9. května 2019

Odvolání Fajta a Zatloukala vyvolává pochybnosti, sněmovní podvýbor pro kulturu s ním nesouhlasí

(www.ods.cz) Předseda sněmovního podvýboru pro kulturu svolal mimořádné jednání, které se mělo zabývat odvoláním Jiřího Fajta a Pavla Zatloukala z funkcí. Jednání podvýboru se účastnili jak ministr Staněk, tak zástupci obou institucí - odvolaný ředitel Národní galerie doc. Jiří Fajt a emeritní ředitel Muzea umění Olomouc prof. Pavel Zatloukal. Po důkladné rozpravě přijal podvýbor usnesení, kterým vyjadřuje pochybnost o adekvátnosti a důvodnosti postupu ministra a také jej důrazně žádá o zajištění transparentního a s odbornou veřejností konzultovaného procesu obsazení pozic ředitelů.

„Svolal jsem mimořádné zasedání sněmovního podvýboru pro kulturu, neboť jsem přesvědčen, že náhlé odvolání ředitelů obou klíčových galerijních institucí, Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc, vyvolalo pochybnosti, zda byl takový rázný krok nutný,“ uvedl předseda podvýboru a místopředseda ODS Martin Baxa.

„Vystoupení ministra Staňka na podvýboru jen prohloubilo moje pochybnosti o tom, zda okamžitý vyhazov obou ředitelů byl oprávněný. Zdá se, že zde spíše převážily politické důvody,“ doplnil Baxa.

Podvýbor navíc doporučil i přijetí zákona o veřejnoprávních institucích v kultuře, jež by mj. řešil i nový způsob předvídatelného jmenování a odvolávání ředitelů na základě přesně stanovených pravidel správními radami těchto institucí.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor