12. března 2019

Je třeba hledat cesty, jak pomáhat spojovat společnost, shodl se předseda Senátu Kubera s Madeleine Albrightovou

(www.senat.cz) Předseda Senátu Jaroslav Kubera jako jediný český ústavní činitel jednal s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. Bilaterální schůzka se konala na Pražském hradě v rámci dnešních oslav 20. výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance.

Jaroslav Kubera hovořil s Madeleine Albrightovou zejména o cestách, jak zmírnit rozdělování společnosti, které nejen v českém, ale i evropském a americkém veřejném prostoru v posledních letech panuje a někteří politici ho svými výroky a konáním prohlubují. „Místo toho, aby se politici scházeli u jednacího stolu a hledali konsenzus, často na sebe jen pokřikují prostřednictvím sociálních sítí. Navíc neumějí přijímat prohry. Společnost je rozdělená a příkopy mezi levičáky a pravičáky, chudými a bohatými či městem a venkovem se dále prohlubují. To mě velmi trápí,“ řekl Jaroslav Kubera.

Madeleine Albrightová vnímá tento pocit i v prostředí politiky USA, ve kterém je stále aktivní. „Chodím do Kongresu, ale protože jsem demokratka, nedostala jsem pozvání do Bílého domu. Je třeba, abyste do USA přijel, abychom propojili Senát Parlamentu ČR s Kongresem a jeho členy. Je hodně oblastí, ve kterých by mělo Česko s USA spolupracovat na parlamentní úrovni. Můžeme společně udělat velké věci,“ uvedla Albrightová. Zároveň ocenila, že Jaroslav Kubera pravidelně podporuje aktivity učitelek a učitelů češtiny na amerických školách. Letos se za nimi vypraví poprvé v pozici předsedy Senátu, a to na přelomu května a června.

Kubera uvedl, že návštěva premiéra Andreje Babiše v Bílém domě byla úspěchem, ale vnímá ji spíše jako první krok, na který by měly navázat další. „Pan prezident Zeman je zaměřen spíše na Rusko a Čínu, je třeba se ale zároveň více věnovat vztahům mezi ČR a USA, které mají v naší demokracii velmi hluboké kořeny. Tak jako se musí pracovat na šťastném manželství, je třeba i vztahy dvou zemí budovat a rozvíjet. Nikdy v historii se nestalo, že by nás Spojené státy zradily. A teď je třeba aktivizovat vazby na všech úrovních, předně na té parlamentní,“ uvedl Kubera, kterému Albrightová doporučila, aby zamířil do Kongresu na jednání s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů.

Albrightová a Kubera hovořili také o aktivitách české vlády nebo o roli Václava Havla při jednáních o vstupu České republiky do NATO, které bylo završeno právě před 20 lety. Proto se dnes na Pražském hradě konala konference s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost, na které vystoupili přední představitelé veřejného života včetně čtveřice prezidentů zemí Visegradské skupiny.