2. ledna 2019

Interview ČT24: Svůj Bureš našel svého Falmera

(ČT 24) Třicet let po pádu totality jsou u moci lidé, kteří nepovažují demokratické hodnoty za své, je přesvědčená poslankyně Miroslava Němcová (ODS). V Interview ČT24 se pozastavila nad tím, jak masivně na tradiční politické strany dolehly jejich skandály a nad tím, že mnohem větší problémy zatím nijak neubližují popularitě ANO.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Letos to bude třicet let, co skončila vláda KSČ a v Československu se začalo vládnout podle demokratických pravidel. Přinesla ona tři desetiletí tu změnu, kterou lidi očekávali? Přinesla žádanou kvalitu politiky, žádanou tvář země nebo stav společnosti? Bylo víc toho, co se povedlo, nebo toho, co se nepovedlo? V Interview ČT24 to proberu s poslankyní českého parlamentu a někdejší předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou. Dobrý den, paní Němcová.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní poslankyně, vstoupili jsme do roku 2019, do jakého roku Česká republika vstoupila?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nejprve bych asi všem chtěla popřát, aby to byl pro ně dobrý rok, aby vládla spokojenost v těch důležitých věcech za dveřmi jejich domovů, všech občanů, ale i před jejich dveřmi, aby v tom veřejném prostoru jsme nalezli také dost důvodů ke spokojenosti. Hádat, jaký to bude rok, to by chtěl vědět každý, s nějakou mírou jistoty. Já si myslím, že to bude rok, kdy určitě vstoupí do našich úvah to výročí, které vy jste připomněl v úvodu. Třicet let od vzniku normálního demokratického fungujícího státu, po čem toužila moje generace nesmírně, do kterého můj syn už jako skočil v dobrém věku a mí vnuci se narodili už do svobodné země. Takže úvahy nad tou jednou generací, která žije svobodně a nad těmi generacemi jejich otců, matek a prarodičů, kteří tu svobodu v téhle míře nepoznali, nás budou zaměstnávat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Za těch třicet let vypadá to Československo, teď už tedy Česká republika vypadá tak, jak jste si ji představovala před těmi lety?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Začnu určitě pozitivně. V tom, že ty ohromné změny, které se odehrály...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Skončíte někde...

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ono není nikdy, ani v soukromém životě, není nic tak, abyste viděl jenom to dobré a nepřiznal si, že něco nefunguje. Ty ohromné změny devadesátých let, transformace společenská z toho totalitního režimu na fungující demokratický stát. Transformace ekonomická, to znamená znovu návrat k hospodaření, soukromému majetku. Transformace měst a obcí, to já na to vzpomínám velmi ráda jako komunální politik, to byla podle mě nejúžasnější léta, protože opravdu se vám všechno měnilo pod rukama.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Nebylo to moc rychlé? Byla společnost vůbec schopná takhle rychlé změny po těch čtyřech desetiletích komunistického principu vládnutí takhle rychle ty změny akceptovat?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Dokonce jsem slýchávala argument, že je to pomalu, že bychom měli přitvrdit, abychom tehdy ten požadavek byl doženeme Západ, doženeme Evropu. Chceme se stát součástí, aby nebylo poznat žádný, sebemenší rozdíl mezi námi a těmi státy, které neprošly komunistickou totalitou, tak v některých aspektech to možná bylo rychle. Ale když jsem mluvila o té komunální politice, tak tam já myslím, že k tomu opravdu velmi významnému srozumění občanů se svými komunálními představiteli, co je cílem té obce nebo města, jak by se měli posunout, že tam k tomu došlo a že to všichni akceptovali.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je důvod dnešní větší důvěry v komunální politiky než v politiky centrální?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Řekla bych, že ano, že tam je jeden z těch důvodů. Také je to politika, kterou snáz dohlédnete. Obzvlášť v těch malých obcích. Ti lidé jsou si sousedy, pan starosta je sousedem někoho, kdo tam třeba hodně podniká nebo je v důchodu a pan starosta mu přinese třeba léky z lékárny, nebo podobně. Ti lidé se velmi dobře znají. Takže tam pro ně není tak těžké vstřebat spoustu informací o tom, co jejich obec potřebuje, nebo co by měla dělat, aby vzkvétala. Dokáží to snadněji posoudit, zatímco ta velká politika, čím je výš, tak samozřejmě obsahuje i témata, která vás dennodenně nezaměstnávají. Která jsou pro vás třeba někdy i hodně vzdálená, nebaví vás, nechcete o nich přemýšlet, protože jim nerozumíte, ne každý rozumí zdravotnictví v tom celkovém pohledu, ne každý životnímu prostředí nebo ostatním oblastem. A z toho se potom odvíjí, že si selektovaně vybírá jenom to, kam chce věnovat svůj čas a energii a posuzovat ty věci a to ostatní trochu nechává plavat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Kde jste vy, centrální politici, teď vás tedy oslovím jako centrální političku, nikoliv tu komunální, kde jste vy centrální politici udělali chybu v těch třiceti letech?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
To jste mi připomněl ty soudruhy z východního Německa. Na té cestě podle mě rodící se, obnovující se demokracie, nebylo možné to projít bez chyb. Spíš bych řekla, že to byla oboustranná nepřipravenost na to, jak reagovat na to, až ty problémy nastanou. Teď myslím oboustranné, jak na straně občanů, tak na straně politiků. Všichni jsme si přáli, aby to šlapalo, když řeknu tohle slovo, co nejlépe a najednou ty první zádrhely se začaly zdát, že jsou tak ohromné, že nás vzdalují od toho, abychom se mohli porovnávat s Rakušany, nebo já nevím, s Francouzi a teď jsme začali být podle mě hodně kritičtí a v podstatě se to trochu zvrhlo na to odmítání těch demokratických stran.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Zvrhlo, nebo to je na místě?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě to není na místě. Podle mě je dokonce pořád máme, a já si stoprocentně stojím za naší ústavou, která je postavená na té rovné volné soutěži politických stran. Přece to byl velký úkol, který se také podařil v těch devadesátých letech, nastartovat tady politické strany, nastartovat jejich soutěž, aby uspěly, i to střídání pravice - levice u moci, vlastně to připomínalo ten cyklus, který běží za těmi hranicemi, na Západ od nás.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale kde jsou ty chyby, já jsem se vlastně ptal na ty chyby, tak kde jsou ty chyby. Mluví se o tom, že to právo bylo trochu pomalejší než ta ekonomická transformace, a to je chyba vás centrálních politiků, to asi šlo ošetřit...

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Když si vzpomenu na to, jak jsme vstupovali do Evropské unie a jak jsme velmi rychle, v určité etapě časové, museli převzít veškeré právo unijní tak, abychom tedy byli kompatibilní...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je dobře, nebo špatně?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě to mělo být pomalejší. Určitě to mělo být pomalejší.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Přebírání evropského práva mělo být pomalejší?

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Mělo být pomalejší. Myslím si, že ano.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Nezkultivovala Evropská unie český právní řád? Právě těmi západními standardy, které Česká republika musela přijmout?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ale nevím, jestli do všech důsledků jsme byli schopni pochopit, co to bude dělat s naší společností, přejímání právě těch standardů, jestli ve chvíli, kdy se objevila nějaká kritika nějakého právního opatření a přišla odpověď - ono to je ale v souvislosti s naším vstupem do Evropské unie a museli jsme to udělat, jestli to nevzbuzovalo spíše nevoli vůči té Evropské unii a zdání - no tak, kdybychom si to pomaleji promysleli a udělali chytřeji sami, tak by to možná bylo lepší. Já neříkám, že to je ten hlavní důvod.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jestli vy centrální politici jste se za to neschovávali? To chce Evropská unie, to musíme mít, to chce Evropská unie, místo toho abyste politicky zdůvodňovali případné nutné kroky.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Možná že existovalo pro zjednodušení toho složitého dialogu, že se někdo za to schoval, to já nemůžu říct. Ale myslím, že tak jako většina těch politiků je normálních a ví, že dlouho se za něčím schovávat nebude, že stejně to vyplave na povrch. To, jaká je realita, že je lepší tomu čelit přímo. A ty chyby, když se k nim vrátím, tak určitě to byly momenty, kdy selhaly i třeba já budu mluvit o sobě jako o své politické straně, politické strany, které měly řadu skandálů osobních, stranických, a teď se to začalo obracet v to, že to je vlastně selhání toho demokratického systému, zatímco v Rakousku ohromné finanční strany vládnoucích stran, v Německu Kohlova vládní strana, obrovské finanční skandály. Ale ti lidé to chápali jako selhání, dílčí selhání, které potrestají ve volbách. Ta strana na to doplatí, ale ve chvíli, kdy projde nějakou očistou, zbaví se těch, kteří tam takhle působili, tak se s ní dál potýká. A u nás myslím, se to zvrhlo k tomu absolutnímu odmítání - jednou jste to prostě zavařili, tak s vámi už nebudeme počítat a najdeme si...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proč to tak je?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
To je něco, co by mě hodně zajímalo, proč to tak je, protože ten kritický reflektor, který byl například upřen na ty chybující strany, chybující politiky, kteří platili ve volbách za ty chyby a platili odchodem svých čelných představitelů z jejich funkcí, tak teď když jsme svědky dnešní reality, tak vlastně máme poprvé trestně stíhaného předsedu vlády, máme premiéra s komunistickou, estébáckou minulostí, a za tyto hříchy minulé strany musely platit. A teď se objevilo, že platit nemusí. A to je něco, na co já odpověď neznám.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže tradiční strany nevědí, proč to je?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Přikládám třeba jeden z důvodů, přikládám tomu, když se podívám na, mluvím-li o hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pozici coby předsedy vlády, podívám se na jeho elektorát, který v roce 2013, potom já to už teď nazývám pučem, policejním pučem proti tehdejší Nečasově vládě, tak přebral velkou část elektorátu pravice Andrej Babiš. V roce 2017, podíváme-li se na volební výsledek, přebral velkou část socialistických a komunistických voličů a toto jádro bych teď už řekla, že už  ANO se posunulo hodně doleva, opírá se i ve vládní koalici, se opírá o, se sociálními demokraty a opírá se o komunisty. A toto voličské jádro je to, které slyší velmi dobře na ty...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je důsledek, ale kde je ta příčina? Tradiční strany, to už jste popsala, tradiční situaci si nevědí rady. Když neznají příčinu, neumějí popsat příčinu, neumějí to příčinu najít, tak z toho asi nelze vyjít.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já jsem ji teď trochu popsala tím, že jsem řekla, že si myslím, že to byli lidé, kteří sympatizovali s minulým režimem, akorát v té době demokracie si to ani sobě, natož pak veřejně nechtěli přiznat. Ale teď najednou přišel někdo, kdo je tak vrací do toho, kde se cítili lépe než v té demokracii, kde na ně ten demokratický svět neklade takové nároky, z hlediska osobní odpovědnosti za svůj život, kde jim říká, ale tady je náruč státu, na nic nemyslete, my to vymyslíme za vás, uděláme za vás, postaráme se za vás, rozdáme vám na jízdné, rozdáme vám na obědy, rozdáme vám všechno, on to někdo v budoucnu zaplatí, že to budou jejich děti, už jim neříká, a tohleto je myslím jedna...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
...ty tradiční politické strany.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě je dobře, že to nedělají, až to začnou dělat i ty tradiční politické strany, tak se octneme v tom pekle pojetí politiky coby ryzího marketingu, a to já tedy si v žádném případě nemyslím, že je dobře, ne že si to nepřeju, a proto je to špatně. Nemyslím si, že to je dobře.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Bylo správné vyvolat mimořádnou schůzi kvůli kauzám Andreje Babiše?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Určitě bylo, jsem stoprocentně přesvědčena o tom. Odmítám ty otázky typu, vždyť jste neměli dostatečný počet hlasů, tak proč jste to vlastně dělali?

Daniel TAKÁČ, moderátor:
K čemu to přispělo?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Kdybychom měli dostatečný počet hlasů, tak jsme v koalici, nejsme v opozici. Ta menšina prostě má právo nějakým způsobem dát najevo, že byly překročeny meze. V tomto případě meze toho střetu zájmů, který má předseda vlády, nakonec to konstatoval i Evropský parlament svým rozhodnutím v prosinci minulého roku, vyzval Evropskou komisi, aby prošetřila vše, co se děje s těmi dotačními tituly pro Agrofert. A my si myslíme, že se o tom prostě musí mluvit. Kde jinde, než na půdě parlamentu má opozice vykonávat kontrolní roli? Jestliže by řekla: no není nás dost, stejně tu vládu asi se nám nepodaří, i když tam bylo pořád na vážkách, co udělají tehdy sociální demokraté, jejich klub byl docela ostře seklý, dávali rozdílná stanoviska, odejdeme, zůstaneme, nevíme, tak i kdybychom si řekli, že to nemá cenu, tak k čemu by ta kontrolní role těch opozičních stran byla?

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A k čemu je výsledek? K oslabení Andreje Babiše to nevedlo, k podpoře tradičních politických stran zdá se, to taky nevedlo, není to jenom zbytečné vyhrocení a další dělení společnosti? Třeba i poměrně razantní rétorikou na takovéto schůzi Poslanecké sněmovny?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já si myslím, že těžko očekávat nějaký pád vlády, jsme neočekávali. Ale očekávat nějaký jasný výsledek ve smyslu pohybu preferencí tam nebo sem, že se to tak zvolna nasčítává. Že někdy startujete v jakékoliv jiné i lidské činnosti startujete nějaký proces, zprvu se zdá, že to nedává smysl, ale když si stojíte za svým, jdete tou cestou a jste přesvědčeni, že používáte ty správné kroky, tak nakonec ten cíl prostě k němu dojdete. Pro mě je tím cílem, aby nebyl v České republice trestně stíhaný premiér, aby to nebyl člen bývalé StB, která se podílela, třicet let, teď si budeme připomínat, kdy jsme se jich zbavili, a on stojí v čele státu, vždyť to je enormní paradox. Tak to je pro mě...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
I za cenu toho dělení společnosti?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já si nemyslím, že tohleto rozdělilo společnost. Prostě rozdělení společnosti tady existuje, to v žádném případě nepopírám. Nebyly ty aktivity opozičních stran, které by tím, že poukazují na něco, co nefunguje, že by dělily společnost, ty plní svoji roli, i ve vztahu ke svým voličům, ale k celku jako společnosti, aby si uvědomovala tu roli vlády a kontrolní roli opozice a parlamentu. A to dělení společnosti ale nastavil podle mě zejména, když půjdeme svrchu, tak prezident Zeman, který na tom staví celou svou politiku, uzavřel spojenectví s Andrejem Babišem, protože je pro oba výhodné, odtud to dělení společnosti pokračuje. A když se podíváme, koho si Andrej Babiš vzal jako partnery do vlády, zejména ti, kteří v tichosti podporují, ale nejvíce na ní profitují, to jest komunisté, tak to samozřejmě musí přispět k rozdělení společnosti, protože ta společnost, která si uvědomuje, jakou cenu jsme platili v době té totality a tím přechodem z ní až k dnešku, a teď se máme dívat na to, jak ti bývalí estébáci se ujímají moci, vyřizují si teplá místa ve státní správě, ústupky programové, ústupky personální, tak to nutně musí tu společnost dělit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já samozřejmě mířím k té vyhrocené rétorice, možná i toto se dá počítat do té vyhrocené rétoriky, která tu společnost rozděluje, nenahrazují tím třeba i tradiční strany určitou slabost programové nebo hodnotové nabídky vůči občanům?


Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já si myslím, že to tak není. Možná teď vám to připadalo, že to je trošku ostré to, co jsem říkala, ale na druhou stranu, když bychom nepojmenovali věci tak, jak je vidíme, tak se těžko v tom dialogu někam posuneme. Já si myslím, že se chovám korektně, že ve všech těch vyjádřeních se snažím popisovat věci sice ostře, ale bez nějakých osobních útoků nebo podobných věcí, které určitě nepřispívají. Porovnejme, co říká prezident republiky, když se bavíme o vyostřené debatě, o vyostřených termínech, jak mluví prezident republiky třeba ve veřejných médiích, ve veřejném prostoru a jak mluví třeba představitelé opozice, představitelé parlamentních stran, kteří se vymezují proti tomu, ale v podstatě slušně, byť možná tvrdě, teď jako já, řeknou, že s tím nesouhlasí. Ale v žádném případě nemají zapotřebí používat věty, termíny, urážky vůči svým soupeřům v politice.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak je možné, že komunisti jsou po třiceti letech zase u moci?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Protože svůj k svému a porozuměli si v těch... Andrej Babiš nezastíral, že mu je demokracie na obtíž, on to teď samozřejmě tak halí do takového hávu, že rozumí demokracii a že v ní se chce pohybovat, že mu není úzká ta židle, na které sedí. Ale při každém svém vystoupení v parlamentu dává najevo: jsem tady já, já tu hru pískám a vy budete poslouchat. Komunisté tohleto měli v genech, to byla podstata jejich totalitní politiky, která se neohlíží na nějaké názorové spektrum, oni měli parlament za žvanírnu. Andrej Babiš mluví o parlamentu jako o žvanírně. A nad tím mají prezidenta, který je takhle spojuje a říká: Vy jste ti nejlepší. Tak to si myslím, že je tedy to opravdové rozdělení společnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Svůj k svému, ale taková je politika. Komunisti jsou registrovanou parlamentní stranou, tudíž demokratickou stranou, protože je zaregistrovalo ministerstvo vnitra, tak proč by se neměli standardně účastnit standardního procesu, který vzešel ze standardních demokratických voleb.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Protože já jsem pořád přesvědčená, že ti, kteří se podíleli, a jejich ideologie není slučitelná s demokratickým státem, oni sice říkají: My nechceme žít v demokratickém státě. Ale všechny i aspekty naší zahraniční politiky, které tvoří ten demokratický rámec naší existence, to znamená: zapojení do Severoatlantické aliance, zapojení do Evropské unie. Oni velmi zpochybňují. A když jsem řekla to svůj k svému: ano, máte pravdu, taková je politika. Ale přesně to je myslím ten svůj Bureš našel svého Falmera, když to řeknu tedy ještě ostřeji a prostě si rozumějí. S námi by si nerozuměli.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A to je pořád ta stejná komunistická strana jako byla před rokem 1989, nebo je to jiná komunistická strana?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Chvíli se tvářila, že je jiná. I v tom parlamentu, ještě v tak do roku 2005, 6, 7, bych řekla, že se i styděla možná, zčásti za...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vy jste se ale moc nebavili s tou stranou.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Vycházelo to také z toho, že jsme měli úplně jiné programové priority a nechtěli jsme spolupracovat se stranou s touto minulostí. A oni sami.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to stejná nebo jiná strana?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě je to stejná. Když se podíváme na program, který spočívá, tak jako začínali v tom 48.  roce, spočívá v útlaku proti drobným živnostníkům, proti malým soukromníkům. Teď se podívejme na celou tu církevní kauzu, která mi přijde úplně obludná, jak soudruh Grebeníček vydává knihu jako kdyby církve byly největším škůdcem naší znovuobnovené demokratické společnosti, vydává tady tuhletu knihu, křtí mu ji ke vší jeho hanbě ministr kultury, současný ministr kultury se podílí na této oslavě, vzniku takovéhle knihy. Tak z toho vycházím, že ty cíle, o té zahraniční politice komunistů jsem mluvila, teď se bavím o tom, jaké jsou vlastně kroky uvnitř, to znamená ponížení toho občana na takovou částečku, do toho stroje, která se má pohybovat tak, jak oním strojem budou točit, nikoliv jak na tu bytost, která určuje, jaký ten stát má být. To je pořád opakování jednoho a toho stejného modelu, který byl platný v době, kdy se to učili jezdit do Moskvy, tak to v nich zůstalo a je to ta stejná politická strana.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Měla se komunistická strana tedy zakázat po roce 1989? Je chyba, že se to neudělalo?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Mnohokrát jsem tuhle otázku dostávala a mnohokrát jsem si s tím lámala hlavu, teď zpětně viděno si myslím, že by bylo správnější ji zakázat. Tak jako Německo, když použiji tu paralelu, tak je nepředstavitelné, že by pět, deset, patnáct, dvacet let, třicet let po válce ti hlavní představitelé fašistických, nacistických organizací byli ve správě státu, tak to stejné jsme měli určitě udělat my.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To byla chyba?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě chyba, ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak hodně za to, že jsou dnes komunisté znovu u moci, může vaše strana?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nemohu si uvědomit, že bychom my nějakým způsobem, ať programově či jakýmkoliv jiným způsobem pomáhali vzestupu. Ona totiž nestoupá, což je jediné asi pozitivum těch minulých parlamentních voleb.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já jsem to myslel trochu jinak. Já to dopřesním a omlouvám se za tedy širší otázku, než jsem chtěl položit. Neměla se ODS daleko víc snažit najít nějaký kompromis, nějakou dohodu s hnutím ANO, což na vládnutí určitě stačí?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ne, já si myslím, že to neměla udělat. Byla jsem ten, kdo před parlamentními volbami v roce 2017, i uvnitř té debaty, která probíhala uvnitř ODS, ale i potom navenek, zastávala pozici, že nemáme s tímto hnutím spolupracovat. Že jejich programové cíle, tak jak se ukazují, když jsme se vymezovali právě proti tomu tažení proti živnostníkům, proti té alianci s Milošem Zemanem a hlavně proti tomu, co zosobňuje Andrej Babiš, jeho obrovský střet zájmů, který opakujeme to potisící, tak znovu to řeknu: mediální, hospodářský, politický, že posilovat tenhleten jeho postoj ODS nemá vůbec v žádném případě na tom jakkoliv participovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to jenom Andrej Babiš, není tady volební výsledek takový, jaký je, tak nastal - a není potom povinnost politika se v rámci těchto mantinelů snažit svým voličům nabídnout co nejvíc? A tudíž přijímat i nějaké kompromisy.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nejde udělat politika bez kompromisů. To je bez debat. Ale my jsme se i ptali našich voličů, takovými vnitřními anketami jsme zkoumali, jaké jsou pozice našich voličů a i před volbami a i poté, co bylo druhé volební, nebo vyjednávání povolební, než vznikla vláda, která zprvu neměla důvěru a až po půl roce důvěru dostala, tak se jenom marginální hlasy ozývaly, že bychom měli takovou vládu podržte, tak jsem přesvědčena o tom, že to zklamání voličů, kteří volili ODS, s nějakou představou, co bude ztělesňovat, co bude prosazovat, tak ke zklamání těchto voličů určitě nedošlo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Agentura CVVM učinila průzkum v prosinci 2018, vlastně se vracím trochu na začátek, podle dvou třetin lidí stála změna společenského systému v roce 89 za to, 22 procent lidí to vidí opačně. Proč je tam těch...

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
A to první číslo bylo prosím...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Šedesát, dvě třetiny, podle dvou třetin stála změna společenského systému v roce 1989 za to, 22 procent to vidí opačně. Proč je tam těch 22 procent a není to docela dost?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Přála bych si, aby to bylo méně. To je bez debat. Ale pořád jsme u toho stejného, když si vezmeme, kolik tady bylo v České republice stoupenců toho totalitního režimu, tak v nich to zůstává, a to procento asi odpovídá, i tomu, jak tehdejší Československo v rámci toho socialistického bloku bylo nejvíce, mělo nejpočetněji na počet obyvatel, nejpočetnější sílu té komunistické strany. Je to v nás, i když si to neradi přiznáváme, myslíme si, že už se to stalo před třiceti lety, že už to není pravda, to už na to vliv nemá. Ale tenhle vliv tady je. Jsou tady lidé, kteří jsou přesvědčeni o tom, že naše orientace na NATO je vadná, že účast v Evropské unii není v pořádku, že pod křídly Vladimira Putina a soudruhů z Číny by nám bylo lépe. Bohužel je jich 22 procent. Ale šťastná jsem, že těch 66 procent a půl si to myslí jinak.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Co přinesou, co ukáží letošní volby do Evropského parlamentu?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Určitě podle těch témat si myslím, že těmi hlavními tématy zůstane migrace a určitě jimi bude v nějaké míře brexit. Nevíme, jak to s ním nakonec dopadne. To znamená, jak se Evropská unie ta, která zůstane po odchodu Velké Británie, pokud k němu tedy dojde, tak jak se s tím vypořádá. Když se podíváme na nás samotné, na Českou republiku, tak zatím nemáme od vlády nějaký balíček opatření, které udělá, co má promyšlené, co udělá ve vztahu k našim občanům, třeba kteří žijí ve Velké Británii, je jich asi padesát tisíc, z těch vládních statistik vyplývá, zda tam budou muset si pořizovat nějaká víza, nebo jenom dočasná pracovní víza, jak to bude s Brity, kteří žijí na našem území, jak to bude s hospodářskou situací, jak to bude s otázkami zdravotními, protože jestliže někdo žije v jedné zemi a čerpá tam zdravotní péči a ty smlouvy by to neošetřovaly, tak jako dosud, tak to jsou klíčové otázky a česká strana...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A to budou témata voleb.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Podle mě to bude tématem voleb. A ptali jste se na to, co rozhodnou. Tak nevím, jaké bude rozhodnutí těch jednotlivých států, vidíme třeba pohyby v Itálii, vidíme pohyby ve Francii. Ale myslím si, že v České republice by možná mohla přimět tato témata, která jsou poměrně srozumitelná, k větší účasti v těchto volbách.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jste euroskeptik?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nejsem euroskeptik. Jsem eurorealista. Myslím si, že to je přesnější označení, to euroskeptik jsme dostali takovou nálepku na čelo, aby se do nás naši političtí soupeři snadněji trefovali.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale myslím, že mnozí od vás to i říkají.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já nevím...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Teď citát nemám před sebou, to přiznávám.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já jsem tedy rozhodně eurorealista. To znamená, že si nemyslím, že všechno, co Evropská unie, dělá dobře, například když vezmu poslední opatření, které se týkalo bankovního trhu, ty hypotéky, které ovlivnilo evropské právo a Česká národní banka na ně přistoupila, tím pádem se snížila dostupnost hypoték, tak u nás, tak to není dobře a je v pořádku říct, že to není dobře. Kvóty pro migranty nejsou dobře a je v pořádku říct, že to není dobře. Ale je řada věcí, třeba pomoc obchodu vzájemnému, izolovaný stát by si nevyjednal takové podmínky, jako byla schopna si vyjednat Evropská unie pro všechny své členy.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Paní poslankyně, děkuju za rozhovor v Interview ČT24. Na shledanou.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já děkuji, všechno nejlepší do nového roku vám i vašim divákům přeji.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Taky přeju vše nejlepší a zvu na Události. Za chvíli začínají. Pěkný večer.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR