nebo v „součtu“ všech prezidentových kroků nedá konání pana prezidenta kvalifikovat jako hrubé porušení Ústavy.

Ani senátoři za ODS nejsou v otázce žaloby jednotní. Pan Tomáš Jirsa dokonce řekl, že to považuje za blbost a nechce kolegům sahat do svědomí, ale i za populismus. Není to tedy od vás populistické gesto?

Někdy i senátoři z jednoho senátorského klubu stejně jako třeba bratři nebo manželé mohou mít i různé názory. To tak někdy je. Populismem bych to nenazýval, neboť si nemyslím, že podpisem pod žalobu se někomu zalíbím, klidně to může být i naopak. Je to moje rozhodnutí a opakuji, že nebylo jednoduché.

Populismus se může myslet i tak, že žaloba stejně neprojde přes Poslaneckou sněmovnu, takže je „celý ten humbuk“ zbytečný…

Jak jsem již odpověděl, rozhodně jsem žalobu nepodepsal, abych se někomu zalíbil. V životě se snažím chovat tak, že pokud mohu udělat správnou věc, tak ji udělám a to bez ohledu na to, že potom někdo další může všechno zhatit. Jinak bychom se nikam nedostali.

Co si od žaloby slibujete? Opravdu si myslíte, že s Hradem „pohne“?

Již jsem to zmínil. Pokud se žaloba dostane k Ústavnímu soudu, dozvíme se, zda prezident porušuje Ústavu a zda ji případně porušuje hrubě. Nebo se můžeme dozvědět alespoň to, jak by se prezident měl správně chovat a jednat v případech, které Ústava úplně jednoznačně nepopisuje.

Pokud Senát podání žaloby neschválí nebo Poslanecká sněmovna nebude s podáním žaloby souhlasit, dozvíme se minimálně to, že Senát nebo případně Poslanecká sněmovna nemají většinově pocit, že je třeba se chováním pana prezidenta v souvislosti s naplňováním Ústavy zabývat.

Nebude žaloba naopak kontraproduktivní? Hrad ještě více popudí a vzhledem k silné podpoře prezidenta Zemana občany, kteří jej zvolili, ještě více rozdělí společnost?

Beru to tak, že mojí povinností jako senátora je, pokud se domnívám, že je porušována Ústava, konat. Co se týká rozdělování společnosti, jsem přesvědčen, že v zemi, ve které by prezident hrubě porušoval Ústavu, by bylo vážně ohroženo fungování moci výkonné, zákonodárné a ve svém důsledku i moci soudní, a to je cesta do pekel.

Žaloba na prezidenta asi nemá v Evropě obdoby. Nebude z toho mezinárodní ostuda?

V rámci Evropy to určitě není věc, která naši prestiž posiluje, ale jak jsem již řekl, jinou možnost bohužel nevidím.

A na závěr, jak jsme zmínili, ani zákonodárci za ODS nejsou jednotní. Neotřese vaše rozhodnutí vaší pozicí předsedy senátorského klubu, nebo místopředsedy ODS?

Věřím, že nikoliv, v klubu nemáme vždy na všechno shodné názory, to patří k demokracii. Důležité je, že ctíme podobné hodnoty a společenské principy.

Rozhovor vyšel na serveru Jihlavske-listy.cz

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu