3. prosince 2018

Respekt k výsledku voleb přece neznamená, že mají lidé mlčet

(www.parlamentnilisty.cz) „ODS bude v příštích sněmovních volbách hlavním vyzyvatelem Andreje Babiše a já věřím, že uspějeme,“ říká místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija, podle níž je načase, aby se do Strakovy akademie vrátil premiér, který znovu dostane ústavní funkci premiéra na patřičnou úroveň a nebude dělat celosvětovou ostudu. Babišovy hysterické výkřiky prý potvrzují, jak lpí na své politické moci, již potřebuje ke svému byznysu i k ukojení vlastního ega.

Rusko a Ukrajina. Zadržené lodě, námořníci, vyhlášení válečného stavu, volání po větších sankcích i zdrženlivost ze strany Evropy. Mělo Rusko právo zasáhnout takto? Místo nebylo mezinárodními vodami… Šlo o provokaci ze strany Ukrajiny i kvůli blížícím se volbám, jak tvrdí? Nebo je reakce Ukrajiny adekvátní a zasluhuje podporu Západu?
 
Krize v Azovském moři je dalším příkladem, jak Rusko nedodržuje mezinárodní smlouvy. Tuto situaci není možné přejít mlčením. Je dobře, že mezinárodní společenství dalo jasně najevo, že agresivní svévole není přijatelná. Musíme trvat na dodržování pravidel.
 
Dění kolem Ruska je v Evropě velmi citlivé. Nakolik důvěřujete, že se k nám dostanou kompletní informace, pokud je dostatečně vyhledáváme? Nakolik se necháváme ovlivnit propagandou ruskou, či tou západní?
 
Ačkoli jeho ekonomika slábne, pořád je Rusko ambiciózním aktérem světové politiky, který má významné zájmy ve střední a východní Evropě. A stejně jako ostatní velcí hráči na jejich prosazování neváhá použít propagandu. Jaký má skutečný vliv, to se těžko odhaduje. Důležité je, aby lidé přemýšleli nad informacemi, které jim média servírují a se kterými se potkávají na sociálních sítích.
 
Premiér Andrej Babiš čelí tlaku kvůli kauze Čapí hnízdo a svému synovi. „Ty bezectný a bezcitný dobytku,“ napsal Babišovi skrze Twitter poslanec Miroslav Kalousek v rámci kauzy nemocného Babišova syna. „Jste agent StB, podvodník a špatný otec,“ vzkázal premiérovi senátor Tomáš Goláň. Nakolik lze souhlasit s tím, že děti do politiky a celé kauzy zatáhl především premiér sám, a nakolik se jeho rodina stala obětí novinářských či politických praktik?
 
Kdo kauzu Čapí hnízdo pozorně sleduje, dobře ví, že své děti do ní zatáhl Andrej Babiš sám. Původně tvrdil, že farmu vlastnili právníci a o angažmá svých dětí a dalších rodinných příslušníků poprvé promluvil, až když kauzu začala řešit Poslanecká sněmovna. Jeho výroky ohledně vlastnictví si protiřečí, a těžko se tedy může divit, že se o podivné okolnosti celé kauzy zajímají veřejnost i média. Na druhou stranu, výroky některých politiků a veřejně známých osobností považuji hodně za hranou, a tím nemyslím zrovna pana senátora Goláně.
 
Opozici se nepodařilo vyslovit nedůvěru vládě kvůli kauzám kolem premiéra Andreje Babiše. Proč? Jsou kauzy pro politiky i voliče „příliš slabé kafe“? Je Babiš i přes své problémy natolik oblíbeným politikem, že mu odpustí Čapí hnízdo?
 
Opozice jednala naprosto správně. Je dobře, že se ODS od začátku ujala velmi aktivní role a že se nám spolu s ostatními opozičními stranami podařilo hlasování o nedůvěře vyvolat. Bylo to důležité právě proto, aby si lidé znovu uvědomili, co je Babiš zač a o koho se opírá. Za to, že hlasování přežil, přece vděčí komunistům! ČSSD sehrála jen trapné a nesrozumitelné divadlo. A jestli lidi Babišovi odpustí? To těžko. Právě kvůli novému vývoji v kauze Čapí hnízdo už mu přece šedesát procent občanů nevěří.
 
Byla tedy povinnost opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, jak slýchám také?
 
ODS neiniciovala hlasování o nedůvěře vládě kvůli tomu, že by to byla nějaká virtuální povinnost. Tady jde o princip a o ohrožení ústavní funkce premiéra. Trestně stíhaný premiér nedokázal důvěryhodně vysvětlit informace, které vyšly najevo v médiích a týkaly se kauzy, kvůli které jsou vyšetřováni on a jeho rodina. Nechat to být a nekonat by v takové situaci bylo fatální selhání.
 
Jakým způsobem porazit Andreje Babiše? Ten nikdy neodstoupí, jak se nechal slyšet…
 
Žijeme v demokracii a vlády se střídají podle výsledku voleb. Žádný premiér nemá funkci garantovanou nadosmrti a platí to i pro Andreje Babiše. Ten svými hysterickými výkřiky jenom potvrdil, jak moc lpí na politické moci, kterou potřebuje pro udržení svého byznysu, ale i pro ukojení vlastního ega. ODS bude v příštích sněmovních volbách jeho hlavním vyzyvatelem a já věřím, že uspějeme. Je načase, aby se do Strakovy akademie vrátil premiér, který znovu dostane ústavní funkci premiéra na patřičnou úroveň a nebude nám dělat celosvětovou ostudu.
 
Slyšeli jsme ve Sněmovně plamenné projevy ke kauze Andrej Babiš mladší, ale i výtky k vládě samotné. Petr Štěpánek mi v rozhovoru řekl, že máme dva tábory, které se vůbec neposlouchají. Babišovci a zemanovci a jejich odpůrce. Je to pravda? A mají takové diskuse ještě smysl? Slyší je voliči?
 
Voliči nejsou hluší a slepí. Samozřejmě, že situaci vnímají a dokážou si na ni udělat vlastní názor. Osobně jsem přesvědčena, že právě díky tomu už ten tábor nakloněný Babišovi a Zemanovi postupně oslabuje, protože se nám jak premiér, tak prezident pěkně odhalují, kdy i jejich tvrdí zastánci začínají nad jejich kroky zvedat obočí.
 
Jak ve sledu událostí posledního půlroku, kdy 21. srpna lidé křičeli na premiéra Babiše u Českého rozhlasu, 28. října demonstrovali lidé proti Zemanovi před Pražským hradem, vnímat protesty 17. listopadu? Například vyhazování věnců do koše či demonstraci na Václavském náměstí?
 
Vůbec mě nepřekvapuje, že lidé dávají najevo svůj názor a nesouhlas s tím, co dělají a jak jednají předseda vlády a prezident republiky. A zvlášť to platí pro letošní rok, který je nabitý jubilei tak významnými z hlediska naší moderní státnosti. Každý vrcholný politik musí počítat s tím, že mu lidé na ulici řeknou, co si o něm myslí. Měli by to dělat kultivovaně, s vyhazováním kytic do koše zásadně nesouhlasím. Na druhou stranu nebývalou hrubost a sprostost do veřejného prostoru zatáhli právě Babiš a Zeman, tak se pak nemůžou divit, že se překračují Rubikony.
 
Nakolik jsou protesty ukázkou nespokojenosti a nakolik neschopností smířit se s výsledky voleb, jak často zaznívá od těch, kdo stojí na straně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše? Umějí Češi respektovat výsledek voleb?
 
Ano, umějí. Ale respekt k výsledku voleb přece neznamená, že mají lidé mlčet, když vládní politici jednají za hranou. Řada protestů, které jsme letos zažili hlavně v Praze, prostě spontánně vyjádřila, co si myslí čím dál víc lidí. Premiér Babiš není dobrý lídr pro naši zemi, není ani žádný státník a už vůbec ne poctivý velkopodnikatel, jak se nám to tady snaží marketingově namluvit. Premiér Babiš je jednoduše ostuda naší země.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP