6. března 2019

Češi v Británii nebudou ohroženi brexitem

(www.ods.cz) Právní postavení Čechů žijících ve Velké Británii nebude nijak ohroženo nebo oslabeno ani v případě, že dojde k odchodu Spojeného království bez dohody. Europoslance a lídra kandidátky ODS Jana Zahradila o tom v Londýně ujistil státní ministr pro brexit Lord Martin Callanan.

„Britská vláda včera formálně navrhla Evropské komisi oboustrannou dohodu o vzájemné právní ochraně občanů v případě brexitu bez dohody. Jako lídr kandidátky ODS budu tlačit na komisi, aby návrh přijala,“ uvedl po schůzce Jan Zahradil.

„Spojené království zajistí nepřerušený přístup občanů zemí EU ke zdravotní péči a sociálnímu zabezpečení i po odchodu z EU. Jsou to naši přátelé, naši sousedé a naši kolegové a přejeme si, aby u nás zůstali,“ píše se mimo jiné v dopise britské vlády adresované Evropské komisi a Evropskému parlamentu.

Jan Zahradil se v Londýně potkal i s britským ministrem obrany Gavinem Williamsonem. Shodli se, že jedinou zárukou evropské bezpečnosti je a musí zůstat Severoatlantická aliance. „Spojené království se v bezpečnosti Evropy angažovalo ještě dávno před tím, než Evropská unie vznikla, a to se s brexitem nijak nezmění,” řekl Janu Zahradilovi Williamson.

Jan Zahradil

lídr eurokandidátky ODS
předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí